Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
  • Потребител

ИСТОРИК, тези линкове са към сайтове за аудио-книги. Това са книги, които не се четат, а се слушат. Съществуването на такива книги е много хубаво нещо, защото те са едно от средствата, чрез които слепите хора биха могли да се образоват или забавляват. В този дух на мисли, трябва да се създават и популяризират такъв вид книги.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

http://www.avtori.com/
Доста приказки и с български класици.


http://zaknigi.com/
Тук може да се намерят много повече заглавия.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...
  • Потребители

Най-големите издатели на аудиокниги в света – Librivox.org (с над 7000 аудио книги), защото независимо дали четем или слушаме или някой друг ни чете, ползата е, че се запознаваме с нови произведения.

Платформата Либривокс предоставя на разположение на своите ползватели достъп до аудиокниги. Аудиокнигите представляват записи в дигитален формат на дадена книга, прочетена от разказвач на съответния език.

Аудиокнигите, качени на сайта на Либривокс, могат да бъдат свалени безплатно на компютър, iPods, мобилен телефон или дори да бъдат записани на CD, флашка и други преносими устройства.

Каталогът предоставя възможност за търсене по:

-          Автор

-          Заглавие

-          Жанр

-          Език

Свалянето на аудиокниги не изисква регистрация и отнема броени минути. Времето, за което се сваля, зависи от ефективността на вашия интернет доставчик, но обикновено е около 1 минута за всеки 10MB.

Да предположим, че докато чистиш в неделя следобяд стаята си....или пък приготвяш някакъв сладкиш, гладиш или просто си лежиш на дивана в хола, ти се слушат „Приключенията на Хъкълбери Фин”. Всичко, което трябва да направиш е да :

1)      посетиш сайта: https://librivox.org/

2)       да кликнеш на полето „Каталог”

3)      И в полето за търсене да напишеш желаната от теб книга за слушане, която в нашия случай хипотетично е : The Adventures of Huckleberry Finn

4)      Натиси върху ботона „download” и книгата за броени минути ще бъде свалена на твоя конмпютър – след това може да бъде преслушвана толкова пъти, колкото ти се иска и да бъде споделяна с твои приятели – по скайп, имейл и др.

Аудиокнигите в LibriVox са прочетени и записани от доброволци от цял свят.

Може би и ти искаш да станеш доброволец и да записваш книги докато четеш?

Хайде избери заглавие, което не е записвано до този момент и обогати базата с книги на Либривокс.

Това, което е важно да знаеш е, че могат да бъдат качвани аудио записи само на книги, които не са обект на авторско право. Това, което прави един аудиозапис легален за безплатно разпространение в Интернет е книгата да е публикувана преди 1923 година.

На практика, качвайки твой запис на книга, която записваш докато четеш на глас означава, че я даряваш в публичното пространсто.

На платформата могат да бъдат качвани аудиозаписи на всички езици. На български в момента има само 2 записа, така че приносът ти на родния ни език ще бъде наистина значим – не само за тези, които желаят да познават повече произведения без да ги четат, но и за хора със зрителни проблеми.

За да си готов да станеш доброволец към Librivox ти не се нуждаеш от специални умения или предишен опит като доброволец, нито пък трябва да се явиш на прослишване или да изпратиш някакви твои записи, за да бъдеш одобрен. Всичко, от което се нуждаеш е желание за това добро дело, твоят глас и някой свободен софтуеър за записи, компютър или пък смартфон или дори евтин микрофон.

Ако имаш каквито и да е въпроси по отношение на записването и споделянето на аудиокниги, можеш да ги зададеш във форума на Либривокс.

Подробно описание на това как работи всичко по отношение на аудиозаписите, можеш да намериш в документа тук

Източник: http://www.wishbox.org/blog/view/222#sthash.7evOu2Qu.dpuf

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • 1 year later...
  • Потребител

Днес слушането на книги и статии е много по лесно от всякога до сега.

Вече не е нужно да се търсят аудио книгите, които са доста трудни за създаване и са по-скъпи. Достатъчно е да имаш книгата в PDF формат и да си я пуснеш да я слушаш с Adobe Acrobat. Много е лесно и почти напълно имитира аудио книгите. Проблем са само редки грешни изговаряния на ударенията в някои думи, и трудното предаване понякога на числа и датировки. Сега слушам първа подобна книга на PDF и за 5 дни между другото успях да прослушам 370 страници от нея. 

Още една много добра опция е приложението в Microsoft Edge, чрез което могат да се прослушват всякакви статии и книги от интернет. Наистина е много добра тази възможност, и прочита на текстовете е дори по-добър от този в Adobe Acrobat и предлага избор на това гласа да е на мъж или на жена. Като добавим към това и фактът, че браузъра предлага и отваряне на PDF файлове без други програми, по всичко изглежда, че Edge ще се наложи бързо. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Тук:

https://www.storytel.com/bg/bg/?gclid=Cj0KCQjwjbyYBhCdARIsAArC6LLLU0_xFCPRFLMRVW-mobPsWvKlBP-w0ZCu2pIrKGx1mN1xtxpNkwwaAvlGEALw_wcB

препоръчвам един много добър източник за аудиокниги, платен е, по 12 лева месечно, но книгите са с авторски права, първите два месеца сега са на промоция по 9 лв., и според мен си струва напълно.

Предимствата му са, че са включени много ценни книги на български език, текстът се чете от актьори или професионални диктори, а не е механичен, като в гугъл или адоби, има приложение за телефон и можеш да си слушаш книгата без да я сваляш в паметта онлайн, помни докъде си стигнал и продължава оттам, можеш да си сваляш книгите и на диска неограничено и да ги слушаш офлайн, добре подредени раздели, има варианти и за киндъл и ипъб формат за четене.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...