Отиди на
Форум "Наука"

Културно-историческите паметници в област София-град


Recommended Posts

  • Администратор

Културно-историческите паметници в област София-град

От 1-ви април 2012 г. неформална група (НГ) „Български паметници“, с ръководител Благой Анев, стартира проект „Културно-историческите паметници в област София-град“. Проектът е финансиран по програма „Младежта в действие“ и е с продължителност една година.

Нашата столица има изключително богато културно-историческо наследство, което за жалост не винаги е добре експонирано, а част от него дори е оставено на произвола на съдбата и не се полагат грижи за консервацията и реставрацията на редица културно-исторически паметници. По тази причина и поради липсата на лесно достъпен регистър на паметниците, ние решихме да създадем каталог под формата на интернет страница, включващ възможно най-много културно-исторически монументи, в тесния смисъл на думата, мемориални композиции и сгради с историческа значимост в областта. Надяваме се това да бъде първа стъпка към осъществяването на далеч по-мащабния ни замисъл да създадем национален каталог.

Предвиждат се следните основни дейности по проекта: заснемане на паметниците в област София-град; създаване на кратки експозета за тях; създаването на интернет страница; популяризиране на по-слабо познатите паметници в социалните мрежи и интернет пространството; почистване и облагородяване на най-занемарените обекти и пространството около тях.

По този начин ще дадем своята лепта за запазване на културно-историческото ни наследство и ще превърнем столицата си в едно по-приятно място за живеене. Наред с това очакваме инициативата ни да намери широк отзвук сред столичната младеж и да ангажира част от нея с каузата. Тук ще намери място и сътрудничеството ни със списание „Българска наука“, което ще допринесе за популяризирането дейностите и представянето на резултатите от проекта. С превеждането на каталога на четири европейски езика - български, английски, немски и испански се цели развитието на културния туризъм в област София-град и да се даде възможност на всички българи и на гостите ни от чужбина да се запознаят с цялата пъстрота и многообразие на столичните културно-исторически паметници, а не да се ограничават само до най-популярните и разположени в центъра на града.

„Български паметници“ е сформирана от млади специалисти, реализирани в различни области на научната, стопанската и културната сфера. Ние сме обединени от идеята за съхранението на българските паметници и опознаването им като част от световното културно-историческо наследство. Мотивацията за настоящия проект е провокирана от общата ни идея за популяризиране на монументите в област София-град заради значението, които те имат като обекти за преклонение пред българската история и за укрепване на международните отношения. НГ „Български паметници“ са:

Благой Анев – ръководител, фотограф и графичен дизайнер на рекламните материали;

Антоан Тонев – историк, изготвя кратки експозета на паметниците, хроникьор;

Галина Михова – редактор на текстовете, превод на интернет страницата на английски език, технически сътрудник;

Калина Хицова – превод на интернет страницата на немски език, участва в дейностите по проекта, културолог с опит в провеждането на подобни инициативи;

Любомира Георгиева – превод на интернет страницата на испански език, участва в други дейностите по проекта;

Спас Цветанов – организатор на доброволците;

Георги Стоичков – логистична поддръжка, събиране на GPS координати, организация на доброволците;

Милена Вукова – сътрудник при подготовка на историческите материали;

Евгения Грозданова – сътрудник при подготовка на историческите материали.

За контакти: bgmonuments@gmail.com, http://www.facebook.com/BulgarianMonuments

Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма “Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Съдържанието на настоящото издание не отразява позицията на Европейската общност, програма “Младежта в действие” или НЦЕМПИ.

http://nauka.bg/taxonomy/term/774 - паметници снимани и описани от участниците в проекта

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Макар да го споменахме в темата за крепостите има офиц. списък на паметниците на културата от категорията с национално значение публикуван на сайта на Министерство на културата. Той включва 148 обекта. Освен това центр. ист. ядро на древна София е обявено с ПМД 36/1976г. за историко-арх. резерват, а Борисовата градина с Разпореждане на МС № 19/1988г. е обявена за резерват на градинско-парковото изкуство. Втори е въпросът доколко се опазват и поддържат от държавата.

И разбира се трети е въпросът да се популаризират обектите в по-визуален аспект, защото списъкът е полезен за специалистите, но за широката публика е доста суховат.

За София съм направил фотоалбуми по обекти и , които доколкото е било възможно са представени не само от най-хубавата за заснемане страна, а доколкото е възможно е търсено по-цялостно представяне дори и снимките да излязат с по-лошо качество. Доколкото е било възможно също за дадения обект са включвани и архивни изображения от гравюри, стари снимки или рисунки.

За съжаление има и какво още да се желае и да се надяваме, че този проект ще стигне доста по-напред в представянето на забележителностите на сегашната българска столица.

На първо място би било добре да имат подкрепата на институциите, за да може да се осигури едно по-добро заснемане и описване на обектите. Тук също може да се включи и видеозаснемането.

Важно е също да има и достатъчен информативен текст. Под достатъчен имам предвид да са включени основните данни за обекта (време на създаване, размери, предназначение, структура, събития клучили се или провеждащи се там и т.н.), а не просто да има някакъв голям обем запълнен с клишета за баластра.

И накрая, макар и не по значение е добре да се помисли и за реконструктивно представяне на руините, защото много от хората им е трудно да си представят няколкото оцелели един върху друг камъка като някаква значима сграда. Това разбира се доста трудно и то не като графична изработка, а в предходния етап, в който се води дискусията как е изглеждал обекта.

Може би трябва да се отдели в друга група и едно по-художествено представяне на някои от обектите, което вече има по-скоро популяризиращо, а не голкова познавателно значение. София има някаква традиция в тази насока - филмът "Боянският майстор", който макар и да не се радва на популярността на "Парежката св. Богородица" на Виктор Юго също е един от начините за популяризирането на една древна сграда.

Така че да се надяваме, че проекта няма да се ограничи с това да бъде поредният сайт в нета, а ще успее да надскочи всичко, което е било направено до сега.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Администратор

Почистване на паметната плоча на крепостта „Урвич“, намираща се на отбивка по пътя за с. Долни Пасарел. - http://www.facebook.com/BulgarianMonuments

post-6-052433600 1349332961_thumb.jpg

post-6-046841200 1349332960_thumb.jpg

post-6-096098500 1349332960_thumb.jpg

post-6-000606400 1349332960_thumb.jpg

post-6-092459800 1349332957_thumb.jpg

post-6-027561300 1349332959_thumb.jpg

post-6-083450500 1349332958_thumb.jpg

post-6-050790400 1349332973_thumb.jpg

Резултата след почистването:

post-6-005464100 1349332973_thumb.jpg

post-6-063559600 1349332972_thumb.jpg

Повече: http://www.facebook.com/BulgarianMonuments

post-6-094574900 1349332973_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Отношението на една нация към историята й си личи най-добре от състоянието на паметниците:

Паметникът на Цар Освободител зарязан сред бунище

Image_1576716_126.jpg

Паметникът на Цар Освободител стои в селски двор край София, без да се извършва никаква реставрация.

"Демонтираният паметник на Цар Освободител се намира в един селски двор - от едната му страна колят прасе, а от другата тенекеджия си изчуква колата. Паметникът е абсолютно зарязан, а около него е абсолютна кочина. Това е обидно и унизяващо за самия монумент", обяви скулпторът от „Движение България на гражданите" на Меглена Кунева, цитиран от Дарик.

Вандалският ремонт на паметника на Цар Освободител струва не повече от 60 000 лева, а не 1,2 милиона лева, колкото са предвидени за целта, алармираха от "България на гражданите".

Според "Движение България на гражданите" истинската причина да се укрепват основите на паметника като касапски, по думите им, се срежат краката на коня, е намерението за изграждане на подземен гараж от близка до управляващите групировка.

От партията са на мнение, че след реставрацията паметникът ще започне по-бързо да се руши и не е изключено при земетресение да падне.

"Това е вандализъм, причинен от държавата. Аз искам да чуя името на този голям български експерт, на този учен, както се разбира от думите на министъра, от БАН, който предложи срязване на коня с тази технология, която по отива за месар, отколкото за учен или каквото и да било друго", заяви скулпторът проф. Велислав Минеков.

"Паметникът на Цар Освободител е зарязан в някаква кочина. До бунището, в което се реставрира се търкалят - парчетии, железа, камъчета. Един поправя дограма, друг си поправя колата. Просто нещо, което е толкова обидно и толкова унизително за този символ и паметник, че никой не е предполагал, че може да му се случи", добави още Минеков.

Паметникът бе демонтиран на 5 септември с цел да бъде реставриран. Той трябва да бъде върнат на мястото си на 3 март 2013 г.

Дворът, в който се намира паметникът, е в Требич - най-северният квартал на София, в цеха за дограма.

Проф. Минеков показа снимки на Коня, разположен в двор между паркирани автомобили, направени на 5 октомври, петък.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1576714

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Администратор

http://www.facebook.com/events/444139098979630/

Приканваме ви отново да се присъедините към нас и да почистим още един паметник. Този път в с. Казичене.

Среща на централния площад в селото тази събота в 10:30.

Необходимите инструменти и материали са осигурени от нас.

Очакваме ви!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Администратор
Честит Национален празник, българи! Нека на днешния ден си спомним идеала за Санстефанска България, за която отдадоха своя живот поколения българи. Свободна и целокупна Санстефанска България се роди благодарение на хилядите мъченици, изгорели в огъня на Априлското въстание и десетките хиляди герои, сражавали се в Руско-турската война от 1877-78 г.
Днес "Български паметни" пуска интернет страницата си - www.monuments.bg. Oчаквайте интересни паметници от област София-град, както и от цяла България.

post-1-0-39226400-1362298662_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това начинание все повече и повече ми харесва, а свършеното наистина е уникално!!!! Повече българи трябва да знаят за него!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...