Отиди на
Форум "Наука"

Почистване на монети


Recommended Posts

  • Потребител

ЗДР има ли начин за почистване на алуминиеви монети,защото имам един лев 1923 а искам да му подобря качеството щот седи ужасно сравнение с другите по-запазени монети в класиора :happy:

Ако трябва ще кача снимка,за да видите че е ужасен :dry:

Редактирано от t0rress
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

По молба на някой потребители и поради факта, че няма такава тема, а в същото време има потребители който нямат идея какво да правят реших да направя една подобна, като някакво семпло начало. Все пак да поясня, че не съм някакъв невероятен специалист в областа, но все пак имам известен опит на принципите проба грешка.

Почистването на монети не е от най-лесните занимания, както много хора мислят. От голямо значение за начина на почистване имат:

- епоха (антична, средновековна, модерна (XV-XIX в), и съвременни) - като следствие колко време е престояла в земята, или как е била съхранявана при по-новите.

- метал (благороден (злато, сребро), бронз, мед, посребрени, месенг, алуминий и др.)

- в каква среба е била (примерно почва с торове, или скрин в който е имало възможност за образуване на влага) също влият.

Комбинацията от горните съставя много вариантни решения на въпроса как да почистим една монета. Често 2 монети от един и същи период и от един и същ метал, намерени на едно място, могат да имат нужда от различни начини (средства) за почистване за да има еднакъв ефект.

Патина: представлява защитен слой на една монета. Грубо бива: злокачествена и доброкачествена (като туморите). Злокачествената е препоръчително да се премахне. Доброкачествената е препоръчително (задължително) да не се нарушава освен ако не е невъзможно. Как да ги различавате: най-вече по цвета. Доброкачествената обикновенно (но не винаги) е в светли нюанси: светло кафяво, светло зелено, синьо-зелено и др. Злокачествената: черно, тъмно кафяво, тъмно зелено. Химически, патината винаги е окис на метала и представлява оксид (съединение с кислород). Ръждата примерно е вид патина за Желязото (железен оксид) и е злокачествена. Патината на медта може да бъде доброкачествена и злокачествена. Бронзът обикновенно е с доброкачествена партина. Среброто и златото (в чист вид) не образуват патина или тя не е злокачествена. И при двата метала тези патини представляват леко потъмняване на метала, което не е проблемно. Среброто във чист вид потъмнява, но това са едно на милион, то винаги има % примеси. Колкото по-чисто толкова по-добре. Колкото повече примеси, толкова по зле може да е и понякога може да е злокачествна, заради агресия на средата към някоя от съставните материали.При съвременни монети: цинк, алуминий, биметални и др. често първо потъмняват, а след това корозират в зависимост от средата и материала, като патината при цинка и алуминия обикновенно е злокачествена и трудно се премахва.

Искуствена патина: Из интернет може да намерите толкова много глупости на тая тема, че вицовете са малко. Като цяло винаги се създава по химичен начин, бива изкуствен и естествен. Естествен е когато се използват реалните възможности, почва, влажност и др. става бавно но по-естествен път повърноста се покрива с окис. Често този вид патина, трудно се различава от естествената. Химически (ей тука идват глупостите) има хиледи разтвори, но трябва да се знае че колкото са видовете патини и вариации за почистване толкова са и видовете за създаване и няма идентичен разтвор който винаги да прави патина на всички бронзови или всички медни монети. Кога се ползва: когато някой начинаещ (или неук) почиства монета и повреди здрава патина, когато се премахва злокачествена (за естетически вид) и др. Химеческата често се разпознава лесно и не препоръчвам използването и. По-добре оставете една монета в стаята в която обитавате със средна влажност и за известно време тя ще започне сама да образува защитен слой от влажноста

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Начини за почистване: грубо са 2 вида: химично и механично.

При химичното (при което има също глупости бол) се използват химични разтвори: % разтвори на кисилини, основи и соли. За да почиствате химично, трябва много добре да познавате метала на монетат (има ли примеси, какви в какъв %) каква е била сребата в която е била монетата (имало ли е влажност, торове (какви) и др.) Обикновенно профисионално се извършва от химици. Непрофисионално от аматьори, рядко има успешни резултати и то на принципа проба-грешка, но много често се получава така че човек намерил разтвор с който е почистил 5 монети си казва "той действа за всичко" показва на други или продължава да почиства и благодарение на различните условия при всички монети, при 5 добре почистени в един разтвор имаме 30 зле почистени и осъкатени вече монети. Аз лично изобщо не препоръчвам този начин дори за хора с опит. Първо не се знаят какви последствия може да има (някой монети имат окиси който може да отделят газове при почистването) за това и се налага да се извършва или на открито или в помещения с вентилация.

Механично:

- базово или начално. Изключително полезно за всеки млад колекционер без значение вида на монетат и средата. Варианта да изплакнете с вода, и да опитате да потъркате повърхноста с нова или използвана и непотребна вече четка за зъби или клечка за зъби, често би свалила много от почвените частици, ако монетата е била в пръстта, или пък много от нечестотиите при нови монети. След това внимателно подсушете тъй като остатък вода по метала би предизвикал влажност което е неблагоприятно особенно за модерни и съвременни монети. Други подварианти на базовото биха били варене на монетата във вода със разтвор на сода бикарбонат което е изключително успешен начин за почистване на сребърни (и не само) съвременни монети. след като водата кипне, можете да изплаквете забършите и подсушите и не бихте наранили особенно патината, а и среброто лесно и бързо може да образува нова, но можете да премахнете нечестоти по монетата. Също за съвременни монети добри резултати могат да даът някой препарати за почистване: CIF и подобните дават не-лоши резултати за почистване на модерни и съвременни като първо нанасяте по повърноста с клечка за зъби, изчаквате 2-3 минути, почиствате леко с пръсти или клечка за зъби повърхноста и изплаквате и подсушавате. Това би премахнало много замърсявания без да повредите или надраскате монета и е достъпно

- след базово Няма термин за него просто така го кръстих на момента. За него вече ви трябва повече опит. Ползвате винаги метален предмет (игла, нож, скалпел и др) понякога патината се премахва лесно, понякога има налепи който трудно се махат дори механично без химична обработка, но за вторите моят съвет е по-добре да не ги барате...така или иначе няма да ги подобрите. Можете за помощ да ползвате лупа, микроскоп или очила, но изключително важно при него е да не се премахва последният слой от доброкачествана патина и да не се надрасква метала на монетат, особенно за съвременни монети. Много от тях се секът във гланц или мат гланц, което е вид отсичане с обработка на ядрото и матрицата при което монетата е с идеална гладкост и специфична полирана повърхност. Надраскването на гланца прави монетата вече без нумизматична стойност.

Електрохимично: използва се ток, задължително на открито тъй като се отделят газове. Не го препоръчвам за съвременни и модерни монети. Възможно е да се ползва са антични или средновековни при който има нужда от химично почистване и не става с механично. Става с помоща на ванички, който може да намерие в сайтовете за колекционерски пособия. Аз лично не го намирам за удачен или препоръчителен вариант.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Много интересно, благодаря за съветите. Струва ми се, че темата трябва да я закачим като важна. Навярно ще е от полза за начинаещите, та да не се ровят после из дебрите на форума. Тъй закачих я.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Основни грешки:

- третиране на монети със кисилини и химикали: всички глупости който се пишат за употреба на Кока-Кола, лимонтозу (лимонена киселина), сода (без примера с варенето от по-горе), оцет (оцетна киселина) водят най-вече со невероятен блясък, премахване на адсолютно всичката БЛАГОРОДНА Патина, и в никакъв случай не помогат в случай на налепи или сериозни потъмнявания. Вместо обаче да почистите и запазите монетата, често се налага не само направа на изкуствена, ами и в зависимост от материала, често някой от тези на пръв вид уж слаби кисилини, започват да бавно да разяждат ядрото на монетата. При подбни почиствания, много скоро се оказва че вече нямате монета, а блестяща дрънкулка нямаща нумизматична стойност, въпреки възраста.

- третиране чрез търкане или изшлайфане: както за нови така и за антични монети. Търкането на монети с паста за зъби е едно от тези неща, търкането със сода също. Въпреки че пастата за зъби е доста финна за вашите зъби, тя е абразивна най-вече за гланца на съвременни (и не само монети). Когато третирате така монета, вече наранявате гланца и тя е непотребна и няма нумизматична стойност. Същото важи и за антични, можете така да свалите патината че да лъсне като чисто нова и дори да свалите част от метала с патината(който понякога е лесно нараняем) и ще имате също една изключително безполезна монета. При модерните монети често се прилагат методи от бижутерството: полиране с машинки, пасти и др. целящи безупречен вид на стара монета с цел бърза и голяма продажба. Така обаче се наранява матричният гланц (по-различн от изработката мат-гланц) което може да се види под-лупа. Замърсена и непочистена модерна монета с запазен матричн гланц е много по-скъпа от лъсната и почистена рчез шлайф машина и кече такава, но вече без матричен гланц.

- Неправилно съхранение: основна грешка. Препоръчва се античните монети да се поставят в хартиени пликчета за да се избегне влагата. За съвременни препоръчвам капсули или от типа на хариените с прозрачно лице. ПЛастмасовите каталози не винаги са добра идея, тъй като въпреки че са видими и подредени, понякога те оставят следи върху част от металите залепват и след това трудно се почиства. Също: не пипайте и не вадете твърде често съвременни монети от колекцията си. Колкото и чисти да са ръцете ви те имат микроорганизмо който могат да нанесът сериозни вреди на съвременна монета с гланц. Винаги след почистване подсушавайте преди да приберете. Оставянето на монета във влажна среда, особенно съвременна, би предизвикало бързо окисляване, което за съвременните може да е злокачествно. Също: не вадете и не нарушавайте опаковка на нови съвременни монети в капсули когато ги закупувате. Те често са хермитизирани така че да предпазят монета, а след отваряне влиза окис който после лесно корозира. Петната от пръсти биха били бонус да притежавате непродаваема и безценна (в лошият смисъл) монета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами опитах се набързо да напиша много от нещата който да правите и да не правите със старите и съвременни монети. Извинявам се за правописните грешки! Благодаря за това, че темата е сметната за "важна".

Също винаги можете да питате ако желаете да се консултирате за нещо по темате. Ще се опитвам както и досега да отговарям подробно и на всеки :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря за описанието. Много полезно четиво.

Дано това което си написал спаси нещо наистина ценно в бъдеще.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

За мен най-доброто възможно почистване на монета се извършва с ултразвук в течност. Попитайте в разни сервизи, където може да имат такава техника. На мен брат ми чисти така чаркове по самолети.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има ли начин,да се спаси тази монета?

post-11465-089353700 1349624940_thumb.jppost-11465-013265700 1349624940_thumb.jp

Не, това спасяване няма! Причина: ниската проба на среброто (или медно ядро) е причинили окиси който са злокачествени.

Съжалявам видял съм го късно :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За мен най-доброто възможно почистване на монета се извършва с ултразвук в течност. Попитайте в разни сервизи, където може да имат такава техника. На мен брат ми чисти така чаркове по самолети.

Не точно...това е добър метод за "съвременни монети" който не са особенно ценни. Т.е. ако желаеш да почистиш 50 стотинки от 1989 без да искаш да им повишиш цената или качеството, но желаеш да изглеждат естетически добре.

Не се препоръчва за съвременни монети изпълнени в качество мат или мат-гланц, ултразвука нарушпава гланца.

Не се препоръчва за антични монети тъй като метала често е кръхък и е възможно от ултразвукът да се разруши

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Здравейте. Искам да попитам за някакъв по-конкретен начин за почистване на медни антични монети? Прочетох по-горе написаното, но не останах с впечатление, че варенето във вода със сода или търкането с четка е за медните антични монети.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

напротив...това е идеален начин за свалянето на първични налепи и пръст и при медните монети.

Лошото при тях е че медта е доста мек материал и ако монетата не е съвсем заличена, те рядко подлежът на добра механична обработка тъй като материалът лесно се наранява :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тогава излиза, че запазена монета (с добро качество на пръв поглед) не е хубаво да се вари за да не се прецака? Аз чистя с клечка за зъби, но ефект се постига много бавно, а ако има дебел мръсен слой не ми се и почва ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

според мен варенето само по себе си не би овредило монетат тъй като чрез загряване просто патината може да падне по-лесно.

Иначе клечката за зъби е универсален и много добър метод. Бавен но често даващ много добри резултати, колкото и да не е за вярване

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Много добри съвети, но имам питане. Ако монета примерно от соца 20 ст - 1974 г е започнала да позеленява, трябва ли да се изчисти тази патина или да се остави?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

по-скоро я остави...тази монета няма стойност, милионни тиражи и най-вероятно през следващите 100 години все още ще може да се закупи като нова от БНБ (мисля че сет 1974 (от 1 ст до 1 лев) е все още в продажба) или пък от сайтовете за продажба.

Ако пък желаеш да експериментираш (така или иначе е банална монета) може да опиташ да я сложиш за няколко часа във 2 глътки от следващата ти кока кола.. Кока Колата съдържа някои киселини (и не само колата де...подобни слаби киселини има и в някой сокове и други хранителни продукти) който лесно се справят със начален стадий на железен и други окиси. Естествено, за ценна монета никога не бих ти препоръчал такъв вариант...все пак макар и слаби, това са си киселини който не при всички метали и окиси реагират ОК. в случая материала мисля че е мед/никел, като зеленикав е окиса на медта...би трябвало варианта няколко часа в кола да помогне...или пък не :guitar:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мерси за съвета...а не намерих тема за пробитите монети /винаги ли пробитите монети са се превърнали в скрап?/ и може ли да се въстановяват? Да ги изхвърляме ли?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

сложна тема...

1) не, не винаги са скраб, но за да не са, трябва монетата да е достатъчно ценна...ако е масова монета примерно тези 20 стотинки, то и скраб не е ...в случая са и 2 материала, ще се чудят на пункта като какво да го купят, и най-вероятно това ще е по-евтиния материал... :D в рамките на шегата естествено. Иначе има монети който нямат вариант в непробито състояние...примерно златната монета на Иван Асен II е пробита, но пък е уникат (поне на хартия)

2) да една монета може да се възстанови, ако усилието си заслужава, т.е. ако е достатъчно скъпа. Обикновенно си личи, но съм виждал много добри реставрации на сребърни и златни монети от златари кото подхождат много ювилирно...разбира се услугата не е евтина, но носи понякога задоволство на притежателя :)

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребител

НАМЕРЕНА Е В АДРИАТИЧЕСКО МОРЕ КРАЙ БРЕГОВЕТЕ НА ИТАЛИЯ. (Gargano)

Според вас има ли нумизматична стойност ?

 

По молба на някой потребители и поради факта, че няма такава тема, а в същото време има потребители който нямат идея какво да правят реших да направя една подобна, като някакво семпло начало. Все пак да поясня, че не съм някакъв невероятен специалист в областа, но все пак имам известен опит на принципите проба грешка.

Почистването на монети не е от най-лесните занимания, както много хора мислят. От голямо значение за начина на почистване имат:

- епоха (антична, средновековна, модерна (XV-XIX в), и съвременни) - като следствие колко време е престояла в земята, или как е била съхранявана при по-новите.

- метал (благороден (злато, сребро), бронз, мед, посребрени, месенг, алуминий и др.)

- в каква среба е била (примерно почва с торове, или скрин в който е имало възможност за образуване на влага) също влият.

Комбинацията от горните съставя много вариантни решения на въпроса как да почистим една монета. Често 2 монети от един и същи период и от един и същ метал, намерени на едно място, могат да имат нужда от различни начини (средства) за почистване за да има еднакъв ефект.

Патина: представлява защитен слой на една монета. Грубо бива: злокачествена и доброкачествена (като туморите). Злокачествената е препоръчително да се премахне. Доброкачествената е препоръчително (задължително) да не се нарушава освен ако не е невъзможно. Как да ги различавате: най-вече по цвета. Доброкачествената обикновенно (но не винаги) е в светли нюанси: светло кафяво, светло зелено, синьо-зелено и др. Злокачествената: черно, тъмно кафяво, тъмно зелено. Химически, патината винаги е окис на метала и представлява оксид (съединение с кислород). Ръждата примерно е вид патина за Желязото (железен оксид) и е злокачествена. Патината на медта може да бъде доброкачествена и злокачествена. Бронзът обикновенно е с доброкачествена партина. Среброто и златото (в чист вид) не образуват патина или тя не е злокачествена. И при двата метала тези патини представляват леко потъмняване на метала, което не е проблемно. Среброто във чист вид потъмнява, но това са едно на милион, то винаги има % примеси. Колкото по-чисто толкова по-добре. Колкото повече примеси, толкова по зле може да е и понякога може да е злокачествна, заради агресия на средата към някоя от съставните материали.При съвременни монети: цинк, алуминий, биметални и др. често първо потъмняват, а след това корозират в зависимост от средата и материала, като патината при цинка и алуминия обикновенно е злокачествена и трудно се премахва.

Искуствена патина: Из интернет може да намерите толкова много глупости на тая тема, че вицовете са малко. Като цяло винаги се създава по химичен начин, бива изкуствен и естествен. Естествен е когато се използват реалните възможности, почва, влажност и др. става бавно но по-естествен път повърноста се покрива с окис. Често този вид патина, трудно се различава от естествената. Химически (ей тука идват глупостите) има хиледи разтвори, но трябва да се знае че колкото са видовете патини и вариации за почистване толкова са и видовете за създаване и няма идентичен разтвор който винаги да прави патина на всички бронзови или всички медни монети. Кога се ползва: когато някой начинаещ (или неук) почиства монета и повреди здрава патина, когато се премахва злокачествена (за естетически вид) и др. Химеческата често се разпознава лесно и не препоръчвам използването и. По-добре оставете една монета в стаята в която обитавате със средна влажност и за известно време тя ще започне сама да образува защитен слой от влаж

1445785427616-1192244151.jpg

1445785450547647015621.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Главното което трябва да се знае за почистването на бронзовите монети е че начинът е изключително и само механичен.В никакъв случай не се ползват химикали.При сребърните монети в зависимост от вида на окисите се използват различни техники и химикали.Използването на сода и паста за зъби поврежда монетите.Почистването трябва да се извършва от специалисти, особено за по ценните монети и предмети.Необходими са не само добри теоретични знания, но трябва и доста практика.Инструментите за мех. почистване се правят от най твърдата стомана и се острят много често защото бързо се захабяват.Необходима е комбинирана лупа с лампа или микроскоп.Много рядко налепите са меки и могат да се обработват с дървени ,кокалени ,бронзови и сребърни стъргалки.Много рядко може да се ползва за варовиковите налепи натриев хексаметафосфат(калгон).След набиране на практика се ползват само стоманени стъргалки.Най добрия препарат който се предпочита и използва за почистване на сребърни монети е калгона(трилон).Той е идеален за избилите медни окиси върху сребърните монети защото ги запазва максимално добре.Черните окиси почти не се влияят от киселини и основи.В зависимост от пробата на среброто, състоянието на монетата и дебелината на налепите може да се използва електрохимичен метод за  черните на цвят окиси.Понякога се комбинира механично с химично чистене на монетите.Една статия от големия руски нумизмат Андрей Лойко за почистването на монетите. И едно ръководство на български.

https://independent.academia.edu/AFeo

http://books.monetonos.ru/Kladoickatel,stvo/Restavracia/plamen.pdf  

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...