Отиди на
Форум "Наука"

Марс


Recommended Posts

  • Потребител

Марс е четвъртата поред планета от слънчевата система, която заради цвета си е известна като Червената планета. Марс е от земен тип, с диаметър, малко по-голям от половината на земния - 3397 км. Има плътност 3.9 гр/см3 и гравитация 3.73g (38% от земната гравитация, която е 9.81g). Завърта се около своята ос за 24 часа и 37 минути. Продължителността на марсианската година е 687 земни или около 670 марсиански денонощия. Смяната на годишните времена, подобно на Земята, е обусловена от наклона на оста на въртене на планетата (25 градуса) към орбиталната плоскост. Марсианската година е двойно по-дълга от земната, затова и сезоните траят по-дълго. Планетата има много слабо магнитно поле - около 2% от земното.

Скалите, почвата и небето на Марс имат червен или розов оттенък. Червеният цвят е наблюдаван още в миналото от астролозите, които дават на планетата името на древногръцкия бог на войната Арес. Преди космическите мисии Марс се възприема като най-сигурният кандидат за убежище на извънземен живот. Предполагало се е, че наблюдаваните от астрономите странни линии по повърхността са конструирани от населяващите го интелигентните същества. Друга причина за учените да очакват живот на Марс са забележимите сезонни промени в цвета на повърхността. Смятало се е, че условията на планетата позволяват разцвет на марсианската растителност през топлите месеци и изпадането й в летаргия през студените периоди.

През юли 1965 г., Маринър-4 предава 22 снимки на Марс отблизо. Всичко, което се вижда на тях, е повърхност, осеяна с много кратери и естествено образувани речни канали, без следи от изкуствени канали и течна вода. Най-накрая, през юли и септември 1976 г., марсоходите Викинг-1 и 2 се спускат на повърхността на Марс и чрез три различни експеримента откриват неочаквана и озадачаваща химична активност в марсианската почва, но не дават категорични отговори на въпроса за съществуването на живи микроорганизми. Според биолозите от мисията Марс се самостерилизира. Те смятат, че комбинацията от слънчевата ултравиолетова радиация, която прониква в почвата, сухата почва и химично окислената почва предотвратява образуването на живи организми. Други инструменти не откриват признаци на органична химия на няколко места, но пък успяват да направят прецизни и окончателни анализи на състава на атмосферата и откриват следи на други елементи в нея.

Атмосферата на Марс е коренно различна от земната. Съставена е предимно от въглероден двуокис с малки количества други газове. Въглеродният двуокис заемо около 95.3% от цялата атмосфера, а останалите проценти се разпределят между азот (2.7%), аргон (1.6%), кислород (0.13%), водни пари (0.03%) и неон (0.00025%). Въздухът на Марс съдържа около 1000 пъти по-малко водна пара в сравнение с земната атмосфера, но въпреки малкото количество тя кондензира, формирайки облаци, а в долините могат да се образуват слаби мъгли рано сутрин. Средната температура на повърхността на Марс е -63°C с максимална температура +20°C и минимална -140°C. Въглеродният двуокис замръзва и формира великопелна полярна шапка около всеки полюс и голяма снежна покривка, която се изпарява с настъпването на пролетта във всяко полукълбо.

Снимката показва южната полярна шапка на Марс, която е близо до минималния си размер от 400 км. Съдържа основно лед от въглероден двуокис, който не се разтапя напълно. На места ледът е оцветен в червено заради праха, който се е смесил с газа при неговото втвърдяване.

Повърхността на Марс изобилства от кратери, които са особено много в южното полукълбо. Тъмните област, заемащи значителна част от повърхността на планетата, са наречени морета (Елада, Аргир и др.). Диаметрите на някои от тях превишават 2000 км. Възвишенията, наричани материци, напомнят на земните континенти и са светли полета с оранжево-червен цвят. Подобно на Венера, и на Марс има огромни вулканични конуси.

Височината на най-големият от тях, Олимп, превишава 24 км., а диматърът на неговата основа е повече от 500 км. Преди милиони години на Марс е имало мощни вулканични изригвания и размествания на повърхностните пластове, за което свидетелстват остатъците от лавинни потоци и огромните разломи по повърхността: един от тях е Маринър, система от каньони, с дължина 4000 км. и дълбочина от 2 до 7 км.

Марс има два естествени спътника - Фобос и Деймос, намиращи се близо до планетата и имащи почти кръгови орбити, лежащи в екваториалната плоскост. Наблюденията им от Земята са трудни. Те са много различни от Марс, затова се предполага, че са "прихванати" от нея астероиди.

Веднъж на 26 месеца Марс засиява ярко на нощното небе. Това се случва, когато Марс е в опозиция - Марс и Слънцето са от противоположните страни на Земята и тогава Марс, Земята и Слънцето са подредени в права линия. През 2001 година Марс достига своята опозиция на 13 юни и магнитуд минус 2.4m. Понеже орбитите на Марс и Земята не са идеални окръжности, Марс е най-близо до Земята няколко дни след 21 юни. На тази дата Марс се намира на 67.3 милиона километра от нашата планета. С висококачествени телескопи, дори и с малка апертура, се наблюдават тъмните полета и белите полярни шапки на червената планета. Понеже при опозиция Марс се намира най-близо до Земята, това е най-подходящия момент за изпращане на космически апарати. По тази причина през месец април 2001 г. NASA изстреля космическия апарат 2001 Mars Odyssey probe.

На 28 август 2003 г. Марс е отново в опозиция, но ден преди това се намира в най-близката до Земята точка от своята орбита - това е най-голямото приближение на Червената планета за последните 73000 години - разстоянието между центровете на Марс и Земята е само 55.758 млн.км.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

На конференция, посветена на постигнатото от марсоходът на Европейската космическа агенция Марс Експрес бе съобщено, че е открито образувание на повърхността на Марс, което може да е замръзнало море, предпазено от изпаряване от тънък слой вулканична пепел. Конференцията е била проведена в Нордвик, Нидерландия.

packice.jpg

Това изображение, получено от уредът High Resolution Stereo Camera на Марс Експрес показва нещо, което може да бъде оприличено на замръзнало море, покрито от тънък слой вулканична пепел, близо до марсианският екватор. Вижда се част от равнината, наречена "Елисейски полета" (Elysium Planitia), която част е покрита от блокове с неправилна форма. Това поразително прилича на ледени блокове, плуващи в море, подобно на айсбергите, плуващи близо до Антарктида. Изображението е с големина от порядъка на 101 километра. Credits: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum).

Водата, от която е образувано морето, изглежда е дошла от под повърхността на Марс. Тя се е изляла на повърхността посредством серия от пукнатини, наречени "Церберови кухини(Cerberus Fossae)", от където е изтекла, предизвиквайки катастрофични наводнения. В резултат се е образувал воден басейн, с размери 800 на 900 км и дълбочина 45 метра. Когато водата е започнала да замръзва са се образували и тези плаващи ледени блокове, по-късно покрити с пепел от вулкани, действащи наблизо.

Ледът не може да съществува дълго на Марс, защото поради иското атмосферно налягане, той бързо сублимира (преминава от твърдо в газообразно състояние без да преминава през течната фаза), но тези ледени блокове видно са покрити от вулканична пепел, която е изиграла защитна роля. когато и цялото море е замръзнало, незащитения лед между ледените блокове е сублимирал и е оставил "плата" от лед покрити от камъни.

Поради липсата на много кратери се смята, че този процес е протекъл преди не повече от 5 млн години, което означава, че това е едно сравнително младо образувание на марсианския релеф.

Въпросът, който все още стои, е дали ледът е все още там, или след като е образувал тази форми сублимирал. Две наблюдения потвърждават тезата, че ледът е все още там: потопените кратери изглаждат твърде плитки, което означава, че ледът е все още в кратерите; и второ, теренът е твърде равен: ако ледът беше сублимирал, то тогава щяхме да наблюдаваме по-големи вариации в релефа.

Тези открития са били представени на 21 февруари 2005 на ESA's Mars Express Science Conference at ESTEC в Нордвик, Нидерландия, където 250 учени от цял свят дискутираха научните резултати от Марс Експрес една година след изпращането му на червената планета. Пълният доклад, подготвен от Д-р Дж. Мърей и сътрудници ще бъде публикуван в сп. Nature в броя му от март 2005.

astronomynow.com

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • 1 year later...
  • Потребител

Мисии до Марс

Облитания: Mariner 4, Mariner 6, Mariner 7, Mars 4, Rosetta

Орбитални апарати: Mariner 9, Mars 2, Mars 3, Mars 5, Mars 6, Viking 1, Viking 2, Phobos 2, Mars Global Surveyor

Mars Odyssey, Mars Express Orbiter, Mars Reconnaissance Orbiter

Приземяеми апарати и марсоходи: Mars 3, Viking 1, Viking 2, Mars Pathfinder, Spirit rover, Opportunity rover

Бъдещи мисии: Dawn (2007), Phoenix Scout (2007), Mars Science Laboratory (2009), Phobos-Grunt & Yinghuo-1 (2009), Beagle 2: Evolution (2009)

Mars Scout 2011 (2011), Mars Science and Telecommunications Orbiter (2013), ExoMars (2013), Astrobiology Field Laboratory (2016), Mars Sample Return Mission (2024?)

Мисиите в удебелено са все още активни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мисии до Марс

Облитания: Mariner 4, Mariner 6, Mariner 7, Mars 4, Rosetta

Орбитални апарати: Mariner 9, Mars 2, Mars 3, Mars 5, Mars 6, Viking 1, Viking 2, Phobos 2, Mars Global Surveyor

Mars Odyssey, Mars Express Orbiter, Mars Reconnaissance Orbiter

Приземяеми апарати и марсоходи: Mars 3, Viking 1, Viking 2, Mars Pathfinder, Spirit rover, Opportunity rover

Бъдещи мисии: Dawn (2007), Phoenix Scout (2007), Mars Science Laboratory (2009), Phobos-Grunt & Yinghuo-1 (2009), Beagle 2: Evolution (2009)

Mars Scout 2011 (2011), Mars Science and Telecommunications Orbiter (2013), ExoMars (2013), Astrobiology Field Laboratory (2016), Mars Sample Return Mission (2024?)

Мисиите в удебелено са все още активни.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Spirit, Искам само да питам... това ас предположения нали? или са го разбрали по научен път, и ако е така дай малко инфо :)

Доказано е, че на Марс е имало и все още има вода. Само че не се знае колко точно. На горните изображения е релефа на Марс без вода, с малко вода, с повече вода и с много вода. Не е задължително да е изглеждало така, защото не е задължително да е имало живот и да е било зелено. По-скоро е било червено с червеникави океани и морета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На последната от четирите рисунки горе чак е нереално колко earth-like изглежда Марс. Щеше ли да има кратери (като запълнените с вода) ако Марс наистина е приличал на Земята?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
На последната от четирите рисунки горе чак е нереално колко earth-like изглежда Марс. Щеше ли да има кратери (като запълнените с вода) ако Марс наистина е приличал на Земята?

Абе то като гледам си е същото като Земята, само дето не са прекопирали континентите. И атмосферата си е еднаква и всичко. Според мен е възможно да е имало кратери, но щом атмосферата е същата би трябвало да са по-малко. :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Пълни фантасмагории! На Марс никога не е имало толкова вода! Правилно забелязва Cygnus X-1 - Защо има толкова много кратери, а и не са ерозирали? Пък има и друг проблем, как и защо е изчезнала тази вода? Как е била течна, след като там е адски студ? Глупости!

Марс.doc

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами, аз като гледам снимката от пост №7 (най-дясната), мога да кажа, че толкова свободна вода, че и синя т. е. течна на една планета, където само през лятото и то на екватора става +20С, просто не е възможно да има, освен ако не съществува и някаква друга физика!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе, ти защо се правиш на тарикат, като Станишев и заобикаляш моя въпрос? Я ми обясни кога на Марс е имало толкова вода, колкото на дясната снимка!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Angelmr, аз поисках, ти да ни запознаеш с научните методи, за да не изпадаме в подобни неприятни ситуации. Поисках го, защото ти оспори, това че отхвърлям идеята някога на Марс да е имало толкова свободна вода и то в течно състояние! За съжаление в двата ти поста нищо не виждам!

Като гледам избиваш го повече на съвети към форума, за какво бил и за какво не. Характер трудно се променя, нали знаеш!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма никаква логика Марс да е изглеждал така, когато и да било! С температури под нулата не зная как ще стане това. Дори температурните различия са достатъчни за да отхвърлят подобни твърдения!

post-4826-12731685394239_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това не би могло да е вярно, тъй като червеникав цвят (от железните соли) имат и онези райони, които не са били дъна на океани!

Марс е на такова разстояние от Слънцето, че просто няма как да е имал по-големи температури! Дори са сбъркали - водата е синя, даже на полюсите(!?)

Парников ефект на Марс никога не е имало! Планетата не може да задържи такава атмосфера.

Всичко е фантазия на хора, на които реалностите не им се искат да са така! Нещо присъщо на всеки човек!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Четирите продукции от предната страница на темата са на базата на "тераформингът" на Марс и за това са подредени в такъв хронологичен ред. Има кратери запълнени с вода, защото е даден елементарен пример по какъв начин ще се запълни с водни басейни сегашният релеф на Марс. Няма ледени шапки (нещо което е напълно възможно да стане скоро и на Земята) защото просто климатът от примера е с по-топли средногодишни температури поради парниковият ефект. И дете ще предположи че дефилетата и каньоните от снимките са издълбани от последните течащи реки. Въпреки че планетата е червена и тя си има нюанси, а тъмно ръждивото са били дъна на океани. Може да се погледне пустинята Сахара, тук на Земята, която е богата на живот, и въпреки това е със същия цвят като пясъците на Марс, ако я нямаше атмосферата при спътниковите снимки щеше да изглежда още по-идентично, а преди време там са растяли влажни тропически гори.

Всички елементи и полезни изкопаеми на Червената планета са известни от военни сонди още през 70-те години. Никой няма интерес да праща 4-5 ма ходещи туристи-изследователи за нещо което вече е познато. Тази планета е един много ценен компот или по-скоро цял продоволствен склад, за който в бъдеще ще се водят войни. Ако не се направи по изкуствен начин плътна атмосфера на марс, хората ще бъдат принудени да се пъхат в подземни тунели като плъхове, поради двата типа космическа и слънчева радиация. Най-бързият начин за тераформиране на Марс е ако си Господ (за една марсианска седмица считана по един от двата естествени спътници). Ние не сме Господ но имаме потенциалът на ядрения разпад. С множество подземни взривове ще се освободи високо количество газове, при реакцията на минералите в скалите с огромната топлинна енергия. После ще преминат стотици години докато се формира Плътен слой влажна атмосфера. Марс непрекъснато ще губи от тази нова атмосфера (така както и земното атмосферно налягане необратимо намалява), но това ще става в продължение на стотици и милиони години, през които ще има "златна" среда за живот.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Четирите продукции от предната страница на темата са на базата на "тераформингът" на Марс и за това са подредени в такъв хронологичен ред.

...

(така както и земното атмосферно налягане необратимо намалява), но това ще става в продължение на стотици и милиони години, през които ще има "златна" среда за живот.

Хубава илюзия, подходяща за сценарий, като как трябва да се унищожава живот.

Уникалността на "живот на Земята" се дължи на условно постоянния слаб радиоактивен фон от електромагнитни лъчения (среден фон от Слънчо, космически лъчи и еманация).

Именно постоянството на този фон е дал възможност за образуване (еволюционно) на високоорганизираната структура, наречена Главен мозък при Човек. Та, "златна среда" - тя е тук, на Земята. И всякаква радиационна намеса (естествена или изкуствена) променя тоя фон и ... край с високата организация: разпада се и се превръща в "начални" вещества на химията.

Илюзията е, че това може да се контролира от т.нар. човек - нищо подобно: физическите закони си действат независимо от нашето съзнание или знаене за тях. Можем да ги преодоляваме с огромен разход на енергия, но не и да ги отменяме или променяме. И всяко "преодоляване" води до хаос, с унищожаване на живот (или естествената му среда, което е същото, но съобразено с време за унищожаване).

С радиация, може да се загрее простиналия Марс, но не може да се внедри ситуация за живот - точно обратното - дори и да има някакъв (бактерии, например) - би се унищожил и поради липса на дълговременен постоянен фон - никакви структурни организации с форми на живот, не биха били възможни.

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Култивирането на марс може да стане и по естествен начин.Като първа стъпка за това ще посоча скороста на въртене на марса около оста си.Ако се ускори въртенето на марса около оста си.Това ще намали разликата в температурите,климата ще стане по умерен със някаква средна температура.И ще заприлича повече на земната.Но това е само една от стъпките които могат да се направят.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
  • Потребител
On 8.05.2010 г. at 12:57, B0081 said:

Култивирането на марс може да стане и по естествен начин.Като първа стъпка за това ще посоча скороста на въртене на марса около оста си.Ако се ускори въртенето на марса около оста си.Това ще намали разликата в температурите,климата ще стане по умерен със някаква средна температура.И ще заприлича повече на земната.Но това е само една от стъпките които могат да се направят.

Гравитацията в този случай не намалява ли и оттам - способността на планетата да задържи атмосфера?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
On 20.02.2017 г. at 10:49, Bolyarski said:

Гравитацията в този случай не намалява ли и оттам - способността на планетата да задържи атмосфера?

 

Теоретически да. Практически няма значение, доколкото днес човечеството не може да ускори въртенето на планета (дори теоретично). Всички идеи за тераформиране остават в полето на фантастиката, по простата причина, че даже не е стъпил човек на Марс.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

С парников ефект се надяват да тераформират Марс. Много енергиен ресурс ще е небоходим за да се ускори въртенето. Засега е невъзможно да се псотигне.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

SpaceX и НАСА търсят места за кацане на Марс

Те трябва да са разположени на по-ниска надморска височина и да са близо до eкватора
Ръководената от Илон Мъск SpaceX заяви, че e идентифицирала няколко места на Марс, които един ден биха могли да подкрепят заселването на хора.


SpaceX и НАСА търсят места за кацане на Марс
Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск. Снимка: Ройтерс

Компанията си сътрудничи с НАСА, за да установи възможните места за разтоварване за своя космически кораб Red Dragon - предшественик на предложената "междупланетна транспортна система" и на бъдещите пилотирани мисии.

По време на презентация в Тексас през този уикенд Пол Устър от SpaceX разкри място, което изглежда е „обещаващ" кандидат - с равен терен и достъп до лед. 

Програмата Red Dragon се очаква да стартира през 2020 г. и в края на краищата да бъде последвана от "междупланетна транспортна система" на Илон Мъск, която ще може да доведе хора до Марс само в рамките на 80 дни.  

Учените в SpaceX и Jet Propulsion Laboratory (JPL) на НАСА търсят региони с големи количества лед близо до повърхността с надеждата тези места един ден да подкрепят човешкото колонизиране, пише SpaceNews.

Тези места трябва да са разположени на по-ниска надморска височина и да са близо до eкватора, за да разполагат с оптимизирана слънчевата енергия и топлинни условия.

Това свива търсенето до едва четири места в северното полукълбо, които са най-много на около 40 градуса от Екватора - Deuteronilus Mensae, Phlegra Montes, Utopia Planitia и Arcadia Planita.

От четирите именно Arcadia Planita се смята за най-обещаващото място, след като изображения, заснети с устройството HiRISE, което се намира на борда на сондата MRO, показват, че трите останали места са по-скалисти, отколкото се смяташе досега.

„Екипът на JPL е приел, че докато областите изглеждат много равни и гладки, при много висока резолюция те са доста скалисти", казва Устър в презентацията, цитиран от SpaceNews.

В края на миналата година Мъск разкри плановете на компанията да колонизира Марс, което включва създаването на постоянен, самоподдържащ се град на Червената планета с помощта на  предложената система за междупланетен транспорт (ITS). ITS, известен преди като на Mars Colonial Transporter (МСТ), е частно финансиран проект на SpaceX за изграждане на система за космически полети и заселване на Марс.

Но първо компанията ще постави в орбитата на Марс Red Dragon, модифициран космически кораб Dragon 2. Неговият старт е планиран за 2018 г., но бе отложен до 2020 г., поради което целият план за Марс бе върнат назад. Според новата времева линия, ако всичко върви успешно, първото пътуване на човешки екипаж до Марс ще се проведе през 2027 г. вместо през 2025 г., както се планираше по-рано. 

Източник: http://www.investor.bg/harduer/459/a/spacex-i-nasa-tyrsiat-mesta-za-kacane-na-mars-236028/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...