Отиди на
Форум "Наука"

В Стара Загора ще има музей на религиите


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

В навечерието на Великден в Стара Загора започна възстановяването на Ески джамията, която ще възкръсне като Музей на религиите. Тя е единственият изцяло запазен паметник от Османската епоха на територията на днешния град.

Мястото се намира в центъра на града. В него има надграждане на храмове от различни религии през вековете - тракийска култова яма, християнска черква, мюсюлманска джамия.

Акцентът в бъдещия Музей на религиите в Стара Загора ще бъде поставен върху християнска църква от XII - XIII век. Църквата е малка, еднокорабна и едноабсидна. Тя е е била използвана като гробищна църква и се е намирала извън стените града. Обслужвала е малък некропол. Археолозите са открили много гробове около нея.

Там ще бъдат експонирани и градежи от древноримската епоха, открити на това място. Към 2009 година са открити антични структури, които маркират по-ранно използване на мястото, където е построена Ески джамия.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма”. Музеят на религиите има потенциал да се превърне в символ на междукултурния диалог и етническата толерантност в Европа. Основната цел на проекта е да се създадат условия за устойчиво културно, социално и икономическо развитие, чрез реновиране на културната инфраструктура на Стара Загора.

По проекта са предвидени строително-монтажни работи и укрепване на сградата, реставрация на стенописите, благоустрояване на околното пространство, консервационно – реставрационни работи по интериора и екстериора на сградата на джамията, на археологическите структури в интериора на джамията и превръщането й в музей на религиите и оформяне на експозиция на Музея на религиите.

Музейната експозиция ще акцентира върху задгробните вярвания на различни цивилизации като експонира надгробни паметници, принадлежали на отделните етноси и религии. В едно пространство ще бъдат представени реставрирана и експонирана средновековна църква, Тракийски некропол и други специфични елементи на религиозното културното наследство, разкрити и проучени в интериора на храма.

Общата стойност на строително-монтажните и консервационно-реставрационните работи по проекта е 2 039 998 лв., а срокът за изпълнение е 135 календарни дни.

http://novini.stara-zagora.org/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • 1 year later...
  • Потребител

Храмът на всички религии в Казан, последната столица на Волжка България:

5cb041b4a58138cfa95371b20732b771.jpg

Общото начало и същност на всички религии:

facdd98aa1bbaf7d81faa97831450823.jpg

Редактирано от Sync
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

През 2005 архитект е предложил в Пловдив да се изгради храм на всички религии: http://news.plovdiv24.bg/7584.html?showmonth=11.2005

Храм на всички религии, в който всеки - християнин, мюсюлманин, евреин, да може да се моли на своя бог, да се изгради в Пловдив. Тази авангардна идея предлага арх. Атанас Недевски, общински съветник от от Съюза на свободните демократи (ССД) и кандидат за народен представител от листата на Български Народен Съюз (БНС), става ясно от материал, публикуван в сайта на коалицията. Според представата на арх. Недевски в този храм трябва да има кът за всяка религия, но преддверието да бъде едно за всички, защото, независимо от религиозната си принадлежност, там всеки се откъсва от външния свят и се подготвя за срещата си с Бог. Така, обединени от общото архитектурно пространство, вярващите по-лесно ще прекрачат и религиозните разделителни черти, смята архитектът. Идеята засега не среща одобрението на църквата, тъй като не е канонична, се казва още в информацията.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Отново храм та три религии - т.е. на трите разновидности на една религия. Съжалявам но еврейската религия и нейните разновидности не са единствените на този свят... smokeing.gif

В бахайските храмове има олтари на "всички религии" (всъщност на ок. основни 16 религии, но някои от олтарите обобщават прим. африканските религии и коренните американски религии, които сами по себе си са стотици на брой).

Това единствените храмове на "всички религии", за които знам.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...