Отиди на
Форум "Наука"

Руските безчинства в Германия и Берлин през 1945 г - доколко мит, доколко реалност


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

Историята е много често или почти винаги е иделогическа к****а, и както се знае - се пише от победителите..

Имам големи съмнения в тезата че Сталин е наредил, или е бил съгласен с изнасилванията на всички жени в Германия на възраст от "7 до 70 години" (в книгата Коренелиус Райън са от "8 до 80" години)

Мислените ми доводи са два:

1.Студената война още е началото си, Сталин и западните страни за съюзници, и смятам че той е имал интерес да се покаже по-цивилизован, и/или да покаже русите по-цивилизовани отколкото са..

2.Сталин смятам вероятно (но не сигурно) е имал стратегически виждания за германците, (Източна Германия), които не са включвали смразяване към русите и съответно комуниза, и в тази връзка би следвало да води положителна пропаганда:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:dFPas6lwEmMJ:remake.net.ru/forums/index.php%3Fshowtopic%3D29952+%C2%AB%D0%9E+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8%C2%BB&cd=8&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&client=firefox-a

А това ако са истински документи, то какво?

http://www.it-simple.ru/?p=10503

Из пред. приказа Сталина (по одним источникам от 19 января 1945 г., по другим — от 29 января 1945 г.)

Офицеры и красноармейцы! Мы идем в страну противника. Каждой должен хранить самообладание, каждый должен быть храбрым... Оставшееся население на завоеванных областях, независимо от того немец ли, чех ли, поляк ли, не должно подвергаться насилию. Виновные будут наказаны по законам военного времени. На завоеванной территории не позволяется половые связи с женским полом. За насилие и изнасилования будут виновные расстреляны.

Директива Ставки Верховного Главнокомандования командующим войсками и членам военных советов 1-го Белорусского и 1-го Украинского фронтов об изменении отношения к немецким военнопленным и гражданскому населению:

20 апреля 1945 г. Ставка Верховного Главнокомандования приказывает:

1. Потребуйте изменить отношение к немцам как к военнопленным, так и к гражданским. Обращаться с немцами лучше. Жестокое отношение с немцами вызывает у них боязнь и заставляет их упорно сопротивляться, не сдаваясь в плен. Гражданское население, опасаясь мести, организуется в банды. Такое положение нам невыгодно. Более гуманное отношение к немцам облегчит нам ведение боевых действий на их территории и, несомненно, снизит упорство немцев в обороне.

2. В районах Германии к западу от линии устье реки Одер, Фюрстенберг, далее река Нейсе (западнее) создавать немецкие администрации, а в городах ставить бургомистров — немцев. Рядовых членов национал-социалистической партии, если они лояльно относятся к Красной армии, не трогать, а задерживать только лидеров, если они не успели удрать.

3. Улучшение отношения к немцам не должно приводить к снижению бдительности и панибратству с немцами.

И. СТАЛИН

АНТОНОВ

http://militera.lib.ru/docs/da/berlin_45/08.html

Хитлер и Гьобелс също са майстори на пропагандата; напълно е възможно и от германска страна да са разпростарявали лъжливи слухове за изнасилванията на "всички жени от "7 до 70 години",и за безчинствата на русите, за да провокират омраза и отпор, или за да постигнат други цели

(всъщност населението хуква да бяга от страх от изнасилванията, а в Берлин има ръст на самоубийствата)

----

Ако говорим положението в България по време на окупацията: дядо ми бил свидетел на разстрел на руски воиници за грабеж (и друг съм го казвал във форума)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

тя пропагандата за избивания, изнасилвания и пр. от 'варварския противник' се заражда пълномащабно през ПСВ. Eто един английски плакат, охарактеризиращ германците като банда хунски изроди:

WWI+Propaganda+Poster+of+Barbaric+German+Huns-by+Norman+Lindsay.jpg

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не са си поплювали с мародерите и изнасилвачите, но това, ако офицерът от специалния отдел е някъде наблизо. А той по принцип е гледал да не се навира много-много напред...

Е, при не-дотам добър късмет са могли да попаднат и на комисаря, при него възможността да минат метър да речем е била фифти-фифти. :smokeing:

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всяка армия на война извършва изнасилвания. Абсолютно всяка. Това е част от отвратителното лице на войната.

Не съм съгласен. Има примери и за армии, при които изнасилванията са наистина огромно изключение.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не съм съгласен. Има примери и за армии, при които изнасилванията са наистина огромно изключение.

има и армии, при които изнасилванята са от огромно значение /ти да видиш/. :vertag:

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

----

Ако говорим положението в България по време на окупацията: дядо ми бил свидетел на разстрел на руски воиници за грабеж (и друг съм го казвал във форума)

И аз знам за един единствен такъв случай - при опит за изнасилване, виновникът е бил разстрелян по нареждане на руския офицер. Но случая е само един и справедливо разрешен.

А и за още един инцидент се сещам - група руски войници на своя глава конфискуват цистерна със спирт предназначена за болницата в Бургас ако не се лъжа, отговорникът за нея (понеже му е ясна каква е работата) се опитва да им обясни, че това е отровен медицински спирт и не става за пиене, те обаче насочват автоматите към него и дискусията бързо приключва. За това мародерство обаче до наказания не се стига, защото всичките виновни свършват в моргата или със загуба на зрението.

А за преминаването през Югославия, според официалните сръбски данни - записаният брой на изнасилванията извършени от РККА бил над 7000! Което звучи повече от потресаващо защото войските на 3-и Украински фронт минават само през най-североизточния край на Югославия и само за няколко дни, в останалата част действат югославските партизани и българската армия. За българската армия такива данни няма между другото, а за съветската е възможно и да е преувеличение на титовската пропаганда след 1949.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Войната на Източния фронт губи каквато и да е цивилизованост от двете страни още в началото си.

Източнопруските фройлайни виждат бая зор :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Войната на Източния фронт губи каквато и да е цивилизованост от двете страни още в началото си.

каквото повикало - такова се обадило.;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Повдигнатият въпрос в темамата е спорен, но безспорно е, че още преди войната дойчовците по специална програма са осеменили доста скандинавски жени

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Определени изстъпления в първите дни, в които Съветската армия влиза в германски селища са факт. Факт са и многото изнасилвания на германки, както и доста военни престъпления срещу военнопленници... Факт са и опитите да бъде обуздано това явление, но те идват късно, няколко дни след завземането по правило.

За заповед на Сталин и аз имам дълбоки съмнения, но за масовостта на случващото се - не. Защото за това има доста свидетелства.

Да не забравяме обаче нещо важно - Източна Прусия, Силезия - това са области, за които е замислено да бъдат прочистени от германци, а как се предизвиква масово бягство от определен район? Енвер бей знае, гърците знаят, и Сталин знае...

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Съществуват анализи (данни) за броя на изнасилените жени в Берлин. Данните са събрани/представени от берлински медицински центрове . Броят на изнасилените жени варира според няколко такива доклада - от около 20 хиляди до +100 хиляди..

Смятам, че тези числа не следва да се мащабира върху населението на Германия, защото:

1) Берлин е мястото на съсредоточаване на почти всички съветски войски в Германия (да кажем в Берлин са минали, по-точно присъствали са за кратко време или не около 4 милиона съветски войиници и командири), докато инвазията/настъплението се извършва през определени полоси..

2) Берлин е мястото, където войната привършва, и в Берлин войската има времето и възможността да "разпусне", и част от нейния състав да се оттаде на страстите си и да покаже нецивилизованото си лице..

Реалният брой на тези жертви в Германия вероятно е няколко стотици хиляди (половин милион, плюс); Броят "милиони" на жертвите (последното се пропонира германски и американски книги, и особено в последните години) е преувеличен.

Забележка: В пределите на Германия има около 5 милионна съветски бойци и командири, около 4 милиона от тях са се намирали (някога) в Берлин.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Доста логично звучи.

Има един случай в БНА, през 60-тте или 70-тте години. По време на ученията на паращутната бригада, редовно се тренира на гърба на редовните поделения, т.е. бойци от бригадата правят засади, "пленяват" другите, укриват се от тях и пр. Съответно, ядосани от това, че все ги цакат, офицеритеот близките до съответните учения редовни поделения започват на нахъсват войниците си срещу специалната бригада, плашат ги, че "пленените" войници биват тормозени и т.н.

Тая ситуация води до това, че един ден войник от редовно поделение застрелва с автомата си старшина-школник от бригадата, когото е забелязал наблизо до казармата си, и то след края на учението...

Какво е станала в главата на стрелеца не се знае, дали не е бил достатъчно умен да разбере, че е на учение, дали командирите му са прекалили, но - резултатът от "надъхването" е това.

Сталиновата пропаганда демонизира германците до невъзможност. Войната е повече от истинска, загиват и страдат хора в невиждани дотогава мащаби. Не се спазват никакви конвенции и права. Събуден е духът на отмъщението. Съветските войници са родени и живяли в бедност и комуналност - и пред очите им се изправят битът на богатите и средни немци - за много от тях това е всичко негативно, което учат от детската градина за буржоата.

Съвсем обяснимо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

каквото повикало - такова се обадило.;)

Смятам че не е точно така..

Подкрепям мнението на Михов.

Смятам че германците не са нито варвари, нито нецивилизивани..

Сравнително - ако ги сравяваме с по невилизованите руси, или с монголите и с тюрките от Централна Азия, например тувинци и други, за които не важи Женевската конвенция.

/Монголите и тувинците във Втората световна война най-често не взимат пленници. В тяхната култура, пленници не се взимат: Пленените врагове се бастистват, а то и какво да се прави с пленените в степите или тайгата и/или когато воюваш на кон: да ги мъкнеш с теб, или да ги затваряш?

За тувинците е известно че не оставят/взимат пленници и на германците, които изпадат в ужас от тях,

За монголите има много такива истории от войната им срещу японците../

Колкото и да се варваризирала войната на източния фронът (или поне да изглежда варварска - с десетките милиони жертви), смятам това което германците правят, е да изпълняват директивите и заповедите за ликвидация на славяните и освобождаване на жизнено пространство за германците. По-просто казано историята е такава: директивите са ясни, а дисциплинираните и уважаващи ръководителите си германци, правят това което им е наредено..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Доста логично звучи.

Има един случай в БНА, през 60-тте или 70-тте години. По време на ученията на паращутната бригада, редовно се тренира на гърба на редовните поделения, т.е. бойци от бригадата правят засади, "пленяват" другите, укриват се от тях и пр. Съответно, ядосани от това, че все ги цакат, офицеритеот близките до съответните учения редовни поделения започват на нахъсват войниците си срещу специалната бригада, плашат ги, че "пленените" войници биват тормозени и т.н.

Тая ситуация води до това, че един ден войник от редовно поделение застрелва с автомата си старшина-школник от бригадата, когото е забелязал наблизо до казармата си, и то след края на учението...

Какво е станала в главата на стрелеца не се знае, дали не е бил достатъчно умен да разбере, че е на учение, дали командирите му са прекалили, но - резултатът от "надъхването" е това.

Сталиновата пропаганда демонизира германците до невъзможност. Войната е повече от истинска, загиват и страдат хора в невиждани дотогава мащаби. Не се спазват никакви конвенции и права. Събуден е духът на отмъщението. Съветските войници са родени и живяли в бедност и комуналност - и пред очите им се изправят битът на богатите и средни немци - за много от тях това е всичко негативно, което учат от детската градина за буржоата.

Съвсем обяснимо.

Русите мразят богатите немци като богати (освен като немци) "екслоататор - хуже разбойника", но ще забележа приятелски и добронамерено - че тази особеност на народопсихологията/културата е още от времената до революцията. Руските комунисти са рожба на същата тази култура, експлоатират тази особеност на обикновените руси, и в крайна сметка, я е я засилват.

Малко разяснение в тази връзка:

"Кулактът" в дореволционна Русия е селския капиталист (търговец и лихвар, и/или крупен собственик, който наема работници), човек които не изкарва хляба си с труда на собствените си ръце, което се приемало за неморално и какво ли още не, в очите на руските селски труженици и стопани..

/Това е от другата тема, но все пак: Комунистите в 30-та година приемат съсвем целенасочено че и средният селянин е "кулак". До 28-ма година комунистите (без Троцки) са на лявоцентристка и дребнобуржазна вълна, и смятат че трябва да се създаде среден селянин, който ще има възможност да натрупва и това натрупано ще бъде използвано като източник на данъци и средства - оттук НЕП/

Думата "Кулак" произлиза идва от "кул" (ръка или юмрук), демек кулакът е човек които държи всичко в ръката си/в юмрука си/..

Ето какво казва историята, и живата великоруска реч (речника на Даль) за отношението на русите към кулака

Определение слова «кулак»: «Скупец, скряга, жидомор, кремень, крепыш; перекупщик, переторговщик, маклак, прасол, сводчик, особ. в хлебной торговля, на базарах и пристанях, сам безденежный, живет обманом, обчетом, обмером; маяк орл. орел, тархан тамб. варяг моск. торгаш с малыми деньжонками, ездит по деревням, скупая холст, пряжу...»

Петър Столипин:

«В настоящее время более сильный крестьянин превращается обыкновенно в кулака, эксплуататора своих однообщественников, по образному выражению — мироеда».

Ермолов, Алексей Сергеевич (министър на земеделието и държавните имушества на Руската Империя):

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B9_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87

«В тесной связи с вопросом о взыскании упадающих на крестьянское население казённых, земских и общественных сборов и, можно сказать, главным образом на почве этих взысканий, развилась страшная язва нашей сельской жизни, вконец её растлевающая и уносящая народное благосостояние, - это так называемые кулачество и ростовщичество. При той безотлагательной нужде в деньгах, которая является у крестьян, - для уплаты повинностей, для обзаведения после пожара, для покупки лошади после её покражи, или скотины после падежа, эти язвы находят самое широкое поле для своего развития... Только сельский ростовщик, обеспечивающий себя громадными процентами, вознаграждающими его за частую потерю самого капитала, приходит ему на помощь в случаях такой крайней нужды, но эта помощь, конечно, дорого обходится тому, кто к ней раз обратился. Однажды задолжав такому ростовщику, крестьянин уже почти никогда не может выбраться из той петли, которою тот его опутывает и которая его большею частью доводит до полного разорения. Нередко крестьянин уже и пашет, и сеет, и хлеб собирает только для кулака...пользуются ныне эти самые опасные его элементы, как пиявки высасываюшие последние соки народного благосостояния и находящие себе тем более раздолья и поживы, чем беднее и обездоленнее крестьяне»
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, и да има такива нагласи, основното е комунистическата пропаганда. Та тя нали е стъпила на основата точно на тоя постулат, като родоския колос на фундамента си. Културното й въздействие върху народа за 20 г. съветска власт е колосално.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Айде пак!

Значи неможеш да отидеш в Русия (пък където и да е по света) да избиеш, изколиш, изнасилиш десетки милиони. След няколко години война - войниците, на които са им избити, изклани, изнасилени сестри, майки, дъщери да стъпят на немска територия и всичко да се размине по цивилизовано. Такъв филм няма.

Само да си представим американските войници, които влизат в Зап. Германия - ако на тях германците им бяха направили това, което направиха на руснаците - колко цивилизовано щяха да се държат??? :post-20645-1121105496:

Руските комунисти, колко руски са?

Кои са цивилизованите англичани и американци - същите, които избиват почти цялото местно население в САЩ и Австралия? Те каква култура са?

Абжабжаа.... Днес колко американци имат да го наречем "антибанково" или "антиуолстрийт" или "антикорпоративни" настроения? А ти знаеш ли колко американски фермери особенно няколко деситилетия назад имат антибанкови настроения - щото доста от тях едвам смогват да си плащат лихвите по заемите?

Това каква култура е предразположена към комунизъм?????

Не комунизмът в Русия не е рожба на никаква руска култура. Нито е измислен в Русия, нито е дошъл по някакъв естествен път там. Някакви руски окраски може и да се е оцветил, но дотам.

Реалният комунизъм е опит за налагане на неосъществима утопия. Което се изражда само в едно - насилие. Това не е руска култура.

Крайно време е авторите на подобни теми да ги постват в разделите по психология и философия. Щото точно това чоплят в тях, а не в история.

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Айде пак!

Значи неможеш да отидеш в Русия (пък където и да е по света) да избиеш, изколиш, изнасилиш десетки милиони. След няколко години война - войниците, на които са им избити, изклани, изнасилени сестри, майки, дъщери да стъпят на немска територия и всичко да се размине по цивилизовано. Такъв филм няма.

Само да си представим американските войници, които влизат в Зап. Германия - ако на тях германците им бяха направили това, което направиха на руснаците - колко цивилизовано щяха да се държат??? :post-20645-1121105496:

Руските комунисти, колко руски са?

Кои са цивилизованите англичани и американци - същите, които избиват почти цялото местно население в САЩ и Австралия? Те каква култура са?

Айде пак черно-белия телевизор..

Въпросът е за мащабите, по-точно за относителния дял, в стравнителен план

Въпросът се разглежда в сравнителен план.

Аз го разглеждам, и то ясно, в сравнителен план, а това че ми поставяш така въпроса, доказва (на мен за н-ти път) че не можеш да приемаш (не искаш) цветовете, или оттенците на сивото, и освен това - че си естремист, демогог, и хейтър..

Сега: Не знам как ще стане този филм с германците: някои ги бил, но ръководителите им казват няма да убивате и изнасилвате - път те започват да си правят масово каквото си искат, щото така си решават..

И пак повтарям:

Въпросът е за мащабите, по-точно за относителния дял, в стравнителен план

Въпросът се разглежда в сравнителен план.

ЗАЩО?

ОТГОВАРЯМ:

ЗАЩОТО опира до това дали германците и доколко (каква част от тях) уважават законите си, международните закони, лидерите си и командирите си (които им казват "не изнасилвайте"), и каква част от тях са склонни да дехуманизират враговете си

Разликите между руси и германци се измерват в пъти

Това е факт

----

Етническия произход (стига да не са номади или да изповядват исляма) на руските поданници има малко (пренебрежимо) влияние върху културата (може би неправилно я наричам "руска")

Каква култура са англичаните или амерриканците е ирелевантно към дискусията..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да беше я постнал темата в психология. А Германската пропагандна машина упорито работи да докаже на немския народ колко низши са останалите нации и раси, особено тези на юг и изток от тях. Та следствие това да се твърди, че изнасилванията на немците са само изпълнение на заповед :post-20645-1121105496: .

Отделен е въпросът колко задръжки падат у човека при продължителна и ожесточена война. Ама това си е психология.

Щото съвсем друга е ситуацията да хвърчат глави и ръце на приятелите ти и колегите ти покрай теб с години, а пък ти да си мислиш за международните закони :post-20645-1121105496:

А отделно да и на немците далеч не им е лесно между двете световни войни. Но руснаците са поне два пъти по зле със зверския комунизъм. И така можем да питаме за "озверяване" на руснаците следствие - "комунистическата култура". Не руската.

Няма да пробутваш, че комунизмът е Русия. Още по-малко че бил естествен, за който и да било народ.

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не щещ психология, и ме гониш във форум психология, но ме убеждаваш и убеждаваше какво са щяли да направат немците, и каква щяла да бъде тяхна психология!

После пак ми разправяй за морал и етика!?? Демагогските ти трикове няма как минат:

- ти се осланяш на твоето виждане според собствената ти психология; аз се осланям на данни от социологията (данните от WVS, PROJECT GLOBE, PEW RESEARCH CENTER), анропологията, и сравнителнатa култрология.

- и НАЙ-ВАЖНО: ДИСКУТИРАМЕ случая как биха постъпили и какво биха направили с тези които са ги убивали, ако им е НАРЕДЕНО ДА НЕ ГО ПРАВЯТ, и то като ГИ СРАВНЯВАМЕ С РУСИТЕ!

---------

Комунизмът не е Русия, и никога не съм казвал това..

Има си дефиниции, това че не ги ползваш си е твои проблем. Какво е естествено: това което го има в природата, или се е случило в историята - е естествено.

Това което пробутваш ти, че руските комунисти и руския комунизъм нямат нищо общо с руската култура, мисля че само ти остана да го вярваш тук..

Няма да пробутваш, че комунизмът е Русия...

Щом мина на императиви, явно си забравил да си пиеш хапчетата за днес..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сравнително - ако ги сравяваме с по невилизованите руси, или с монголите и с тюрките от Централна Азия, например тувинци и други, за които не важи Женевската конвенция.

/Монголите и тувинците във Втората световна война най-често не взимат пленници. В тяхната култура, пленници не се взимат: Пленените врагове се бастистват, а то и какво да се прави с пленените в степите или тайгата и/или когато воюваш на кон: да ги мъкнеш с теб, или да ги затваряш?

За тувинците е известно че не оставят/взимат пленници и на германците, които изпадат в ужас от тях,

За монголите има много такива истории от войната им срещу японците../

Ми, Ник, при такова описание на нещата, хм, защо си пуснал темата въобще? :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Малко за положението в Будапеща при завладяването на града от съветската армия.

When the Soviets finally claimed victory, they initiated an orgy of violence, including the wholesale theft of anything they could lay their hands on, random executions and mass rape. An estimated 50,000 women and girls were raped,[4]:348–350[16][notes 1] although estimates vary from 5,000 to 200,000.[17]:129 Hungarian girls were kidnapped and taken to Red Army quarters, where they were imprisoned, repeatedly raped and sometimes murdered.[18]:70–71

Even embassy staff from neutral countries were captured and raped, as documented when Soviet soldiers attacked the Swedish legation in Germany.[19] (See Raoul Wallenberg.)

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Budapest

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не знам защо имам чувството, че вече имаме някъде подобна тема? :hmmm:

Ситуацията е малко сложна. От една страна съветските граждани са били възпитавани в дух на интернационализъм и настъплението в Германия е било нещо като поход за освобождение на германските другари от игото на капитализма и империализма.

От друга страна пък съветските войници (те не са били само руснаци - др. Сталин си е бил направо грузинец) са били реваншистки настроени, защото са изгубили близки хора заради германското настъпление. Но пък им е обяснявано, че за това разбира се ванивни капиталистите, които потискат и унищожават по същия начин и немските пролетарии.

Наред с всичко останало съветските воини си имат някои потребности като всички хора, а в германия тези потребности се съчетали с някои допълнителни възможности за реализация.

Що се отнася обаче до изнасилванията, то в някои случаи водещото е било не силата, а същите аргументи, благодарение на които "французойките" са обичали американците - чорапи, сапуни, храна ... Преди това са обичали също така и германците, но които не са се писали изнасилени, са били остригани като проститутки-колаборационистки. А и доста германки са били наясно, че поради високата смъртност на мъжете заради войната, то като си отидат руснаците ще си останат девици до гроба. Тъй че нещата не са били толкова еднозначни, колкото се представят.

А разбира се и вражата пропаганда си казва думата. Имах книжка за някакъв италиански мафиот, който бил приет в организацията, след като се доказал като герой - американски окупационен взвод тероризирал околността и той им занесъл за храна отровни кокошки; преди да хапнат и да се споминат обаче, бойците се изредили всички на момъка. Днес не звучи толкова атрактивно, но в соцепохата всичко свързано със секс (върхът на порното беше филмът "Козия рог"), еле пък хомосексуален си беше табу, но в случая цензурата кой знае защо беше направила едно голямо изключение да пусне книга с такъв разказ на пазара. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам защо имам чувството, че вече имаме някъде подобна тема? :hmmm:

Ситуацията е малко сложна. От една страна съветските граждани са били възпитавани в дух на интернационализъм и настъплението в Германия е било нещо като поход за освобождение на германските другари от игото на капитализма и империализма.

От друга страна пък съветските войници (те не са били само руснаци - др. Сталин си е бил направо грузинец) са били реваншистки настроени, защото са изгубили близки хора заради германското настъпление. Но пък им е обяснявано, че за това разбира се ванивни капиталистите, които потискат и унищожават по същия начин и немските пролетарии.

Наред с всичко останало съветските воини си имат някои потребности като всички хора, а в германия тези потребности се съчетали с някои допълнителни възможности за реализация.

Що се отнася обаче до изнасилванията, то в някои случаи водещото е било не силата, а същите аргументи, благодарение на които "французойките" са обичали американците - чорапи, сапуни, храна ... Преди това са обичали също така и германците, но които не са се писали изнасилени, са били остригани като проститутки-колаборационистки. А и доста германки са били наясно, че поради високата смъртност на мъжете заради войната, то като си отидат руснаците ще си останат девици до гроба. Тъй че нещата не са били толкова еднозначни, колкото се представят.

А разбира се и вражата пропаганда си казва думата. Имах книжка за някакъв италиански мафиот, който бил приет в организацията, след като се доказал като герой - американски окупационен взвод тероризирал околността и той им занесъл за храна отровни кокошки; преди да хапнат и да се споминат обаче, бойците се изредили всички на момъка. Днес не звучи толкова атрактивно, но в соцепохата всичко свързано със секс (върхът на порното беше филмът "Козия рог"), еле пък хомосексуален си беше табу, но в случая цензурата кой знае защо беше направила едно голямо изключение да пусне книга с такъв разказ на пазара. ;)

Заглавието "Руските безчинства.....". За немските, американските, японските е друга тема...И едните не обясняват другите....

Но.

Помисли си защо са забрали и унищожили Раул Валленберг, който бил свидетел не само на фашистските но и на братушките зверства....

:punk:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...