Отиди на
Форум "Наука"

Как да стана психотерапевт или психолог-консултант след бакалавър социология?Каква магистратура?Има ли въобще възможност и някакви специализации


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,на всички във форума.Искам първо да се извиня за некомпетентните въпроси,които ще задам.Значи в момента завършвам бакалавърска степен по социология в ЮЗУ Неофит Рилски.Обаче още в хода на образованието ми разбрах,че много повече бих искал да се занимавам с психология.Като се обърнах към администрацията на университета ми казаха да не се безпокоя,че после съм могъл да запиша магистратура по психология в университета,която ще бъде 2 години вместо 1 и всичко ще бъде наред.Обаче сега разбирам,че не е точно така.Значи интересува ме силно човешката психика и искам да работя и да помагам на хората.Мисля,че това ще е моето призвание в живота-наистина го искам.ОБАЧЕ КАК СЛЕД БАКАЛАВЪР СОЦИОЛОГИЯ??!!!Значи,ако може някой да ми обясни с точност разликите между психолог-консултанта,психотерапевта и психоаналитика.Искам да си отворя кабинет и да работя с хора,да им помагам с разрешаването на житейски ситуации.Тоест-точно такъв психолог при който лекаря ти казва да отидеш,когато си изпаднал в депресия.СЕГА ВЪПРОСИТЕ СА МИ НЯКОЛКО:1-ВО Значи каква магистратура трябва да завърша(искам да подчертая,че в Софийския университет искат да имаш бакалавър по психология или магистър за да запишеш Клинична и консултативна психология(това ли е точната специалност с оглед на това,което посочих по-горе,че искам да се занимавам???Също я има в НБУ-там наименованието и е Клинична психология-психоаналитична перспектива-там мога да я запиша ми казаха,след подготвителен модул по обща психология.Има ли я в още някой университет и това ли е точната магистратура с оглед на това,което искам да се занимавам.2-РО Искам да попитам след магистратурата какви специализации се държат за да придобиеш права да работиш като психолог 3-ТО В моя университет-ЮЗУ Неофит Рилски има магистратура Юридическа психология,която е 2 години за неспециалисти-какви са ми перспективите с нея и мога ли,ако реша да я запиша пък нея да практикувам като психолог във вид,който по-горе описах.Благодаря ви предварително,наистина много силно искам да се занимавам с тази професия-да не говоря,че съм изчел всички книги на Джон Кехау,Хорхе Букай,Робин Шарма,както в списъка от прочетени ми влизат Психоанализата на Фройд,Психология на убеждаването и още много други на сходни тематики-наистина мисля,че това е призваниено на живота ми-моля помогнете!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Какви са условията за магистърска програма - това трябва да се види на сайтовете на ВУЗ-овете за съответната година, в която смяташ да следваш. Кетапа е важен - като номер. иначе розното образование все още формира всестранно развити личности, които от всичко разбират, но нищо не могат да направят като хората. За разлика от "тъпанарите" на Запад, дето представа си нямат за много неща, дето в живота изобщо няма да им потребват, но са съвсем наясно с това, от което си вадят хляба.

разликите между психолог-консултанта,психотерапевта и психоаналитика

Струва ми се, че това си е направо цяла лекция на тема предмет на дадената дисциплина и отграничения от други сродни или такива, които на някои неспециалисти звучат като сродни. Това, че има "психо-" отпред съвсем не означава, че са нещо много близко.

Психотерапевта се занимава с хора с проблеми, да го кажем по тактично. Психоаналитика е за хора, които в обществото се приемат за съвсем нормални. Той е по-скоро професионален слушател, който се намесва за да им създане необходимия душевен комфорт. Ходенето при психоаналит е по-близо до ходенето на кръчма или на концерт, отколкото до ходенето при психотерепавт.

Юридическа психология,която е 2 години за неспециалисти-какви са ми перспективите с нея и мога ли,ако реша да я запиша пък нея да практикувам като психолог във вид,който по-горе описах

Ако имаш необходимите връзки, може да те вземат за асистент в някой ВУЗ, в НИП или НКК. Ако нямаш необходимите връзки, то с тази специалност може да работиш всичко, което може да се намери в бирото по труда - нощна охрана, общ работник на строеж и др. под.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ясно разбрах какво имате на предвит(то съответните ВУЗ-ове представят в много райска светлина специалностите си,напълно се отказах от тази юридическа психология),но искам пак да попитам да стигна до работата като психотерапевт през какво трябва да премина,какво трябва да завърша с моята бакалавърска степен по социология.Клинична и консултативна психология ли или нещо друго и има ли после някакви специализации или лицензи след това за да стана да речем психотерапевт?Благодаря предварително

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Защо си мисля, че в този форум имаме вече подобна тема?

Ами - да! Само че тя е в раздела по медицина. Ето я:

http://nauka.bg/foru...?showtopic=5849

---

В един друг форум тази тематика също е дъвкана в две теми:

http://www.beinsadou...?showtopic=2965

http://www.beinsadou...?showtopic=4913

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Има една НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 24 ОТ 7 ЮЛИ 2004 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ "ПСИХИАТРИЯ" (ОБН. - ДВ, БР. 69 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 03.09.2010 Г.). Предполагам, че ще ти е интересно да я разгледаш. Ето откъс от нея:

5.2.3. Професионалната психотерапевтична помощ се осъществява само от квалифициран индивидуален/групов терапевт или екип, специално обучен за работа със зависими пациенти.

За постигане на трайна промяна за зависимото поведение е необходима продължителна психосоциална работа в съответствие с цялостния индивидуален терапевтичен план.

6. Дейност на общопрактикуващите лекари и специалистите непсихиатри:

а) общопрактикуващите лекари (ОПЛ) и специалистите непсихиатри могат да лекуват при амбулаторни условия самостоятелно само леки (до средни) по тежест неусложнени абстинентни състояние при зависими към алкохол пациенти, без суициден риск;

б) общопрактикуващите лекари (ОПЛ) и неспециалистите по психиатрия могат да извършват индивидуално и семейно консултиране по проблемите на зависимостите към алкохол и наркотични вещества, както и скрининг, ранна идентификация и кратки интервенции при идентифициране на проблемна злоупотреба с алкохол или наркотични вещества;

в) ОПЛ и неспециалистите следва да ограничат лечението на неусложнените абстинентни състояния при зависими към алкохол в рамките на 7 - 14 дневен курс на лечение, след което пациентите да бъдат насочени за по-нататъшно лечение към специалист по психиатрия или към дипломиран психотерапевт.

7. Дейност на специалистите психиатри.

При неповлияване или неубедителен ефект от лечението на неусложнените абстинентни състояния при зависими към алкохол в рамките на 7 - 14 дни пациентът трябва да се оцени от специалист по психиатрия за по-нататъшното поведение. Специалистът по психиатрия разполага с лимит от лечебен курс от 3 месеца в амбулаторни условия, за да постигне начална стабилизация на пациента:

а) при липса на ефект в рамките на 3 месеца пациентът трябва да бъде преоценен и насочен към програма с по-висока интензивност на грижи - домашен стационар, дневен стационар, болнично лечение;

б) общата продължителност на специализираното лечение на зависимост към алкохол или наркотични вещества не бива да е по-малка от 3 месеца, след което пациентът трябва да бъде оценен и насочен за продължителна рехабилитация;

в) лечение с аверзивни средства (дисулфирам) при зависимост към алкохол се извършва само от специалисти по психиатрия;

г) програмите за субституиращо и поддържащо лечение могат да се ръководят само от специалист по психиатрия, който е получил сертификат за обучение по реда на Наредба № 24 от 31.10.2000 г. на МЗ (ДВ, бр. 91 от 2000 г.).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ако си чел Букай, Шарма и Кехоу - бързо ги забрави. Това са автори, за които изобщо не трябва да признаваш, че си ги чел, ако искаш да направиш добро впечатление на сериозни преподаватели по психология. Т. нар. "приложна психология" от рафтовете на книжарниците служи главно като четиво за самоутвърждаване на не особено претенциозни дами.

По-скоро се обърни към добри издания като "Как да мислим правилно за психологията", "Новата емоционална интелигентност" и други такива, най-вече публикувани от "Изток-запад".

Колкото до психологията в СУ и ЮЗУ - тя е пълно разочарование по мненията на мнозина, учили там и после по чудо успели да се захванат с професия по специалността си. Може би в НБУ или най-добре в чужбина има по-добри изгледи за прилично образование в областта.

И, най-сетне, тези въпроси се задават най-добре не във форум, а очи в очи на познат, който учи или вече е завършил това, което те интересува.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...