Отиди на
Форум "Наука"

„Мисленето” – дръзко, вдъхновяващо и необикновено пътуване из дебрите на човешкия ум


Recommended Posts

  • Администратор

„Мисленето" – дръзко, вдъхновяващо и необикновено пътуване из дебрите на човешкия ум

Даниъл Канеман, удостоен с Нобелова награда през 2002 г. за интегрирането на психологическите изследвания в икономиката – особено на човешката преценка и процеса на взимане на решения в условия на несигурност, е ученият, който успя да обедини психологията и икономиката. Преди него икономистите са си блъскали главите, опитвайки се да проумеят защо изчислените от тях модели изведнъж не действат, а хората се държат не така, както се полага според теорията, защо борсата изведнъж се срива или хората изведнъж се втурват към банките, за да си изтеглят влоговете и да обменят една валута с друга... Канеман предлага в своята книга „Мисленето" (ИК „

Изток-Запад") генерално обединение на всички свои досегашни идеи, синтезирайки внушителен анализ на света, който ни заобикаля.

kaneman_cover1.jpg

Даниъл Канеман ни повежда на вълнуващо пътешествие из дебрите на ума и ни обяснява двете системи, които ръководят начина, по който мислим. Система 1 е бърза, интуитивна и емоционална. Система 2 е бавна, съзнателна и логична. Канеман разкрива изключителните характеристики – и положителните, и отрицателните – на бързото и бавното мислене, показвайки колко силно влияят нашите интуитивни впечатления на мозъка и поведението ни. Въздействието на отвращението от загубата и прекалената самоувереност върху корпоративните стратегии, затрудненията ни да предскажем какво ще ни направи щастливи в бъдеще, предизвикателствата, свързани с поставянето на рисковете (на работа и у дома) в подходящите рамки, дълбокият ефект на когнитивните деформации буквално върху всичко – от играта на капиталовия пазар до планирането на следващата ни почивка... Всичко това можем да разберем единствено като разучим как двете системи формират нашите преценки и решения.

Книгата увлича читателя в интересен диалог за начина, по който мислим. Така тя ни разкрива къде можем и къде не можем да вярваме на своите интуиции и как можем да стигнем до даровете на мисленето. Канеман ни предлага практически и просветляващи прозрения за начина, по който взимаме своите решения – както в бизнеса, така и в личния си живот. Освен това ни демонстрира как можем да използваме различни техники, за да се предпазим от различни отклонения в мисловния процес, които ни докарват проблеми. Накратко: „Мисленето" изцяло преобразява начина, по който мислим за мисленето!

Канеман е лауреат на Нобелова награда за икономика за плодотворния си труд в областта на психологията, анализиращ рационалния модел на оценяването и вземането на решения. Той е един от най-важните мислители на нашето време и идеите му оказват дълбоко влияние в различни области на науката и живота – включително в икономиката, медицината и политиката. Досега обаче той не бе обобщавал в една книга резултатите от своите дългогодишни изследвания и това несъмнено превръща публикуването на „Мисленето" в истинско събитие.

Любопитна подробност: „Мисленето" е част от амбициозната публицистична поредица „Красив ум", в която досега бяха представени акламирани заглавия и автори като „12-те правила на мозъка" на Джон Медина, „Изцяло ново мислене" на Даниъл Пинк и „Как работи умът" на Стивън Пинкър.

TED2010_D1_02283_pr.jpg

ОТЗИВИ ЗА „МИСЛЕНЕТО" НА ДАНИЪЛ КАНЕМАН:

Даниъл Канеман е един от психолозите, оказали най-силно влияние в историята на човечеството, и със сигурност е най-важният жив психолог днес. Той притежава дарбата да открива забележителни черти на човешкия ум, много от които, постигайки статут на класически произведения, бяха включени в учебниците и станаха част от общочовешката мъдрост. Неговите трудове преоформиха социалната психология, когнитивната наука, изследването на разсъдъка и на щастието, както и на поведенческата икономика, научна област, началото на която положиха той и неговият колега Еймос Тверски. Издаването на „Мисленето" е важно събитие".

Стивън Пинкър, професор по психология, Харвардски университет, автор на „Как работи умът" и „Езиковият инстинкт"

*

Епохален труд в областта на социалното мислене, сравним с книги от ранга на „Богатството на народите" на Адам Смит и „Тълкуване на сънищата" на Зигмунд Фройд."

Насим Никълъс Талеб, автор на „Черният лебед"

*

Тази книга е творение на интелектуален гигант; тя е четивна, мъдра и дълбока. Бързо си я купете. Четете я бавно и нееднократно. Тя ще промени начина, по който мислите за работата си, за света и за своя собствен живот."

Ричард Талер, професор по икономика, Чикагски университет

*

Истински шедьовър – брилянтна и увлекателна интелектуална сага, разказана от един от най-великите психолози и най-задълбочените мислители на нашето време. Канеман би трябвало да постави до Нобеловата си награда и един „Пулицър"."

Даниъл Гилбърт, професор по психология, Харвардски университет, автор на „Какво е нужно да си щастлив?"

*

Даниъл Канеман е един от най-оригиналните и интересни мислители на нашето време. Може би няма друг човек на планетата, който да разбира по-добре от него как и защо правим изборите, които правим. В тази възхитителна книга той споделя с читателя мъдрост, натрупана през цял един живот, по начин, който е прост и увлекателен, но и изумително задълбочен. Тази книга е задължително четиво за всеки човек с любознателен ум."

Стивън Левит, професор по икономика, Чикагски университет, съавтор (заедно със Стивън Дъбнър) на „Големите измами"

Купи: http://book.nauka.bg...ks.php?ID=37864

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...