Отиди на
Форум "Наука"

Как да пишем удареното и (ѝ


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

ѝ - Ѝ... Как да ги пишем?

Във форуми, във Word, в коментари под статии...

Ето няколко сайта, които може да са ви полезни:

http://vstoykov.hit.bg/accent.html

http://www.bjotev.cjb.net/

http://www.bacl.org/itaestbg.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

аз го пиша като й, за да не се затормозявам. Мисля че има достатъчно интелигентни и грамотни хора, които да правят разликата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Има два начина.

Най-разпространеният е със заместващото "й". За пишещите на "фонетична" кирилица (кирилица-qwerty, която принципно е предназначена за чужденци) клавишът "й" е същият като латинското "j". За тези, които ползват БДС (тоест българската кирилска подредба на клавиатурата), си има клавиш "й", който отговаря на латинското "х".

Има и начин да се изпише наистина "ѝ". Получава се просто като натиснеш Shift+"ь" (латинско "a" в qwerty) при БДС-употреба на кирилица.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

То зависи май от версията на текстовия редактор.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

... Има и начин да се изпише наистина "ѝ". Получава се просто като натиснеш Shift+"ь" (латинско "a" в qwerty) при БДС-употреба на кирилица.

Наистина не работи, а тамън се зарадвах, че ще го пиша като хората....

Я, виж за какъв текстови редактор става думи или какво друго трябва да се направи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Трябва някой по-грамотен от мен да го обясни.

Аз съм с Уиндоус 7, Гугъл Хром и Уърд 2007 у дома - и го пиша без проблем.

Но на работа съм с Уиндоус Виста, ИЕ7 и Уърд 2003. Тук не става.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Зависи от подредбата на клавиатурата.

Аз съм с Виста в офиса. Едно от първите неща, които направих след като я инсталирах, беше да пробвам новата тогава фонетична подредба на клавиатурата. Е, пробвах и не ми хареса! След като рабрах, че и предишните файлове които ставаха за ХР и 2000 не работят, потърсих в Интернет и намерих, че от Майкрософт си имат програмка, с която да си пренаредя клавиатурата по мой вкус - Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4. :) Използвах, че имам клавиш в повече (|\) до левия Shift (който е малък) и там си сложих удареното и - ѝ,Ѝ :)): .

Това е историята при мен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Има и вариант да си напишете текста в Уорд, като си вмъкнете желаните символи. Проблемът е, че при скоростно писане, а повечето правят именно това, използването на някои от посочените способи забавя доста. Посоченият от Христо Серафимов вариант е вече подходящ за скоростно писане, но трябва да се усвои навика за ползване на още една буква.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако на някоя клавишна комбинация, с помощта на Microsoft Keyboard Layout Creator, се пристави самото ударение, ще може да се изписва винаги, когато е необходимо, а не само над И. Аз така процедирам напоследък и то автоматично си се намества над предхождащата го буква (освен при някои по-дървени шрифтове).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Друг вариант, за който се сещам, е да се използва програмката Character Map, която, ако е инсталирана с Windows-а, се намира в Start Menu\Programs\Accessories\System Tools. Уникода на "ѝ" е 045D, но не се вижда с всички фонтове. С Ариел се вижда със сигурност. От там може да се копира и да се ползва, където е необходимо.

Или още по-лесно, ако ще се прави с копи/пейст... Правите си буукмарк към тази тема, отваряте я в отделен прозорец или таб и си копирате "ѝ" от заглавието или постовете. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Character map

Start -> Run

Написвате charmap.exe и натискате ОК.

Избирате фонт (шрифт) и намерете ударението, което Ви интересува. След това остава да го маркирате (select бутон в програмата) и да го копирате (copy в програмата). Отивате в текста, където искате да е ударението, и натискате Ctr. + V от клавиатурата.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Как да пишем букви с ударения под Linux?

http://svilen-online...8/06/linux.html

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
  • Потребител

Windows 10 - клавиатура Bulgarian (Phonetic Traditional)

Използвано е, че няма букви с голям ер-малък (ь) и ударено и (ѝ). И двете се намират на латинското X. ѝ е с натиснат Shift, ь е без Shift :animatedwink: ьѝьѝ

Предполагам, че това го има и в по-ранните версии на Windows клавиатурата със същото име.

Едит: сега видях, че тази информация я има и в Wiki-то - и главни могат да се пишат като се натисне CapsLock.

Редактирано от hristo_serafimov
Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител
On 14.02.2012 г. at 6:18, sirius said:

"Sift+ь" не работи :/

Ако ползваш фонетична работи. Поне на повечето машини. А можеш и персонално да си настроиш лаптопа или компютъра при тази или друга комбинация от клавиши да ти излиза.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Комбинацията  Shift + 'x'  работи успешно и на Линукс :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Атанас Георгиев е написал много грамотна и подробна статия за удареното Ѝ ѝ. Тя е цитираната тук от @dancho413. Само едно нещо е пропуснал Атанас Георгиев да уточни: удареното главно Ѝ трябва да присъства в шрифта като глиф под името uni040D, а малкото ѝ трябва да присъства в шрифта като глиф под името uni045D. Отсъстват ли тези два глифа в шрифта, обясненията за директна клавишна комбинация са безсмислени. В такъв случай остава единствено да се въвежда първо буквата, а след нея ударението (И` : и`). Ако буквите Ии имат правилно mkmk позициониране в шрифта и съответно ударението има също правилно mkmk позициониране в шрифта, то резултатът ще е същият, сякаш въвеждате само една-единствена буква. За съжаление малцина са производителите на шрифтове (включително и от България), които да дефинират mkmk позициониране при глифовете Ии. И това е обяснимо – каквито и усилия да полагаш, винаги ще се намери устройство (най-често електронно), което не умее да чете mkmk feature. Като прибавим към проблема за недостатъчната интеграция между шрифт, клавиатурна подредба, операционна система и софтуер за текстово въвеждане и проблема за нашето нехайство да пишем Ѝѝ, ситуацията става точно такава, каквато я виждаме всеки ден около нас.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...