Отиди на
Форум "Наука"

Четете / играете ли книги-игри ?


Recommended Posts

  • Потребители

Хехе, четяхме/играехме ги едно време. Скоро като видях http://knigi-igri.net/, си ги поприпомних. Голяма тръпка бяха.

Аз и в тамошния форум съм си го казвал: за мен върхът бяха повечето неща на Колин Уолъмбъри, "Сонора", "Варварският бог" и "Валенсиански хроники" на Блонд и Уейн, както и преводните "Кървав меч", "Ново поколение книги-игри", "Пътят на Тигъра" и "Битки безброй". Изобщо, от малък си ме влечеше фентъзито. И като литература, и като филми, и като игри. А конкретно игровите фентъзи-светове Легенда, Орб и Титан си заслужават фенското чувство. В момента вече ме влекат не толкова самите игри в тях, колкото описанията на градове, кралства и герои.

Много се радвам, че сайтът го има - и още повече, че си издърпах на pdf-ки първите две книги от "Пътя на Тигъра", които навремето не бяха излезли у нас.

Искам да си намеря всичко за света на "Варварския бог" ей така, за колекцията. Самият ВБ, после "Принцът на Алкирия", а чувам, че имало и още две-три неща. И, да, разбира се, всичко на White Dwarf, Иън Ливингстън и компания.

Скоро си изтеглих едни pdf-ки с правила за dungeon crawl на Дейв Морисън и им се кефя. Всъщност в момента съм всеяден фен - книги-игри, настолни игри, MMORPG, LARP - за мен това е едно и също удоволствие с различен интерфейс. Виждам много прилики в правилата, в ролплея.

Впрочем, пак скоро прочетох "Дванайсет приказки от Белегаст плюс три нови приказки от света на Лора Фей" на Богдан Русев. Всичко това идва от времето, когато човекът се подписваше като Робърт Блонд и пишеше книги-игри. Кефи ме това, че литературата му носи следите от тая бурна младост :) "Приказки от 1001 кули" беше страхотна книга-игра и всъщност градът Белегаст тръгна оттам.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Лично аз никога не съм се захващал с подобна чудесия. Може би защото сегите, а и компютърните игри бързо ги изместиха от нишата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сичко има, капитализъм е. Мен ларпът, компютърните, настолните и книжните игри еднакво ми се връзват.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Принцът на Алкирия съм я играл, ама кой знае къде е погребана nowadays.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

А помните ли първата книга -игра? Това беше "Огнена пустиня". Беше много вълнуващо въведение в жанра. От този тип литература аз предпочитах онези книги, в които се пише за рицари, нинджи, самураи, кунг фу бойци, гангстери... Харесвам обикалянето на лабиринти... Такива неща.

Спортните книги-игри ми се струват безсмислени.

Прескачах игровите моменти - хвърляне на зарче, писането на таблици и др. подобни щуротии.

Повече ме привлича възможността за избор - накъде да тръгнеш, когато си на кръстопът, дали да пуснеш монета в ръката на просяк, кой предмет да избереш в момент на смъртна опаснст, какво да кажеш на дракона, за да НЕ те изяде...

Също така много харесвам описанията на природата, на пътя, по който героят върви, на битките...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За мен най-добрата беше (и е) "Кървав меч", една хубава петтомна фентъзи-поредица, в която можеше да играе отбор от двама до четирима души (един чете на глас). Там имаше много зарчета, което нямаше да ти хареса, но пак си остава игра и половина, нелошо приключение с някои чудесни епизоди, а самата отборна игра беше гвоздей в програмата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте,

в момента "Кървав меч" се дигитализира под формата на PDF с хиперлинкове за по-удобна игра. Готови са до момента първите две части.

Историк, може би ще ти хареса тогава "Котаракът и Черният нарцис" на Ал Торо от Новата вълна. Там има неща, които описа, че ти харесват.

:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Efix, имам pdf-ките на английски и старите томчета на български :)

Всъщност от време на време съм гейм-мастър на D&D сетинг, опростен като в КМ и с исторически сюжет. Търся си играчи за следващо приключение. Ако станат няколко успешни игри, това ще е личният ми проект, когато излезе "Калоян".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

A къде мога да си намеря "Кървав меч", "Калоян" и "Котаракът и Черният нарцис" - в интернет и/или офлайн?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За "Калоян" съм пуснал отделна тема. Книгата сега се пише, аз я редактирам.

За останалите - горе има даден сайт.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

A къде мога да си намеря "Кървав меч", "Калоян" и "Котаракът и Черният нарцис" - в интернет и/или офлайн?

Кървавия меч е дигитализирана, защото не може да се намери по книжарниците от повече от 10 години. Можеш да я свалиш в удобен pdf файл, като на първите 2 части съм им направил и хиперлинкове за по-удобна игра.

Проектът "Калоян" представлява книга-игра на историческа тема, в която играчът влиза в ролята на българския цар Калоян. Този проект може най-близко да се оприличи като Kickstarter и е втория подобен проект след Инициативата за нова книга-игра на М. Майндкрайм, която се очаква през пролетта следващата година.

"Котаракът и Черният нарцис" е първата книга-игра от Новата вълна и може да бъде поръчана online ( аз така си я поръчах ) през формата на сайта за книги-игри в интернет.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Инициативата за нова книга-игра на М. Майндкрайм, която се очаква през пролетта следващата година.

Благодаря за отговора!

А каква книга пише М. Майндкрайм?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз се кефех на подобни като Историка неща :) повече се увличах по литературната част и по възможността да се експлорва по карта например :)

Та поради такива причини най-добрите поредици за мен бяха Варварският бог/Принцът на Алкирия (Р.Блонд и Е.Уейн) и Реката от която никой не се завръща/Нокти срещу огън/Леденият вихър на смъртта (К.Уолъмбъри).. а естествено и Валенсианските хроники, които така и останаха недовършени.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Поредицата "Кървав меч" беше най-иновативната книга-игра, поради възможността да се играе както индивидуално, така и отборно. Битките и правилата за тях също баха добре премерени. В някои отношения обаче чисто приключеската част беше малко клиширана.

За мен от чисто литературна гледна точка най-добрата беше поредицата "Пътят на тигъра". Светът, в който се развива действието най-много се доближава до фентъзи роман. Приключенската част също беше интересна.

Сред книгите-игри от български автори също имаше добри заглавия и заслужава да се кажат няколко добри думи. Особено интересни бяха тези, в които имаше и логически задачи и стратегия, а също и тези в хумористичния жанр (напр. "Сонора").

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Историк: http://mindcrimeprojectinfo.com/

Тук можеш да прочетеш по въпроса за книга-игра на Майкъл. В началото на него му беше интересно дали можем да съберем 6х лв за книгата, а нас ни беше интересно каква книга ще напише. :) Естествено ги събрахме и направихме един вид български Kickstarter.

Елемаг това име от списание "Дъга" ми е познато. Съгласен съм за "Пътят на тигъра", но както издателката на ЕКВУС АРТ обясни това не е тетралогия на хексалогия и сега тече един фенски проект за превеждане на първите 2 книги от поредицата. "Узурпатор" всъщност е книга трета ....

:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Съгласен съм за "Пътят на тигъра", но както издателката на ЕКВУС АРТ обясни това не е тетралогия на хексалогия и сега тече един фенски проект за превеждане на първите 2 книги от поредицата. "Узурпатор" всъщност е книга трета ....

:)

Добра новина, май жанрът започва да се възражда отново.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По едно време имaше една интересна идея - да се играе някаква кореспондентна игра (чието заглавие не си спомням). Получавахме по пощата (офлайн!) малък текст и варианти за действие. И изпращахме отговорите си обратно - до един от авторите на книги-игри. За съжаление, настъплението на компютърните игри и инфлацията убиха тази идея още в зародиш. Спомням си, че основната идея беше да има определен брой играчи, които в началото трябва да обзаведат замъка си и да въоръжат войниците си. После - да разузнават, да нападат съседните замъци (на други играчи) и така нататък. Една от ситуациите беше това, дали да закупиш бъчва вино за войниците си или - обсадни машини и стълби. Много добре беше измислено, но приключи с размяната на няколко писма. Много жалко!...

Всъщност, такова нещо би могло да се изпраща по електронната поща до читателите. Те биа могли да си принтират географски карти, карти на лабиринти...

Настолните (книги-)игри също се опитаха да заемат някаква ниша. Опитвал съм ги, но не останах особено очарован. Не се оказаха толкова забавни, кокото очаквах.

Имаше и някакво списание, посветено на тези жанрове, но и то залезе. Факт, също достоен за съжаление.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кореспондентната игра се наричаше МЕГАСВЯТ и в него Колин беше халиф, Джордж - император, а Върдж - крал. Списанието в което се играеше тази игра беше МЕГАИГРИ. Всичко това е от Първата вълна.

Новата вълна има свое списание с едноименното име. Макар и фенско също предлага интересни статии, ревюта и материали.

Книгите-игри предлагат забавление за един човек. Настолните и ролеви игри предлагат забавления за една компания. Стратегическите книги-игри са хибриди, които предоставят настолно ролево забавление за един човек.

:)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не, тази игра, за която аз говоря, беше рекламирана в списанието, но се случваше извън него - кореспондентно.

А играта в списанието, за която ти говориш, беше съвсем друга. Тя се играеше само в списанието.

И при двете игри се изиграха по няколко хода и - толкова.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Практически сега един подобен проект би бил много по-лесно осъществим отколкото беше през 90-те когато нямахме компютри и трябваше да чакаме по месец на ход примерно и да го четем купувайки си новото издание или книга, сега с мейли, скайп и тн. ще става светкавично, но при наличиетона куестове, Скайрим и други в този бранш всичко това губи смисъл. Единствено остава литературната част и евентуално разиграването в компания и импровизацията.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...