Отиди на
Форум "Наука"

Кратки новини - Космически науки


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Русия възобновява полетите от Восточний на 1-ви февруари

11 януари 2018 г. 17:18 ч. Роскосмос оповести днес [1], че в монтажно-изпитателния корпус на космодрума Восточний е започнала подготовката за изстрелването на космическите спътници "Канопус-В" №3 и №4. Ускорителният блок "Фрегат" вече е зареден с гориво, а понастоящем специалистите подготвят електрозахранващите източници и провеждат електрическите изпитания на спътниците. Когато всички операции с космическата апаратура завършат, специалистите ще пристъпят към сглабянето на предната част на ракетата.

По-рано комплексът от първа и втора степен на ракетата "Союз-2.1а" премина успешно през всички необходими пневмовакуумни и електрически изпитания.

Изстрелването ще бъде проведено на 1-ви февруари. Това ще е третият полет от новия руски космодрум Восточний.

Първоначално този полет трябваше да бъде проведен през декември, но по време на второто изстрелване от Восточний на 28-ми ноември ракетата "Союз" с модул "Фрегат" не успя да изведе в правилната орбита основния спътник "Метеор-М" №2-1 заедно с още 18 вторични малки спътника и това доведе до отлагания на графика.

2018-vostochny-prep-kanopus.jpg

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2036-2018-vostochny-launch-1-feb

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Китай изстреля два спътника за навигационната си система Бейдоу

12 януари 2018 г. 08:00 ч. Късно тази нощ в 01:18 ч. българско време от космодрума, разположен в китайската провинция Съчуан, излетя ракетата Long March 3B с два спътника от навигационната система Бейдоу. Китайските власти оповестиха, че изстрелването е успешно.

Бейдоу е четвъртата система за глобално позициониране в световен мащаб след системата GPS на САЩ, ГЛОНАСС на Русия и Галилео на Европейския съюз.

Днешното изстрелване беше второто за Китай за 2018-та година и то се случи два дни след като ракетата Long March 2D изведе в орбита спътници SuperView. Китай планира през 2018 г. да изстреля общо 40 ракети и да се позиционира като световен лидер в изстрелванията.

beidou.jpg

Илюстрация на китайската система за глобално позициониране. Photo: Beidou.gov.cn

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2041-2018-china-launches-beidou-satellites

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Две успешни космически изстрелвания бяха проведени днес - едно американско и едно китайско

13 януари 2018 г. 10:50 ч. Тази нощ в 00:10 ч. българско време от базата Ванденберг в Калифорния излетя ракетата "Делта 4" със спътника NROL-47 за нуждите на Националния разузнавателен офис на САЩ. Два часа и 20 минути от началото на полета спътникът се отдели успешно от горната-степен на ракетата-носител и започна мисията си за американското разузнаване.

Освен това днес в 09:10 ч. българско време излетя китайската ракета "Лонг Марч 2Д". Това бе третото изстрелване на Китай за 2018-та година, като Китай има за цел да проведе над 40 космически полета до края на декември - ако това се случи, ще е рекорд. В орбита беше успешно изведен спътникът LKW-2 за дистанционно сондиране на Земята.

2018-delta-4-launches-nrol-satellite.jpg

Снимка от изстрелването на САЩ. Photo credit : ULA

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2043-2018-13-jan-two-launches

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Частната компания Рокет Лаб оповести, че второто изстрелване на ракетата Електрон ще е след 20-ти януари

13 януари 2018 г. 11:05 ч. Частната американска компания Рокет Лаб, която има космодрум и стартова площадка на територията на Нова Зеландия, оповести, че второто изстрелване на ракета "Електрон" ще бъде осъществено след 20-ти януари(източник).

Първоначално компанията планираше стартът да е през декември, но поради различни технически и метеорологични проблеми, съчетани с предпразничната умора на наземния екип, изстрелването беше отложено за 2018-та.

Ракетата "Електрон" е специализиран носител за малки космически апарати. Ако полетът е успешен, тя може да се превърне в първата ракета, изпратила миниатюрни спътници в орбита - макар че има информация, че Япония също може да се опита да изстреля малка ракета приблизително около това време. Оформя се интересна надпревара около частниците и държавите, разработващи мини-ракети.

Малките космически апарати са най-перспективната и обещаваща област на космонавтиката през последните години. Днес всеки космически ентусиаст може да изстреля в орбита малък спътник на цена под $200 000 долара. Но възможностите за полети засега са ограничени - такива спътници най-често летят като вторичен товар на стандартни ракети-носители или се извеждат от борда на "Международната космическа станция". Поради това създателите им нямат голям контрол върху орбитата, в която ще попаднат.

Когато бъдат въведени в експлоатация малките ракети, ще има възможности малките спътници да летят до специализирани орбити, както и на междупланетни мисии. Ако полетът на "Електрон" е успешен, при някой от следващите стартове ракетата ще трябва да изведе първата частна спускаема мисия до Луната.

2017-rocketlab-window-opens-dec-8.jpg

Снимка на ракетата, която предстои да излети след 20-ти януари. Photo credit : Rocket Lab

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2044-2018-electron-second-launch-jan-window

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Оюе една новина:

Част от китайска ракета падна и избухна в близост до къщи (видео)

 

НаукаOFFNews | ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 януари 2018 в 19:071790
1515864243_6_559x*.jpg
 

В социалните мрежи се появиха снимки на падналата част от китайска ракета, извела в космоса два навигационни спътника. Това се случва недалеч от жилищен квартал в централната част на страната.

На кадрите се вижда как се появява огнената топка и се приземява продълговат обект. Видеоклипът с подробности за експлозията е публикуван на страницата на ChinaSpaceflight в Twitter.

Това е може би една от отделилите се степени на ракетата Long March 3B, отбелязва Business Insider. Изданието смята, че падането може да е планирано, но е малко вероятно да е предвидено да се случи в непосредствена близост до къщите.

В социалната мрежа се появи и снимка на все още горящата ракета, която се вижда горе.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Chast-ot-kitajska-raketa-padna-i-izbuhna-v-blizost-do-kashti-video_101100.html

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех: Япония изстреля за трети път малката ракета Епсилон

2018-17-jan-epsilon-launches.png

Кадър от снощното изстрелване. Photo credit : JAXA

18 януари 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Снощи в 23:06 ч. българско време от японския космодрум Учиноура излетя благополучно малката ракета "Епсилон" с радарния спътник ASNARO-2.

Това бе третият полет на японската ракета "Епсилон" - сравнително малък носител с товароподемност между 700 и 1500 килограма до ниска околоземна орбита. Ракетата дебютира през 2013 г. с японския ултравиолетов телескоп "Спринт-А", който и досега наблюдава планетите от Слънчевата система. Вторият полет на "Епсилон" бе през 2016 година, когато излетя спътникът "Арасе" за изучаване на поясите Ван Алън. Третият полет бе първоначално планиран за 2017-та година, но поради технически причини се измести за 2018-та. Спътникът ASNARO-2 е експериментален сателит за наблюдения на Земята посредством радарна технология.

Ракетата "Епсилон" бе създадена, за да замести старата японска ракета "М-V". "М-V" беше много успешен носител, но за съжаление твърде скъп и поради това неизгоден за Япония. Пенсионирането на "M-V" бе през 2006 година, а до влизането на "Епсилон" в експлоатация минаха дълги години, през които Япония зависеше от чужди ракети като руско-украинската "Днепър" за изстрелването на малки спътници.

Едно изстрелване на "Епсилон" струва около $38 милиона долара - половината в сравнение със сумата, нужна за полет на "M-V".

Запис от изстрелването: Тук (Youtube Link)

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2049-2018-epsilon-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Американски активистки искат да заменят израза за пилотиран космически полет с полово неутрален еквивалент

19 януари 2018 г. 12:30 ч. Бурна дискусия се води в Туитър през последните няколко дни. Казано накратко, някои американски активистки са подразнени от традиционния израз, използван на сайтовете на НАСА и в медиите за пилотиран космически полет. На английски се употребява масово израза "manned spaceflight".

В очите на някои хора обаче този израз дискриминира жените, които летят в космоса, и поради това по-удачно би било полово-неутралния израз "crewed spaceflight". Това от друга страна не се харесва на много космически ентусиасти, тъй като звученето на crewed наподобява на друга английска дума - crude.

30-march-peggy-whitson-spacewalk.jpg

Снимка на американската астронавтка Пеги Уитсън по време на космическа разходка през 2017 година. Photo credit : NASA/ESA

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2050-2018-crewed-spaceflight

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Космическата ракета Атлас 5 изведе в орбита спътника SBIRS

2018-20-jan-atlas-v-sbirs-launch.jpg

Кадър от изстрелването тази нощ. Photo credit : ULA

20 януари 2018 г. 08:40 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 02:48 ч. българско време от стартовата площадка на космодрума Кейп Канаверал излетя ракетата "Атлас 5" в конфигурация само с един страничен твърдогоривен ускорител. Ракетата благополучно изведе в орбита четвъртия спътник SBIRS за нуждите на Пентагона. Всички четири спътника са част от глобална спътникова групировка, които посредством инфрачервени детектори ще успяват да засичат стартовете на междуконтинентални балистични ракети, застрашаващи територията на САЩ. 

Днешното изстрелване беше първото за "Атлас 5" през 2018 година. Общо осем полета са планирани за тази ракета до края на декември, някои от които са доста съществени. По-късно през пролетта с помощта на "Атлас 5" НАСА ще трябва да изстреля към Марс спускаемата мисия "инСайт", а през втората половина на годината се очертава да е дебютният полет на космическия кораб на Боинг "Старлайнър", с помощта на който впоследствие американците планират да възобновят пилотираните експедиции до "Международната космическа станция".

Освен всичко останало, първото изстрелване на "Атлас 5" дава възможност на СпейсЕкс да продължат с изпитанията на свръхтежката си ракета "Фолкън Хеви". През изминалите две седмици бяха проведени множество "мокри изпитания" - т.е. зареждане с гориво, но все още не се е стигнало до статично запалване. Частната компания сега планира то да е най-рано в понеделник. Много космически ентусиасти са изнервени покрай забавянето, но няма как - подобни забавяния са неизбежни при изпитанията на нови ракети. СпейсЕкс ще задейства двигателите само когато има увереност, че ще е напълно безопасно. Никой не иска авария в близост до стартовата площадка. 

Пълен запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2051-2018-atlas-v-launches-sbirs

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Първата отпечатана с 3D принтер ракета достави на орбита сателити (видео)

Ракетата Electron е първата в света, чийто двигател бе отпечатан на 3D принтер.

Голямата амбиция на Rocket Lab е да разработва леки и евтини ракети-носители.

Този уикенд американската частна космическа стартъп компания Rocket Lab успешно стартира втората си ракета Electron за решаващ тестов полет - и достигна орбита за първи път и достави три комерсиални спътника на орбита, съобщи The Verge.

Ракетата Electron е първата в света, чийто двигател бе отпечатан на 3D принтер, съобщава компанията в своя сайт.

1516608212_1_559x*.jpg

Стартът се състоя в неделя на полуостров Махия в Нова Зеландия. Rocket Lab се справи със задачата си и успешно са доставени три спътника на клиенти.

Голямата амбиция на Rocket Lab е да разработва леки и евтини ракети-носители. Ето защо ракетата Electron на компанията не е много голяма - висока е около 17 м, ниска в сравнение с Falcon 9 на SpaceX, която е 55 м висока. И капацитетът на Electron е ограничен, способна е да достави на орбита малки спътници и товари между 150 и 225 килограма. За сравнение, Falcon 9 може да изнесе над 22 тона на подобна орбита.

Rocket Lab вече се опита да стартира ракетата Electron през май 2017 г., но ракетата не може да излезе на орбита.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Parvata-otpechatana-s-3D-printer-raketa-dostavi-na-orbita-sateliti-vi_101540.html

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Дано не закъснявам, сетих се след 20 мин..

Космическа разходканаживо от канадската космическа агенция

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Лунната надпревара на Гугъл ще завърши без победител ... но позитивите се оказват много

23 януари 2018 г. 16:00 ч. Надпреварата на Гугъл, в рамките на която частни компании се съревновават за $20-милиона награда, приключва на 31-ви март. Шестнадесет екипа се съревноваваха. Пет стигнаха до финала - т.е. бяха разработили хардуер и някои имаха договори за изстрелване. В края на краищата никой няма да успее да изпрати спускаем апарат на Луната с луноход преди тази дата. Гугъл няма намерение да удължава повече срока.

Причините, поради която надпреварата ще завърши без победител, са много и разнообразни. Някои от стартъпите като СпейсИл и Тийм Индус не успяха да намерят своевременно финансиране. Други като Муун Експрес и Синерги Муун разчитаха на ракети, които още не бяха готови - "Електрон" и "Нептун". Всички проекти преминаха през отлагания.

Въпреки всичко, дори и без победител, позитивите за космонавтиката се оказаха много големи. Известна част от компаниите все още са активни и разработват хардуер. Някои като Муун Експрес и СпейсИл продължават да планират мисии до Луната, макар и след 31-ви март. Частната ракета "Електрон" дебютира тази неделя - невероятен успех! Но най-важното - беше създадена нова частна космическа индустрия, която продължава да набира скорост и до този момент.

Бъдещето никога не е изглеждало по-оптимистично.

Moon-express-lander-testing.png

На снимката - спускаем апарат на "Муун Експрес" по време на изпитания. Photo credit : Moon Express

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2057-2018-google-lunar-xprize-no-winner

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Аномалия при изстрелването на европейската ракета Ариана 5, но не се стигна до провал на мисията

2018-26-jan-ariane-5-partial-failure.png

Кадър от изстрелването. Photo credit : ArianeSpace

26 януари 2018 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. През инфарктна ситуация преминаха ръководителите на полета на ракетата "Ариана 5" късно тази нощ, когато излетя от космодрума Куру във Френска Гвиана. Веднага след запалването на втората степен на ракетата, на Земята престана да постъпва телеметрична информация от нея. Това доведе до опасения, че двата спътника - SES 14 и Al Yah 3 са загубени. 

Въпреки неочакваната аномалия, накрая се стигна до хепи енд. Беше установен контакт и с двата спътника и се оказа, че те се намират в стабилна орбита - със съвсем леки отклонения спрямо планираната. 

Аномалията за малко щеше да прекъсне дългогодишната серия от благополучни изстрелвания на европейската ракета "Ариана 5". Преди снощния старт, ракетата беше провела общо 82 последователни успешни полета в рамките на 15-годишен период. Поради високата успеваемост "Ариана 5" се счита за най-надеждната ракета в цял свят. 

За щастие аномалията няма да има преки негативни последствия - с малък разход на гориво, както SES 14, така и Al Yah 3 ще успеят да направят самостоятелно необходимите си маневри, за да стигнат до окончателната си орбита. Спътниците ще се използват за комуникационни цели. 

Въпреки това ситуацията днес беше достатъчно притеснителна. Космическите ентусиасти знаят, че предстои изстрелването на една от най-високо рисковите и скъпи мисии в историята на космонавтиката. През 2019 година ще бъде изстрелян най-накрая телескопът "Джеймс Уеб", наследник на "Хъбъл". "Джеймс Уеб" е разработен за $9 милиарда долара, създаването му беше изключително сложен процес и премина през отлагания, продължили десетилетия. Понеже никой не иска да се стигне до загуба на телескопа в случай на евентуална авария при изстрелването, поради тази причина беше избрана най-надеждната до този момент ракета-носител - "Ариана 5". И фактът, че се стигна до аномалия при днешния полет, дори и да е малка, изправи косите на много астрономи. Никой няма да си отдъхне, докато "Джеймс Уеб" не излети успешно през пролетта или лятото на 2019 година. 

Запис от старта: тук (Youtube връзка)

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2062-2018-26-jan-ariane-5-launch-anomaly

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Снимка на деня: космическото селфи на астронавта Марк Ванде Хай

28 януари 2018 г. 13:55 ч. Когато във вторник, 23-ти януари, беше проведена първата "космическа разходка" на годината, астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай направи интересно космическо "селфи". 

Напомням на читателите, че по време на извънбордовата дейност Ванде Хай и Скот Тингъл извършиха ъпгрейд на роботизираната ръка на "Международната космическа станция".

В понеделник, на 29-ти януари, Ванде Хай отново ще излезе в открития космос, като този път ще му асистира японският колега Норишиге Канаи. 

Източник: НАСА

23-jan-mark-vande-hei-selfie.jpg

Photo credit : NASA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2066-2018-mark-vande-hei-selfie

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех: Космическата ракета Фолкън 9 на СпейсЕкс изведе в орбита спътник за нуждите на Люксембург

1 февруари 2018 г. 00:01 ч. Тази вечер в 23:25 ч. българско време СпейсЕкс изстреля за шести път ракета "Фолкън 9" с вече използвана първа степен. Този път обаче компанията реши да не връща отново степента - цялото гориво на борда на ракетата бе нужно, за да може да бъде изведен в суперсинхронна трансферна орбита люксембургският спътник GovSat-1. 

Това бе вторият полет на СпейсЕкс за годината. В началото на януари ракета "Фолкън 9" изведе успешно в космоса топ-секретен спътник "Зума" за неизвестна американска агенция, но по-късно по причини, несвързани със СпейсЕкс, спътникът претърпя авария. 

Сега вече СпейсЕкс може да се фокусира изцяло върху третия са полет, планиран за 6-ти февруари. Тогава, ако планът бъде спазен, няма технически проблеми и метеорологичните условия са благоприятни, ще бъде изстреляна за пръв път свръхтежката ракета "Фолкън Хеви"

2018-31-jan-falcon-9-launch.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2070-2018-31-jan-govsat-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, SAlexandrov said:

Този път обаче компанията реши да не връща отново степента - цялото гориво на борда на ракетата бе нужно, за да може да бъде изведен в суперсинхронна трансферна орбита люксембургският спътник GovSat-1. 

изглежда че това не е цялата информация:

============

"Ракетата на SpaceX Falcon 9 тества нова технология за приземяване, която завърши с успешно кацане в океана.
На 31 януари компанията на Илон Мъск изстреля спътникът SES-16/GovSat-1 на LuxGovSat, като мисията не бе интересна, а първата степен на ракетата не бе предвидена за кацане.

SpaceX обаче явно не са казали всичко за мисията, защото са решили да тестват нова технология за екстремно приземяване. Мъск обяви, че ракетата е използвала много по-голяма мощ, непосредствено преди кацането си. Това би могло да нанесе повреди на плаващата платформа, а технологията е предвидена за аварийно кацане в самия океан.

Тестовете са приключили успешно и в момента първата степен на Falcon 9 се носи над вълните на океана. SpaceX предвижда да изтегли ракетата на сушата и да рециклира частите й.

Мъск от своя страна е бил изумен, че ракетата е оцеляла при кацането си в океана.
==============
Или превода не е точен или преводача не е бил особено компетентен, защото има известно объркване в това инфо.
Но в общи линии според интерпретацията ми, излиза че поради причина че горивото е ползвано за доставка на сателита на по-висока от стандартната орбита, са ползвали да пробват аварийното кацане на първата степен направо в морето, след като не е налично гориво за управляемото й завръщане на платформата. Което не само е логично и естествено да се замисли и въведе в технологичния сценарий, но то има и своите позитивни инженерни и финансови страни
Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Тука стават разни смешни изказвания за полети и изследване на Червената Планета Марс от разни частни космически  фирми и дьржавни такива агенции. Празни прииказки нямат шанс.

Единственно Австрия има шанс скоро да изпрати експедиция до Марс. Вече специална група доброволци астронавти австрийци  от Австрийската Космическа Агенция се готвят за полет до Марс в Оман. 

Бас държа че ако австрийските астронавти не стьпят пьрви на Марс то най- късно до началото на 22 век ще са стьпили вече там и ще има австрийска база на Червената планета ! Залагам каса бира или шампанско.

IMG_20180209_121005.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Изненада: спътник на НАСА, считан за повреден, възобнови връзка със Земята след повече от десетилетие!

IMAGE.jpg

Спътникът IMAGE. Photo credit : NASA

10 февруари 2018 г. 16:00 ч.

Светослав Александров. На 25-ти март 2000 г. космическата ракета "Делта 2" успешно извежда в космоса IMAGE, изследователски спътник на НАСА. Сателитът работи успешно в продължение на близо шест години и прави важни проучвания за земната магнитосфера и нейното взаимодействие със слънчевия вятър. Мисията е толкова успешна, че на базата на нейните данни са написани близо 400 научни публикации в академични списания.

За съжаление през декември 2005 година IMAGE неочаквано преустановява радиовръзката си със Земята. Последващите опити да бъде възстановена работоспособността на спътника, които включват изпращането на команди "на сляпо", използването на различни DSN антени и дори непринадлежащи на НАСА комуникационни станции, завършват неуспешно и мисията е обявена за приключена. Така спътникът е счетен за мъртъв и нефункционален. 

В началото на януари 2018-та година ракета на СпейсЕкс "Фолкън 9" извежда в орбита силно засекретен спътник за американските военни, известен под кодовото название "Зума". Поради неоповестени причини стартът се проваля, макар че космическите експерти подозират, че причината за провала може да се крие в дефектен адаптер на компания Нортроп Груман. Разбира се, в днешно време колкото и да е секретен един проект, той никога не може да бъде скрит изцяло - особено от очите на астрономи-аматьори, които наблюдават нощното небе и разгадават някои от тайните дори и на военните проекти. Така през януари астрономът-аматьор Скот Тили започва да търси въпросния спътник "Зума", но вместо това попада на сигнал от друг спътник. Това първоначално не го изненадва - астрономът пише, че си е в реда на нещата понякога да открие данни от други сателити (източник: skyriddles).  Но след проверка на информацията за евентуалния източник, Тили е шокиран - сигналът идва от отдавна загубения IMAGE! 

Впоследствие НАСА се заинтересува от случая и потвърждава - спътникът наистина е "възкръснал", батерията му е напълно заредена и нещо повече - изглежда в добро състояние! Следващата стъпка за агенцията ще е да активира научните му инструменти на борда. Но това може да се окаже доста трудна задача - говорим за 12-годишен софтуер, инсталиран на дори още по-стар компютър. Компютърните системи и софтуерът са се развили драстично за това време, тъй че ще има нужда от време специалистите да се научат как правилно да управляват спътника.

Понастоящем има някои загадки, на които все още няма отговор. Основните въпроси, които НАСА се опитва да разгадае, са:

1. Какво е довело до това спътникът да се рестартира и да започне отново да изпраща радиосигнали?

2. Защо само една част от бордовите електронни компоненти работят, но не и другите? Нещо повече - НАСА понастоящем комуникира със спътника посредством бордовия електронен комплект А. Само че през 2004 година специалистите смятаха, че комплектът А се е повредил безвъзвратно и не може да бъде използван, поради което комуникацията беше превключена към комплекта Б. Поради какви причини комплектът А отново работи след толкова време, това предстои да бъде тепърва разгадано.

Ако през следващите дни и седмици бъде установено, че някои от научните инструменти на IMAGE продължават да работят и могат да събират още изследователски данни, ще бъде свикан борд от учени, които ще разгледат научния потенциал и евентуално възможността за възобновяване на дейността на мисията на фона на ограничения бюджет, който се полага за вече работещи изследователски експедиции на НАСА. 

За повече информация: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2083-2018-image-satellite-resurrected

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех: Ракета Союз-2.1а изведе в орбита товарния кораб Прогрес МС-08

13 февруари 2018 г. 12:45 ч. Тази сутрин в 10:13 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя руската ракета "Союз-2.1а" с товарния космически кораб "Прогрес МС-08". Корабът ще се скачи с "Международната космическа станция" след два дни.

На борда на кораба пътуват 1390 килограма "сух товар", заедно с 890 килограма гориво, 420 килограма вода и 46 килограма сгъстен кислород. Заедно с тях пътува и апаратура към проекта "Икарус", която руските космонавти ще разгърнат в открития космос. "Икарус" е руско-немска програма за изучаване на миграцията на животните и птиците. По предварителна информация извънбордовата дейност на космонавтите, в рамките на която апаратурата ще бъде изнесена в космоса, ще се проведе през май тази година.

За повече информация: Роскосмос

2018-13-feb-progress-launch.jpg

Кадър от днешното изстрелване - ЦЭНКИ/Роскосмос

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2087-2018-progress-ms-08-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Снимка на деня: Изстрелването на Союз-2.1а с товарен кораб Прогрес

13 февруари 2018 г. 18:30 ч. Както днес беше вече оповестено на страниците на сайта, по-рано през деня излетя успешно ракетата "Союз-2.1а" с товарен космически кораб "Прогрес".

Фотографите са успели да направят забележителни снимки на излитащата ракета, която буквално е вдигнала огромен облах от пепел и сняг. Най-красивата от тези снимки е показана по-долу.

Още снимки можете да изтеглите от сайта на РКК Енергия.

2018-13-feb-progress-launches.jpg

Снимка: РКК Енергия - натиснете тук, за да я разгледате в цял размер

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2088-2018-13-feb-photo-of-the-day

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Elon Musk иска да покрие света с интернет от космоса

SpaceX стартира: Елон Муск да изпрати интернет сателити в космоса ТАЗИ СЕДМИЦА

 

  След постигането на огромен успех с Falcon Heavy, космическият предприемач, г-н Musk, се надява сега да изгради световна широколентова мрежа със сателити, след като одобрението бе дадено от американския федерален регулатор за комуникации във Федералната комисия по комуникациите (FCC) в сряда.

Председателят на ФКС Ажит Пай заяви: "Сателитната технология може да помогне на американците, които живеят на селски или трудно обслужващи места, където кабелите с оптични кабели и клетъчните кули не достигат."

 

Лондонският вестник "Таймс" съобщи: "Демонстрационните сателити, които ще бъдат във формата на кутия с размери 3 фута на 2,2 фута на 2,2 фута, ще бъдат част от първата фаза на тестване за така нареченото съзвездие на SpaceX, което компанията каза първоначално ще се състои от 4 425 спътника. "

Г-н Мъск преди това говори през 2015 г. за плановете си да управлява сателитно-интернет бизнес, който би осигурил евтин широколентов интернет по целия свят и ще помогне да се финансира бъдещ град на Марс.

Той каза, че компанията иска да създаде "глобална комуникационна система", която той сравнява с "възстановяването на интернет в космоса" и ще бъде по-бърз от традиционните интернет връзки.

https://www.express.co.uk/news/science/919437/SpaceX-launch-Elon-Musk-send-internet-satellites-into-space-this-weekend

 

Изстрелването на SpaceX: Мрежата Starlink от 12 000 сателита на Elon Musk ще бъде излъчвана по целия свят

SPACEX пусна ракета Falcon 9 в орбита днес, за да достави първите прототипи от 12 000 орбитални спътника, които един ден ще намалят достъпа до интернет на всеки един човек на планетата.

Южноафриканският милиардер разкри плановете си за глобална мрежа от 12 000 интернет сателита, наречена Starlink, а Федералната комисия по комуникации (FCC) на САЩ току-що му даде зелена светлина.

https://www.express.co.uk/news/science/919947/space-launch-starlink-satellites-internet-network-elon-musk

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Автоматичната лунна станция на НАСА Лунър Риконисънс Орбитър засне прекрасен кратер

2 март 2018 г. 18:30 ч. Макар че често пъти е подценявана, нашата Луна е наистина красива - и доказателство за това е тази снимка, заснета в края на 2017 година от мисията на НАСА "Лунър Риконисънс Орбитър". 

На снимката се вижда кратерът Пиерацо - ударна формация с диаметър 9 километра.

Кратерът буквално блести на фона на останалия терен. Има причина това да е така - когато дадена формация на Луната е по-ярка от другите, това означава, че е по-млада от тях. Т.е. този кратер е на възраст едва няколко милиона години, докато други лунни кратери са на милиарди години. 

Напомням на читателите, че "Лунър Риконисънс Орбитър" бе изстреляна през 2009 година и оттогава, в продължение на вече почти девет години, станцията изучава естествения ни спътник. 

За повече информация: НАСА

2018-lro-beautiful-crater.png

Photo credit : NASA/GSFC/Arizona State University

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2110-2018-lro-beautiful-crater

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...