Отиди на
Форум "Наука"

Семейство Хиени (Hyaenidae)


Recommended Posts

  • Потребители

Ето че стигнахме до последната тема посветена на разред Хищници - семейство Хиени (Hyaenidae) .

Разбира се, остават морските представители от надсемейство Pinnipedia - Phocidae (тюлени), Odobenidae(моржове) и Otariidae (морски лъвове), но ми се иска първо да бъде публикувана последната класификация и тогава да ги представим тук.

Съвсем скоро очаквам "Handbook of the Mammals of the World vol. II – Hoofed mammals" и ще се постарая да ви представя изцяло новата таксономия на семейство Bovidae (Кухороги), базирана на Филогенетичната концепция за вида(Phylogenetic Species Concept).Тук съм написал малко повече по въпроса.

Хиените (Hyaenidae) са забележителни представители на разред Хищници. Включват 2 подсемейства, 4 рода с 4 вида и са разпространени из цяла Африка(без Сахара), Близкия Изток до Индия. Главно обитатели на саваната, могат да бъдат срещнати в пустинни и полу-пустинни региони, както и в някой гористи местности.

Появили се първо в Европа преди около 23 млн. г. успяват да заселят Африка, Азия и дори Северна Америка . Най-големия представител Pachycrocuta brevirostris, достигащ над 100 кг е изчезнал преди около 500 000 години.

Днешните видове са сравнително по-дребни: Земният вълк (Proteles cristatus) , 8-12 кг.;Ивичеста хиена (Hyaena hyaena) ,26-41 кг.;Кафява хиена (Parahyaena brunnea), 28-48 кг.; най-едрата Петниста хиена (Crocuta crocuta) може да достигне до 86 кг.

Широко разпространената репутация на Хиените като мършояди, всъщност е твърде преувеличена. Те ловуват от 65% до 95% от храната си, а изключително здравите им челюсти, способни да трошат дори кости на слон, им помагат да се възползват максимално от жертвата.

Особен интерес за науката, още от времето на Аристотел представлява удивителната Петниста хиена (Crocuta crocuta). За разлика от другите видове хиени, женските са с около 10% по-едри от мъжките екземпляри . Строго организираните кланове се ръководят от доминираща женска, а всички останали женски са по-високо в йерархията от най- висшестоящия мъжки. Уникални за света на бозайниците са и гениталиите на Петнистата хиена. Женската няма външна вагина,а ролята и е поета от удължен клитор(наподобяващ пенис),който еректира по време на съешаване.Това изключва възможността за принуда и доминация от страна на мъжкия. Първото раждане е много болезнено и разкъсванията зарастват със седмици.

Петнистите хиени са наричани Каин и Авел на животинския свят. За разлика от другите представители на разред Хищници, малките им се раждат много добре развити и между тях понякога се наблюдава така наречения Сиблицит. По-силните хиенчета убиват по-слабите си братя или сестри веднага след раждането, за да получат достъп до повече мляко(най-богатото на белтъчини измежду всички сухоземни бозайници ).

Въпреки че не са застрашени засега, популацията на Хиените сериозно намалява, като най-големия им враг е тяхна лоша слава.

Разред: Carnivora

Подразред: Feliformia

Семейство: Hyaenidae

Подсемейство: Protelinae

Род: Proteles

Земен вълк (Proteles cristata)

63ea84b0a96eb1be.jpg

Подсемейство: Hyaeninae

Род: Crocuta

Петниста хиена (Crocuta crocuta)

b9fb88304925d9c9.jpg

Род: Hyaena

Ивичеста хиена (Hyaena hyaena)

c752175b598d1ae3.jpg

Род: Parahyaena

Кафява хиена (Parahyaena brunnea)

a29fa316c52adfdc.jpg

Редактирано от Voland
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...