Отиди на
Форум "Наука"

И Америка "изтегля" назад времето, в което там са живяли първите хора


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Не, май няма, поне - за сега.

Открити са:

- каменни сечива

- артефакти

- инструменти

Става дума за население по-рано от културата Кловис, за прото Кловис култура.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Имаше една история с едни скелети, над разкопките на които е наложена съдебна забрана, защото безпокояли местните индиански традиции...

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Имаше един филм на NG, в който се показваше как първите заселници на планетата са я заселили малко, по-малко. Как, за да стигнат до Северна и Южна Америка тръгват от Африка. Преминават Русия, Аляска и слизат надолу към Южна Америка. Това в рамките на няколко хиляди години. Всички изчисления бяха направени на основата на ДНК тестове. Дали обаче е правилно изчислено, тепърва май ще се разбере ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
  • Потребител

Това откритие подкрепя предположението, че първите хора в Америка са се появили още преди последното голямо заледяване, тъй като 16 000 г. пр.н.е. голяма част от Северна Америка все още е била непроходима ледена пустиня. Според този сценарий те са били изтласкани от застудяването към южните части на континента и след затоплянето на климата са осъществили повторно заселване на Северна Америка този път от юг. Това би обяснило например озадачаващия факт на по-голямото разнообразие на индианските езици в Южна Америка, отколкото в Северна. Ако разселването е било от север на юг, би следвало да се очаква обратното. Така че хората от тази новоокрита "прото-Кловис" култура може да са дошли от Централна Америка. Разбира се, това тепърва трябва да се докаже археологически.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Проучванията са в първоначалния си етап.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може би са изглеждали така ...

meetkman6.jpg

Мъжът от Кениуик, щата Вашингтон, САЩ. Възраст 8000-9000 години. Реконструкция

Или така?

1932915_com_luziarec1e.jpg

"Лусия" - млада жена от югоизточна Бразилия. Възраст 11 500 години. Реконструкция

Както се вижда, първите обитатели на Америка са били много разнообразни като расов облик. Но да не се заблуждаваме - нито човекът от Кениуик е дошъл от Европа, нито Лусия от Австралия или Полинезия. Всички тези антропологични типове трябва да са присъствали в Североизточна Азия и Берингия, откъдето са навлезли в Северна Америка може би още преди последния ледников максимум.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Оф, навлизаме в един страшно заплетен въпрос. По приницп повечето датировки са несигурни и това кога е била заселена Америка е крайно спорна тема. Да оставим настрани въпроса, че находките н Южна Америка дават по-ранни дати (и то с по 2-3 хил. години по-стари)... :unsure:

Първо самите индианци имат няколко расови типа. Да не забравяме, че преселението всъщност е станало по време, когато съвременното расооформяне не е било завършило.

Последните публикации, които четох (от последните 2-3 години, с последните данни) съвсем объркаха представите ми, честно казано. :hmmm:

Като цяло (в много едро обобщение :icon_rolleyes:) се приема, че австралоидния тип е бил широко застъпен в Източна Азия, преди да бъде заселена от протомонголоидния тип. Последният все още се "оформял" в Центр. Азия и Юж. Сибир. Част от тези древни австралоиди може би са мигрирали на север (прим. остатъци от тях са айните), като са достигнали днешна Чукотка и Берингийската суша. От там може би са минали в Америка. континенталния ледник може и да не е бил пречка, защото те вероятно са се движели по крайбрежието - това обяснява и ранните находки в Южна Америка.

Абе заплетен въпрос и постоянно изникват нови неща, които променят досегашните представи. Скоро няма да се реши въпроса.

А относно човека от Канеуик... ами не е европеиден. Така изглежда, но има индиански типове, които са поразявали първите бели с "европеидността" си...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

проблемът с туземните езици в Америка е също много интересен. Като изключим ескимоските езици в Северна Канада и Аляска, които са разпространени и в Азия (Чукотка), за останалите няма никакви сигурни данни, че са свързани с някои друг азиатски език. Т.е. хората са се заселили в Америка много преди да се оформят дори наченките на сьременните езикови семейства в Евразия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Скоро четох нови изследвания за предполагаемата Дене-енисейска езикова група, които горе-долу дават някакви очертания. Засега изглежда, че глотохронологията праща разделянето на групата отвъд 20 000 години, доколкото може да се разчита на нея (границата на Сводеш е 10 000 години, ако не се лъжа).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Мани ги Дене, те са дошли много късно, някои групи вероятно в историческо време.

Въобще това деление на "историческо" и "праисторическо" време е една от най-големите идиотщини, които са хрумвали в учените глави.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

хинтересантно /местни племена от Бразилия имат полинезийски произход/:

http://www.nature.com/news/dna-study-links-indigenous-brazilians-to-polynesians-1.12710

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...