Отиди на
Форум "Наука"

Почистване на монети


Recommended Posts

  • Потребител

След прочетеното по-горе, бих искала да попитам дали тези кутии http://www.globalcoins.eu/tools.html са подходящи за съхранение на български монети от 1881 до днес.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като се има предвид че това са скъпи кутии ,не е оправдано да се ползват за масови ,елементарни и евтини монети.Tия кутии са добри за съхранение предимно на български юбилейни монети, които изискват по специални грижи.Те са подходящи за всякакви  ценни монети. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Чудя се от известно време, пликовете, позволяващи извличането на въздуха от тях, подобряват ли условията за съхранение? Въздушната влага ли е заплахата при съхраняване?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Заплаха са окисите които се образуват по монетите.Влагата и веществата във въздуха помагат за образуването им.То зависи от метала  и състоянието на парата.Една антична монета може да потъмнее(кабинетна патина), но юбилейните монети трябва да се пазят много за да не се образува окис.

Те и окисите са различни, някои предпазват метала, други го разрушават.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Най добре се запазват като се поставят в хартиени пликчета, а те в дървена или хартиена кутия .Влажността на въздуха в помещението трябва да е минимална.Температурата оптимална, постоянна без резки промени.По пластмасата при промяна на температурата се образува конденз.

Монетите може да се съхраняват в капсули в подходящо помещение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, vorfax said:

Окиса е взаимодействие с кислорода. Как да предпазя сребърни монети? Достатъчно ли е да стоят в капсулите си?

Ако въпросът ти е за съвсем стандартни инвестиционни или тип юбилейни, царски или други монети, капсулите биха били идеално решение, стига да не се вадят от там и ба не се барат с мръсни ръце. Най-добре преди поставяне в капсулата с някакъв тип памучни ръкавици, в капсулата и приключваме с филма :)

Това което Вальо е споменал за хартиени пликчета е вярно на 100 %, но се прилага стандартно за антични монети, който са и различни метали, епохи. Идеята - точно да се обере влажността и тя да не влияе негативно за допълнителни окиси

Редактирано от roca
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря ви за обясненията.

Четох за ползата от силикагела (познат ни е от пакетчетата, които се продават с обувките) и се чудя има ли трайно приложение. Силикагела може да погълне влага до 40% от собственото си тегло, но ако не е в затворено пространство, очевидно просто ще се насити и ще спря абсорбацията. Всъщност не знам с каква скорост абсорбира влага, за да преценя колко бързо излагането на открито пространство ще го насити. Четох, че може да се опече във фурна и пак да се ползва.

Друго, което откривам, са капсули с уплътняващи материали, които едва ли не филтрират въздушния достъп до монетата.

Специално предназначените кутии са също добро решение, позволяващо да се разглеждат в по-естетически вид.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В дамските чанти против влага се слагат хидрофилни пакетчета във формата на пакетче сол или захар. Съдържат някакъв прах.

Такива пакетчета може ли да се сложат в кутията с монети?

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Най-вероятно може, но според мен двата типа влага са различни. При монетите ако се появи такава, тя веднага би контактувала с материала на монетата (като в най-голяма степен това би въздействало върху по-стари монети (античност, средновековие,и т.н.). Те трябва да са достатъчно издръжливи, и ако имат благородна патина в цялост, теоретично не би следвало да е проблем. При повечето обаче патината не е равномерна, рядко е благородна, има язви. Добавяме и факта че сплавите са доста относителни....рядко дори на 2 монети от един период и една монетарница имат еднакъв метален състав. Следователно биха реагирали различно на влажност.

Хартиените пликчета успяват да контактуват директно с монетата и така да уловят възможната влага преди да влезе в контакт с метала - теоретично.

Със хидрофилните пликчета според мен не би станало, те ще оберат в помещение, но докато успеят да уловят от самата монета, вече ще е по-късничко.
Капсули може, но стандартно капсулите са по-подходящи за модерни монети. Не че за антични е невъзможно.
Кутии също - но там вече има обем въздух от който след затваряне е възможно да се образува влага. Най-практичен вариант, но и най-скъп финансово: по-дълбоки кутии за капсули. Поставяш всяка монета в капсула, след това капсулите в кутия и би следвало всичко да бъде наред, стига да не се отваря често капсулата и да не се бара с мръсни ръце (тук вече коментираме петната)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Потребител

Здравейте!

Бихте ли могли да ме насочите, как да изчистя тези монети, повечето са сребърни на първата снимка. Варенето с вода и сода би ли помогнало и дали ще нанесе някакви вреди? Благодаря предварително!

25577336_1774317592598724_1282531087_o.j

25578868_1774317632598720_402106720_o.jp

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тия от 1925г. и 1940г. не са сребърни.Сребърните монети най добре се почистват с комплексон.Той ги щади.Почистването с киселини и основи поврежда монетите.Търкането със сода ги съсипва.Ако обаче монетите не са качествени може да се използват химикали.Но никога не трябва да се лъскат със сода.Тя е абразив.Това е за сребърни монети.Бронзовите се почистват механично.Сплавите в зависимост от състава и окисите се избира технология за почистване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Варенето със сода, най-вероятно ще помогне, но малко. Не търкайте обаче със сода, тя е абразив както пише и колегата по-горе.

Все пак не очаквай нищо гранде..това са масови монети, а и са в прилично лошо състояние. Содата не върши чудеса :)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Потребител

Здравейте,

Притежавам сребърни монети от времето на Борис III , Фердинанд , та и по-стари .  Разбрах вече за почистването на сребърни монети със сода във вряща вода и последствие съхранението им(не бих се заел  лично със следващите етапи на почистване, дори не знам дали е нужно). Та като всеки лимон , питането ми е, струва ли си съхранението на нещо , което да кажем сега струва 20 лева , да се пази още 20 години. Ще има ли голяма разлика в цената на такава монета и изобщо има ли пазар за подобен тип пари.

Ако въпросът ми е зададен на грешното място, моля да ме ориентирате към друга тема , ще го отнеса там. Благодаря предварително.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дали си струва е явно въпрос на личен избор.

Дали ще има голяма разлика в цената? Ако изведнъж среброто скочи на борсата 10 пъти, сигурно и те ще са с 10 пъти нагоре, но едва ли. Сребърните емисии на Борис не са кой знае колко ценни, на Фердинанд, по-скоро са 18**, след това трябва да са в доста добро качество за висока нумизматична оценка.

Има пазар, за много високо качество. За тип шайби, също има висок пазар, но на цена на материала :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Здравейте на всички.Искам да попитам със какво мога да почистя една много стара сечена монета(предполагам медна)за да разбера каква е и има ли стойност.Прилагам снимки за да добиете представа.

moneta.jpg

moneta1.jpg

moneta2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами...никак Това няма читене, тя е вече заминала от много време. Предполагам е Римски бронз от IV век, ей така на прима виста, но така или иначе няма стойност в тази си форма

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Потребител

Пак същият отговор, като на горният питащ

Аз просто не виждам какво има да се чисти....то не е останало нищо от самата монета освен ядрото :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 6.06.2020 г. at 14:37, Evelinas said:

Просто ни в интересно каква е и от кога е, ама нищо не се вижда

OK, но между това каква е и от кога и от чистенето има доста голяма разлика.... и то не се вижда не защото трябва да се чисти, а защото просто е изтъркана

Иначе си е римска IV век и вероятно да е Грациан (367-383) или близките като години, а монетата е вероятно да е изглежда като нещо подобно:

https://www.acsearch.info/search.html?id=3136952

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...