Отиди на
Форум "Наука"

Как се кандидатства за ВУЗ в България?


TrueMan

Recommended Posts

  • Потребител

Извинете не знам дали същата тема има във форума, малко глупавичък е въпросът, но искам да знам как се кандидатства във ВУЗ. Дали може да се кандидатства за няколко университета, а след изпитите, ако си класиран да избереш в кое от тях ще учиш. Ако някой може да отговори моля да пише. Благодаря от сега.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Здрасти, нормален си е въпросът. Някога излизаше едно нещо Кандидат-студентски справочник, там ги пишеше тези неща.

Преди всичко с подготовка, колкото по-рано, толкова по-добре, за да си вземеш изпита. За останалото, да не те подведа, тук има хора, които ще ти кажат доста подробности, само трябва да видят темата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

мерси за отговора..Аз просто искам да науча как се кандидатства, искам да кандидатствам в МУ Пловдив-Медицина, но за всеки случай ако не мога да се класирам искам да кандидатствам и в МК Пловдив и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и искам да знам как ще стане,а след като се съобщят резултатите да избера в кой университет ще уча. Ако евентуално не се класирам за МУ не искам да загубя 1год.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Вдигаш се, отиваш в двата университета, в канцелариите или в учебен отдел и питаш. Изобщо - питаш на място и това е. С питане до Цариград се стига ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

понеже на съм от Пловдив нямав възможност за сега. Още имам 2 години за университета и просто искам да науча от сега как става. Мерси все пак за бързите отговори, ако някой друг знае напълно как върви процедурата моля да пише :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

http://meduniversity-plovdiv.bg/images/MU_PLOVDIV_TEXT/KSK%20docs/spravoch_web-b.pdf

Това е справочникът за кандидат-студенти на МУ и важи и за МК. Вътре би трябвало да намериш отговор. Може да кандидатстваш в няколко университета и единственият проблем май са сроковете на записване, т.е. докато чакаш класирането на едните, да изпуснеш записването при другите :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

мерси за отговора, но за съжаление не можах да намеря нищо. Все едно докато ни дойде времето ще разберем да не бързаме :D благодаря на всички, които се опитаха да ми помогнат :) ако има хора, които знаят да пишат сигурно въпросът вълнува и други :)

Редактирано от TrueMan
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Може да се явиш на предварителните или - на редовните изпити в университета, в който си избрал/а да кандидатстваш. После може да провериш дали някой друг университет признава оценките по предметите, с които е било кандидатствано в първия университет.

За някои специалности изпитът е под формата на общообразователен тест (по няколко питания по всеки учебен предмет), за други се пише тема, решават се задачи или се прави нещо друго (пее се, рисува се и така нататък), в зависимост от специалността, за която се кандидатства.

Някои университети приемат и оценката от матурата, но това може и да не важи за всички специалности, така че това трябва също да се провери.

Разбира се, трябва да търсите информация в самия университет - в кабинетите на инспекторите по отделни научни дисциплини. Или - в справочника, издаден в годината, в която кандидатствате. Възможно е да се намери информация и в сайта на университета, който ви интересува.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...