Отиди на
Форум "Наука"
plamen_starbov

Добромир от Месемврия - богомил ли е?

Recommended Posts

През 1079 година един мъж на име Добромир се бунтува срещу Източната Римска империя. Но и той не успява да помогне за възстановяването на България, която вече 60 години е под византийска власт.

Искам обаче да обърна внимание върху личността на този човек, този водач. И тъй като това е не много известен въпрос, ще поставя два цитата:

Бунтове избухват и в Средец,начело с павликянинът Лека, а в Несебър избухва друг бунт под водачеството на Добромир. Българското население подкрепя и други метежници като павликянинът Травъл (1084 г.) и други.

Цитатът е от: http://istoriabg.com/?p=3214

Едновременно другъ, както изглежда, българинъ, на име Добромиръ, който, неизвестно защо, се счита за последователь на богомилската ересь, бунтувалъ населението въ Месемврия и областьта и успѣлъ сѫщо така да завърже връзка съ печенѣзи и кумани за действия противъ императора.

А вторият - от книгата на академик Васил Златарски, посветена на нашата начална история.

По мое мнение тези бунтове целят не толкова освобождение, колкото придобиване на някакви права. Разбира се, може да има национален елемент (тоест - премахване на ромейското управление). Ако беше първото, нямаше да са локални бунтове, а щяха да обхванат по-големи територии.

Но кой е Добромир? Наистина ли е богомил?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добромир... и Лека

През 1079 г. Добромир, вероятно - аристократ, се опитал да подбуди бунт в Месемврия (дн. Несебър).

Предполага се, че се е свързал с павликянина Лека в Средец (дн. София).

Свързал се и с куманите, живеещи отвъд Дунава, и с печенегите, живеещи в Североизточна България.

Някой си Лъв Диаватин, човек на императора, постигнал мир с куманите и печенегите и успял да откаже гражданите на Месемврия от бунта. Очевидно е, че подготовката за въстание е била слаба, а българите не изгаряли от желание да се бунтуват. Анна Комнина отбелязва, че Лъв Диаватин "успял да уреди тамошните проблеми".

Няма данни Добромир да е бил еретик.

Лека бил пловдивски павликянски водач, имащ връзки (чрез посредничеството на брат си) с печенегите в Североизточна България. Вдигнал бунт в Северна България. После, извикан от жителите на Средец, опустошавал тамошния регион, включително - земите между Ниш и Скопие. Убил средечкия епископ, който бил на страната на византийския император. След някакви несполуки в хода на въстанието, той "превил врат" пред властта на имп. Никифор III Вотаниат.

По време на тези бунтове отрядите на печенеги и кумани навлезли чак до Адрианопол.

Двамата подбудители на бунтове поискали прошка от императора, който им простил и ги почел с високи чинове и богати дарове.

Пламене, кажи сега, можем ли да кажем, че двамата са блъфирали, че ще освобождават българите, за да бъдат надарени от императора?

Асен и Петър също обещавали да разбунтуват българите, ако имп. Исак II Ангел не ги направи прониари (ако не им даде земя срещу военна служба във византийската войска). Но те удържали на обещанието си и освободили страната от византийското владичество.

Редактирано от ISTORIK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма данни Добромир да е бил еретик. Даже не е ясно какво точно е искал да направи. Обаче, няма логика да вдига въстание за освобождение на българите в крепостта на гърцизма - Месемврия.

Лека е павликянин, който е убил софийският митрополит. По това време павликяните все още не са били българизирани, т.е. няма логика арменци еретици да вдигат въстание за освобождение на православните българи. Това обяснява и въпросът за въстанието на Травъл - а чисто религиозна основа, а православните българи въобще не са го подкрепяли.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пламене, има ли нещо, което да добавиш?

Share this post


Link to post
Share on other sites

В таком случае ще трябва да отворим тема за въстанията на българите срещу византийското владичество.

Нека първо авторът на темата да каже дали е съгласен да разкъсаме границите и веригите, поставени от него - чрез избора му на заглавие...

Share this post


Link to post
Share on other sites

А за Нестор няма ли да кажете нещо? И за въстанието на Никулица Делфина.

Опасявам се, че и в двата случая нещата не са баш така както се представят в нашата романтична историография. И двата случая нямат нищо общо с освободителните стремежи на българите. Въстанието на Никулица Делфина в основата си е ромейски метеж с основно влашко участие, а на Нестор е провокирано от конфискуването на имотите на Нестор от финансовия министър Никифорица, съчетано с недоволството на дръстърските "миксоварвари", на които не били платени парите за служба в армията и стремежа на печенегите за плячка.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма как да подкрепят българите Травъл.Той определно иска да прави павликянска държавица.Да не говорим че основното занимание на дружината му е грабеж/познайте на кое население/.Образно казано Пазвантоглу от 11 век.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Момчета, много моля да ме извините за закъснението. Просто сега можах да прочета темата.

Няма никакъв проблем да се отвори нова тема или да се смени заглавието на тази.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сега Антон Страшимиров /сам родом от Варна/ твърди че в един момент край Месемврия имало своеобразна богомилска република.Вероятно става въпрос именно за Добромир.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


×