Отиди на
Форум "Наука"

Какви да бъдат новите изтребители за нашите ВВС


Какви да бъдат новите изтребители за нашите ВВС  

32 потребители са гласували

  1. 1. Какви да бъдат новите изтребители за нашите ВВС?



Recommended Posts

  • Потребители
On 3/15/2016 at 10:51, Capitainofmarine said:

Лапландец, това за турските самолети звездите ли ти го говорят!?

Поясни поне, кое имаш в предвид, или хвърляш поредната илюминационна граната в редовете на потребителите.

Разсъждавам: турците имат около 40 и  бр Ф 4 които са модернизирани до приемливо ниво но на които им изтича ресурса физически остарели са - над 40 години, Имат и Ф 5 но те са още по окаяни - общо поддържат почти стотина бройки Ф 4 и Ф 5, които по техните планове към 2017-2020 година следва да са заменени с Ф 35 105 броя поръчани и с турско участие в кооперацията по разработката и  по бъдещото му масово производство.

Ф 16 нови - няма как , сглобяват ги само от американски комплектуващи, по договор нямат право да продават.

Имат стари Ф 16 модификации преди бл 40 над 30 годишни - изтеглят ги в активния резерв заради многото катастрофи с тях - физическо остаряване на метала. Тях може евентуално и да  ни ги подарят но май договора им с американците го забранява.

Могат да ни подарят , продадат евентуално от самолети собствена разработка и производство - имат такава програма трябва да стартира към 2020 година . Кой знае може и да стартира, но развалиха достлука с евреите и те подариха прототипа на Китай, който  започна масово производство вече на лек фронтови изтребител, така че по-скоро не.

Относно приятелството с турците , то те и в настоящият момент са ни съюзници а румънците вече заговориха за национални малцинства в България, сърбите скоро  няма да забравят, че въздушните удари и унищожението на Сърбия преди няколко години стана от нашето въздушно пространство, македонците не могат да ни търпят , гърците и те като всички останали. А за тази картинка - съседи, които уж са ни приятели, но чакат само малко да приклекнем,и да си порешат вътрешните проблеми, за да ни се нахвърлят всички заедно, са отговорни правителствата от 1990 година насетне ,такива едни все " честни" " способни" " умни" " безкористни" "Човеци" - "ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ"  от йесмени които не знаят българската история иначе ще да знаят ,  че ние имаме прецедентите да съдим и отговорните за националната катастрофа. 

Та, като си замине Ердоган , ще дойде Давутоглу и ще каже време е да си прибираме своето, и ще изпрати труските чиновници  да присъстват за още 500 години в България няма нужда от армия а ние ще се дадем сами. Ако разбира се, дотогава Путин не е спретнал Кюрдска суверенна държава, тогава съвременна Турция ще има сериозни проблеми с Армения , Кюрдистан и традиционно с Иран. Хора мислете като пишете, стига  фоерверки търсене на евтина популярност.

 Относно какви да бъдат българските самолети :

Нови, изтребители ПВО способни в симбиоза със националната и зоналната ПВО да водят въздушен  бой, близък, въздушен бой на средни и големи разстояния, да унищожават крилати ракети и други въздушни цели освен самолети на противника, и разбира се да имат една екстра, да могат да изстрелват поне по една крилата ракета въздух-повърхност до около 300 км - това при военна агресия а при мирно време способни да осъществяват евтин еър полисинг и най важното да са евтини като за малка и бедна страна освен това да са поколение 4 + та поне 2-3 десетилетия да са в строя надеждно и още по-важно да са в достатъчно количество - поне 1/5 от самолетите на най силния ни съсед тоест минимум 3 пълнокръвни ескадрили - иначе няма смисъл да ги има , както и без тях се обезсмисля армията, както и без армията един ден в недалечното бъдеще ще осъмнем без суверенитет . Никакви многоцелеви комбайни не ни трябват. Въобще армията не трябва да е голяма , но трябва да е въоръжена асиметрично и най- вече до ЗЪБИ за да се замисли всеки агресор струва ли си да лее кръвта си.

Конкретно авиация писах. ПВО комплексна система национална и зонално. Флот да се намалят наполовина големите скъпи за поддръжка фрегати и корвети и се премине на ракетни катери с ПКР - както норвежци и шведи със акцент на силна Брегова отбрана -брегови ПКРК. Сухопътни сили с неголями но модернизирани бронирани сили и много мобилни САУ, ПТРК, РСЗО , наситена с армейско ПВО а ПЗРК в много големи количества и  поне  две-три ескадрили ударни хеликоптери.

С други думи комплексна армия с акценти силно ПВО, неголяма но силна ПВО авиация, малък флот , силна брегова отбрана, малки сухопътни механизирани бронирани сили със много и силна самоходна бронирана артилерия, РСЗО,много мобилни ПТРК силно армейско ПВО и ПЗРК. Ако нещо пропускам или бъркам големите специалисти да ме поправят.

Но това си е за друга тема.

Въобще за армията сега му е времето да се вложат разумно 5-6 милиарда евро, за да се гарантира Бъдеще за България. Което няма да стане защото  като прочетете план за развитие на БА 2015 - 2020 година ще видите че управниците ни вече са написали некролога на държавата ни.

Господа имах честа.

Капитане, наистина чест Ви прави този аналитичен и компетентно написан постинг.

Ще добавя някои мои виждания за евентуалната покупка на нови изтребители.

Вие сте очертал точно параметрите, остава да конкретизирам: след като дълго сравнявах цена, т.т. показатели, експлоатационни разходи, най-накрая личното ми мнение е за JAS 39 Gripen, Грипен; Екипаж : 1-2; Максимална скорост : 2 Мах (2120 км/ч); Максимална дължина на полета без презареждане : 800 километра; Таван на полета : 15,000 метра; едно 27-милиметрово оръдие "Маузер" ВК-27; 6 ракети AIM-9/IRIS-T; 4 ракети AIM-120 AMRAAM/BAe Skyflash/MICA/Meteor; AGM-65 Maverick/KEPD 350 или други лазерно насочвани бомби; противокорабна ракета RBS-15; касетъчна бомба Bombkapsel 90; сега на въоръжение във Военновъздушните сили на Швеция, Унгария, Чехия, Южна Африка, Тайланд, Бразилия.

Цената на базовия модел JAS 39C Gripen, който е напълно задоволителен като възможности за нашите ВВС, е около 35 млн. щ. долара за брой, с около 20 млн. по-евтин от F/A-18E/F Super Hornet, и много по-икономичен като разход на гориво; цената на Dassault Rafale е с около 100 млн. щ.д. по-висока от Сааб; цената на JAS 39C Gripen е съпоставима с тази на Миг-29, но разходите за гориво за почти наполовина; самолетът е на въоръжение в шведските ВВС от 1997 г.

Всичко това означава, че ако България закупи три пълни ескадрили (48 самолета) държавата ни ще трябва да заплати около 1,5 млрд. Евро. Напълно постижимо, дори и при този военен бюджет в рамките на няколко години.

По отношение на допълващата отбрана от ЗРК, достатъчна е и сега съществуващата структура от три бригади с по десетина дивизиона всяка. По мое време тези бригади разполагаха денонощно с 30 – 50 готови за пуск противовъздушни зенитни ракети с обсег до 70 км, интегрирано командване и радиолокационно следене, като разчетите бяха в състояние да изстрелят тези 50-70 противовъздушни ракети за време 5-10 минути след подаване на сигнал за тревога. Бойният състав на дивизионите беше отлично трениран и напасван и в състояние не само да „жили”, но и да „чупи зъби” на вражеска авиация – на практика цялата територия на страната и големите градове беше покрита плътно от този ракетен противовъздушен щит.

Съчетанието от три пълни ескадрили маневрени и боеспособни самолети с добре развита и интегрирана ПЗРК биха накарали наистина всеки, дори и добре въоръжен противник, сериозно да се замисли, преди да наруши нашето въздушно пространство.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Относно хвърчилата- коня вече отиде в рЯката, тъй че вместо да си мислим че имаме ВВС, по-добре да ги нямаме, а да си развъдим от ония плювкала  дето свалят хвърчила. ... Сега право куме в очи -  един от факторите, довел до изнасянето на руснаците от Сирия е и появата в ръцете на  резаците на  стингъри. Именно стингърче е свалило сирийския МИГ , а не каруцарските стрелби от пикапите с които напълниха нета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 34 минути, JImBeam said:

Относно хвърчилата- коня вече отиде в рЯката, тъй че вместо да си мислим че имаме ВВС, по-добре да ги нямаме, а да си развъдим от ония плювкала  дето свалят хвърчила. ... Сега право куме в очи -  един от факторите, довел до изнасянето на руснаците от Сирия е и появата в ръцете на  резаците на  стингъри. Именно стингърче е свалило сирийския МИГ , а не каруцарските стрелби от пикапите с които напълниха нета.

Много си прав, но едното не изключва другото. А за стингърите, четох и по руски сайтове, те самите руснаци си го казват - просто им казали американците: "Дотук, момчета, натам ще има модерни противовъздушни ракети, така че - сега мир." Ами аргумента ти е добър за преосмисляне на отбранителната стратегия с насищане с повече модерни ЗРК; тук не съм дотолкова компетентен колко струва това, а и дали самите ние не произвеждаме (или имаме капацитет) нещо качествено. Който е наясно, да пише.

За статичните ЗРК - те са абсолютно уязвими за авиацията без покритие на собствена авиация. Още при първото изстрелване на ракета се засичат лесно и по обратния лъч на радара ги унищожават с лекота. Така процедираха при първата война в Залива - най-напред унищожиха авиацията на Саддам (която си беше доста яка), после затриха всичките му наземни комплекси. Стингърите са подвижни и самонасочващи се с топлина, това ги прави много трудна цел за авиация.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Отговарям Киров. ПВО на страната. Преди 1989 най многобройните ЗРК в България са С-75 Волхов, които се явяват м найста модернизация на С-25 Двина разработена в края на 50 те. Още през 80 те ЗРК е остаряла и без възможност за модернизация, държана е само защото е многобройна до закупуването на по модерни ЗРК. Снета от въоражение. С-125 Нева е най многобройната ЗРК в България днес- 30 броя. Доволно остаряла, но ако се модернизира може и да стане нещо от нея. Понеже след снемането от въоражение на С-75 нашите ЗРВ стават доста по слаби, то от сухопътните войски са прехвърлени ЗРК КУБ -20 броя. С такива Кубове сърбите свалиха невидимия американски самолет. Доволно остарял ЗРК, но ако се модернизира може да служи още. С-200 Вега е представен от само един дивизион. Това са тежки и далекобойни ЗРК, поради което в България с него не е стреляно никога. Мощна но остаряла до немай къде техника. Мисля вече е снета от въоражение-модернизацията е безсмислена. С-300 гордостта на българските ЗРВ. Доколкото знам броят им е силно ограничен, едва 2 дивизиона -10 броя. Плюс това нашите С-300 са от първите модификации и отстъпват значително на по новите. Това всъщност е единственото що годе модерно оръжие което имаме.

ПВО на армията. Най тежките ЗРК които сме имали са КРУГ. Те са много стари и още по комунистическо са мислели да ги снемат, днес отдавна са в музея. КУБ са също остарели ЗРК, прехвърлени в ПВО на страната. Оса-АК са първо малко едва 24 броя, второ също от старо поколение, няма смисъл от модернизация. Те са за прикриване на пехотните (механизирани) части. ЗРК Стрела 1 и Стрела-10 са за прикритие на танковите части, но вече са снети от въоражение. Единствените ЗРК които прикриват армията са осите, които са крайно малко и доволно остарели.

ПЗРК Имаме Стрела-1 вече достатъчно остаряла, но като няма риба и рака е риба. Имаме и някакъв брой Игла-1. Говори се, че сме закупили лиценз за производство на Игла, но така и не сме я произвеждали (по други данни само за износ). Приета е на въоражение единствено в флота, но май вече е снета от въоражение поради малкия си брой.

С други думи-годините минават, нашите ЗРК остаряват, масата Нева, Куб, Оса не са модернизирани и са почти безполезни. Но и смисъл вече почти няма, такива оръжия модернизират само в африка. Само С-300 са горе долу по съвременни, но при техния малък брой май няма и смисъл да се модернизират.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 22 минути, Frujin Assen said:

Отговарям Киров. ПВО на страната. Преди 1989 най многобройните ЗРК в България са С-75 Волхов, които се явяват м найста модернизация на С-25 Двина разработена в края на 50 те. Още през 80 те ЗРК е остаряла и без възможност за модернизация, държана е само защото е многобройна до закупуването на по модерни ЗРК. Снета от въоражение. С-125 Нева е най многобройната ЗРК в България днес- 30 броя. Доволно остаряла, но ако се модернизира може и да стане нещо от нея. Понеже след снемането от въоражение на С-75 нашите ЗРВ стават доста по слаби, то от сухопътните войски са прехвърлени ЗРК КУБ -20 броя. С такива Кубове сърбите свалиха невидимия американски самолет. Доволно остарял ЗРК, но ако се модернизира може да служи още. С-200 Вега е представен от само един дивизион. Това са тежки и далекобойни ЗРК, поради което в България с него не е стреляно никога. Мощна но остаряла до немай къде техника. Мисля вече е снета от въоражение-модернизацията е безсмислена. С-300 гордостта на българските ЗРВ. Доколкото знам броят им е силно ограничен, едва 2 дивизиона -10 броя. Плюс това нашите С-300 са от първите модификации и отстъпват значително на по новите. Това всъщност е единственото що годе модерно оръжие което имаме.

ПВО на армията. Най тежките ЗРК които сме имали са КРУГ. Те са много стари и още по комунистическо са мислели да ги снемат, днес отдавна са в музея. КУБ са също остарели ЗРК, прехвърлени в ПВО на страната. Оса-АК са първо малко едва 24 броя, второ също от старо поколение, няма смисъл от модернизация. Те са за прикриване на пехотните (механизирани) части. ЗРК Стрела 1 и Стрела-10 са за прикритие на танковите части, но вече са снети от въоражение. Единствените ЗРК които прикриват армията са осите, които са крайно малко и доволно остарели.

ПЗРК Имаме Стрела-1 вече достатъчно остаряла, но като няма риба и рака е риба. Имаме и някакъв брой Игла-1. Говори се, че сме закупили лиценз за производство на Игла, но така и не сме я произвеждали (по други данни само за износ). Приета е на въоражение единствено в флота, но май вече е снета от въоражение поради малкия си брой.

С други думи-годините минават, нашите ЗРК остаряват, масата Нева, Куб, Оса не са модернизирани и са почти безполезни. Но и смисъл вече почти няма, такива оръжия модернизират само в африка. Само С-300 са горе долу по съвременни, но при техния малък брой май няма и смисъл да се модернизират.

Фружине, много добре знам какво имаше преди 1989 и колко и къде, защото служих в такава част. Но трябва да ти кажа, че за онова време това беше ефективно и в съчетание с авиацията напълно достатъчно да ни гарантира сигурност в небето. Най-много ни тормозеха сръбски самолети, поне в частта в която служех, нощем понякога ни вдигаха по десетина пъти да тичаме до позицията, защото сърбите идваха до границата и си правеха завойче - проверки на бойната готовност. Но такава имаше 100 процента и всичко действаше комплексно - всяка година се правеха учебни стрелби на полигоните, знаеха се запасни позиции, всичко се тренираше многократно и ежедневно. Това за 30 броя забрави - един дивизион имаше готови за стрелба по 6 ракети винаги и десетки на склад, а дивизионите бяха над 35, ти сам смятай колко ракети е имало. Говоря за противовъздушни зенитни ракети - другите въобще не знам колко и какви е имало, те бяха друг род войска, към друго командване, не към ПВО. Отначало бяхме с Двина, после Нева и Волхов. Но пак повтарям най-важното - всичко това работеше като един интегриран комплекс със съответно радиолокационно осигуряване и винаги във връзка с ВВС. Отделно пехотата и другите родове си имаха тяхно противовъздушно оръжие. Не знам как е сега, но ако не е цялостно интегрирана система, работата е загубена. В уикито погледнах - доста мъгляво, но се разбира че старата структура на 3 бригади е запазена, само че поорязана.

п.с. Това за сърбите дето свалиха стелта е за друга тема и е много интересно - да те го свалиха с Куб, но не е интересно ракетата, която го удря, а начинът по който е насочена - той не е традиционния начин използван от системата на ракетата, направили са нещо съвсем различно, и то с чужда помощ, но това е друга тема.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Сръбските кубове бяха модернизирани, нашите още не са.

Има ПВО на страната (където си служил) и ПВО на армията. Какво следва да значи "противовъздушни ракети"? Самите ракети са боеприпаси изстрелвани от ЗРК. България не произвежда нито ракети, нито ЗРК. Тези които имаме не ми е известно кога са приемани на въоражение, но за Нева и Куб най късно през 80 те. За куб намерих, доставени са от 1976 до 1982. Нева също през 70 те.  Доста солидна възраст по на 30-40 години. Много хора не могат да схванат едно. Не е възможно да имаш армия (пък било то малка, но модерна) и да не си сменяш оръжието от 25 години.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, Frujin Assen said:

Сръбските кубове бяха модернизирани, нашите още не са.

Има ПВО на страната (където си служил) и ПВО на армията. Какво следва да значи "противовъздушни ракети"? Самите ракети са боеприпаси изстрелвани от ЗРК. България не произвежда нито ракети, нито ЗРК. Тези които имаме не ми е известно кога са приемани на въоражение, но за Нева и Куб най късно през 80 те. За куб намерих, доставени са от 1976 до 1982. Нева също през 70 те.  Доста солидна възраст по на 30-40 години. Много хора не могат да схванат едно. Не е възможно да имаш армия (пък било то малка, но модерна) и да не си сменяш оръжието от 25 години.

Явно сериозен разговор тук няма да стане. Противовъздушни ракети означава, че са предназначени да свалят самолети и други летящи обекти, това означава, и тези комплекси са предназначени единствено и само за това.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ок, обяснявам имаме ЗРК (Зенитно Ракетен Комплекс).

69338.jpg

Имаме и ракети с които стреля този ЗРК.

11e72a3976fd30b4401a0c630931c8a9.jpg

Кое точно имаш предвид?

ЗРК е комплекс защото в него влиза ПУ (Пускова Установка, обзорно-прицелен радар, СОН (Станция за Огнево Насочване), ТЗМ (Транспортно Зареждаща Машина), КП (Команден Пункт), самата ракета наричана ЗУР (Зенитно Управляема Ракета).

Какво точно разбираш под "противовъздушна ракета" ЗРК или ЗУР?

Преди 4 часа, Б. Киров said:

Явно сериозен разговор тук няма да стане. Противовъздушни ракети означава, че са предназначени да свалят самолети и други летящи обекти, това означава, и тези комплекси са предназначени единствено и само за това.

Доколкото ми е известно всички ЗРК още от създаването им са предназначени само и единствено за сваляне на вражески самолети, крилати ракети и прочее. Чел съм, че руснаците са пробвали с С-75 да стрелят срещу кораби, тоест да ги използват като ПКР (Противо Корабна Ракета) но не им се е получило. Иранците пък, понеже нямат ракети въздух-въздух за своите F-14 са се пробвали да преработят ЗУР от ЗРК ХОУК за стрелба от самолет, но не им се е получило особено. Либийците пък в последно време се опитаха да използват ЗУР от ЗРК Квадрат (експортната версия на Куб) като ракети земя-земя.

По сериозно от това не зная как да го кажа.

5aa20fd3fca7.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
On 15.03.2016 г. at 10:51, Capitainofmarine said:

Лапландец, това за турските самолети звездите ли ти го говорят!?

Поясни поне, кое имаш в предвид, или хвърляш поредната илюминационна граната в редовете на потребителите.

Разсъждавам: турците имат около 40 и  бр Ф 4 които са модернизирани до приемливо ниво но на които им изтича ресурса физически остарели са - над 40 години, Имат и Ф 5 но те са още по окаяни - общо поддържат почти стотина бройки Ф 4 и Ф 5, които по техните планове към 2017-2020 година следва да са заменени с Ф 35 105 броя поръчани и с турско участие в кооперацията по разработката и  по бъдещото му масово производство.

Ф 16 нови - няма как , сглобяват ги само от американски комплектуващи, по договор нямат право да продават.

Имат стари Ф 16 модификации преди бл 40 над 30 годишни - изтеглят ги в активния резерв заради многото катастрофи с тях - физическо остаряване на метала. Тях може евентуално и да  ни ги подарят но май договора им с американците го забранява.

Могат да ни подарят , продадат евентуално от самолети собствена разработка и производство - имат такава програма трябва да стартира към 2020 година . Кой знае може и да стартира, но развалиха достлука с евреите и те подариха прототипа на Китай, който  започна масово производство вече на лек фронтови изтребител, така че по-скоро не.

Относно приятелството с турците , то те и в настоящият момент са ни съюзници а румънците вече заговориха за национални малцинства в България, сърбите скоро  няма да забравят, че въздушните удари и унищожението на Сърбия преди няколко години стана от нашето въздушно пространство, македонците не могат да ни търпят , гърците и те като всички останали. А за тази картинка - съседи, които уж са ни приятели, но чакат само малко да приклекнем,и да си порешат вътрешните проблеми, за да ни се нахвърлят всички заедно, са отговорни правителствата от 1990 година насетне ,такива едни все " честни" " способни" " умни" " безкористни" "Човеци" - "ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ"  от йесмени които не знаят българската история иначе ще да знаят ,  че ние имаме прецедентите да съдим и отговорните за националната катастрофа. 

Та, като си замине Ердоган , ще дойде Давутоглу и ще каже време е да си прибираме своето, и ще изпрати труските чиновници  да присъстват за още 500 години в България няма нужда от армия а ние ще се дадем сами. Ако разбира се, дотогава Путин не е спретнал Кюрдска суверенна държава, тогава съвременна Турция ще има сериозни проблеми с Армения , Кюрдистан и традиционно с Иран. Хора мислете като пишете, стига  фоерверки търсене на евтина популярност.

 Относно какви да бъдат българските самолети :

Нови, изтребители ПВО способни в симбиоза със националната и зоналната ПВО да водят въздушен  бой, близък, въздушен бой на средни и големи разстояния, да унищожават крилати ракети и други въздушни цели освен самолети на противника, и разбира се да имат една екстра, да могат да изстрелват поне по една крилата ракета въздух-повърхност до около 300 км - това при военна агресия а при мирно време способни да осъществяват евтин еър полисинг и най важното да са евтини като за малка и бедна страна освен това да са поколение 4 + та поне 2-3 десетилетия да са в строя надеждно и още по-важно да са в достатъчно количество - поне 1/5 от самолетите на най силния ни съсед тоест минимум 3 пълнокръвни ескадрили - иначе няма смисъл да ги има , както и без тях се обезсмисля армията, както и без армията един ден в недалечното бъдеще ще осъмнем без суверенитет . Никакви многоцелеви комбайни не ни трябват. Въобще армията не трябва да е голяма , но трябва да е въоръжена асиметрично и най- вече до ЗЪБИ за да се замисли всеки агресор струва ли си да лее кръвта си.

Конкретно авиация писах. ПВО комплексна система национална и зонално. Флот да се намалят наполовина големите скъпи за поддръжка фрегати и корвети и се премине на ракетни катери с ПКР - както норвежци и шведи със акцент на силна Брегова отбрана -брегови ПКРК. Сухопътни сили с неголями но модернизирани бронирани сили и много мобилни САУ, ПТРК, РСЗО , наситена с армейско ПВО а ПЗРК в много големи количества и  поне  две-три ескадрили ударни хеликоптери.

С други думи комплексна армия с акценти силно ПВО, неголяма но силна ПВО авиация, малък флот , силна брегова отбрана, малки сухопътни механизирани бронирани сили със много и силна самоходна бронирана артилерия, РСЗО,много мобилни ПТРК силно армейско ПВО и ПЗРК. Ако нещо пропускам или бъркам големите специалисти да ме поправят.

Но това си е за друга тема.

Въобще за армията сега му е времето да се вложат разумно 5-6 милиарда евро, за да се гарантира Бъдеще за България. Което няма да стане защото  като прочетете план за развитие на БА 2015 - 2020 година ще видите че управниците ни вече са написали некролога на държавата ни.

Господа имах честа.

Аз те разбирам отлично. Сигурен съм, че и другите те разбират, но никой не може да промени нищо. Причините са много, за да сме на този хал, но главната причина е липсата на човешки фактор. Ако днес НАТО ни пази, кой ще ни опази утре от НАТО? Имахме армия (когато аз съм служил) от която се страхуваше цяла Европа, а НАТО беше жалко подобие на сила и се на**раше от страх, ние да не ги нападнем. Сега не можем да спрем бежанците, ако решат да ни нападнат с тояги, или Турция ги въоръжи.:) Винаги има решение, и твоето предложение е много правилно, стига да има поне малко разум у днешните  управляващи, като правилно да се преценява геополитическата ни ориентация, която може пак да се окаже погрешна, и това да бъде фатално за страната ни!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хайде малко по-обективно да се изказваме, все пак! Нито Европа е треперела от нас нито НАТО се е страхувал от нас. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител
On 3/15/2016 at 23:20, JImBeam said:

Относно хвърчилата- коня вече отиде в рЯката, тъй че вместо да си мислим че имаме ВВС, по-добре да ги нямаме, а да си развъдим от ония плювкала  дето свалят хвърчила. ... Сега право куме в очи -  един от факторите, довел до изнасянето на руснаците от Сирия е и появата в ръцете на  резаците на  стингъри. Именно стингърче е свалило сирийския МИГ , а не каруцарските стрелби от пикапите с които напълниха нета.

Извини ме но това са глупости. Руската авиация в Сирия винаги е действала извън обсега на ПЗРК. А това с което ги заменят са хеликоптери, които общо взето работят именно в обсега на ПЗРК. :) Явно опасността не е чак толкова голяма. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

Краят на сагата:

Gripen: Подаръкът на президента за авиацията ни

https://fakti.bg/mnenia/234096-gripen-podarakat-na-prezidenta-za-aviaciata-ni

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Last roman said:

Краят на сагата:

Gripen: Подаръкът на президента за авиацията ни

https://fakti.bg/mnenia/234096-gripen-podarakat-na-prezidenta-za-aviaciata-ni

Ако е вярно да ни е честит новия изтребител. Найстина е много добър, евтин и се обслужва лесно. Каца на всякакви летища и показва много добри данни.

Иначе заглавието е подвеждащо, ама какво да очакваш от жълтура факти! Радев няма нищо общо и няма право на глас в тематиката. Нищо не зависи от него, и никой не го е питал. Ама е, подарък ни прави:ag: Решението е взето отдавна но Радев както винаги си прави реклама, на чужд гръб. Абе келеш си избрахме.http://aeropress-bg.com/articles/4393-

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 13 минути, Р. Теодосиев said:

Да ни е честит!

Браво!

 

След 11 години чудене...

http://www.mediapool.bg/shvedite-ofitsialno-predlozhiha-16-iztrebiteli-gripen-na-bulgaria-news120688.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, bulgaroid said:

Ако е вярно да ни е честит новия изтребител. Найстина е много добър, евтин и се обслужва лесно. Каца на всякакви летища и показва много добри данни.

Иначе заглавието е подвеждащо, ама какво да очакваш от жълтура факти! Радев няма нищо общо и няма право на глас в тематиката. Нищо не зависи от него, и никой не го е питал. Ама е, подарък ни прави:ag: Решението е взето отдавна но Радев както винаги си прави реклама, на чужд гръб. Абе келеш си избрахме.http://aeropress-bg.com/articles/4393-

Според изнесеното сделката е 1,5 милиарда лева за 8 изтребителя Грипен?

Излиза по 100 милиона долара единична цена на Грипен, колкото е цената на един ....F-35A (CTOL) (единична цена 94 до 85 милиона долара https://www.f35.com/news/detail/agreement-reached-on-lowest-priced-f-35s-in-program-history

Е, аз лично съм за F-35A, още повече че опонентите ни нямат такъв самолет - пето поколение изтребител. Освен Турция и самите скандинавски страни плануват да го закупят!  (Норвегия, Дания и Холандия), също така Израел и Италия

ПС

Ние май все още мислим на дребно или почти всичко при нас е свързано със задкулисие и въртене на номера и задни колела -толкова години нищо не се прави в тази област, Сега ни натресоха на тъмно една спорна покупка - бъдещото правителство е с вързани ръце и е задължено да извърши преговорите.

В тази връзка:

Спомням си че  навремето Ф16 трета ръка ги продаваха по 10 милиона долара единия и можехме да закупим поне 15-20 парчета за да поддържаме авияциата си, само че парите ни изтекоха в  други канали - в Белене, в КТБ, в Цанков Камък - оскъпен точно двойно спрямо проектната си цена, Ефектът и ползите от него са несъразмерни за единия миларда лева (500 милиона евро) вложен в него (вложен и във фирмите, които го проектираха и строиха)

Изобщо само като се види тази тема откога и че нищо не правено (няма воля за това), вскякакъв ентусиазъм и смисъл от дискусия секва (учудвам се как много хора гледат отново с надежди и ентусиазъм на спуснати новини и залъгалки . Редовно ни се пускат такива от управляващите, и тук не визирам цветове и партии - маскарлъкът относно закупуването на нови машини е тотален, всеки когато управлява си върти някакви игри, а държавата и народът - кучетата ги яли

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Имаме биг проблем с Грипените- шведската конституция забранява продажба на оръжие и резервни части за воюващи страни (на дай си боже да станем воюващи),освен това Швеция не член на НАТО  Затова и грипенът е слабо разпространен и търсен в света (не заради друго, машината е добра).. Чехия и Унгария го лизинговат, Словакия също планира да вземе на лизинг такива машини, ние ще сме единствените които ще го купуват (машала)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хех, гледайки резултатите от анкетата в темата пусната още 2012 изглежда всякаш ние сме го гласували и взели това решение още тогава :)
Ник и аз искам много работи, но не Ф-35, дори Ф-18 не го предлагат американците. Съобразяваме се с пазара. Отсяването е било между:
- консервирани португалски Ф-16 (производство 1983, демек по-стари от сегашните ни МиГ-ове)
- Италиански Еврофайтъри пак втора ръка
- Грипен!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Най накрая и нашите политици да вземат правилно решение. То се не знае де, сега идва на власт ново правителство.

Да допълня, че италианските Еврофайтъри са от първите траншове, които с ограничени способности, тоест не са многоцелеви. Колкото до Ф-18 самолета е супер но е много скъп. Ф-35 е нещо недолюбван, а е и още по скъп.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 15 часа, Warlord said:

Хех, гледайки резултатите от анкетата в темата пусната още 2012 изглежда всякаш ние сме го гласували и взели това решение още тогава :)
Отсяването е било между:
- консервирани португалски Ф-16 (производство 1983, демек по-стари от сегашните ни МиГ-ове)
- Италиански Еврофайтъри пак втора ръка
- Грипен!

Това е ясно, само че сега сме вече 2017 година и пазарът и условията са други..Какво неясно казвам? 
По логиката ти (и на Фружина като гледам) "какво е мислено навремето, "така е мислено наврмето"", ще си го набутаме ..

Грипенът е полу-решение (заради специфичното Шведско законодателство) и както се вижда никой не го купува, всички потребители (те са няколко държави) имат пет или повече годишни договори за лизинг

Страните ги лизинговат и поради тази причина: Since the First World War, Swedish law has prohibited the export of war materials (един вид не можеш да купиш Грипен, но може да го наемеш).

Забележка: Шведите често минават под летвата със страни от третия свят (скандалите с Бофорт в Индия), в шведската практика подкупите в чуждите страни се осчетоводяват и минавеат за разходи без никакви въпроси от данъните, Иначе да се даде подкуп в самата Швеция е немислимо- веднага се разчува и човекът отива в затвора (има магистрати в затвора заради това че са платили за секс); Просто шведите са "майсторите" на двойните стандарти щом стане дума за бизнес..

--------------------------------

Американците няма да дойдат да те молят да купиш F35A, разбира се, инициативата трябва да е наша;Тези неща се договарят.. Категорично не е вярно твърдението ти че "F-35 не е на пазара" - може да се информираш, че не е така както твърдиш (нищо лично към теб, аз няма да тръгна да "доказвам" очевидни неща,л за които всеки може да се информира)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 6 часа, Frujin Assen said:

Ф-35 е нещо недолюбван, а е и още по скъп.

Цената му пада, заради това че се "осериенява" и има много поръчки за него. 

(Кой ви каза че е "недолюбван"; господа, вижте поръчките за него в САЩ и извън САЩ)

Обратно - бутиковият и политически труден Грипен за който няма търсене по света , (последният кандидат наемател Словакия години наред протакаше сделката и не знам докъде стигнаха нещата http://www.aeropress-bg.com/news/military-aviation/3832-slovakia-prikliuchva-pregovorite-za-gripen-prez-iuni  ) ще ни излезне доста скъпичък (1,5 милиард лева за 8 изтребителя, заедно с "допълненията")

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Честно си признавам, напоследък нищо не съм чел по темата. Това което знам е, че Ф-35 е евтин "камион с бомби" предвиден преди всичко за работа по земни цели. За въздушен бой САЩ си имат по тежкия и с много по големи възможности Ф-22.

На България най добре би и прилягал тежкия Ф-18, който е чудесен изтребител, а като се натовари и добър ударен самолет. За съжаление няма как да си го позволим.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това което казах е не, че американците не го продават Ф-35, а че при преговорите с нас са ни казали, че това ни предлагат - Ф-16, блок 50-52 и това е. Ако искаш.
Колкото до нашите дипломати - че желание нямат никакво да настояват пред американците за по-добър самолет, съм сигурен че нямат. Но и да имаха за бройка Ф-35 ще трябва да цакаме по ок. 120 млн $, докато Грипена е ок. 50 млн. Ф-35 е най-скъпия такъв проект въобще, трилион и половина. И не зависи само от американците, защото има още доста страни инвеститори в него, т.е. едва ли ще са склонни на каквито и да е отстъпки от цените и въобще преговорите ще се водят по-трудно отколкото само със Швеция от другата страна.
За шведското законодателство и условията им не съм запознат. Но до колкото знам сделката, която се уговаря в момента не е за лизинговане или наемане, а за постепенно придобиване докато изплатим на няколко вноски цялата договорена сума.
За Чехия и Унгария - явно така са се договорили. До колкото знам и ЮАР и Тайланд са купили Грипени и са си техни.

Между другото при обявените търгове за купуване на нови изтребители в Швейцария и Бразилия са претендирали Рафал, Еврофайтър и Грипен. И двата търга ги печели Грипен-а. Швейцарците са уговорили 22 самолета за 2.7 млрд, но там е имало референдум, на който 53% от гласувалите са били против купуването им и въпроса е увиснал.
Бразилците обаче макар и след дългогодишни дебати, окончателно са се спряли на Грипена и ще го купуват - първите 36 от Швеция, а останалите ще се произвеждат в страната по лиценз.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 14 часа, Frujin Assen said:

Честно си признавам, напоследък нищо не съм чел по темата. Това което знам е, че Ф-35 е евтин "камион с бомби" предвиден преди всичко за работа по земни цели. За въздушен бой САЩ си имат по тежкия и с много по големи възможности Ф-22.

На България най добре би и прилягал тежкия Ф-18, който е чудесен изтребител, а като се натовари и добър ударен самолет. За съжаление няма как да си го позволим.

Евтин няма как да е, вече споменах. 
Не съм съгласен и че е само ударно-щурмови. Напротив. Многоцелеви си е, пето поколение, като такъв е замислен и като такъв оперира, дори и с модификации за палубен. Но дори и правителството ни да реши да настоява за него ще ни излезе може би тройно по-скъпо от Грипена, което вече народа (с право) няма да приеме.
Виж на Хорнета и аз съм му навит (не че някой ме пита де :) ), но и той някъде 1983-84 беше произвеждан. Някакси да обновяваме ВВС със самолети по-стари от сегашните не ми звучи особено обновително.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...