Отиди на
Форум "Наука"

Менструалната кръв в съвременната култура


Recommended Posts

  • Потребители

Един не особено добър текст за тема, която се възприема различно в обществото. Това е едно от многото аспекти, които могат да се засегнат по темата. Просто за размисъл...

----------

Менструалната кръв представлява излишният материал от яйцеклетката. Нормално менструацията се случва средно през 28 дни, като първият път на случване се нарича менархе. Има няколко вида менструация: Нормална менструация, Преждевременна менструация, Закъсняваща менструация, Липсваща менструация, Болезнена менструация, Обилна менструация, Маточни кръвотечения и др.

Връзката между менструацията и антропологията е може би от самото начало на изследванията на новите народи. Различните вярвания, които се свързвали с жената и цикъла й, ограниченията, които й се налагат когато е в менструация. Магичния или мистериозен момент в който е, способностите, които могат да се придобият чрез кръвта и т.н.

Е. Л. Кенауей говори за два типа менструация в религията:

Първият е от книгата Lelong, B., and Javal, J. "L., The Stars Weep. 1956, Hutchinson, London

Въпроса който се обсъжда е в Боливия и Перу. Това е един първите въпроси, които той е обсъдил с местните - менструацията. На въпроса какво прави жената със своя цикъл, индианците са пропускали въпроса и продължавали отклонявайки темата. Накрая ги е накарал да отговорят и това, което са отговорили не го е изненадало. Жените не правели абсолютно нищо - кръвта просто се е стичала по краката им.

Второто е от книгата: Ganzfried, Robbi S., Code of Jewish Low, 1928, Hebrew Publishing Co., New York, vol.4, p.37

Тук правоверната еврейска жена трябва да си изреже ноктите преди ритуалната баня (Mikveh) преди менструация. Така няма да има проблем със струята във водата и повърхността на цялото тяло ще е чиста. От много време съществува този ритуал - да се режат ноктите на ръцете и краката преди ритуалното потапяне във вода. Тя трябва внимателно да ги изгори, тъй като може с тях да омърси някой друг човек - мъжът си или др.

В различните религии се възприема и ограничава жената която е в менструация по различен начин, но често си приличат.

„Да не е сериозно болен , а за жените да не са в период на менструация и ограничение след раждане (максималният период е съответно десет и четиридесет дена, при тези условия жените напълно се освобождават от молитви).” – в исляма

В християнството жена по време на менструация се приема, че е нечиста и не може да влиза в църквата. Това, разбира се с времето започва да отпада при по-либералните свещеници.

Менструацията става обект не внимание от комерсиална гледна точка от началото на двайсти век. Започват да се произвеждат продукти за жени. Да се пишат книги, статии, календари и др. продукти.

Началото на двадесети век започват женските либерални движения. Тогава започват и самите рекламни продукти за жените - за менструация и полово здраве.

Рекламите на самите продукти съдържат и информация за здравето и дори обяснения на процесите в тялото на жената. Тогава се разбира колко слабо са запознати със собственото си тяло. Много от самите продукти предлагат информативни книжки с информация за ползването, ползата и ефекта от дадените продукти. Имената на продуктите приличали на познати думи и изрази, които да напомнят за ефекта, който ще има самото лекарство или продукт. Стеризол - продукт за стерилизация и дезинфекция на вагината на жената.

Типично богато семейство, където родителите са облечени добре излизат слред хора от своята класа и оставят малкият си син на прислуга. Така се дава богатото семейство като пример за подражание от всички останали класови среди. Щом богатата жена използва даден продукт независимо дали е скъп или евтин то тя трябва да си го вземе. Този тип реклама използва марката Lyso от 1928 г. В приложението поставям няколко примера.

Също така се набляга на важността на мнението на другия - мъжът трябва да вижда жена си като чиста и непорочна, т.е. тя пред него не трябва да бъде "мръсна". Това също се набляга в рекламата от 1928 г. Като се посочва в текста, че той я възприема точно така както преди да се ожени за нея, въпреки че са минали вече години от техния брак.

Хигиенен спрей на Марвел (Marvel) се рекламира с черно-бяла снимка и надпис "Слуховете - колко много страдание могат да причинят" Втората снимка в приложението.

Тампоните са измислени трийсете години на двайсти век, но са заклеймени от католическата църква и се забраняват. Според църквата използването на тампони е дяволско. Притеснението било, че жената може да го намери за еротично и да загуби девствеността си използвайки го. Също така може да започне да разглежда половите си органи и да научи нещо или да започне да разпитва като разказва и за опита си на мъжете.

Тампоните са рекламирани най-много по време на война. Продукта Tampax от 1938 г. е рекламиран със следният слоган - "В живота на човек няма време за "лоши дни" или увреждания" (като менструацията се е имала като вид болест). В този маркетинг трик се има предвид, че по време на война жените трябва да бъдат винаги на разположение за работа и използвайки тези тампони те няма да се чувстват зле. Приложение 3.

След втората вълна на либерални движения и сексуалната революция 60те и 70те години на двайсти век информираността за половете и проблемите в половите органи се увеличава сред мажете и жените.

В тинейджърско списание през 70те години е публикувана реклама на менструален продукт, което дава нова възможност на рекламодателите да използват този тип издания за привличане на млада аудитория. Така представите за самата менструация се променят към по-свободно мислене и диалог.

Самите корици на списание Космополитан от него време сами говорят за свободата на мислене относно женското тяло и идеалите за жена. Начините за реклама и пропаганда остават същите, просто се променя стила. Вече не е богатата домакиня, а красивата манекенка, която винаги изглежда добре и всички мъже я харесват. При нея не съществува проблем с менструацията, тя е образ на идеал.

Деветдесетте години на двадесети век рекламите за тампони започват да включват и мъже. Реклама на Cleo тампони със слоган "Безгрижен" от 1993 г.. Рекламата представлява мъж и жена карат колело по плажа. Под тях има надпис, който гласи "Това е безгрижност". Идеята е да предизвика съмнения в самите жени потребители - "дали аз живея безгрижен живот".

Развитието на приемане, знание и разбиране на жените и техните проблеми включително и менструацията е много драстично през двадесети век. Ключова роля играе рекламата като продукт на съвременната култура. Този език, който с кодираните съобщения и играта на думи предизвиква интереса и влияе безпогрешно както на хората така и на пазара. Това обаче не е просто съобщение във вестник, списание или друг медиен продукт, това е и доверие, интимност и пример за подражание. Дори се създава идеал на подражание, към когото се стремят самите ползватели.

Може да се смята, че рекламата има такова значение за възприемането на жената, че съобщението което препраща за равенството на мъжа и жената започва да става истина.

В съвременните представи менструалната кръв, цикъла и проблемите около това състояние на жената се приемат свободно и няма ограничения и табута по проблема. Пишат се книги, говорят се вицове, правят се скечове, рекламите текат по националните телевизии в праймтайма и т.н. Момичета/жените говорят за това свободно на приятелите си момчета/мъже и проблем в това не съществува и от двете страни. Съвременната култура не възприема това като проблем, а го използва като всяко друго човешко състояние, за да покаже нещо по друг начин – като метафора.

Приложение 1.

post-10610-010777200 1329211414_thumb.jp

Приложение 2.

post-10610-030831600 1329211440_thumb.jp

Приложение 3.

post-10610-009093300 1329211455_thumb.jp

Редактирано от mnogoznaiko
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...