Отиди на
Форум "Наука"

Кратки новини - Космически науки


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Учени смятат, че е време да отворим някои от запечатаните проби с лунни скали, взети по време на програма Аполо

5 март 2018 г. 16:30 ч. В периода между 1969 и 1972 година астронавтите от програма "Аполо" донесоха на Земята общо девет контейнера грунт и лунни скали. Контейнерите бяха запечатани още на лунната повърхност. 

Три контейнера от мисиите "Аполо 15", "Аполо 16" и "Аполо 17" остават все още неотворени. Те представляват същинско богатство за науката - недокоснати в продължение на десетилетия неизучени проби. 

"Пробите бяха умишлено запазени за времето, когато технологиите и инструментите напреднат до момент, в който ще можем да извлечем максимални научни ползи от тези уникални проби", съобщава ученият от НАСА Райън Зейглър.

Напомням на читателите, че макар и пилотираните полети до Луната да са приключили отдавна, научни открития от мисиите продължават да се правят до ден днешен. Например наскоро модерни мас-спектрометри успяха да открият вода във вътрешността на лунните базалти. 

Прочетете цялата статия на Ленърд Дейвид на Space.COM

charles-duke-collecting-lunar-samples.jp

На снимката - астронавтът от мисия "Аполо 16" Чарлз Дюк събира проби по време на лунната си разходка през 1972 година. Photo credit : NASA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2112-2018-opening-sealed-lunar-containers

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Космическият телескоп Хъбъл засне прахов пръстен около млада звезда

7 март 2018 г. 18:16 ч. Нови снимки от космическия телескоп "Хъбъл" разкриха интригуващи детайли относно младата звезда HR 4796A. Подробностите са описани в научна статия за The Astronomical Journal

Звездата е на възраст от 8 милиона години - т.е. тя е твърде млада (за сравнение нашето Слънце е на 4.5 млрд. години). Около звездата "Хъбъл" е успял да заснеме ярък пръстен от прахови отломки. Учените считат, че пръстенът може да е изваян от гравитационното привличане на някоя все още неустановена планета-гигант. И това не е всичко - в околностите отвъд пръстена има огромна пухеста прахова структура. 

Тази интересна звездна система е в самото начало на своето развитие - около нея тепърва се раждат планети. На практика тези прахови формации могат да са отломки от сбълскващи се протопланети в самия процес на междузвездната еволюция. Говорим за динамични процеси, които съвсем не са ограничени само до въздействието звезда-материя - има много други фактори, които преместват праховия материал в околностите. 

hubble-debris-ring.jpg

Credits: NASA/ESA/G. Schneider (Univ. of Arizona)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2115-2018-hubble-unveils-stellar-dust-disk

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех: Космическа ракета Союз-СТ-Б с ускорителен блок Фрегат-МТ благополучно изведе в орбита четири спътника O3b

9 март 2018 г. 22:10 ч. Тази вечер в 19:10 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана излетя "европеизираната" ракета "Союз-СТ". 

Два часа и 14 минути след старта четирите спътника "O3b" бяха въведени успешно в тяхната целева орбита. "О3b" са комуникационни спътници, ръководени от O3b Networks. В орбита през последните няколко години бяха въведени 12 спътника от серията, с днешното изстрелване групировката вече се състои от 16. Сателитите ще предават информация към Африка, Азия, Близкия изток и островите от Тихия океан.

Космическата ракета "Союз-СТ" представлява модификация на руското семейство-носители "Союз 2", създадена специално за спътниковите нужди на Европа. Изстрелването на руски ракети от европейския космодрум представлява най-тясното сътрудничество между Западна Европа и Русия през последните няколко години. 

Освен руски ракети "Союз-СТ", които са среднотоварни, от космодрума Куру могат да излитат и европейските ракети "Вега" (лекотоварни) и "Ариана 5" (тежкотоварни).

За допълнителна информация: Роскосмос

2018-9-march-soyuz-st-launches-successfu

Кадър от днешното излитане. Photo credit : Arianespace

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2118-2018-9-march-soyuz-st-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мощно и силно !

Държавната космическа агенция на Украйна предложи изграждането на космодрум в западната част на Австралия !
Посланикът на Украйна в Австралия Николай Кулинич заяви, че Украйна има "голям опит в глобалното космическо състезание"  и добави, че Украйна "още утре сутринта може да започне да изстрелва ракети в космоса, ако има ракетна площадка ! Това предложение е съвсем реалистично. Ние предлагаме нашите хора и нашия опит, ако Австралия има земя за използване, ако Австралия ни даде земя за кос модрум!" 

Това каза посланник Кулинич пред The West Australia.
 

Представям си ако местните жители австралийци построят космодрум то висококвалифицираните  украински космически специалисти ще могат да започнат веднага с изстрелването на украинско - австралийските ракети. 

Космоса става тесен. НАСА , Роскосмос, Илон Мъск, Китайците , Индия, ЕСА ще отстъпят част от полетите на новите играчи. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Днес отбелязваме 53 години от първата космическа разходка

18 март 2018 г. 11:55 ч. На 18 март 1965 година съветският космонавт Алексей Леонов напуска космическия си кораб "Восход 2" и излиза в открития космос само със скафандър. "Космическата разходка" на космонавта продължава едва 12-минути, но е първата в историята. 

Самото начинание едва не приключва трагично. Скафандърът на Леонов се раздува до степен до която космонавтът не може да се прибере обратно във въздушния шлюз. За щастие той успява да отвори клапан, с който изпуска част от въздуха и така успява да се върне в кораба.

leonov-spacewalking.jpg

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2129-2018-53-years-first-spacewalk

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Успех: Индия изстреля модернизирана ракета GSLV Mk.II със спътника GSAT-6A

29 март 2018 г. 15:00 ч. Днес в 14:26 ч. българско време от космическия център Сатиш Дхауан излетя благополучно ракетата GSLV Mk. II с комуникационен изкуствен спътник GSAT-6A, разработен от Индийската космическа изследователска организация ISRO.

Това бе първият полет на модернизирана ракета GSLV-MK.II с подобрена втора степен и нов тип двигател "Викаш".

Близо осемнадесет минути след началото на полета спътникът се отдели благополучно от горната степен на ракетата-носител и започна самостоятелен полет, с което приключи работата на GSLV. Това бе петият успешен полет на ракета от типа GSLV след завръщането й в експлоатация през 2014 година. 

2018-29-march-india-launches-gslv.jpg

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2144-2018-29-march-india-launch

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Американските астронавти Дрю Фойстел и Рики Арнолд излязоха в открития космос

2018-feustel-spacewalking.jpg

Тази снимка на Дрю Фойстел бе заснета днес от неговия колега Олег Артемиев малко след началото на "космическата разходка". Photo credit : NASA TV

29 март 2018 г. 18:10 ч.

Светослав Александров. Днес астронавтите на НАСА Андрю (Дрю) Фойстел и Ричард (Рики) Арнолд излязоха в открития космос. Очаква се "космическата разходка" на двамата да продължи около шест часа и половина.

Напомням на читателите, че Фойстел и Арнолд излетяха в космоса миналата седмица с кораба "Союз МС-08". Това е първото им излизане в открития космос като членове на настоящия екипаж на "Международната космическа станция".

Основната задача на астронавтите е да инсталират нови комуникационни антени на модула "Транкуилити", както и да подменят система от камери на гредата "Порт 1".

Наблюдавайте извънбордовата дейност в реално време тук: НАСА ТВ 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2147-2018-feustel-arnold-spacewalking

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Горещи Новини


НАСА подготвя мисия до Слънцето


НАСА подготвя уникална мисия до Слънцето. Към него ще бъде изстреляна сонда, която ще трябва да издържи на температури, достигащи 1400 градуса по Целзий, предаде бТВ.
Любопитна подробност е, че всеки, който желае, може да изпрати онлайн своето име на космическата агенция. То ще бъде качено на микрочип, който пък ще бъде поставен в апарата. Така вашето име ще може да стане част от амбициозната мисия.
Сондата ще бъде изстреляна на 31 юли и ще навлезе в орбита около Слънцето през 2024 година.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Снимки на деня: човек в космоса

30 март 2018 г. 15:00 ч. Вчера, на 29-ти март, астронавтите на НАСА Рики Арнолд и Дрю Фойстел излязоха в открития космос, за да обслужат американския сегмент на "Международната космическа станция". Извънбордовата дейност продължи шест часа и десет минути, а астронавтите свършиха успешно всички поставени пред тях задачи.

Фотограф от вътрешната страна на станцията бе руският космонавт Олег Артемиев, който успя да направи хубави снимки. Снимките бяха качени в Туитър [1].

От гледната точка на Артемиев обаче добра видимост имаше само към Дрю Фойстел, което означава, че качествени снимки на Арнолд за съжаление не можеха да бъдат направени. По случая руският космонавт организира задачка-закачка: познайте кои са краката, които се виждат на някои от фотографиите. Отговорът бе: на Дрю Фойстел. Всички снимки, публикувани от Артемиев, показват само и единствено Фойстел.

Но подобни неща се случват в космонавтиката. Най-известният пример, разбира се, е този на "Аполо 11". Понеже основен фотограф на мисията е бил Нийл Армстронг и камерата е била най-вече в неговите ръце, затова на снимките днес се виждат най-вече колегата му Бъз Олдрин. Качествени снимки на Армстронг, за съжаление, почти няма. 

Ето снимките от вчерашната "космическа разходка": 

2018-29-march-spacewalk1.png

2018-29-march-spacewalk2.png

2018-29-march-spacewalk3.png

2018-29-march-spacewalk4.png

2018-29-march-spacewalk5.png

2018-29-march-spacewalk6.png

Photo credit : Oleg Artemyev

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2148-2018-30-march-man-in-space

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Ракета Фолкън 9 на СпейсЕкс изведе успешно в първична орбита 10 спътника Иридиум

30 март 2018 г. 17:30 ч. Днес в 17:13 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния излетя ракета "Фолкън 9" на СпейсЕкс. Броени минути след началото на полета втората степен на ракетата постигна успешно своята първична околоземна орбита.

В рамките на днешния полет не се предвижда кацане на първата степен, но СпейсЕкс ще направят опит да върнат част от обтекателя.

Общо десет спътника от серията "Иридиум" ще трябва да бъдат вмъкнати в техните целеви орбити. 

2018-30-march-falcon-9-launches-iridium.

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2149-2018-spacex-falcon-launches-iridium-satellites

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Индия изгуби контакт с новоизстреляния спътник GSAT-6A

2 април 2018 г. 08:05 ч. На 29-ти март Индия успешно изстреля в космоса спътника GSAT-6A с модернизирана ракета GSLV MK. II. Макар че изстрелването беше успешно, наземните ръководители по-късно оповестиха, че радиоконтактът със спътника е изгубен след няколко обиколки на Земята. 

Загубата на спътника се е случила докато той се е готвил да изпълни своето трето и окончателно повдигане на орбитата си.

Индийските специалисти все още не губят надежда, че работоспособността на GSAT-6A ще бъде възстановена.

2018-29-march-india-launches-gslv.jpg

Запис от изстрелването на 29-ти март тук: тук (Youtube връзка)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2153-2018-april-india-loses-contact-newly-launched-satellite

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Обещанието изпълнено! СпейсЕкс провежда космически полет средно веднъж на две седмици!

4 април 2018 г. 18:00 ч. Частната космическа компания СпейсЕкс дълги години обещаваше, че ще дойде момент, в който ракетните полети ще са рутинни. Голямата цел беше да има поне едно изстрелване на две седмици.

Журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника ни съобщава [1], че обещанието вече може да се счита за изпълнено. След последното изстрелване на 2-ри април равносметката е следната: седем ракети са летяли от началото на януари до ден днешен. Да, понякога чакаме със седмици преди да видим някой старт, друг път графикът забързва - в края на март имаше полет на спътници "Иридиум", след това веднага в началото на април на кораб "Драгън". Но ако решим да усредним, резултатът е следният: СпейсЕкс изстрелва по една ракета веднъж на всеки 13 дни.

За известно време се съмнявахме, че това ще се получи. В началото на бизнеса СпейсЕкс пое много поръчки - близо 100 спътника чакаха своя полет, а в периода между 2012 до 2016 година компанията успяваше да изстреля максимум четири-пет ракети годишно. Но от началото на 2017-та година СпейсЕкс най-накрая постигна голямата си цел: масова продукция на множество ракети и тяхната бърза подготовка за полет. 

И това, което е най-хубавото - предлагането се увеличава, но и търсенето също се увеличава! 

Дългоочакваната революция в космонавтиката след дълги десетилетия на застой най-накрая пристигна.

2018-2-april-dragon-launches.jpg

Снимка от излитането на ракетата "Фолкън 9" с кораба "Драгън" на 2-ри април. Photo credit : NASA

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2158-2018-spacex-performance

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Успех: космическата ракета Атлас 5 изведе в орбита военния спътник CBAS и експерименталната платформа EAGLE

15 април 2018 г. 12:20 ч. Късно тази нощ в 02:13 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал излетя ракетата "Атлас 5" в най-мощната си конфигурация, с общо пет твърдогоривни ускорителя. На борда на ракетата пътуваха военния комуникационен спътник CBAS и експерименталната платформа EAGLE. Тази сутрин в 09:20 ч. ULA оповести успеха на мисията.

Това бе последният полет на "Атлас 5" преди най-критичните мисии на ракетата. Следващите две изстрелвания са много важни - първо през май с помощта на "Атлас 5" трябва да бъде изстреляна спускаемата мисия до Марс "ИнСайт", а след това през август ще лети корабът на Боинг "Старлайнър" на първия си роботизиран тестов полет. 

2018-15-april-atlas-v-launch.jpg

Снимка от изстрелването тази нощ. Photo credit : ULA

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2169-2018-15-april-atlas-v-launches-successfully

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Телескопът Хъбъл засне прекрасна снимка на мъглявината Лагуна по случай 28-мия си рожден ден

2018-hubble-lagoon-nebula.jpg

"Хъбъл" засне тази снимка на мъглявината Лагуна през февруари 2018 година. Photo credits : NASA/ESA/STScl

21 април 2018 г. 00:05 ч.

Светослав Александров. На 24-ти април 1990 година с помощта на совалката "Дискавъри" е изведен в космоса телескопът "Хъбъл". До този момент той си остава най-известният космически телескоп.

По случай 28-годишнината от изстрелването на "Хъбъл", НАСА публикува прекрасна снимка на мъглявината Лагуна, която доказва - макар и стар, телескопът още може да прави върхова наука! 

Лагуна се намира на около 4 000 светлинни години от нас. В центъра на снимката се забелязва чудовищна млада звезда, която е 32 пъти по-масивна и 200 000 пъти по-ярка от нашето Слънце. Тя облъчва околностите си с мощни слънчеви ветрове и страховита ултравиолетова радиация.

Това е хаотичен регион, в който раждането и смъртта съжителстват заедно. На пръв поглед облаците изглеждат спокойни и миролюбиви, но първото впечатление лъже. Колосалната звезда изхвърля такова голямо количество материал около себе си, че пречи на образуването на други звезди.

И въпреки това в най-тъмните ръбове на Лагуна се раждат млади слънца.

Космическият телескоп "Хъбъл" проведе наблюденията на мъглявината Лагуна през февруари 2018 година. 

За повече информация: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2181-2018-hubble-laguna-nebula

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Потвърдено - Уран мирише на пръдня

mjgqtfnuitibqvzyx4yv.png

https://gizmodo.com/stinky-molecules-confirm-uranus-smells-like-farts-1825467106?sf187597914=1

Причината е съдържанието на сероводород в атмосферата, както и съставът на облаците - сероводород и амоняк

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 часа, Joro-01 said:

Потвърдено - Уран мирише на пръдня

mjgqtfnuitibqvzyx4yv.png

https://gizmodo.com/stinky-molecules-confirm-uranus-smells-like-farts-1825467106?sf187597914=1

Причината е съдържанието на сероводород в атмосферата, както и съставът на облаците - сероводород и амоняк

(ОТ, за майтап:  По-страшно щеше да е, ако пръднята замирише на уран:ag:)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 7 часа, Малоум 2 said:

(ОТ, за майтап:  По-страшно щеше да е, ако пръднята замирише на уран:ag:)

За това питай хасковлии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Смешно е също, защото на английски името на планетата звучи като "твоят задник"(ако го цензурираме леко).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Роскосмос съобщи, че руски космически апарати са открили 2 нови руски острова в Арктика ! 

https://www.roscosmos.ru/25015/

При топенето на ледовете , се е оказало че под тях се намират скрити 2 руски острова. Заедно с островите и съответния шелф към Русия (и нейния шелф) са присъединеи 290 хиляди кв км. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Закъснях с публикуването, но и от самото начало не го хвахах. Изстрелване на ракета към Марс на живо

 

InSight Launches to Mars from Vandenberg Air Force Base

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Това е сеизмографът за Марс. Сеизмометър са го нарекли. Ще измерва и топлоотдаването на червената планета. Крайната цел - да даде представа за вътрешността на планетака, как се е формирала кората и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

И на юпитерианската луна Европа има гейзери!

14 май 2018 г. 18:20 ч. Нови открития от юпитерианската луна Европа - оказва се, че тя, подобно на сатурновата Енцелад, също изхвърля струи вода от подповърхностния си океан в космическото пространство. Откритията са публикувани в онлайн вариант на страниците на сп. Нейчър днес, на 14-ти май [1]

Изненадващо, откритията не са направени от съвременната автоматична междупланетна станция "Джуно", която изучава Юпитер от 2016-та година досега, а от предишната станция "Галилео", която работеше в околоюпитерианска орбита между 1995 и 2003 година. Повторен анализ на старите данни от инструментите на "Галилео" показват, че Европа има свои собствени гейзери.

През 2013-та и 2016-та година телескопът "Хъбъл" откри за пръв път данни за водни струи от Европа, но учените в началото бяха силно скептични. Едва през 2017 година екип учени от Мичиганския университет решиха да се поразровят и да проверят дали в данните от "Галилео" няма случайно измервания, които изследователите са пропуснали, но днес могат да се разтълкуват като показателни за гейзери. И да - оказва се, че автоматичната станция е минавала периодично през водните струи, а учените първоначално не са разбрали!

Новината е повече от добра. НАСА вече планира мисията "Европа Клипер", която ще лети до юпитерианската луна през следващото десетилетие. За съжаление поради бюджетни и политически проблеми още не е ясно със сигурност дали ще бъде направен спускаем апарат, който ще е в състояние да излети навреме. Но сега, след като се знае, че Европа периодично изхвърля водни струи, може да не се налага да се стига чак до повърхността и да се дълбае във вътрешността, докато се стигне до океана. Гейзерите предоставят материал, който ще може да бъде анализиран, а инструментите на "Европа Клипер" са специално предназначени да могат да го уловят и подложат на изследвания. 

2018-europa-plumes.jpg 

Юпитерианската луна Европа, заснета от "Галилео" в края на 90-те години. Image credit: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2211-2018-galileo-moon-water-plumes

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Поне има вода в излишък. Енергията обаче може да е кът там. Не е зле да се изпрати някой роувър

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Астронавтът Маруцио Кели ще се опита да стане едва вторият астронавт, качил Еверест

everest-from-orbit.jpg

Хималаите, заснети от борда на "Международната космическа станция". Photo credit : NASA

16 май 2018 г. 19:30 ч.

Светослав Александров. Знаете ли колко човека има, които са летяли в космоса и също така са били на най-високата точка от Земята? Само един! Това е астронавтът Скот Паразински на НАСА. Паразински лети за последен път до "Международната космическа станция" през октомври 2007 година. След това през май 2008 година прави един неуспешен опит да качи Еверест, но се връща обратно поради травма. Накрая през май 2009 година той успява и достига най-високата планина. 

Сега астронавтът Маурицио Кели се опитва да повтори постижението на Паразински. В своя Фейсбук профил [1] Кели току що оповести, че е достигнал успешно Лагер 4 и през следващите няколко часа ще се опита да привърши с изкачването си на Еверест. 

Няколко думи за Маурицио Кели: преди да стане астронавт на Европейската космическа агенция (ЕКА), неговата кариера е била свързана с Военновъздушните сили на Италия. Кели лети само един път в космоса, на борда на совалката "Колумбия" през 1996 година. По време на неговата експедиция той успешно снима Еверест от космоса и тогава се заражда мечтата му да го изкачи.

"Всеки, поне веднъж в живота си, си е мечтаел поне за момент да докосне върха", споделя астронавтът.

През настоящата 2018-та година много хора се очертават да посетят Еверест, а сред тях е и българинът Атанас Скатов, който наскоро успешно изкачи осемхилядника Чо Ою. През 2018-та трябваше и Боян Петров да стигне до най-високата точка на Земята, но уви, днес той се води безследно изчезнал след качването му на Шиша Пангма. 

За повече информация относно експедицията на Маурицио Кели: Mauriziocheli.com

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2215-2018-astronaut-maruzio-climbing-everest

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Астронавтът Маурицио Кели успешно изкачи Еверест

17 май 2018 г. 12:30 ч. Маурицио Кели достигна успешно до най-горните части на връх Еверест, съобщава фейсбук страницата му [1]. С това той се превърна едва във втория астронавт в световен мащаб, който е летял в космоса и е изкачил успешно най-високия връх на планетата. Преди него само американецът Скот Паразински, ветеран от пет мисии на совалка, е качвал Еверест през 2009 година.

Кели е първият европеец, който успя да постигне това. 

everest-from-orbit.jpg

Хималаите, заснети от борда на "Международната космическа станция". Photo credit : NASA

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2217-2018-mauricio-cheli-summits-everest

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...