Отиди на
Форум "Наука"

Българин създаде нова аритметика


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

„Бройната система „1-9" превръща човешкия мозък в калкулатор и компютър. Методиката превъзхожда класическия начин на умножение и делене, който се учи в училище. Тя трябва да се ползва от човечеството, а за децата това ще бъде като игра, по-интересна и от судоку.", така представя метода, наречен "Ново смятане", неговият създател - 77-годишният Илия Петров от Плевен.

У нас и по света той е по известен като „живия компютър". При демонстрациите на своя метод изобретателят обикновено се състезава с електронни калкулатори и винаги ги побеждава. Петров работи от десетилетия върху своето откритие. Чрез него той е въвел непознати досега принципи в аритметичните действия. Петров е автор е на няколко книги. Получавал е награди от световните изложения на иновациите в България, Испания, Белгия, Швейцария, САЩ и Румъния.

Съюзът на учените в България (СУБ) предлага методът му да бъде качен на страницата на ЮНЕСКО, за да могат всички деца по света да се запознаят с него.

Изобретателят е изпратил и специално писмо до Ирина Бокова - генерален директор на световната организация. В писмото си той е описал своята новаторска бройна система и принципите на своя метод за смятане при умножение на двуцифрени и трицифрени числа.

http://science.actualno.com/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Новината може и да не е съвсем нова, но аз, понеже не съм математик и не следя отблизо ставащото в математическата общност, реших да я споделя. Не зная повече подробности.

Охо, оказва се, че това е новина отпреди две години. Ето подробностите:

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/08/17/iliia-petrov-pravi-novo-otkritie-v-aritmetikata.592233

http://bgjokes.com/gotini-istorii/istoria/566/umnojenie-syzdade-plevenchaninyt-petrov-uchenite-bylgariq/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Новината може и да не е съвсем нова, но аз, понеже не съм математик и не следя отблизо ставащото в математическата общност, реших да я споделя.

Това е нещо извън математическата общност (каквото и да означава това) и математиците не го следят, така че не се притеснявай.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...