Отиди на
Форум "Наука"

Кой стои зад смъртта на комитопулите Давид и Мойсей?


Кой стои зад смъртта на комитопулите Давид и Мойсей?  

12 потребители са гласували

  1. 1. Зад смъртта на Давид и Мойсей стои:

    • Византийското правителство
    • Управителят на Солун - Мелисин
      0
    • Брат им Аарон
      0
    • Брат им Самуил
    • Никой. Смъртта им е плод на случайни обстоятелства.
    • Поради липса на достаъчно данни, въпросът остава дискусионен.


Recommended Posts

  • Потребител

Един от неизяснените въпроси в българската история е този за убийството на двамата братя на цар Самуил - Давид и Мойсей. Ето какво пише за тях в Уикипедия:

Скоро след освобождаването на българските територии от река Дунав до Стара планина, българите се насочват към Отвъддунавска България, която също е поробена. Византийските сили там не са добре подготвени за война и скоро отстъпват.

Братята Мойсей и Давид загиват при странни обстоятелства.

Мойсей обсажда Серес, но случайно хвърлен камък от крепостта го убива на място.

Давид е убит от наемни убийци край Преспа. Често съвременните историци твърдят, че зад тези убийства стои Самуил с цел да си осигури самостоятелна власт, но подобни предположения не са доказани.

Действията на двамата братя преди смъртта им привличат вниманието на Византия към тях, което дава възможност на Самуил да се подготви за ново настъпление.

А вие как мислите? Кой стои зад насилствената им смърт? Византия или пък - брат им Самуил? А може би - брат им Аарон, ако той е бил такъв, какъвто го представят историографията и белетристиката - алчен и злобен човек и предател?

Ще се радвам да споделите мнението си и дадете повече информация по темата. Поздрави!

---

Бележка на модератора

Редактирах анкетата.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

През 978 г. Давид бул застигнат от нещастие. Убили го някакви "скитащи власи" (разбойници?) в местността "Красивите дъбове" между Кастория (Костур) и Преспа.

Загинал и Мойсей - докато обсаждал крепостта Серес (Сяр).

Според Скилица хвърлен от крепостната стена камък го улучил и убил на място. Според добавка на Михаил Деволкски обаче, с камъка бил убит конят му, а самият Мойсей бил съсечен от изпратен да го убие човек на солунския дук Мелисин. Има различни версии за годината на смъртта му - 976, 978, 993, 995...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Редактирах анкетата. Ако по някаква системна грешка е изчезнал нечий вот, моля, гласувайте отново. Надявам се, че в този си вид вариантите в анкетата са по-изчерпателни.

Обърнете внимание, че е дадена възможността да се гласува за повече от един вариант!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ми ето: единият е убит от разбойници, а другият - на война.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Модератор История

Давид е една от най енигматичните фигури в цялата ни история.Обявен а за светец - нещо което се случва изключително рядко.За какви заслуги?Можем само да гадаем.Както и защо Мойсей липсва от поменалния надпис поставен от брат му Самуил през 993 година?Може би е имало и някакво напрежение по оста Мойсей - Самуил?Понякога си мисля че вероятно Мойсей и Арон са от друг брак на комит Никола.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 5 часа, resavsky said:

Може би е имало и някакво напрежение по оста Мойсей - Самуил?Понякога си мисля че вероятно Мойсей и Арон са от друг брак на комит Никола

Хе, Ресавски, още преди 80 години арменският историк и ориенталист Николай Адонц прави предположението, че Арон и Мойсей (за втория не съм сигурен) са синове на Никола от един брак, а Самуил и Давид от друг брак, тоест са от различни майки.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Това би обяснило много.Априори се приема че Арон и Мойсей са големи по възраст от Самуил но май това не е потвърдено от изворите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Адонц гради предположението си върху факта, че докато Кедрин счита Арон и Мойсей за братя на Самуил и Давид, Яхия Антиохийски прави едно тънко разграничаване, казвайки, че Арон принадлежал към рода, който царувал над България. Оттам Адонц заключава, че Самуил е узурпатор, а Арон законен наследник на българския престол. Според Адонц това вече обяснява конфликтите между семействата на Арон и Самуил, убийството на Самуиловия син Гаврил Радомир, извършено от братовчед му Иван Владислав, както и по-късното съперничество между Петър Делян и Алусиян, завършило с вероломното ослепяване на първия. Според Адонц това е била политическо-родова вражда, продължила десетилетия.

Само че схемата, че Самуил не бил от рода на Арон и бил узурпатор Адонц я развива с цел да обоснове и придаде неоспорима тежест на твърденията на Асохик за арменския произход на Самуил и на твърдението на Асохик, че Самуил имал само 1 брат (Давид) и с него избягал при българите. Тоест двама братя арменци срещу двамата братя Арон и Мойсей.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 2 часа, resavsky said:

Априори се приема че Арон и Мойсей са големи по възраст от Самуил но май това не е потвърдено от изворите.

Асохик твърди, че Самуил ("Самуел" при него) бил по-голям от другия си брат, когото той не назовава по име и двамата били родом от областта Дерджан.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Сведението на Асохик е твърде неточно - братята са четирима а не двама а баща им е български аристократ.Арменския произход на Комитопулите е безкрайно съмнителен.Нито Скилица нито някой друг знае нещо за ранна византийска кариера на Самуил.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...