Отиди на
Форум "Наука"

ТЕХНОЛОГИИТЕ


Recommended Posts

  • Администратор

ТЕХНОЛОГИИТЕ

Ако енергията е силата на човечеството, технологиите въплъщават умението, майсторлъка му. С тяхна помощ то се е борило за съществуването си, а по-късно и за благоденствието си и колкото по е усъвършенствало технологиите, толкова по-сигурно, по-щастливо е живеело. Началото на тази борба се губи някъде в мрака на миналото, когато преди стотици хиляди години първият майстор на кремъчните брадви и ножове е овладял майсторлъка как да намери «дамара» на камъка и да го издяла не само по-добре, по-лесно, по-бързо, но и с по-малко загуби на материал. Сега това умение е доведено до плазменото разкрояване на металите и до лазерната хирургия. А къде ще ни отведе XXI век? Разбира се, сега е невъзможно да се предвиди. Но несъмнено технологиите на XXI век ще бъдат най-изумителното, което ще създаде човешкият технически гений, но и ще е най-важният, решаващият фактор за всички успехи, които ще постигне идното столетие.

Фактът, че на всяка крачка, във всеки вестник слушаме и четем за технологии, показва колко е назрял този проблем, колко бурно и всеобхващащо навлиза в живота ни, колко той е сякаш познат. И все пак няма да е излишно да напомним, че технологията — това е приложението на науката при добива, обработването и преработването на суровините, изделията, енергията и на всеки човешки труд, а в по-тесен смисъл на думата — съвкупността от операции и манипулации на работния процес, в който са вложени съвременните научни знания за извършването им. Както виждате, в това понятие на два пъти „ е вплетена науката и това обяснява успехите на технологичното развитие в епохата на научно-техническата революция и може да ни служи за прогноза какво да очакваме през XXI век, когато научно-техническото развитие ще бъде още по-впечатляващо.

Да се изброяват технологиите на XXI век, нито е по силите на съвременника, нито има място в едно есе. Затова ще се спрем само на най-общите тенденции. Трябва рязко не само да се усъвършенстват, но и да се изобретят съвсем нови технологии за търсене и добиване на суровини. Ако сега се оплакваме от липсата им, то е само защото природата ни ги предлага в разпилян и скрит вид. А иначе нашата планета съдържа в огромно изобилие абсолютно всичко, което може да потрябва дори на една силно развита галактична цивилизация на бъдещето.

Да вземем за пример алуминия — този чудесен, лек, корозоустойчив метал, който едва пред XX век широко навлезе не само в промишлеността, но и в бита на хората. Та той е най-разпространеният в земната кора метал и съставлява 8,8 на сто от масата й — необятни количества! Остава да се научим да го извличаме по-икономично от сега, и то не само от боксита, но отвсякъде, където той се намира. Ами титанът! И още нещо много важно. Като извличаме тях или който и да е метал от някакво друго вещество, да не изхвърляме всичко останало като шлака. Та това са все най-ценни суровини, съдържащи разнообразни елементи — от кислорода и силиция до саморазпадащите се радиоактивни елементи. Още по-поразително е положението с желязото. Нали една трета от нашата планета е желязо! Ами мантията, която на места достига само до 5— 10 км под кората; ами магмата — тези неизчерпаеми химически и енергетически съкровищници. Те стоят на разположение на XXI век и той само трябва да изобрети технологиите, с които да извлича богатствата и да разделя съставните им части.

Вторият фронт на производствените технологии е обработката на добиваните от природата суровини. Това означава те да станат чисти и свръхчисти, да се получават необходимите сплави и покрития. Днешен пример за утрешните технологии е галванумът — покриването на стоманените листове с тънък слой от алуминий, цинк и силиций. Това е отличен корозионно-устойчив материал (не забравяйте, че корозията е главният враг на желязото), който издържа и на високи температури.

Съвременните авангардни технологии като пластичната обработка на металите, праховата металургия, плазмените и йонните технологии, лазерната техника и много други ще навлязат масово във всекидневната практика на XXI век и ще бъдат обогатени с нови, по-ефективни, по-малко енергоемки, автоматични и управлявани от компютри технологии. В това се състои генералната тенденция на бъдещето — машината да замести човека в материалното производство. Носители на тази тенденция сега са роботите, автоматичните технологични модули, клетките от по няколко модула, управлявани от електрониката, и накрая — гъвкавите автоматични производствени системи. А през XXI век всички те ще се обединят в автоматичните заводи. В тях хората няма да участвуват непосредствено в производствения процес. Той ще се управлява и контролира от мощни, бързодействуващи компютри. Самите заводи ще се намират дълбоко под земята, за да не заемат място на повърхността, която ше е само за хората. А генералната тенденция на самото производство на готовата продукция ще е тя да бъде оптимално опростена, олекотена, миниатюризирана и максимално здрава и надеждна, икономична. Първи пример — електрическото осветление. КПД на сегашните осветителни тела е няколко процента и дори при газовите с метални пари и луминесцентните той е крайно нисък. При доближаването до стоте процента КПД ще се спестяват в световен мащаб гигантски количества електроенергия. Не по-малко красноречив пример предлага транспортът — колко тежи един автомобил, една влакова композиция, самолет и какъв е полезният му товар. И тук КПД е крайно нисък. Ами домовете, в които живеем и работим — тези грамади ог бетон, желязо и тухли. Какви необозрими перспективи предлагат те за новите технологии, които трябва да ги направят много по-леки, по-здрави, по-икономични и т. н., да станат сглобяеми и лесно да се преобразуват и преместват — при масовото внедряване на модулите.

Акцентува се върху технологиите при машиностроенето не защото те са най-важните, а защото е невъзможно да се разгледат всички аспекти. От огромно значение и сега са и още повече ще бъдат новите технологии за лечението на хората ч във фармакологията, в химията, в научноизследователската дейност, в управлението, съобщенията, транспорта на Земята и по-специално в Космоса: за Извънземието, до Луната, до останалите тела на Слънчевата система, а по-нататък и към звездите. Отделна и много перспективна област са космическите технологии, които ще използуват безтегловността, космическия студ и лъчения.

За биотехнологиите, една тъй важна, решаваща за благоденствието на хората област, вече разказахме.

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...