Отиди на
Форум "Наука"

Оракули


Recommended Posts

  • Потребител

"Оракул" означава непосредствено общуване с божество чрез устата на жрец.Най-прочутият оракул бил този в Делфи и в Древна Гърция - в храма на бог Аполон.Според гръцката митология героите Едип и Херакъл се допитвали до оракула,който винаги отговарял двузначно.Оракулът, при древните народи, е място, предмет или свещено същество, чрез което говори божество. Етимологията на тази дума не е достатъчно изяснена – извежда се или от латинското oro – „говоря, моля се”, или от старогръцкото oραo – „виждам, видение”. Обикновено редом с оракулите присъстват техните прорицатели или тълкуватели – т. е. хора, които превеждат божествената воля на човешки език. Често тези хора също носят прозвището оракули.

Работата на оракулите се отнася главно до предсказването на бъдещето. Поклонникът задава конкретен въпрос, на който получава отговор, понякога доста двусмислен, предаден от прорицателя и обяснен от тълкувателите.

Един от най-известните оракули е този при храма на Аполон в Делфи. В древния свят оракулите играят съществена роля в религиозния, обществения и личния живот не само в Средиземноморието, но също в Китай, Индия, Персия, Древния Египет, където носят други наименования. В специализираната литература понятието се използва и по двата начина – и като тясно свързано с гръко-римската античност, и в по-широкото, обхващащо аналогиите в останалата част на света.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имало е оракули, да. Също и в светилището на Дионис, което може би е в Перперикон.

Как е ставало - има различни версии - под влияние на психотропни вещества, или оракулите са си били психо и без вещества, или:

Гадание по задание

Прочутата антична жрица Пития

предсказвала възможните събития,

защото съумявала на време

от божествата инструктаж да вземе.

Радой Ралин

:biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Имам една молба - да напишете статия за един българин, ако може. Казва се Никола Гигов - български поет и писател. По-точно за неговия труд - вижте този файл и ще разберете за какво става въпрос: http://openom.eu/bg/wp-content/uploads/2012/12/orphey_and_europe.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Най-известните оракули са тези от Делфи, Додона и Куме, като първия е безспорния лидер.

Жриците в Делфи били наричани Пития, макар да си имали отделни имена. Предсказанията на Пития често решавали ред важни въпроси. Напр. се разказва, че решението решителната битка на Ксеркс да се даде в морето при Саламин се е дължало на оракула, който предсказал на гърците, че ще успеят да победят, ако се укрият зад дървена стена. След известни размишления примерно дали не значело акропола, който в по-старо време имал дървена стена се решило да се изтеглят на Саламин, а флотът за защити острова като крепостна стена. За Крез пък се разказва, че загубил царството си защото не доуточнил пророчеството - било му казано, че ако започнел война силно царство щяло да загине, но той вместо да попита кое ще е царството нападнал без да се замисли, че става дума за неговата държава.

Пития говорела несвързано, тъй че жреците обработвали казаното от нея в стихотворна форма. Макар и да си говорела с бога се случвало от време на време някоя от жриците да се окажела и корумпирана и да кажела това, което и нашепвал звъна на парите. Трансът, в който изпадала жрицата от пиенето на вода от свещения поток, дъвченето на лавър и дишането на изпаренията от процепа не били съвсем безопасни и можело да се отразят фатално.

Другият известен оракул е този в Додона. Първоначално жреците гадаели по шума на листата на свещения дъб, а после бил използван котел.

Третия известен оракул е сибилата от Куме. Според преданието тя подарила сибилическите книги на цар Тарквиний Горди, които съчинения после оказвали огромни влияние върху политическия живот на Рим, а по-късно дори и на християнска Византия.

В прорицалището на Сабазий в Тракия се гадаело с помощта на свещен огън в който се изливало вино (по-вероятно смес от вино, вода и зехтин) и по височината на издигналия се пламък се предсказвало. Така били получени предсказания за славното бъдеще на Александър Велики и Октавиан Август. Нестинарките вероятно са отглас от това почитание на огъня, като и на тях са били приписвани предсказателски подробности.

А сега вече може да кажа и колко процента вода има в краставичката или с други думи да мина на предсказанията на Мерлин? :mrgreen:

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В прорицалището на Сабазий в Тракия се гадаело с помощта на свещен огън в който се изливало вино (по-вероятно смес от вино, вода и зехтин) и по височината на издигналия се пламък се предсказвало. Така били получени предсказания за славното бъдеще на Александър Велики и Октавиан Август. Нестинарките вероятно са отглас от това почитание на огъня, като и на тях са били приписвани предсказателски подробности.

Нестинарството е практикувано още в древна Италия /тъй че въпросът дали това е тракийски ритуал, е доста спорен/:

Вергилий, Енеида, 9, 785:

"Най-велик бог Аполоне, пазител на свята Соракта,

първом почитаме тебе, за тебе подхранваме вечно

пламъка с борови стволи, на твоята милост опрени,

ние премятаме стъпки през огън и въглени живи..."

Страбон, География, 5, 2, 9:

"Под планината Соракте се намира град Ферония /това е в Лациум, Италия/, с името на някаква местна богиня, която околните народи много почитат; на това място е свещеният й участък и има забележителни церемонии, защото обсебените от тази богиня вървят с боси крака през голяма купчина жарава и пепел без да пострадат; и много хора се събират по едно и също време, не само за да присъстват на празничния сбор, който се провежда всяка година, но и за да видят споменатата гледка."

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

от αναστεναρια - анастенария /на гръцки/ или „нестинарство“ /на български/. Според някои, името идва от гръцката дума "анастенагмос" - въздишане, пъшкане, което е характерно за поведението на нестинарите по време на транс. Според други името идва от гръцкото "(х)естиа" - огън. Възможно е да произлиза и от ανασταiνω /анастено/ - възкръсване.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Глобален Модератор

Още за нестинарството в Италия:

Гирпы в Италии

(2, 26) Здесь стоит упомянуть удивительные сведения о немногочисленных семействах так называемых гирпов. Проживают они в области фалисков47. Эти гирпы ежегодно совершают священнодействие в честь Аполлона на горе Соракт48. Исполняя религиозные ритуалы, они без вреда для себя танцуют на пылающих кострах, разведенных в честь божества. Таинства их богопочитания были щедро вознаграждены решением сената, навсегда освободившего гирпов от всех повинностей.

http://ancientrome.ru/antlitr/solin/crm_f.htm

Link to comment
Share on other sites

Оракулите имат история и след смъртта им.  В моят , да го наречем род винаги е имало Оракул. но при нас няма нищо свръх естествено., става въпрос за Говорещите смъртни, начетени умни хора , които <предвиждат>  само чрез мисъл.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами на цял свят ся поскачали върху въглени от хилядолетия насам...Мойсей забранява на евреите да участват на такива ритуали....

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Както се вижда в Италия нестинарството е практикувано като почитане на Аполон, което отново ни връща към тракийските божества Сабазий и Бендида. Аполон не е италийско божество, а е пренесен там от Гърция, където пък е отишъл от Тракия. Обърнете внимание на битката на боговете в "Илиада" кои се бият на страната на гърците и кои на страната на троянците и техните съюзници траките. На страната на троянците са именно боговете, за които Херодот пише, че били почитани от траките. То и единични екземпляри от оброчните плочки има из цяла Европа, но това не значи, че не са тукашни, а единиците не са разнесени от траки, изпратени на военна служба в тамошните легиони. Култовите ритуали на Рим по правило винаги са си били доста опростени. На римляните дори Дионисиите им дошли в повече, при положение, че иначе били доста отворени за педофилия, кръвосмешения, еднополова любов и групов секс.

За произхода на името може да се поспори доста. На гърците така им харесало, така го нарекли. Имаме обаче река Нестос (дн. Места). Може да иде също от "нести-на-ръци" - в смисъл, че основната част ритуала е по същество литийно шествие с иконата на св. Константин и Елена. Не го бъркайте с автохонен произход - под това име са наричани в български села и то през ХІХв.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...