TrueMan

Как се кандидатства за ВУЗ в България?

9 мнения в тази тема

Извинете не знам дали същата тема има във форума, малко глупавичък е въпросът, но искам да знам как се кандидатства във ВУЗ. Дали може да се кандидатства за няколко университета, а след изпитите, ако си класиран да избереш в кое от тях ще учиш. Ако някой може да отговори моля да пише. Благодаря от сега.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здрасти, нормален си е въпросът. Някога излизаше едно нещо Кандидат-студентски справочник, там ги пишеше тези неща.

Преди всичко с подготовка, колкото по-рано, толкова по-добре, за да си вземеш изпита. За останалото, да не те подведа, тук има хора, които ще ти кажат доста подробности, само трябва да видят темата.

1

Share this post


Link to post
Share on other sites

мерси за отговора..Аз просто искам да науча как се кандидатства, искам да кандидатствам в МУ Пловдив-Медицина, но за всеки случай ако не мога да се класирам искам да кандидатствам и в МК Пловдив и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и искам да знам как ще стане,а след като се съобщят резултатите да избера в кой университет ще уча. Ако евентуално не се класирам за МУ не искам да загубя 1год.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вдигаш се, отиваш в двата университета, в канцелариите или в учебен отдел и питаш. Изобщо - питаш на място и това е. С питане до Цариград се стига ;)

2

Share this post


Link to post
Share on other sites

понеже на съм от Пловдив нямав възможност за сега. Още имам 2 години за университета и просто искам да науча от сега как става. Мерси все пак за бързите отговори, ако някой друг знае напълно как върви процедурата моля да пише :)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://meduniversity-plovdiv.bg/images/MU_PLOVDIV_TEXT/KSK%20docs/spravoch_web-b.pdf

Това е справочникът за кандидат-студенти на МУ и важи и за МК. Вътре би трябвало да намериш отговор. Може да кандидатстваш в няколко университета и единственият проблем май са сроковете на записване, т.е. докато чакаш класирането на едните, да изпуснеш записването при другите :)

2

Share this post


Link to post
Share on other sites

мерси за отговора, но за съжаление не можах да намеря нищо. Все едно докато ни дойде времето ще разберем да не бързаме :D благодаря на всички, които се опитаха да ми помогнат :) ако има хора, които знаят да пишат сигурно въпросът вълнува и други :)

Редактирано от TrueMan
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

хорааа...никой ли не знае бе?? ученичка съм в 12клас и тази година ще кандидатсктвам за ВУЗ...моля някой да отговори.. :(:help: :help: :help:

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може да се явиш на предварителните или - на редовните изпити в университета, в който си избрал/а да кандидатстваш. После може да провериш дали някой друг университет признава оценките по предметите, с които е било кандидатствано в първия университет.

За някои специалности изпитът е под формата на общообразователен тест (по няколко питания по всеки учебен предмет), за други се пише тема, решават се задачи или се прави нещо друго (пее се, рисува се и така нататък), в зависимост от специалността, за която се кандидатства.

Някои университети приемат и оценката от матурата, но това може и да не важи за всички специалности, така че това трябва също да се провери.

Разбира се, трябва да търсите информация в самия университет - в кабинетите на инспекторите по отделни научни дисциплини. Или - в справочника, издаден в годината, в която кандидатствате. Възможно е да се намери информация и в сайта на университета, който ви интересува.

Редактирано от ISTORIK
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!


Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход