Отиди на
Форум "Наука"

Случаят Дятлов


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

бе тествали са експериментален мини-портативен ядрен реактор и нещата излезли извън контол. Едни са умряли почти веднага след смъртоносното облъчване, другите са полудели от шока и болката и тръгнали да се лутат или да се избиват един друг. После дошли спецчастите и премахнали следите от неуспешния експеримент, маскирайки го като серийно убийство.

Аре стига писали фантастики в темата :animatedwink:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Мнения 398
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Обобщение на фактите:

* Температурата в планината на 2 февруари 1959 г. била около -30°, а жертвите – боси и облечени само частично. При положение, че всички членове на групата са били опитни скиори, това потвърждава съмненията, че те са били силно изплашени от нещо.

* Шестима от групата са умрели от хипотермия, а другите трима – от фатални наранявания.

* Няма следи около мястото на инцидента, показващи наблизо да е имало други хора или животни.

* Палатката е разкъсана отвътре навън.

* Жертвите са починало около 6 до 8 часа след последното си ядене.

* Следите от лагера показват, че всички от групата са го напуснали по собствена воля, пеша. След 500 метра следите изчезват или са покрити със сняг.

* Някои от членовете на групата били облечени с дрехи на други от тях, а не със собствените си.

* Злощастната експедиция не са имали пушка. Объркването идва от една снимка, която е от друга експедиция.

* Езикът на Дубанина не е откъснат или изяден, а се е бил разложил, заедно с част от устната кухина. Не знам защо само нейния е липсвал, може да е имала някакво възпаление, или дълбоки кариеси, не знам... Но е факт, че процесът довел до разграждането на езика се дължи на микро флора и фауна.

* По време на погребението на жертвите, намерени по-късно (след  около 2 месеца), телата имат странен "оранжев" цвят, но това се счита за нормално, с оглед че са престояли толкова дълго на такива температури.

* Телата, които са открити след 2 месеца са намерени в доста дълбоко дефиле. Фактите сочат, че жертвите с масивни вътрешни поражения са паднали от това дефиле в условия на пълна тъмнина, което обяснява счупените черепи и ребра. Когато човек е дебело облечен твърде вероятно е пораженията да са само вътрешни.

* Травмите не са причинени от човешка ръка, първо - поради липсата на следи от други хора, и второ - понеже са нанесени със сила, далеч надвишаваща човешката... Меките тъкани не са увредени..." - пише в заключението си съдебният лекар Борис Возрождений. Докторът, описал травмите казва следното: "черепните травми са най-вероятно причинени от удар със скала в резултат падане от около 3-5 метра, но не повече.

* Цветът на косата на жертвите винаги е бил нормален. Не са имали "сива коса", или нещо подобно, това е просто мит.

* Споменатата радиация е била в изключително ниски дози, тип бета-радиация с характеристики на изотоп К-40. Най-вероятния източник на радиацията е палтото на Дубнина, като замърсяването трябва да е станало в някоя от студентските лаборатории. 

* Случаят никога не е бил засекретяван. Не е и имало защо да го засекретяват. Всички загубени документи са най-вероятно резултат на неефективна бюрокрация. Причината правителството да е било уклончиво в обяснението си за случката е... че те самите не са имали обяснение.

* Липсващия плик по всяка вероятност е съдържал кореспонденция между спасителите и техните шефове.

* Единствената мистерия е в това, че са излезли през нощта полуоблечени.

ПС-Заключенията може и сами да си направите.
 

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

Здравейте ! Четох за случая и тука, и в други източници включително руски. Макар и с голямо закъснение искам и аз да изразя мнение. Искам да обърна внимание върху няколко неща.

1.Всичко се върти около неразкриваемата загадка и мистерия, как всичко е необяснимо и покрито с тайнственост. В коментарите само един потребител спомена нещо в едно изречение, но никой не обърна внимание. Аз ще акцентирам върху това нещо. Не е ли възможно случая да е разкрит още тогава, извършителя / те заловени, осъдени и разстреляни ? Кога става това ? 1959 г. - Хрушчов скоро е дошъл на власт, свалил е култа към личността и обявява курс на обновление на социализма. Мисля, че точно Хрушчов беше заявил че за 10 години престъпността ще бъде ликвидирана и сведена до 0. Ако в случая е замесен сериен убиец, група психопати или местни жители недоволни от съветската власт, дали това ще бъде обявено по медиите, дали ще стане обществено достояние ? Случая може да е разкрит още тогава, както и причините, но делото да е засекретено, а по - късно материалите унищожени. Ако в случая е замесен някакъв сериен убиец или пък местни мансийци кланящи се на езически идоли, на които не им харесва, че бледоликите атеисти оскверняват техни свещени тотемни земи или пък пияни военни от близкия секретен полигон, дали това е щяло да бъде оповестено и обществено достояние ? Просто извършителите са щели да бъдат осъдени и наказани, а случая приключен тихомълком. А пред обществото ще остане необяснимата загадка.

2. Една от основните хипотези е лавина. Лавини има обикновено във високи и стръмни планини от алпийски тип. Тук в случая не е така. Района е по - скоро хълмист. Освен това ако е ударила лавина, палатката дали щеше да стои, предметите в нея, ските забити в снега ? Нямаше ли да е всичко пометено ?

3.Друга основна хипотеза е конфликт и сбиване в групата. Помислете малко. Ако под въздействие на алкохол или друга причина възникне сбиване, къде ще бъде то ? Няма ли да бъде в палатката или около нея ? Ако идете на кръчма или дискотека и стане бой, къде ще е той ?  Няма ли да е в кръчмата или пред нея ? Нима в този момент ще предложите на противника - ела на половин - един километър в гората, да се бием там. Ако е имало сбиване, то ще е в района на палатката. А и какво да е това фатално сбиване, да се избият всички ?

С други думи, според мен има злонамерена намеса на външни лица по някаква причина. А то всъщност може и без особена причина, по хулигански подбуди примерно.

4. И една незначителна подробност, без съществено значение. Хората са излезли, дето се вика " голи и боси " от палатката. Как са запалили огън ? Някой ще каже, имали са кибрит или запалка. Да речем, че са имали. Посред нощ, на открито в планината, на - 30, как се пали огън току - тъй ? Всичко е дълбоко замръзнало и скрежасало.  И то трябва да се запали бързо, преди да замръзнат. Като канцеларски плъх аз не мога да си го представя. Е, те са били опитни планинари, но все пак. Не е ли възможно огъня да е запален от друг ?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Между другото следва да се има предвид че самия Хрушчов се е интересувал от съдбата на дятловци.Точно защото прекалено много институции от трагедията не се е стигнало до качествено разследване и размиване на истината.Варианта мечка /или друго животно/ си остава най достоверен въпреки че е твърде прозаична и не се включва в конспиративните теории.Така или иначе опитни планинари трудно биха излязли при други обстоятелства полуоблечени.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Точно. Това обяснява и страха да се върнат горе. Останалото го свършва навярно скандал между тях и бялата ...... Впрочем това обяснява и опитът на единия да се качи на дървото - да се опита да я види дали е още там. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Че разследващите не са си дали много зор да открият какво се е случило в действителност, това е повече от ясно. За тях гибелта на Дятловци се квалифицира като Смърт в Планината”и дали заради пропагандата, дали заради нещо друго, управляващите не са искали да се шуми много много около този случай.

Вечеряли са някаде около 6 часа, после с настъпването на нощта температурите рязко са се понижили, силните ветровете и бурята са ги направили още по ниски. АРКТИЧЕСКИ СТУД. Планинарите не са имали време или възможност да монтират печката, топлели са се със Спирт.

Притеснява ме факта че при температура - 30 гр. Дятловци са си стояли в палатката БОСИ. Някаде четох че при минус 15-20 гр в Берлин, хората дори са спели с обувките си.

Не мога да си обясня защо, ако ги е нападнала мечка, вълк или друг хищник, те не са се опитали да се защитят по някакъв начин, вместо да изберат бавна и мъчителна смърт от премръзване. В палатката, планинарите са разполагали с брадви и ножове, все пак ако ЗАПЛАХАТА е била физическа, все някой от тях щеше да опита да се защити. Говорим за седем мъже и две жени..Какво е било толкова страшно, че те да предпочетат Бялата смърт, пред смърт в палатка. Дали заплахата е била физическа наистина..? Дали въобще е била реална и истинска , или те просто са започнали да халюцинират и в пристъп на паника и са напуснали палатката?

Около палатката няма следи на други хора или животни, и не само че няма, ами и следите, които следователите описват в докладите си, са на ОСЕМ души, не на ДЕВЕТ. Дали пък някой не е излязал по рано, а другите да са вървели по стъпките му, или пък един от тях е бил сериозно ранен и са го носели, не мога да кажа.

Напускайки панически палатка, Дятловци поемат в посока обратна на мястото, където са оставили запасите си, необходими им за обратния път. Мястото е приблизително на еднакво разстояния с обратния маршрут, който са поели..

Огъня в близост до стария бор най-вероятно е запален от планинарите, в описанието на вещите някаде се споменаваше кибрит. Причината да се качат на дървото, е по скоро да се опитат да счупят клоните му с телата си/?!?/ в отчаян шанс да си осигурят така нужната топлина. Дали палатката се е виждала от върха му в непрогледна нощ, на половин километър разстояние, по скоро мисля си че не!

Дали пък всичко, което им се е случило, не е предизвикано от човешки грешки, неопитност, паника, неблагоприятна среда, вътрешен конфликт и може би алкохол..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нападение от мечка звучи достоверно на пръв поглед, обаче ....

1. В Коментарите не се ли спомена, че в района няма мечки ?

2. Също в коментарите и информацията изобщо мисля, че се твърдеше, че макар групата да е напуснала палатката по екстрен начин, то са се придвижвали към гората сравнително спокойно и организирано ? Колко да е голяма тая палатка, 3 метра дължина ? Ако мечката е в единия край, а те напускат през другия, тя няма ли да ги забележи ? Значи мечката била на входа на палатката, те срязали едната стена и спокойно си тръгнали и придвижили към гората ? Щом мечката е била агресивна и опасна, не би ли следвало да ги подгони и те да се разбягат панически във всички посоки ? Да не говорим, че спокойно би хванала някой.

3. Мечката цяла нощ ли е стояла до палатката ?

4. След като са имали огън и положението става фатално - критично, защо не са я прогонили с огън - запален клон, пръчка и т.н. Нали дивите животни уж бягаха от огън ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами то колкото и изтъркано до звучи простата истина е винаги по-приемлиева. Скептиците казват някое животно трябва да ги е изплашило или лавина да е паднала, или пък напили се, нали са казаци и оттам се изпокарали и затрили. От друга страна имаме търсачи на свръхестествени теории, НЛО ,митични същества, секретни военни бази, тайни ракетни тестове, теории на конспирациите, манси сериини убиици и още куп теории, коя от коя по нелепи и объркани..

Ако ги беше нападнало животно ,нали щише да им изяде припасите в палатка, я помислете. Обаче храната не е докосната, а и кое животно няма да остави следи в снега. Летяща мечка може би..

За лавината обаче не мога да бъда категоричен..Нараняванията на последните четерима при ручея са като от лавина, може да е била малка лавина или голямо срутване на сняг. Предвид скалистото дефиле, това донякаде обяснява голяма част от травмите им. Обаче едва ли първоначално лавина да ги е изплашила да избягат от палатката, то тогава палатката също щеше да е пометена, а тя е поктита само със слой атмосверен сняг.

Ако са се напили с некачествен алкохол, дали биха могли да изминат километър и повече, полуоблечени, да накладят огън, да се катерят по дърветата, да изготвят импровизиран подслон. Нали ако бяха пияни стъпките им щяха да криволичат, а не да са спокойно в редица надолу по склона..А и алкохола не помага при студ-напротив.

За серийни убийци, агресивни манси ловци, избягали затворници и прочие и прочие, не смятам изобщо да коментирам ,предвид липсата на каквито и да е следи и мотив. 

Ще ми се най-после някой да заговори с факти, да зададе правилните въпроси, а не само да търси под вола теле. Всеки си е втълпил някоя теория, която е прочел в нета и му допада най-много,и край, това е-загадката е разрешена. Само КГ125 опитва да разсъждава логично следвайки хронологията на събитията довели до гибелта на планинарите.

А фактите са че шестима от деветимата в групата, умират от премръзвания,  останалите трима от фатални наранявания. Къде изобщо се вписва тук сериен убиец, НЛО, Йети или Мечка?

Нека да разсъждаваме върху човешкия фактор, неблагоприятната среда и неща за които има доказателства, с които да обосновем твърденията си..Всичко друго си е празни приказки..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Доколкото помня, наранявания има, но не са фатални. Тежките травми са постмортални, заради натиска на снега. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мое да са се напили, но алкохолът не действа така....Най много да отиде човек по нужда и да заспи...Но много рядко се паникйосват хората....Едно нещо познавам което дейста така дрогът....Годините сме на дивите експерименти с разни естествени и изкуствени материали за разришаване физичиските и други способности на войниците....

Това би било обяснението за редицата засекретени протоколи, документи и други параонични реакции от страна на правителството....

Според мен нещо подобно се е случило....

ПС

Една вечер на връщане от бачкане при един светофар стои един младеж в джогинг и бос. Явно "пътува" за щото на зелено не тръгва с другите пешаходци. На мен червено беше така имах време да го следя...Изведнъж свали горнището през глава, събу и гащите и чисто гол продължи да стои прав загледал се на някъде....А хората го подминават и хич не му обръщат внимание...https://www.google.hu/maps/uv?hl=hu&pb=!1s0x4741dc66fb988a07%3A0x9e8a7d6ccac3401f!2m20!8m2!1m1!1e2!16m16!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e6!2m2!1m1!1e4!2m2!1m1!1e5!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2Flh%2Fsredir%3Funame%3D115532244303501023329%26id%3D6408455953705513314%26target%3DPHOTO&imagekey=!1e2!2sTdimob84EbzV4NVqBaYswA&activetab=panorama

Там стоеше до кошчето, където този младеж в джинси стои.....Беше около 1-2 градуса студено.....

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 47 минути, КГ125 said:

Доколкото помня, наранявания има, но не са фатални. Тежките травми са постмортални, заради натиска на снега. 

КГ125 по принцип по сложно ми се струва. Направих си труда да обобщя голяма част резултатите на аутопсиите и причините за смъртта на групата на Дятловци. Надявам се казаното по долу да Ви е от полза:

 

Заключение за смъртта на Юри Дорошенко: Причина за смъртта е хипотермия.

v  По тялото на Юри Дорошенко има множество синини и ожулвания. Дорошенко е имал белодробен оток и белодробна контузия/или натъртване на белия дроб, причинено от травма в гърдите/ в резултат на тъпи травми; Белодробна контузия обикновено е пряко причинена от тъпи травми, но също може да се получи в резултат от експлозия или ударна вълна, свързана с проникваща травма.

v  Устата му е била отворена.На дясната му буза е открита пенлива сива течност, вследствие на белодробния оток. Експерти смятат,че нещо е притискало гърдите му. Причината, също така може да бъде и опасно падане от дървото.

v  Размера на урината в пикочния мехур е 150 cm3. Интересно е че при жертвите на случаи на смърт от хипотермия имат значително повече урина в пикочния мехур.

v  Тялото е било местено, след като кръвта му е спряла да циркулира.

Интересен факт: Навремето Юри Дорошенко е имал връзка със Зина Колмогорова и дори се е срещал с родителите и. Въпреки че те са се разделили,той е запазил добрите си отношиния както с нея,така и с Игор Дятлов.

Заключение за смъртта на Юри Кривонищенко: Причина за смъртта е хипотермия.

v  По тялото на Юри Кривонищенко има множество синини и ожулвания.

v  Кривонищенко е отхапал парче от собствената си длан,за да остане буден или за да подтисне собствения си вик.

v  Той има и 3-та степен изгаряния по ръцете и краката, които не могат да бъдат обяснени, ако е бил заспал, но все още жив.

v  Нивото на урина в пикочния мехур е нормално.

Заключение за смъртта на Игор Дятлов: Причина за смъртта е хипотермия.

v  По цялото тяло на Игор Дятлов има множество охлузвания, а кокалчетата на дясната му ръка са натъртени, което е характерно за ръкопашна схватка.

v  Около устата му има засъхнала кръв.

Интересен факт: Хората, които са го познавали го описват като много внимателен и спокоен човек. Игор Дятлов също така е ухажвал Зина Колмогорова. Часовникът модел "Звезда" на китката му беше спрял в 05:31.

Игор Дятлов умира от премръзване на 300 метра от кедъра.

Заключение за смъртта на Руслан Слободин: Причина за смъртта е хипотермия.

v  Съдебномедицинската експертиза установява, че Слободин е с пробит череп, смъртта му е настъпила вследствие на жестокия студ. Черепът на Слободин е бил пукнат - пукнатината била 6 см дълга и 0,5 см широка.

v  Медицинските експерти обаче били категорични - получената приживе травма не била причина за смъртта на момчето и трудно може  да се обясни с непохватност или дезориентация. Вероятно някой го е ударил по главата.

v  Той също като другите е починал от измръзване, лежейки по лице в снега, който от дишането му се разтопил, образувайки ледена коричка.

Руслан Слободин умира от премръзване на 480 метра от кедъра.

Заключение за смъртта на Зиналда Колмогорова: Причина за смъртта е хипотермия.

v  От дясната страна на торса на Зина Колмогорова има дълго яркочервено натъртване. Причината за отока много прилича на удар с палка.

v  В джобовете на маншета и,чийто ръкав е бил изпокъсан, е намерена предпазна маска военен стил.

v  Около тялото има следи от кръв.

Зиналда Колмогорова умира от премръзване на 630 метра от кедъра.

Местоположението на трите тела намерени на хълма, и техните пози сочи, че те са умрели по пътя обратно от кедъра до палатката.

Заключение за смъртта на Николай Тибо-Бриньол : Причина за смъртта е тежка черепно мозъчна-травма. Николай Тибо-Бриньол умира от тежка черепно мозъчна-травма.

Ø  Николай Тибо-Бриньол има масиран кръвоизлив под дясното слепоочие, а черепа му е почти смачкан. Съдебномедицинската експертиза изключва падане от голяма височина върху скалите. Фрактурата е голяма и необичайна, такова нараняване на главата най-вероятно е било причинено от удар с камък в резултат на падане от височина между 2 - 3 метра , но не и повече. Причината за това е, че въздействието на този вид травми се срещат само при скорост до 7 - 8 метър в секунда.

Ø  В допълнение към съдебномедицински доказателства се предполага, че той е бил жив, когато е претърпял травмата. Травмата почти сигурно е причинена от удар, а не от натиск/лавина. Според непотвърдени източници, силата необходима за причиняване на такав вид травма, би трябвало да бъде не по-малко от 1 - 1,5 тона. Не е намерен материал или доказателства за материали, които са могли да причинят такова нараняване.

Интересен факт: Николай Тибо-Бриньол заедно със Золотарев, са двамата най-добре облечени и подготвени за по-дълъг престои извън палатката от останалите. Също така са носили и обувки. Предполага се, че двамата са били извън палатката, когато ги е връхлетяла мистериозната заплаха.Николай Тибо-Бриньол е носил два часовника на лявата си ръка. Единия е  спрял в 08:14, а другият в 08:39.

ПС: За последните трима не съм довършил, който се интересува да пише, мога да му цитирам източници и прочие.

Редактирано от Ronin
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
On 26.01.2018 г. at 11:06, Ronin said:

Че разследващите не са си дали много зор да открият какво се е случило в действителност, това е повече от ясно. За тях гибелта на Дятловци се квалифицира като Смърт в Планината”и дали заради пропагандата, дали заради нещо друго, управляващите не са искали да се шуми много много около този случай.

Вечеряли са някаде около 6 часа, после с настъпването на нощта температурите рязко са се понижили, силните ветровете и бурята са ги направили още по ниски. АРКТИЧЕСКИ СТУД. Планинарите не са имали време или възможност да монтират печката, топлели са се със Спирт.

Притеснява ме факта че при температура - 30 гр. Дятловци са си стояли в палатката БОСИ. Някаде четох че при минус 15-20 гр в Берлин, хората дори са спели с обувките си.

Не мога да си обясня защо, ако ги е нападнала мечка, вълк или друг хищник, те не са се опитали да се защитят по някакъв начин, вместо да изберат бавна и мъчителна смърт от премръзване. В палатката, планинарите са разполагали с брадви и ножове, все пак ако ЗАПЛАХАТА е била физическа, все някой от тях щеше да опита да се защити. Говорим за седем мъже и две жени..Какво е било толкова страшно, че те да предпочетат Бялата смърт, пред смърт в палатка. Дали заплахата е била физическа наистина..? Дали въобще е била реална и истинска , или те просто са започнали да халюцинират и в пристъп на паника и са напуснали палатката?

Около палатката няма следи на други хора или животни, и не само че няма, ами и следите, които следователите описват в докладите си, са на ОСЕМ души, не на ДЕВЕТ. Дали пък някой не е излязал по рано, а другите да са вървели по стъпките му, или пък един от тях е бил сериозно ранен и са го носели, не мога да кажа.

Напускайки панически палатка, Дятловци поемат в посока обратна на мястото, където са оставили запасите си, необходими им за обратния път. Мястото е приблизително на еднакво разстояния с обратния маршрут, който са поели..

Огъня в близост до стария бор най-вероятно е запален от планинарите, в описанието на вещите някаде се споменаваше кибрит. Причината да се качат на дървото, е по скоро да се опитат да счупят клоните му с телата си/?!?/ в отчаян шанс да си осигурят така нужната топлина. Дали палатката се е виждала от върха му в непрогледна нощ, на половин километър разстояние, по скоро мисля си че не!

Дали пък всичко, което им се е случило, не е предизвикано от човешки грешки, неопитност, паника, неблагоприятна среда, вътрешен конфликт и може би алкохол..

Това се едни студенти пишман туристи /сам даде примера че са боси/ а не Рамбовци.Как ги виждаш да се изправят с по една брадва срещу огромна мечка.Дори огън не са запалили за през нощта.А огнестрелно оръжие просто не са имали.Което прави всякакви конспиративни теории че са свързани с КГБ и ГРУ / и всякакви тайни и явни служби/ на пух и прах.Следи от мечка не са открити но първите спасителни екипи идват на мястото на трагедията две седмици след нея.При снеговалежа и вятъра в планината дори теоретично няма как да останат следи от животни.Истината е че Дятлов и групата му не са били подготвени за крайно тежкия преход който са предприели.Тук е разковничето за гибелта им а не в някакви конспиративни теории граничещи с откровена лудост.Между впрочем това далеч не е единствената загинала група туристи в планината.Планината не е лъжица за всяка уста особено зимата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 19 минути, resavsky said:

Това се едни студенти пишман туристи /сам даде примера че са боси/ а не Рамбовци.Как ги виждаш да се изправят с по една брадва срещу огромна мечка.Дори огън не са запалили за през нощта.А огнестрелно оръжие просто не са имали.Което прави всякакви конспиративни теории че са свързани с КГБ и ГРУ / и всякакви тайни и явни служби/ на пух и прах.Следи от мечка не са открити но първите спасителни екипи идват на мястото на трагедията две седмици след нея.При снеговалежа и вятъра в планината дори теоретично няма как да останат следи от животни.Истината е че Дятлов и групата му не са били подготвени за крайно тежкия преход който са предприели.Тук е разковничето за гибелта им а не в някакви конспиративни теории граничещи с откровена лудост.Между впрочем това далеч не е единствената загинала група туристи в планината.Планината не е лъжица за всяка уста особено зимата.

Че не са били съвсем подготвени съм съгласен, за това говорят и поредицата от грешки които правят във фаталния ден. Обаче не мога да си обясня ,как ако ги е нападнала мечка не е изяла припаси те им ,а и ако се позамислиш малко ,да избягаш на мечка, при това бос е боя трудничко. Другия проблем е, че те напускат палатка панирани, а пък после спокойно си вървят по склона ръка за ръка ,тоест те изобщо не бягат. Ще кажеш-  ми тъмно е ,ще се пребият, тъмно-светло ,ама ако подивяла мечка ми диша във врата ще бягам като за световно. Нещо не се връзва.

Повечето животни са териториални, нападат ако са застрашени, гладни или бранят територия. Тука няма факти за нито едно от трите. А и мечките са тежки животни, мудни, все някоя следа щеши да остави. 

Огън не са запалили понеже мястото на лагера е било открито и са нямали дърва под ръка.

Напускат палатката като по команда, явно не по собствено желание, е все едно някой ги е принудил. Но каквото е да е било, планинарите не са бягали, което ме кара да се замисля дали живота им е бил найстина застрашен в този момент или просто са били неадекватни..И както КГ каза, едва ли някога ще разберем каква е причината да напуснат палатката. Както и да е, за мен това си остава истинската загадка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм казал хванати, а само ръка за ръка за ръка като в редица-тоест бавно и спокойно, сиреч опасността вече е преминала. Въпреки това те не се връщат веднага..

Обобщена извадка от официалния доклад

По нататък имаме ясно запазени следи на 8-9 човека около палатката,СЛЕДСТВИЕТО НЕ Е КАТЕГОРИЧНО. Интересното е, че почти всички следи били оставени от боси крака, само един бил обут с една обувка. Оставените от тях следи подсказват, че групата първоначално сякаш се е разбягала във всички посоки, но скоро се събира отново и тръгва към гората. Въпреки това следите сочат, че групата продължава спокойно и организирано надолу по склона. На места се отклоняват, но после пак се връщат в редица. Следи на двама човека водели към гориста зона наблизо, но на около 450-500 метра били покрити с пресен сняг.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Добре откъде правиш извода че са вървяли бавно и спокойно?Ако ги и нападнала мечка е напълно възможно първо да се разбягат панически а после да се съберат заедно.Мечката остава при палатка а те отиват към гората  и  се опитват да запалят огън.Какво казва доклада за хранителните припаси?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, resavsky said:

Добре откъде правиш извода че са вървяли бавно и спокойно?Ако ги и нападнала мечка е напълно възможно първо да се разбягат панически а после да се съберат заедно.Мечката остава при палатка а те отиват към гората  и  се опитват да запалят огън.Какво казва доклада за хранителните припаси?

Предполага се че, Игор Дятлов, е бил извън палатката и пръв е усетил опасността, и е извикал на осталите да я напуснат по най-бързия възможен начин.

Студентите напускат палатката си и тръгват боси и не съвсем добре облечени надолу по склона в посока обратна на мястото, където са оставили провизии и дрехи?...Те не напускат палатката по нормалния начин през входа и, ами я разрязват на няколко места. Два големи вертикални разреза и няколко по малки..Разрезите са извършени прецизно и спокойно, което доказва че палатка или входа не са били затрупани от сняг.

Палатката е трябвало да бъде разпъната, за да се осъществят подобни разрези. Има малко несъответсвия предвид официялния доклад и снимките на палатката. Размерите на отворите са приблизителни, но не и точни.

Дотук изключваме лавина като причина за паническото напускане на палатката.

Около палатката на земята са намерени 8 чифта ски. Вътре в палатката са открити 9 раници с различни лични вещи, якета, дъждобрани и 9 чифта обувки/от тях 2 чифта обувки са открити в центъра на палатката в дясно от входа/. Също така са открити мъжки панталони, 3 чифта ботуши, топли кожени палта, чорапи, шапка, скиорски шапки, посуда, 2 кофи, бутилка алкохол, готварска печка, 2 големи брадви и 1 малка, трион, 9 одеала/2 разпънати и 7 сгънати/, храна: бисквити в две чанти, кондензирано мляко, захар, концентрати, тетрадки, карта на маршрута и много други малки предмети и документи, фотоапарат и принадлежности за камерата.

Всичко в палатката изглежда подредено и нормално, с изключение на купчината обувки в близост до входа и.Те са хаотично разпръснати,което е нетипично предвид останалата подредба на нещата в палатката.

Входът на палатката сочи посока юг. В северната си част е покрита с 15-20 см сняг. В близост до палатката, чифт ски стърчат от снега (те не могат да останат по този начин, ако имаше лавина), ВХОДА НА ПАЛАТКАТА Е ПОКРИТ СЪС СНЯГ И ЛЕД, НО Е ОТВОРЕН. Извън палатката лежи якето на Дятлов. В джобовете му са намерени джобно ножче и джобен формат снимка на Зина Колмогорова. Странно е, че Дятлов е  свалил и захвърлил сакото си извън палатката. На върха на палатката под 5-10 см сняг e открито и фенерчето на Дятлов.

Има версия, която предполага, че скиорите са се уплашили от силен шум, който ги заблудил, че ги връхлита лавина и затова са напуснали в паника палатката. По тези места, където е станал инцидента, никога не е имало лавини. Височината е малка, а наклона прекалено полегат. Дори това да е така, обаче защо веднага не са се върнали, когато са разбрали, че лавина няма?

Заключение: Планинарите оставиха външните си дрехи, шапките, ръкавиците и обувките. Само изключително сериозна заплаха може да мотивира група от 9 млади и физически здрави хора спешно напускат палатката през зимата по тъмно в напълно необитаемата гора. Въпросът очевидно е бил: дали да отстъпят надолу по хълма, или посрещнат незабавна и неизбежна смърт в лагера. Не може да се каже, че групата е била напълно невъоръжена – при напускането планинарите, са оставили в палатката три брадви и един финландски нож, и вероятно те са имали още ножове с тях, тъй като са нарязани елхите и брезите по-късно през нощта. Опасността пред която са се сблъскали в лагера не е била такава, че да може да се защитят с брадви и ножове.

Нито в палатката или в близост до нея не се открива никаква следа от борба или присъствие на други хора или животни!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Значи, вуйчо ми е пасал крави в балкана и се е срещал с мечки и вълци на живо. Той ми е казвал, че от мечка не се бяга, прекалено бърза е и ще застигне човек при всички положения. Най добре е бавно да се отдалечиш като овладееш страхът си и без резки движения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 минути, Frujin Assen said:

Значи, вуйчо ми е пасал крави в балкана и се е срещал с мечки и вълци на живо. Той ми е казвал, че от мечка не се бяга, прекалено бърза е и ще застигне човек при всички положения. Най добре е бавно да се отдалечиш като овладееш страхът си и без резки движения.

Прав си. Това с хищниците е абсурд. Ако са ги нападнали щели да си ги изпапкат, но поне вкусят...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Преди време КГ даде една версия която сега ми се вижда най вероятна.

Става скандал. В ядът си някой от тях режат палатката и си тръгват. Другите ги следват и разправията продължава. Никой не го е грижа, че е лошо облечен защото всичко става за кратко време, а и са съвсем близо до палатката. Стигат до гората където скандала се разгаря в стил "Аз си тръгвам, повече няма да стъпя в палатката, ей тука си паля огън и на сутринта запрашвам". В ядът си тия които си тръгват правят демонстративни жестове- чупят дървото, палят огън, греят се на него. Накрая се сбиват. Има тежко ранени. Дали им идва акъла или не остава неясно. Правят укритие за ранените. Най вероятно тези при огъня остават там защото все още са сърдити. При ранените остава човек да ги наглежда, а тримата се връщат към палатката за да вземат едно друго. Останалото го върши студът.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 2 часа, Frujin Assen said:

Значи, вуйчо ми е пасал крави в балкана и се е срещал с мечки и вълци на живо. Той ми е казвал, че от мечка не се бяга, прекалено бърза е и ще застигне човек при всички положения. Най добре е бавно да се отдалечиш като овладееш страхът си и без резки движения.

А Дятловци дали са го знаели това нещо?Не забравяйте и нараняванията по трима от тях които са били с голяма сила.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Колко време след напускане на палатката умират Дятловци?Това е ключов въпрос. Вероятно около час и половина - два часа.Защо никой не се връща до палатката?Поне един двама от мъжете да изтичат за дрехи и обувки.Отговора е очевиден - страха от това което ги е изкарало извън палатката им е и попречило да се върнат.Ако е било лавина на петнайстата минута щяха да се върнат поне за дрехи.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

При цялата си неопитност тези студенти са съзнавали че нощуването навън означава сигурна смърт.И въпреки това дори не се опитват да се върнат до палатката.Страх от какво може да бъде толкова силен?мъчат се да палят огън с подръчни матераили при положение че на наколко стотин метра имат три брадви и трион.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...