Отиди на
Форум "Наука"

Интересни епизоди от Гражданската война на САЩ 1861-65 г.


Recommended Posts

  • Потребител

Пускам темата, понеже търсих тема за тази война във форума, но не намерих.

Прави впечатление, че Северът е поддържан в международно отношение от Прусия и Русия, Конфедерацията съответно от Англия и Франция. В един от горещите епизоди от войната, по време на напредване на южняците на север, Русия праща две ескадри - едната в Ню Йорк, другата на западното крайбрежие във Сан Франциско, за да даде кураж на Линкълн.

Друг момент, хората с ирландско потекло, масово са на страната на Севера, бедни хора, на север около Бостън и т.н.т.

В един момент чета в интернет пространството за ирландската бригада на Кели от Мисури, сражаваща се на страната на Конфедерацията, и то при положение, че Англия яко подпира Юга.

Необяснимо. Пуснах подобен въпрос в друг един форум, ма го изкараха провокация и го изтриха. Иначе песента е здрава:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребител

Интересно е да споменем и аболюционизма. Въстанието на Джон Браун 1859. Тоест подпалването на фитила на Гражданската война. Както се казва :)

Попадна ми един интересен филм - Santa Fe trail, от 1940 г. с Роналд Рейгън в ролята на младия лейтенат Джордж Армстронг Кастър и Ерол Флин в ролята на приятеля му Джеб Стюарт /събитията са преди войната тоест,  :) /.

 Същите през войната вече стават генерали и се бият един срещу друг - справка Гетисбърг.

 Та във филма младите лейтенати заедно трепат борците за равноправие на негрите през 1856-59, отначало в Канзас, после във Вирджиния.

А като почва Гражданската война, приятелите се бият един срещу друг - при Гетисбърг бригадата на Кастър се бие с южняшката кавалерия на Джеб Стюарт. Това са факти.

Та филмът не е лош, нищо, че има несъответтвие, Къстър завършава Уест Пойнт четири години след Стюарт, ма патриотизмът и единството трябва да се изтъкне :)

 

 

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Песничката за ирландската бригада много радва.
Само че въпросната не е била бригада, а полк. И ако не се лъжа точно този (на Кели) първоначално е на страната на Севера, но в хода на войната се обръщат към Юга, щото били нещо недоволни от федералната власт. Иначе - да, болшинството от ирландските заселници и сформираните от тях милиции са в Севера и идеологически симпатизират на него, но е имало и известен брой шотландци и ирландци - протестанти, които са се инкорпорирали в обществото на Юга.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...