Отиди на
Форум "Наука"

Проект "Почети ми"


Recommended Posts

  • Администратор

Сдружение „Щастливо дете" и Българска Наука разработват проект в сферата на неформалното образование с цел разширяване и обогатяване знанията на младежи в неравностойно положение и по-конкретно на незрящи.

Проекта е спечелен по програма "Младежта в действие" дейност "Младежки инициативи" - http://www.youthbg.info

Основна част от проекта е доброволци да прочетат на глас и запишат 20 статии, съобразени с учебния материал и подходящи за младежи от 16 до 18 годишна възраст.

Идеята на проекта „Почети ми" е започната още преди две години от списание "Българска Наука" www.nauka.bg със съдействието на незрящи, които боравят с интернет.

Прочетените статии, ще бъдат записани на 1000 диска (CD), във формат, достъпен за незрящи. CD-тата ще се разпространят в училищата за слепи в София и Варна, в структурите на Съюза на слепите, сред много организации, работещи с деца с подобни проблеми.

Проектът е насочен към подпомагане на децата и младежите с увредено зрение, като, чрез улесняване на достъпа им до подбраните материали, цели приобщаването им към неформалното образование, запознаването им с научна и научно-популярна литература, и в крайна сметка подпомагане на образованието и интеграцията им.

Призоваваме всички, които искат да участват в проекта да пишат тук или да се свържат с нас на имейл admin@nauka.bg

Нека помогнем...участвай в проекта и направи добро!

post-1-078233100 1315901283_thumb.jpg

Идеята на проекта е да се разпространят статии от сферата на неформалното образование, пригодени за незрящи деца - да се прочетат с необходимото ниво и дикция и да се запишат на технически носител. Статиите ще бъдат подбирани специално, за да отговарят на образователната система и да обогатяват знанията на децата. Всички статии ще се прочетат от участниците в проекта и от включени допълнително доброволци с необходимите умения. Прочитането ще стане чрез закупване на два микрофона и допълнително обработване на записа със специален софтуер (Audio Recorder), като по този начин се осигуряват мобилност и гъвкавост в работата на доброволците.

След прочитането, всички предвидени статии ще се запишат на дискове, пригодени за ползване от незрящи хора. Записаните дискове ще бъдат 1000 броя, за да се достигне до максимално много слепи деца. Предвидено е и закупуването на 20 броя mp3 player-а (те ще се запишат ръчно от екипа с прочетените статии), които ще се дадат на специални библиотеки, специализирани места и определени слепи деца, които нямат компютър и не могат да използват директно CD.

Предвиждаме да се използва хостинга и домейн името на уеб-сайта www.nauka.bg, за да се разпространят всички записани статии в интернет.

Също така ще се създаде отделна секция на уеб-сайта www.nauka.bg, специално за проекта, откъдето ще могат да се слушат всички записани материали и съответно директно и свободно да се изтеглят от потребителите.

Целта е да преодолеем комуникационното и информационно ограничение на децата в неравностойно положение, да разпространим знанието по интересен и достъпен начин. Искаме да помогнем на слепи деца да се запознават с повече научна и научно-популярна информация в сферата на образованието и новостите в научната област на съвременния свят.

Тази година (2011 г.) е „Европейска година на доброволчеството". Доброволчеството ще се засегне в осъществяването на целия проект. Идеята на инициативата е доброволци да извършат цялото му осъществяване за социалното включване на незрящите деца. „Социалното изключване" е факт при незрящите деца в България, които учат – те нямат достъп до допълнителна, полезна и интересна информация, свързна с образователния процес и материал. Ние ще ангажираме млади доброволци, които да се включат в рамките на проекта. Ще разпространим идеята и ще акцентираме върху това в ежедневието на всеки млад човек да присъства мисълта и осъзнаването на ролята му като активен гражданин, на необходимостта от помощ за децата в неравностойно положение, както и на чувството за глобална солидарност и отговорност към сериозния проблем за социалното изключване на младите незрящи хора.

Сдружението ще информира за проекта и за готовия записан продукт Съюза на слепите, Министерството на образованието и науката, Училище "Луи Брайл" в София и "Д-р Иван Шишманов" във Варна, едноименното читалище в София, отделите по образование в няколко общини, на чиято територия се намират специализирани училища за деца в неравностойно положение и всички организиации, ангажирани с образованието на незрящи деца. Ще публикуваме информационно съобщение както на уеб-сайта www.nauka.bg, така и във всички по-големи сайтове, които приемат да публикуват съобщението. Ще осигурим организационно разпространението на продукта, за да достигне до максимален брой незрящи деца.

Вече имаме положителни отзиви от Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928", и от единственият уеб-сайт ( www.bezmonitor.com/ ) за слепи , като смятаме, че обществената нужда от проекта е много висока.

post-1-087979500 1315576977_thumb.jpeg

post-1-069913100 1315576981_thumb.jpg

post-1-061717300 1315576995_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Дейностите, към които всеки може да се включи са:

  • Създаване на новата страница за проекта и поетапно развитие към новата промяна на сайта за по-голяма достъпност на материалите в него от страна на незрящи хора;
  • Подбор на статиите и консултиране с учители, за да бъдат съобразени с образователната система в България (20 статии);
  • Изчитане на избраните статии от принтирани копия и ще се записват чрез микрофон и специален софтуер (Audio Recorder);
  • След изчитането и записването на всички статии в аудио файлове, те ще се съберат на едно място и ще бъдат обработени със специален софтуер (Audio Recorder) от екипа доброволци;
  • Изработва се от екипа съдържание на CD-тата, удобно за използване от незрящи хора, където се записват всички прочетени статии и записване на допълнителни материали;
  • Изработва се от екипа дизайна на кутийката на CD, на която ще присъства и логото на Програмата „Младежта в действие";
  • На закупупените 20 mp3 player-a се записват ръчно от екипа с изчетените статии (които ще се дадат на специални библиотеки, специализирани места, където няма компютър и не може да се използва CD-то);
  • Предоставяне на дисковете и mp3 player-ите сред училища, читалища, сдружения и фондации, които работят със незрящи деца, за по-бързо разпространение и достъпност сред младите хора в неравностойно положение;
  • Връзска с институциите и кординация между работата на участниците към проекта;
  • Цялостно оформяне и описание на проекта за публикуване в "Българска Наука" www.nauka.bg , пригодено за незрящи хора и официално откриване на новата страница за проекта, с актуална информация за всички осъществени дейности;

Всички доброволци ще получат грамота и официално ще се впишат като участници в проекта.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Създадох Google група за лесна комуникация и по-добра организация с всички желаещи да помогнат и да се включат към проекта.

Всеки е добре дошъл!

<table border=0 style="background-color: #fff; padding: 5px;" cellspacing=0> <tr><td> <img src="http://groups.google.com/intl/en/images/logos/groups_logo_sm.gif" height=30 width=140 alt="Google Groups"> </td></tr> <tr><td style="padding-left: 5px"> <b>Subscribe to Почети ми - Проект на Щастливо Дете и Българска Наука</b> </td></tr> <form action="http://groups.google.com/group/Read_me_nauka/boxsubscribe"> <tr><td style="padding-left: 5px;"> Email: <input type=text name=email> <input type=submit name="sub" value="Subscribe"> </td></tr> </form> <tr><td align=right> <a href="http://groups.google.com/group/Read_me_nauka">Visit this group</a> </td></tr> </table>

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Вече имаме положителни отзиви от Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928", и от единственият уеб-сайт ( www.bezmonitor.com/ ) за слепи , като смятаме, че обществената нужда от проекта е много висока.

www.bezmonitor.com не е само за слепи, може да се чете и от монитор и е уникален като съдържание. Май наистина е еднинствения сайт с информация за това как слепите в България използват компютър и е много интересен и поучителен. :coolthumb:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето софтуеърни програми, създадени от слепи:

http://www.bezmonitor.com/blindpro.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

Изпращам ви списък със статиите и график на микрофоните. Разгледайте и двата документа. Всяка статия, която има тикче е вече избрана от някой да бъде четена. Другите статии са свободни. Всеки да прецени кога има възможност да записва. Към списъка със статиите сме добавили още няколко материала, които смятаме, че ще бъдат интересни. Ако има голям интерес и новото на изчитане е добро, то ще дадем още допълнително материали.

Микрофона ще се получи лично. Т.е. ще се уговорим и на удобно място и време ще се видим и ще дадем микрофона, а вие съответно след това ще ни го върнете по същия начин. Микрофона е лесен за употреба.

Който няма възможност да чете в домашни условия, дейностите ще се извършват в наш офис на ул. Г. С. Раковски над театър "Сълза и смях" всяка събота и неделя от 10 до 15 часа. Предварително ще се уговаряме с всеки за деня и часа.

Графикът трябва да бъде така направен, че всяка събота и неделя един от микрофоните трябва да бъде свободен.

график_микрофон.doc

списък_статии.doc

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Довечера - 15.10.2011 в емисията новини от 20:00 часа по Канал 1 ще бъде излъчен кратък материал за проекта "Почети ми", както и интрервю със създателите на Бг Наука. Канал 1 е партньор в проекта "Почети ми".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, чудесен репортаж. Голям, огромен поздрав на екипа на БНТ за него и за това, че се включи в проекта!!! :good: :good: :good:

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Здравейте!

Искам първо да благодаря на екипа на БНТ за оказаното доверие и ентусиазма, с които се включиха в проекта, и за подкрепата, която ни дават с този репортаж и изобщо - за целия им принос по проекта.

Статиите, дадени на БНТ, са различни от тези на останалите участници, които продължават да се включват.

Другата седмица ще обявим още допълнителни статии.

Благодарим на всички за подкрепата!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Браво за проекта, хубаво начинание.

Не знам дали хората организиращи проекта, а и самите незращи знаят, но съществува автоматично средство за превръщане на текст в говор на български език. Създадено е 2005г от Българска асоциация за компютърна лингвистика. Аз лично не съм свързан по никакъв начин с тази организация и тъй като продуктът не се разпространява безплатно не знам доколко е качествен и в какъв контекст може да се използва. На страницата му има демонстрация, която звучи отлично и според написаното там използва стандартната технология на Microsoft за text-to-speech. На сайта също пише, че хора със зрителни увреждания могат да получат безплатен персонален лиценз. Това е сайта http://www.bacl.org/speechlabbg.html Добре ще е някой свързан с проекта да проучи въпроса за да не е необходимо незрящите да чакат някой да им прочете текстове, които могат да чуят свободно, сами и на момента, от всеки източник написан на кирилица и български език.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Браво за проекта, хубаво начинание.

Не знам дали хората организиращи проекта, а и самите незращи знаят, но съществува автоматично средство за превръщане на текст в говор на български език. Създадено е 2005г от Българска асоциация за компютърна лингвистика. Аз лично не съм свързан по никакъв начин с тази организация и тъй като продуктът не се разпространява безплатно не знам доколко е качествен и в какъв контекст може да се използва. На страницата му има демонстрация, която звучи отлично и според написаното там използва стандартната технология на Microsoft за text-to-speech. На сайта също пише, че хора със зрителни увреждания могат да получат безплатен персонален лиценз. Това е сайта http://www.bacl.org/speechlabbg.html Добре ще е някой свързан с проекта да проучи въпроса за да не е необходимо незрящите да чакат някой да им прочете текстове, които могат да чуят свободно, сами и на момента, от всеки източник написан на кирилица и български език.

Понеже проявих интерес към използването на компютри от слепите, си намерих повод да се свържа с Виктор от www.bezmonitor.com и между другото обсъждахме и за ползата от четенето на статии. Според него има полза и смисъл, защото колкото и да е усъвършенстван, синтезаторът не може да замени живата човешка реч. Също и заради това, че незрящите полагат много повече усилия при работа с компютър, а някои така и не са се научили.

Мога да добавя, че в силно развиващата се сфера на електронните учебници се използват и аудиофайлове.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Проектът „Почети ми” е завършен

Приключи разработеният от Сдружение „Щастливо дете" и "Българска Наука" проект в сферата на неформалното образование с цел обогатяване знанията на незрящи младежи. Проектът е разработен по програма "Младежта в действие", дейност "Младежки инициативи" - http://www.youthbg.info. Гласовете на много доброволци, записани на технически средства, ще открият към много млади хора невероятния свят на науката.

В проекта участваха Българската национална телевизия с екипа на "По света и у нас" на БНТ и над 30 доброволци-физически лица. Познатите на всички ни телевизионни говорители и репортери се включиха в проекта и прочетоха и записаха основните материали. Хората от БНТ реализираха огромна дейност прочитайки материали и статии изключително професионално и удобно за всички незрящи, които се интересуват от сферата на науката и знанието.

„Българска наука” и „Щастливо дете” от сърце благодарят на ръководството на БНТ, на екипа на „По света и у нас”, на всички доброволци и лично на Надя Обретенова и Мария Чернева за изключителния им принос. Екипът на БНТ съчета високия си професионализъм с човечността, подавайки ръка на младежите от училищата за незрящи в пътя им към науката. Надяваме се да продължим нови хоризонти на проекта, за да може разпространението на научните знания и новости сред нашите приятели да продължи.

Екипът благодари също на всички доброволци и автори, чиито материали участват в проекта. Представяме имената им като пример за истинска хуманност и любов към науката:

ЕКИП НА БНТ:

Мария Чернева

Аделина Радева

Ася Методиева

Боряна Каменова

Цвета Младенова

Цветелина Йорданова

Даниел Чипев

Елиана Димитрова

Галя Крайчовска

Георги Любенов

Иван Петров

Иво Никодинов

Милен Атанасов

Надя Обретенова

Пенка Ангелова

Петя Тетевенска

Поли Златарева

Радостин Любомиров

Райко Гарибов

Росен Цветков

Спас Кьосев

Таня Илиева

Таня Гатева

Владимир Цингилев

Доброволци:

Димана Гаврилова Личева

Боян Веселинов Василев

Диана Валентинова Минчева

Лора Йосив Леви

Борислава Руменова Спасова

Благой Борисов Анев

Аглая-Иглика Николаева Христова

Анета Боянова Боянова

Ани Илиянова Гиргицова

Весела Цветанова Пелова

Деница Харизанова

Евгения Славова

Панайот Яназов

Десислава Сергеева Фесенко

Десислава Стефанова Стоичкова

Мариета Стефанова Стефанова

Моника Ефтимова Ефтимова

Рая Стоянова Илиева

Кристиян Атанасов Александров

Гергана Атанасова Атанасова

Весела Господинова

Ани Божанова

Делян Тодоров

Венцислав Вутов

Росица Тунчева

Нейка Димитрова

Кристиан Тодоров

560264_3155754449035_1120435491_32309501_999551777_n.jpg

"В интернет липсва огромна част от информацията въобще какво се случва, въобще в новостите на науката. И ние избрахме статии, които реално не са публикувани никъде другаде."

post-1-023699600 1336293709_thumb.png

http://bnt.bg/bg/news/view/75481/kampanijata_pocheti_mi_prodyljava

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...