Отиди на
Форум "Наука"

Ден на Космонавтиката


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

35 години след полета до Космоса на Георги Иванов

Рейтинг
G_Ivanov_m.jpg
Спасителната капсула на Георги Иванов и Николай Рукавишников вече е в Музея на авиацията

Полицаи са запазили спасителната капсула на Георги Иванов и руския му колега Николай Рукавишников, с която двамата на 10 април, 1979 година излитат в космоса. Машината, която върна на земята двамата космонавти, е била подготвена за скрап. Реставрирана, тя сега е в Музея на авиацията. Там също могат да се видят и оригиналният скафандър на първия български космонавт, както и работният му костюм.

Мисията на двамата космонавти е неуспешна заради техническа повреда, която не позволява скачването със "Салют-6". Иванов и Рукавишников се намират в капсулата. Връщането им е изключително екстремно. Това разказва самият Георги Иванов пред Мартин Карбовски.

При връщането останалите две части на космическия кораб изгарят още преди навлизането в атмосферата. Капсулата обаче е изолирана и успява да ги предпази. Парашутите съдействат за т. нар. меко кацане на капсулата.

Капсулата е подарена на Георги Иванов от руснаците и първоначално се намира в София. После е преместена в Ловеч. През 90-те години обаче на мястото, където е поставена, се появява дискотека. А съдържателите на заведението изхвърлят "Союз- 33" на строеж.

Днес капсулата е напълно възстановена и се радва на интереса на посетителите на музея.

http://news7.bg/Новина/Култура/35-години-след-полета-до-Космоса-на-Георги-Иванов-_l.n_i.64304_c.38.html#.U0kTbXDzm3m

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

На 12 април 1961 г. СССР изстрелва в Космоса Восток 1 - първият пилотиран космически кораб с космонавта Юрий Гагарин на борда.

Yuri-Gagarin.jpg

Юрий Алексеевич Гагарин е съветски офицер, полковник, военен пилот и летец-космонавт, първият човек в историята на човечеството, който лети в Космоса. Полетът се провежда на 12 април 1961 година с космическия кораб „Восток 1“, който извършва една пълна обиколка около Земята.
След космическия полет Гагарин получава световна известност и получава множество медали и отличия, сред които Герой на Съветския съюз, най-високата награда в Съветския съюз. След полета с Восток 1, Юрий Гагарин е част от резервния екипаж на Союз 1, който се разбива при приземяване. Заместник-директор е на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който по-късно получава неговото име. Гагарин умира през 1968 година при катастрофа с пилотиран от него самолет.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Типично по съветски събитията се оповестяват избирателно и едва след като са се случили.

Въпреки това "конспираторите" вярват повече на руснаците, че Гагарин е лятял 1-ви, отколкото, че американците са били на луната.

Аз лично вярвам и в двете.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Администратор

Честит Празник!

На днешната дата преди 55 г. Юрий Гагарин осъществи първият пилотиран полет в космоса!

gagarin_varna.jpg

Паметник на Юрий Гагарин във Варна. Снимка: Благой Анев

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Поздравявам и първия български космонафт - генерал Георги Иванов! Заслужава поне едно училище да носи неговото име. 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Администратор

Малко обзор на събитията:

gagarin

На 12.04.1961 г. в Съветския Съюз бе изведен в околоземна орбита първият в света космически кораб-спътник „Восток“* с човек на борда. Неговият пилот-космонавт е гражданинът на СССР, летецът майор Юрий Алексеевич Гагарин.

Стартът на космическата ракета премина успешно и след набирането на първа космическа скорост и отделянето на космическия кораб от ракетата-носител, корабът-спътник започна своя свободен полет в орбита около Земята.

По предварителни данни, периодът на обиколката на кораба-спътник около Земята ще продължи около 89-90 минути; минималното разстояние от повърхността на Земята (в перигей) ще бъде 175 км., а максималното разстояние (в апогей) ще бъде 302 км.; ъгълът на наклон на плоскостта на орбитата спрямо екватора ще бъде 65 градуса и 4 минути.

http://www.chitatel.net/yuriy-alekseevich-gagarin/

http://www.chitatel.net/chovek-poletya-v-kosmosa/

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

Честит празник на авиацията и космонавтиката (видео)

 
 
Космическият кораб „Восток 1“
 

Човечеството не знае кой и кога първи е направил сал и тръгнал на пътешествие в океана, но с абсолютна увереност знаем кой и кога е полетял за първи път в космоса - това е Юрий Гагарин и го е направил на днешната дата, 12-ти април през 1961.

Днес се отбелязва и Международният ден на Авиацията и космонавтиката от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ).

На 7 април Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която обявява 12 април за Международен ден на полета на човека в космоса.

На 12 април, 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време излита с Юрий Гагарин на борда си космическият кораб „Восток 1“, който за първи път извършва пълна обиколка около Земята. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути.

Епичният полет на Гагарин приключил като на височина от 7 км той катапултира от капсулата за кацане. 

По време на космическия полет Гагарин едва не е загинал цели три пъти.

Първият - при навлизане в атмосферата, когато спускаемият апарат не успял веднага да се отдели от кораба и висял на кабелите на приборно-агрегатното отделение. За Гагарин, който е бил тогава в спускаемия модул, усещането не било приятно - всичко се тресяло, по илюминаторите потекли струйки течен метал. Кабелите изгорели едва в атмосферата. Заради този инцидент, вместо в Казахстан Гагарин каца в Саратовска област, върху някаква нива, изплашвайки колхозничките с оранжевия си скафандър.

Второто му сериозно премеждие било, когато при катапултиране от спускаемия апарат, преди да се разтвори добре парашута, се е отворил и резервния и по чудо не съсипал основния купол. Освен това, едва е успял да измъкне изпод ремъците дихателния клапан, заради което първият космонавт почти се е задушил.

1428775561_1_559x*.jpg

Любопитно е, че по тогавашните правила на Международната федерация по авиация, рекордите, установени при полет може да бъдат официално регистрирани само ако пилотът се приземи със същото въздухоплавателно средство, с което е излетял. ТАСС в съобщението си се опитва да заобиколи това изискване:

В 10 часа и 25 минути московско време, след обиколка на земното кълбо в съответствие със зададената програма, е включена спирачната установка и космическият кораб-спътник с пилота-космонавт майор Гагарин започна да се снижава от орбита за приземяване в зададения район на Съветския съюз.

Следващото съобщение е:

След успешното провеждане на набелязаните изследвания и изпълнението на програмата на полета, на 12 април 1961 година в 10 часа 55 минути московско време съветският кораб "Восток" извърши благополучно кацане в зададения район на Съветския съюз.

И като че ли не са излъгали, но Гагарин дори и в книгата си „Пътят към космоса“ не говори много за катапултирането си. 

И накрая, може би като символ на премеждията му, Гагарин преминава по червеният килим пред очите на света с развързани обувки.

Усмивката на Гагарин направи повече от всички съветски ракети заедно. Може би е избран за първи космонавт и заради нея. Може да се каже, че изборът на Гагарин е невероятно успешен пиар.

След полета, Гагарин прави световно турне, посещава 30 страни, в т.ч. и България, навсякъде посрещан с любов и възторг.

1428773167_1_559x*.jpgГагарин в България. Снимка: архив на БНР

Скоро след това, България също се включва в космическите програми с апаратура и със специални космически храни, разработени от учени в БАН. Имаме и двама свои космонавти - Георги Иванов и Александър Александров.

След десети ноември, България продължава да си сътрудничи с отделни държави, но не успява да използва големия си потенциал в областта на космическите технологии, апаратури и системи било поради липса на средства или недалновидна политика.

Сега България е член на Европейската космическа агенция.

https://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_126153.html?preview=ok&fbclid=IwAR3xjOx_YGXzL7F8FimmSMD11cwYvW71H0eeFXliEwzCWjFT9lSvEn2NyR0

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да отдадем дължимото и на Сергей Корольов .

"Той е двукратен герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска премия, академик на Академията на науките на СССР. Считан е за „бащата на съветската космонавтика“.

Сергей Корольов е създателят на съветското стратегическо ракетно оръжие със среден и междуконтинентален обсег и основоположник на практическата космонавтика. Неговите конструкторски разработки в областта на ракетната техника имат изключителна важност за развитието на съветското ракетно въоръжение, а в областта на космонавтиката имат световно значение."

https://bg.wikipedia.org/wiki/Сергей_Корольов

С Днем космонавтики россиян поздравляет Сергей Королев. На допросах чекисты сломали ему обе челюсти. Причем, изначально Королев шёл в списке НКВД на расстрел, не расстреляли случайно.

D38DP4SUwAEo9P_.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...