Отиди на
Форум "Наука"

Архонтство и православие


Recommended Posts

  • Потребители

Наред със скандалът с владиците-доносници БПЦ паралелно се тресе от втори скандал - за архонтите. "Стартът" на архонтесването беше даден от агент Мишо, който обяви сочения са съдържател на стриптийз-барове Слави Бинев за архонт. Пиянската оргия завършиля с този "свет ритуал" беше остро разкритикувана и синодът беше заставен да се противопостави на архонтесването.

Но скандалът се поднови с още по-голяма сила след още един "ритуал" на който търговец на оръжие беше посветен за архонт. Но по-лошото е, че този път това беше дело на едния от само тримата владици, които се отърваха сухи от доносническия скандал. До скоро пловдивският митрополит Николай се представяше за твърдолинеен застъпник на традициите на българското православие. Подобно на екзарх Стефан се протипоставяше на замесването на духовниците в политическите борби. А както някогашните архиепископ Лъв и патриарх Игнатий той твърдо се противопоставяше на сближаването на БПЦ с Рим. Но явно прослувутите "30 сребърника" взеха връх и пропусналият момента да се присъедини към снома на доносниците реши да не изтърва възможността и да потъргува с архотнски титли.

Патриарх Максим успя да остане настрана и от този скандал, но тревожното е, че той вече е малцинство сред сбирщина от скандални владици, а вече е и на твърде преклонна възраст. Така че по всички личи, че и БПЦ ще последва българската държава в предстоящите години на тежки изпитания.

Разбира се след тези днешни събития, които всеки знае това, което трябва да се обсъди е какво е архонтството, имма ли то почва в БПЦ и какъв е проблемът с него.

БПЦ няма в своята йерархия, нито е имала архонти от модела на "новоезпечените благородници". Ктитори, т.е. дарители обаче е имало много. Те разбира се не са били правени архонти, а единствената чест, която им е била оказвана, е да бъдат изографисани на стените на храма за който са направили дарение или само да им се изпишат имената. Дори в по-старо време традицията е била това да става не на стените, а на пода - в знак на смирение.

Доста странен се оказа и подбора на архонтите - особените заслуги се оказаха чисто парични. При това "заслужилите" към БПЦ се оказаха търговци на оръжие и разврат - все неща с които православните би трябвало да се борят, а не да награждават разпространителите им.

Но възниква и друг въпрос. Дали лакомията за приходи няма да съкрати значително приходите на БПЦ. Защото се оказва, че може цял живот да трупаш пари и да не си дал нищо за църквата, но след едно крупно дарение да станеш архонт. Но ако някой, който е давал не толкова много наведнъж, но пък е давал редовно през целия си живот е дал двойно повече не трябва ли да стане "архонт на архонтите"? Но как да се отчита "текушия принос". Дали пък не трябва да се направи дарителска книжки (нещо като за точките в МОЛовете - купуваш свещи - получаваш стикер, пускаш в дискоса - получаваш стикер, слажаш на иконата - получаваш стикер, плащаш за венчавка - стикер, плащаш за погребение - сикер ... и тъй при 10 000 стикера ставаш архонт, при 5000 стикера - геронт, при 3000 стикера ефор, а дотогава всички останали са само рабо божи.

Та какво ще стане, ако богомолците спрат да купуват свещи и да правят безархонтски дарения за църквата? А може би трябва да направят точно това, та да се стигне до низложението на недостойните владици? Защото явно на духовните ни водачи може да се въздейства само с икономически лостове.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Но възниква и друг въпрос. Дали лакомията за приходи няма да съкрати значително приходите на БПЦ. Защото се оказва, че може цял живот да трупаш пари и да не си дал нищо за църквата, но след едно крупно дарение да станеш архонт. Но ако някой, който е давал не толкова много наведнъж, но пък е давал редовно през целия си живот е дал двойно повече не трябва ли да стане "архонт на архонтите"?

Досущ като индулгенциите при католицизма. Да,трябва реформаторство в БПЦ.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Досущ като индулгенциите при католицизма. Да,трябва реформаторство в БПЦ.

какво реформаторство? Църквите от това живеят и винаги са живяли.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

какво реформаторство? Църквите от това живеят и винаги са живяли.

Защо, Глишев има теория по въпроса, не за архонтството, а за църквата, мисля.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Църквата се е издържала от малките дарения на милионите вярващи. Търговията с индилугенции е краткотраен момент в един кризисен период. По-скоро търговията с индилугенции е създала кризисния период, през който църквата нито си решила финансовите проблеми, но загубила много от политическата си и икономическа мощ.

Та и търговското архонтисване ще стане същото - недоволството от владиците-доносници и архонтесването ще породи сериозен спад на приходите, което в крайна сметка ще доведе до низложението на подажните владици.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Архондисването на соцмутри от соцвладици и псевдофанатици е видимата част, върхът на айсберга на пълния морален дефицит на така наречения "свети" Синод. Вярвам, че има добър Бог, а по силата на чувството за благоприличие уважавам престарелия ни патриарх, пък и съм свикнал да смятам, че няма друга истинска религия освен православното изповедание на християнката вяра. И държа на обикновените, женени български попове като на честни, но нещастни хора.

Далеч не съм примерен мирянин, но си позволявам искрено да презирам повечето монаси и владици на БПЦ. Това са жалки, неуспешни, встрастени в корупцията си личности, които нямат нищо общо нито с Бога, нито с вярата. Има, разбира се, и прекрасни изключения; те са малко. А фанариотско-фарисейската архонтщина ми е страшно омразна. Бог да прощава на когото иска, аз не съм Бог и не мога. Да вървят по дяволите и архонтите, и архондисващите ги.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Глишев, това е горе. Долу редовите служители са си нормално хора в мнозинството си... Но това горе стига за сто села, както се казва.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Глобален Модератор

Междувременно разврата в БПЦ продължава да си тече, най-невъзмутимо:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мен повече ме тревожи двойният стандарт при публикуване на подобни "записи".

Оказва се, че ако в някое кафене на открито журналисти заснемат как Батето Иван Славков си уговаря рушвет като член на МОК съдят журналистите, че са го хванали в крачка вместо Батето.

Оказва се, че ако в държавната митница журналисти заснемат как митничарите взимат рушвети, тикват в ареста журналистите вместо митничарите.

Може би няма да е излишно да напомня, че и в двата случаи записите ги направиха чужди журналисти, а не нашите.

Когато обаче заснемат някой какво прави в леглото си, то тогава се забравя и за неприкосновеността на личния живот и за това, че уж всички бяха равни пред закона.

Не че отецът е образцов, ама по националната медия, по която се свенят да покажат корумпираното Бате и митничари сега са пуснали яко порно. Тъй да се каже, отците не биват, ама журналистите десет пъти повече.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много съм далеч от мисълта, че журналистите са стока ;) но тоя раздел не е за тях.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...