Отиди на
Форум "Наука"

Неандерталци, денисовци и съвременни човеци


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

 

Най-старата африканска ДНК разказа за съществуването на неизвестен народ

Останките на древен жител на Северна Африка в пещерата Тафоралт. Снимка: Abdeljalil Bouzouggar

След анализ на най-старата африканска ДНК учените откриват доказателства за съществуването на неизвестен народ, обитавал Северна Африка преди 15 000 години.

Този хора, живели през Плейстоцена, са генетично подобни на жителите на Близкия изток и Африка на юг от Сахара, пише в ново изследване, публикувано в Science.

Според една хипотеза носителте на тази култура са дошли в Северна Африка от Иберийския полуостров през Гибралтар, но авторите на новото проучване опровергават това предположение. Според учените най-вероятно представителите на иберо-мавританската култура идват от неизвестен народ, който обитавал Северна Африка или Леванта преди повече от 15 хиляди години. Отделно, трябва да се отбележи, че учените са успели да секвенират най-старата африканска ДНК.

Иберо-мавританската култура съществува в Северна Африка (на територията на съвременните Тунис, Алжир и Мароко) преди около 20-10 хиляди години. Според различни версии тя или се развила от предходната атерийска култура, или е привнесена от кроманьонците от Южна Европа. Предполага се, че северноафриканците може да са наследили технологията за създаване на каменни инструменти от мигранти от Иберийския полуостров. За да си изяснят това, учените трябва да направят генетичен анализ на останките на иберо-мавританци, нещо, което доскоро технологията не позволяваше.

1521406653_4_559x*.jpgАрхеологически разкопки в пещерата Тафоралт.  Abdeljalil Bouzouggar

В новата статия на международен екип от изследователиски, водени от Йоханес Краузе (Johannes Krause) от Института за изучаване на историята на човечеството към Обществото Макс Планк в Йена, докладват резултатите от анализа на геномите на седем древни жители на Северна Африка. Иберо-мавританците, чиито останки са намерени в пещерата Тафоралт в Северно Мароко, живели преди около 15-13.9 хиляди години. Още през 50-те години на миналия век археолозите са открили тук скелети от най-малко 35 души. Сега палеогенетиците са успели да изолират най-старата африканска ДНК от останките на седем души и от всичките седем - да секвенират митохондриалния геном, а в пет случая - ядрения.

1521406734_4_559x*.jpgСъавторът Мариеке ван де Лоосдрехт извлича древна ДНК. 

Представителите на иберо-мавританската култура се оказаха напълно генетично различни от палеоевропейците. Една трета от техните геноми съответстват на ДНК на африканците, генетично близки до съвременните Хадза от Танзания и жителите на Западна Африка, а две трети на жителите на Близкия изток, носители на натуфийската култура, която е съществувала преди около 12.5-9.5 хиляди години. В същото време, въпреки че иберо-мавританците живеели преди натуфийците, те не са били техни предци. Най-вероятно и едните, и другите произхождат от непознат народ, обитавал Северна Африка или Леванта преди повече от 15 хиляди години.

"Очевидно е, че древните популации са си взаимодействали с групи от други, по-отдалечени места, много повече, отколкото се смяташе", отбелязва Краузе.

Миналата година в Мароко бяха открити останките от най-древните Homo sapiens, тяхната възраст е на около 315 хиляди години.

http://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_104901.html?preview=ok

 

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 878
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Преди 21 часа, Last roman said:

След анализ на най-старата африканска ДНК учените откриват доказателства за съществуването на неизвестен народ, обитавал Северна Африка преди 15 000 години.

Топло, все по-топло

А междувременно намериха доказателства за две вълни денисовци в Азия. Едната, по близка до ДНК-то от Денисова, е само в ЮИ Азия, Папуа и островите, докато в Източна Азия има следи и от двете вълни.

http://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(18)30175-2  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според съвременната наука, така както аз разбирам, преди около 600 - 800 000 години от Африка към Евроазия  излиза Хайделбергският човек. Някъде към преди 400 000 години той се транформира, еволира в Неандерталеца и Денисовския човек. Един вид те са братя помежду си и наши братовчеди. Датита са условни разбира се, не можем да кажем в коя година хайделбергският човек е станал по - развития неандерталец . 

Интересното в Алтай е , че там е ЕДИНСТВЕННОТО място в света където е намерен Денисовец и едновременно в същата пещера където е Денисовеца е намерен и неандерталец.

62855e864279f5f375b175d2b5bc51d8.jpg

Много по късно от Африка към Евразия през Синай и Палестина по стъпките на хайделбергският човек излиза и ХСС. 

При това предците на Папуасите и австралийските аборигени възможно излизат от Африка даже преди предците на съвременото население на Евразия - крьоманьонците , но тен се движат по южните брегове на Азия до Индонезия, Папуа и Австралия ? Освет това съвременните евразийци претапят предките на аборигените и папуасите на територията на Южна Азия ? 

 

f20669d845eb4dca6a2d5cfe316c0c9d.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Предки китайцев и японцев скрещивались с двумя разными популяциями денисовцев

http://elementy.ru/novosti_nauki/433224/Predki_kitaytsev_i_yapontsev_skreshchivalis_s_dvumya_raznymi_populyatsiyami_denisovtsev

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чрез нови методи на отстраняване на бактериални и съвременни геномни замърсявания Max Planck Institute секвенираха нови 5 генома на неадерталци от Франция, Русия, Хърватска и Белгия на 39-47 000 год..

https://phys.org/news/2018-03-genomes-late-neandertals-insights-neandertal.html

Интересното е, че в новосеквенираните геноми няма много ДНК на сапиенси, макар че по това време те вече са били в Европа.

"Може да се окаже, че предаването на гените е предимно еднопосочнно - от неадерталци към съвременни хора" коментира Сванте Паабо

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Реконструкция на лице на кроманьонец на 28 000 г.

gr1_lrg.jpg

Смятат, че е страдал от неврофиброматоза

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)30495-1/fulltext

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нов модел показва, че малките на всички бозайници (включително ХС) спират да сучат, когато мозъкът им достигне определена степен на развитие от пълния си размер. При месоядните (под това се разбира поне 20% от енергийното съдържание да идва от месо) това става по-бързо отколкото при вегетарианците. Оттук по-ранното съзряване на малките, социализирането им, а и повече деца по време на репродуктивната възраст на майката, което допринася за разпространение на популацията. Досега краткия период на кърмене при хората се обясняваше с поведенчески теории за семейна структура и социални отношения.

https://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120420105539.htm

По-рано същият екип беше публикувал изследване за възрастта, в която малките на различни животни прохождат. И там те откриват сходни зависимости. Определен стадий на мозъчно развитие обуславя времето, в което малките прохождат. Независимо дали са таралежи или хора, както казват авторите.

И правят уточнение, че анализът им няма нищо общо с модерната тема за и против месоядството :564da112d749c_wink(1):

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Неандерталците са имали големи и изпъкнали носове, за да затоплят и овлажняват студения и сух въздух. Компютърна симулация на динамиката на течностите в триизмерни модели на хайделбергски, неандерталски и съвременни черепи показва също, че през тях е преминавало и по-голямо количество въздух. Вероятно причината е по-високите енергийни нужди на яките им тела. На неадерталците са били нужни към 4500 калории дневно (сравнено с 2500 за съвременен мъж), което изисква и много повече кислород за изгаряне на захарите, мазнините и протеините.

https://phys.org/news/2018-04-neanderthal-nose.html

Друг извод в изследването е, че изпъкналата горна челюст на неадърите не е им е давала по-силна захапка, както се смяташе досега. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

8% от ДНК-то на народа Йоруба в Западна Африка идва от все още неизвестен вид "призрак". Хайделбергския човек се смята за вероятен кандидат

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5573301/Modern-day-people-West-Africa-carry-genes-unknown-species-human-ancestor.html

PDF оттук  https://www.biorxiv.org/content/early/2018/03/21/285734.full.pdf+html

Някои от маркерите са отговорни за подтискане на развитието на тумори при ХС

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проект на Max Planck Institute намери фосилизирана кост от пръст на ХС на 88-90 000 год. в Саудитска Арабия. Датировката е направена по три различни метода и резултатите се припокриват.

https://www.mpg.de/11999805/first-homo-sapiens-fossil-discovery-saudi-arabia?c=2249

Намерени са и многобройни вкаменелости от животни (включително на хипопотами), както и изобилие от каменни инструменти, направени от хора.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Ново проучване прави извода, че намаляването на размера на бозайниците е пряко свързано с появата и разпространението на ХС, неадерталците и другите хоминиди. Има голямо размиване в средните размери на бозайниците в Африка и другите континенти, което е започнало преди най-малко 125 000 год. Към онзи момент средният африкански бозайник вече е бил 50% по-малък от този на други континенти, въпреки че по-големите земни маси обикновено могат да поддържат по-големи бозайници. С разпространението на ХС и в срокове, които съвпадат с познатите миграционни модели на човека извън Африка, средният телесен размер на бозайниците по целия свят се приближава и дори пада под този в Африка.

http://www.sciencenewsline.com/news/2018041918530073.html

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Откриха генетична адаптация към гмуркането при народа Bajau (Индонезия). Морските цигани са известни с това, че се гмуркат до 70 м. и задържат дъха си 12-13 мин. като при това виждат ясно под вода. Сега се оказва, че имат по-голям далак от нормалното и че причината е гена PDE10A, за който се смята, че контролира нивата на хормона Т4. При мишки е доказано, че наличието или липсата на този хормон съответно уголемява или намалява размера на далака.

http://www.cell.com/cell/pdf/S0092-8674(18)30386-6.pdf

Изследването открива съпроса дали и други популации като Thai Moken или жените-гмуркачки ама в Корея нямат подобни мутации. Изучаването на подобни групи би могло да хвърли повече светлина върху връзката между човешката физиология и генетичните адаптации към екстремния начин на живот и да изясни дали тези генетични адаптации са се развивали отделно.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

57 каменни сечива на 700 000 години са открити на Филипините. На същото място са открити и скелети от носорог, стегодон, елен, костенурка и т.н. със следи от въпросните сечива. Датирани са по три различни начина.

https://phys.org/news/2018-05-early-humans-philippines-years.html

Авторите на статията в Нейчър смятат, че е нужно яко преосмисляне на представите как ранните хоминиди са се разпространявали по островите в Югоизточна Азия. Находката предполага, че миграциите в региона са се случили на няколко пъти, от север на юг и че Филипините може да са играли централна роля. Свързват ги и с наскоро откритите доказателства, че предците на Хобитите са били на о. Флорес преди 700 000 години - по същото време като новите открития.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Свенте Паабо и Института за еволюционна антропология Макс Планк смятат да създадат мини мозъци на неадерталци с размер на зрънце леща.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5720183/Scientists-reveal-plan-grow-genetically-engineered-Neanderthal-mini-BRAINS-lab.html

Ще ползват Crispre като ще се опитат да изяснят как неандерталските гени, които се срещат днес в европейското и азиатското население, се свързват в развитието на мозъка.

"We want to know whether among those things, is there something hiding there that really sets us apart?” Pääbo told the Guardian.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Нов проект на Института за човешка история Макс Планк не подкрепя теориите за драматични революции при ХС и въпреки близостта до брега няма доказателства, че ранните хора са използвали крайбрежни пътища за миграция. Изследванията и анализите на интердисциплинарният екип представят 78 000 год. хронология на пещерен обект в Източна Африка, местността Panga ya Saidi, крайбрежието на Кения.

https://phys.org/news/2018-05-year-cave-east-africa-early.html#nRlv

Преди 67 000 год. вече има сериозен набор от технологии и висока степен на адаптация към средата. Според екипа хората са търсили сигурност в дългосрочен план в екосистемата и не може да бъде открито някакво радикално прекъсване или промяна в поведението на ХС. Това сериозно противоречи на теориите на някои антрополози за когнитивни или културни революции, довели до миграции извън Африка. Освен това, по време на вулканичното супер-изригване на Тоба преди 74 000 години не се наблюдава забележимо прекъсване на човешката популация. Това не подкрепя възгледите, че вулканичната зима е довела до почти пълното изчезване на ХС.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Масовата представа за миграцията извън Африка и после по бреговата ивица на Индийския океан чак до Австралия е твърде повърхностна и наивна. ХС не е целял да избяга от Африка :) нито пък впоследствие се е юрнал вкупом на рали по крайбрежието на Азия. Мигрирал е хаотично във всички посоки, които са му предоставяли благодатни за оцеляване ниши и ареали. Това, което се е движело по стрелките, които гледаме върху палеонтологичните карти на света са били съвсем малки случайно отклонили се групи, на огромни интервали от по стотици и хиляди години и съвсем хаотично.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 часа, Warlord said:

Масовата представа за миграцията извън Африка и после по бреговата ивица на Индийския океан чак до Австралия е твърде повърхностна и наивна.

Така е и хубавото е, че тая представа се променя, макар и лека-полека. Все по-ясно става, че миграциите са били провокирани от външни фактори - промяна в климата, природни бедствия или изтощаване на ареала например. Докато всичко е било ок ХС е предпочитал да не щъка много-много, а да усвои определена ниша, да си я направи възможно най-удобна и т.н. Което пък си е нормално поведение за повечето видове - докато околната среда позволява - се адаптираш възможно най-добре. Когато това вече стане невъзможно - обираш си чукалата и се махаш. Или изчезваш. В тоя дух мисля са и изводите на екипа от изследването. Подчертават, че някои от досегашните антропологични теории явно не се потвърждават.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 24 минути, boyko said:

Така е и хубавото е, че тая представа се променя, макар и лека-полека. Все по-ясно става, че миграциите са били провокирани от външни фактори - промяна в климата, природни бедствия или изтощаване на ареала например. Докато всичко е било ок ХС е предпочитал да не щъка много-много, а да усвои определена ниша, да си я направи възможно най-удобна и т.н. Което пък си е нормално поведение за повечето видове - докато околната среда позволява - се адаптираш възможно най-добре. Когато това вече стане невъзможно - обираш си чукалата и се махаш. Или изчезваш. В тоя дух мисля са и изводите на екипа от изследването. Подчертават, че някои от досегашните антропологични теории явно не се потвърждават.

Мисля си , че причината за миграцията са били не само екологични - промяна на климата но и демографски. Постепенното усъвършенстване на оръдията на труда , лов и война довежда до увеличаване на популацията. Човек вече побеждава и най- страшните и опасни животни. Някой лъв, тигър или слон можа да убие някакъв човек, но тия животни в никакъв случай не могат да окажат вече влияние на популацията на Х С. Това е добро но има един малък проблем. Маймуните на 1 клон стават много, хората на определено парче земя стват много и част от тях се преселват. Дали принудително ги изгонват, или на приятелски начала - увеличилото численноста си племе решава да се раздели и част от членовете доброволно както комсомолците в целината - отиват да усвояват нови земи. 

Предполагам положението е такова. Старейшините на племето - стари мъдри хора решават , че благодарение на новите по- съвремени и качественни каменни брадви популацията силно е нараснала, а ресурсите са останали същите и даже по - лошо - намаляват изтощавт се. И старейшините вземат мъдро решение. От всяко семейство млади юноши и девойки , въоръжени с най - съвременни оръдия на труда от висококачествен камък,  дърво и кожи заедно с определено количество храна от неприкосновенния запас и с благословението на боговете и жреците напускат земята на племето и се изселват в определена посока. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Възможно е ХС да е пожелал нещо ново и различно от осигуряване на манджата и съвкуплението, и някои индивиди да са поели по пътя на приключенията и откривателството.

Любопитство също не смятам, че би било правилно да се изключи. Не знам, само подмятам.

Редактирано от БатеВаньо
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нещо странно се случва с мъжете преди 7000 години и вече се знае защо

Скални рисунки на 10 000 г. в пещерата Магура. Снимка: Wikimedia Commons

Преди около 7000 години - по времето на неолита - се е случило нещо странно с мъжкото генетично разнообразие.

През следващите 2000 години наблюдаваното в цяла Африка, Европа и Азия генетично разнообразие на Y хромозомата толкова се свива, че съответства на съотношение един мъж на 17 жени, разказва ScienceAlert.

Изследването е публикувано в списание Nature Communications.

Сега с помощта на компютърно моделиране изследователите смятат, че са намерили причината за загадъчното явление - войните между патрилинеалните племена. 

Патрилинеалността е термин от етнографията и означава, че "линията" на роднинските връзки се поддържа само по бащина линия.

Драстичното смаляване на генетичното разнообразие или т.нар. "популационно гърло на бутилка" не е нещо нечувано, ако се проследят генетичните модели на съвременните хора. Но обикновено засягат цялото население, вероятно в резултат на бедствие или друго събитие, което намалява популацията и следователно - генетичния фонд.

Но неолитното "гърло на бутилка" на Y хромозомата е загадка от откриването му през 2015 г., защото се наблюдава само при гените на Y хромозомата, които преминават от баща на син - което означава, че засяга само мъжете.

1527785274_5_559x*.jpgГенетичното разнообразие на Y-хромозомата (вляво) и на митохондриалната ДНК (т.е при жените) - вдясно по региони. Cultural hitchhiking and competition between patrilineal kin groups explain the post-Neolithic Y-chromosome bottleneck

Това сочи социална, а не екологична причина и предвид социалните преструктурирания между 12 000 и 8 000 години, когато хората все повече преминават към земеделие с патрилинеални структури, може да е свързано с това събитие.

Всъщност спадът в генетичното разнообразие не означава, че непременно е имало спад в населението. Броят на мъжете може и да е останал същият, но делът на мъжете, които оставят потомство, да е намалял.

Това бе един от сценариите, предложени от учените през 2015 г.

"Вместо "оцеляване на най-приспособените" в биологичния смисъл, натрупването на богатство и сила може да е увеличило репродуктивния успех на ограничен брой "социално приспособени" мъже и техните синове", обяснява по онова време биологът Мелиса Уилсън Сайрес (Melissa Wilson Sayres) от Университета на Аризона.

Тиен Чън Зенг (Tian Chen Zeng), социолог в Станфорд, и колегите посочват, че жените биха могли да се омъжат в други кланове, докато мъжете остават в собствения си клан през целия си живот. Това би означавало, че в рамките на клана, вариациите на Y хромозомите са ограничени.

Това обаче не обяснява защо има толкова малки различия между различните кланове. Но, ако битките могат да унищожат цели племена, това би могло да унищожи много мъжки поколения - и да намали вариациите на Y хромозомите.

С помощта на компютърно моделиране е проверена правдоподобността на този сценарий. Симулациите показват, че войните между патрилинеалните кланове, където жените се пръскат, но мъжете остават в собствените си кланове, имат драстичен ефект върху Y хромозомното разнообразие с течение на времето.

Той също така показа, че една социална структура, която позволява на мъжете и жените да се местят между различните кланове, няма да има такъв ефект върху Y хромозомно разнообразие, дори и да има конфликт между тях.

Това означава, че най-вероятното обяснение са воюващите патрилинеални кланове, твърдят изследователите.

1527786422_1_559x*.jpg

Петроглифи от Скандинавия ( бронзова епоха). Häljesta, Västmanland, Швеция

"Нашето предположение се подкрепя от откритията в археогенетиката и антропологичната теория",  пишат изследователите в своята статия .

Тази хипотеза се подкрепя и от откритие в европейските ДНК проби, което показва високи нива на родственост между мъжете.

Интересното е, че има вариации в интензивността на спада на мъжкото генетично разнообразие. Той е по-слабо изразен в източно- и югоизточноазиатското население, отколкото в европейските, западните и южноазиатските популации. Това може да се дължи на факта, че патриархалните култури са много по-важни в последните региони.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Neshto-stranno-se-sluchva-s-mazhete-predi-7000-godini-i-veche-se-znae_108944.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Първият огън, запален от човек на Стария континент, е от преди 800 000 години.

https://popular-archaeology.com/article/scientists-confirm-earliest-use-of-fire-and-oldest-stone-handaxe-in-europe/

В испанската пещера Cueva Negra del Estrecho del Rio Quipar археолозите са открили повече от 165 камъка, по които има следи от нагряване, както и над 2 300 цели и фрагментирани кости, като голяма част от тях са обгорени. Микроскопски и химични анализи показват, че предметите са били нагрявани до температура 400–600°С. Местоположението навътре в пещерата, както и блатистата околност не предполагат огъня да е бил от естествен произход. Намерени са и оръдия на труда, свидетелстващи за високото майсторство на изработилите ги. Обитателите на пещерата изглежда са знаели точно какъв камък или дърво е необходимо да се подбере, за да се запали огън. Оспорва се единствено датировката - някои антрополози смятат, че сечивата са от по-късен период (600 000 год), но пък обгорените кости отговарят на животински видове от по-рано, а именно - от около 800 000 год. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Неандерталците са били способни на сложни колективни стратегии в ловни групи според нов анализ на 120 000 г. животински останки, открити преди 20 год. край езеро близо до днешния Хале в Германия.

5b31271d7f149.jpg.596197d1c980ea4f9b8f11406a1f75a9.jpg

Според новото изследване категорично се доказва употребата на заострени колове, подобни на копия, за лов от близко растояние. Най-старите такива са намерени в Англия и Германия и са датирани на 300-400 000 год. Авторите се застраховат, че изводите им на изключват възможността копията също така да са били мятани.

https://phys.org/news/2018-06-neanderthals-bands-speared-prey.html

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 минути, boyko said:

Неандерталците са били способни на сложни колективни стратегии в ловни групи според нов анализ на 120 000 г. животински останки, открити преди 20 год. край езеро близо до днешния Хале в Германия.

5b31271d7f149.jpg.596197d1c980ea4f9b8f11406a1f75a9.jpg

Според новото изследване категорично се доказва употребата на заострени колове, подобни на копия, за лов от близко растояние. Най-старите такива са намерени в Англия и Германия и са датирани на 300-400 000 год. Авторите се застраховат, че изводите им на изключват възможността копията също така да са били мятани.

https://phys.org/news/2018-06-neanderthals-bands-speared-prey.html

Интересно е че в областта на мятането Хомо сапиенс са недостижими в животинския свят. Забележете - бягане , скачане , плуване , зрение , слух , обоняние никъде не сме пьрви ! Но в хвъргането и мятането сме най - добри ! 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...