Отиди на
Форум "Наука"

Кратки новини - Космически науки


Recommended Posts

  • Администратор

Корабът Сигнус пристигна на МКС!

26 март 2016 г. 13:55 ч. Днес астронавтът на НАСА и командир на 47-мата експедиция до "Международната космическа станция" Тим Копра успешно захвана новия американски космически кораб "Сигнус" с роботизираната ръка на станцията "Канадарм".

На борда на кораба се намират множество научни уреди и технологични демонстратори, сред които е уникалната установка Saffire, която ще позволи да се тества какво се случва по време на голям пожар на борда на космически кораб.

Корабът "Сигнес" ще остане прикачен към "Международната космическа станция" в продължение на два месеца.

 

2016-cygnus-approach-26-march-2016.png

На този кадър от днес се вижда приближаващият кораб "Сигнус" към "Международната космическа станция". Credit : NASA TV

Източник: http://www.cosmos.1.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

Открито е подобие на галактичните клъстари (най-големите наблюдавани обекти във Вселената). Заради очевидното подобие на формите им, при различни размери, показаната група от 4 различни клъстера е наречена "руски матрьошки".

http://arxiv.org/abs/1601.03741

galaxy cluster outskirts.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

33.jpg

 

Хорек остановил Большой адронный коллайдер - БАК

29.04.2016 - 23:39
Хорек остановил Большой адронный коллайдер | Русская весна

Самый масштабный в мире научный эксперимент пришлось прервать из-за того, что животное, похожее на хорька или куницу, случайно вызвало короткое замыкание на БАК, сообщает научно-популярный журнал New Scientist.

В пятницу, 29 апреля, научная лаборатория осталась без электричества из-за того, что мелкий зверек забрался в трансформатор и повредил провода. Само животное в результате инцидента погибло.

«Я могу подтвердить, что ночью у нас были некоторые проблемы с электричеством. Мы подозреваем, что это могло произойти из-за мелкого животного», — рассказал пресс-секретарь ЦЕРНа Арно Марсолье.

По его словам, для восстановления работы коллайдера потребуется несколько дней.

Большой адронный коллайдер создан Европейской организацией ядерных исследований (ЦЕРН) при участии физиков из многих стран, в том числе из России. Он расположен на границе Швейцарии и Франции. В его 27-километровом кольце сталкиваются пучки протонов, разогнанные до почти световой скорости.

***

Някакво животиче, подобно на невестулка или плъх испортило най свръх модерната и ценна техника в Европа. 

 

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Инженерни науки

На снимката се вижда вдлъбнатина на едно от стъклата на купола на Международната космическа станция.

Window Damage

Вдлъбнатината) е с големина 7 мм. Причинена е от сблъсък с частица, с големина няколко микрометра, най-вероятно с изкуствен произход (отломка, отпадък) от метал или боя. Всички на борда са добре и станцията е извън опасност. Новина е за нас, случката е от няколко месеца. Инцидентът обаче напомня, че космическия боклук е сила с която трябва да се съобразяваме.

В прессъпбщението по повод снмката, ЕКА отбелязва:

"Обект до сантиметър може да извади от строя инструмент или критична за полета система. Всичко над сантиметър може да поникне през щитовете на модулите на екипажа, a всичко над 10 см може да разбие станцията на парчета".

 

Причината за големите поражения е високата скорост на обектите - 17 500 мили в час, и НАСА оценява броя на откомките в орбита на около 500 000.

http://www.popsci.com/paint-chip-likely-caused-window-damage-on-space-station?src=SOC&dom=fb

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Инженерни науки

В четвъртък на МКС ще бъде монтиран надуваем битов модул (който май ще е и разширяем). В четири и нещо сутринта, по Гринуич, мсиля. Презконферецията я уцелих в края, но пускам видео наживо от там. Центъра за управление на полета в Нешвил, Алабама. Това е пресрелейза на НАСА

https://www.ustream.tv/channel/6540154

 

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Още една потенциално обитаема екзопланета- Kepler 62f. 

"

Учени откриха подходящи условия за биологичен живот на планетата Kepler 62f, която се намира на 1200 светлинни години от нас.

Небесното тяло, открито през 2013 г. от телескопа на НАСА „Кеплер”, е с 40% по-голямо от Земята и е възможно да притежава  океани. Планетата е най-външното от 5 сферични тела, обикалящи около звезда, която е по-малка и по-студена от нашето Слънце.

Изследване посредством компютърни симулации, проведено от учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, показа, че на Kepler 62f има потенциал за наличие на познатите ни форми на живот.

„Открихме няколко атмосферни композиции, които позволяват достатъчно задържане на топлина, така че на повърхността да има вода в течно състояние. Това я прави сериозен кандидат за обитаема планета”, заяви ръководителят на проучването д-р Аомава Шилдс. 

Разстоянието между Kepler 62f и звездата й изисква наличието на парников ефект от достатъчно въглероден диоксид в атмосферата на планетата, за да не змръзва водата на повърхността й. Въпреки това, възможните траектории на орбитата й биха позволили в определени моменти от годината температурата на планетата да нарастне до близка до земната, дори и с по-ниски нива на въглероден диоксид. „Така могат да се топят ледените слоеве, формирани през други сезони”, допълни Шилдс.

До момента са идентифицирани над 2300 планети извън Слънчевата система. По-малко от 30 от тях се намират в „обитаемите зони” на звездите им – разстоянието от слънцата, което би позволило съществуването на вода в течна форма. /БГНЕС

"

От тук: http://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=4319

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
On ‎23‎.‎5‎.‎2016‎ г. at 21:22, Joro-01 said:

В четвъртък на МКС ще бъде монтиран надуваем битов модул (който май ще е и разширяем). В четири и нещо сутринта, по Гринуич, мсиля. Презконферецията я уцелих в края, но пускам видео наживо от там. Центъра за управление на полета в Нешвил, Алабама. Това е пресрелейза на НАСА

https://www.ustream.tv/channel/6540154

 

След неуспешен опит в четвъртък, когато надуваемото помещение (BIGELOW) не се наду според очакванията (не придоби желаната форма), в събота бе надут отново. Този път мисията бе успешна. Процесът е траял 8 часа, а в продължение на още 80 часа ще се провежда тест за утечки.

Мое мнение - при тези космически отломки в последно време, не знам дали е рентабилно това начинание.

http://spectrum.ieee.org/tech-talk/aerospace/space-flight/on-second-try-nasa-manages-to-blow-up-newest-iss-module

beam2-1464468996369.jpg

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Администратор

НАСА удължи с 5 години договора си за експлоатация на космическия телескоп "Хъбъл"

Американското космическо ведомство сключи нов 5 годишен договор за експлоатацията на космическия телескоп "Хъбъл" до 30 юни 2021 година, предаде ТАСС. Договорът е сключен с американската Асоциация на университетите, занимаващи се с астрономически изследвания. Сумата на контракта е в размер на 196,3 мили...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Карта на Вселената с 1,2 милиона галактики:

cmass-hr.gif?itok=kuA1k1-n&fc=50,50

LARGEST MAP EVER MADE WILL UNLOCK THE HISTORY OF THE UNIVERSE

http://www.popsci.com/scientists-created-enormous-map-to-understand-history-universe?src=SOC&dom=fb

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

Преди милиарди години Венера била годна за живот

photo_verybig_119066.jpg

Венера е била подходяща за живот – такъв извод правят учени от НАСА, на базата на компютърно моделиране на климата на тази планета, съобщи БГНЕС.

"Много методи, които използваме при моделирането на климатичните изменения на Земята, могат да бъдат използвани за изследване, както на сегашния, така и на някогашния климат на други планети. Тези резултати показват, че древната Венера може да е била доста по-различна, отколкото е днес", посочва изследователят от института за космически науки „Годар“ към НАСА Майкъл Уей.

Компютърната симулация позволила на учените да направят извод, че "два милиарда години от ранната си история Венера може да е имала плитък океан и подходяща за живот повърхност". Резултатите от изследването е публикувано в сп. Geophysical Research Letters.

"Бавното ретроградно въртене на Венера открива повърхността й за Слънцето, то я затопля и образува дъжд. Той води до образуването на по-плътен слой от облаци, които изпълняват функциите на „чадър“, предпазващ повърхността от голяма част от слънчевата топлина", казва един от участниците в проекта - Антъни Дел Джинио. Според него, "в резултат температурата (на планетата) е с няколко градуса по-ниска, отколкото на Земята."

В процеса на проучването, изследователите симулират условията, при които Венера се върти около оста си със същата скорост, както и днес - един ден на Венера е равен на 117 дни на Земята. При симулацията учените изхождали от хипотезата, че на Венера може да е имало атмосфера, подобна на земната атмосфера, а на планетата, като показват данните от сондите Pioneer и Magellan, е имало плитки океани. Учените също така вземат под внимание факта, че Слънцето е било с 30% по-малко ярко, отколкото днес.

Сега, като посочва НАСА, атмосферата на Венера, състояща се от въглероден диоксид, е 90 пъти по-плътна от атмосферата на Земята, а температурата на повърхността на планетата достига 462 градуса по Целзий. Също така на Венера почти няма водни изпарения. 

Източник: http://novinite.bg/articles/119066/Predi-miliardi-godini-Venera-bila-godna-za-jivot#sthash.9SldXvFO.dpuf

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Китай изстреля първия експериментален спътник за квантова комуникация в света, съобщава Telegraph.
Спътникът е кръстен „Мо Дзъ“ на китайски философ и инженер от древността. Изстрелването е извършено от космодрума „Цзю Цуан“ в северозападната китайска провинция Гансу.

Комуникационната система от ново поколение може да устои на почти всички стандартни форми на разшифроване и може да бъде използвана за военни и финансови цели.Спътникът за квантови експерименти (QUESS) ще предава криптирани кодове от космоса към Земята и ще осигури по-подробен поглед върху научния феномен „квантово заплитане“.

„Този спътник бележи промяната на ролята на Китай – от последовател в развитието на класическата информационна технология в един от лидерите на бъдещите й постижения“, предава Синхуа.

„Програмата е приоритет за страната ни“, каза президентът на Китай Си Дзипин и призова страната да се утвърди като космическа сила  и освен цивилни, неговите амбиции са програмата да тества антисателитни ракети.

„Мо Дзъ“ е конструиран да предава кодове между две станции в Китай (в Пекин и Урумчи) и между Китай (Пекин) и Европа ( Виена). Тъй като квантовият фотон не може да бъде разделен или удвоен, „е невъзможно информацията, предавана чрез него, да бъде подслушана, прихваната или разбита“, допълва Синхуа.

http://trud.bg/китай-изстреля-първия-спътник-за-кван/

И още за този спътник:

The satellite is a collaboration between the Chinese Academy of Sciences and the Austrian Academy of Sciences. It will be launched from China’s Jiuquan satellite launch centre in Inner Mongolia aboard a Long March 2D rocket.

It will test the quantum phenomena that govern the sub-atomic world of particles. These are often bizarre: particles can be in two places at once, they can behave like waves and solid particles, they don’t quite know exactly where they are – the list goes on.

However, one of the weirdest behaviours is the one Einstein described as “spooky”. It is termed entanglement. When two particles interact with one another, they become “entangled”, and any subsequent interaction that one of those particles has immediately affects the other one.

According to theory, this entanglement persists over any distance, but so far researchers have only tested it across the 143km that separates the Canary islands of La Palma and Tenerife. The new satellite will attempt to communicate with ground stations in Beijing and Vienna, and test entanglement over 1,200km.

No one understands the mechanism by which entanglement works, but if it can be harnessed it offers “hack-proof” communications. This is because any eavesdropping would automatically change the message. Thus the intended recipient would know the signal had been tampered with.

Military and governmental applications are obvious, as are secure on-line shopping and banking. Other countries, such as Japan, UK, Italy, Canada and Singapore are also pursuing quantum satellites, but the US appears not to be investing very much in the technology.

 

https://www.theguardian.com/science/2016/aug/11/chinese-satellite-test-einstein-spookiest-claim

900.jpg

 

 

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Администратор

Tелескопът „Хъбъл“ засне странна галактика хибрид

Tелескопът „Хъбъл“ засне странна галактика хибрид

/КРОСС/ Космическият телекоп „Хъбъл" засне „забележителната" галактика UGC 12591, съобщи НАСА.

Става въпрос за хибрид, нещо средно между лещовидна и спирална галактика.

Тя се намира на около 400 млн. светлинни години от Земята и е част от свръхкупа Персей-Риби - една от най-големите структури във Вселената, известни на науката.

UGC 12591 се отличава с големите си размери - диаметър от няколкостотин светлинни години, и необичайната си структура. Тя и ареолата ѝ са четири пъти по-масивни от Млечния път.

Масивните спирални ръкави на галактиката се въртят изключително бързо - със скорост до 1,8 млн. км/ч.

Астрономите се опитват да разберат как UGC 12591 се е формирала и еволюирала - дали се е образувала сама и се е разраснала с времето или е станала толкова масивна при галактичен сблъсък.

http://www.cross.bg/galaktika-godini-zasne-1536588.html#.WL5uD2_yi70

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Инженерни науки

Кюриозитъ спука гума

aHR0cDovL3d3dy5zcGFjZS5jb20vaW1hZ2VzL2kv

 

17425177_1260029124072795_14481743194909

Нищо му няма ще работи, освен това си е надживял проектния живот.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1739-2017-enceladus-hydrogen

14 април 2017 г. 10:50 ч. Вчера НАСА оповести на специална пресконференция, че водород под формата на газ извира от океанското дъно в самия океан на ледената луна на Сатурн Енцелад. Откритието е направено от междупланетната станция "Касини", която понастоящем обикаля около Сатурн.

Това означава, че са наличие условия за развитието на метаногенни бактерии. На Земята такива бактерии комбинират водород с разтворения във водата въглероден диоксид, при което се получава метан.

Разбира се, тук е уместно да напомним, че дори и да има условия за развитието на живот на Енцелад, това не означава със сигурност, че живот наистина има. "Касини" не притежава нужния комплект инструменти, за да установи дали в пламъците на гейзерите на луната наистина има следи от бактериална активност. Преди изстрелването на мисията учените изобщо не са имали никаква идея, че Енцелад може да е такава потенциална луна за търсенето на живи организми.

Enceladus water

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Пеги Уитсън постави рекорд за най-много време, прекарано в космоса от американски астронавт!

 

24 април 2017 г. 17:23 ч. Считано от днес нататък, най-опитният астронавт на САЩ официално е жена!

Днес, на 24-ти април 2017 година, астронавтката Пеги Уитсън задмина рекорда на Джефри Уилиамс за сумарно най-много прекарани дни в космоса от американски астронавт. Уилиамс е прекарал общо 534 дни в рамките на всичките си космически експедиции.

Пеги Уитсън е невоятно опитна като професионалист. Тя е първата в историята на космонавтиката жена-командир на космическа станция. При това е оглавявала екипажа на "Международната космическа станция" цели два пъти - през 2008 година и през 2017 година. Уитсън държи и рекорд за най-много космически разходки от жена - през март тя стъпи за осми път в открития космос със скафандър.

Пеги Уитсън продължава да изпълнява своята мисия на "Международната космическа станция". Завръщането й на Земята е планирано за месец септември.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1752-2017-peggy-whitson-sets-us-record

 

30-march-peggy-whitson-spacewalk.jpg 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
On 24.04.2017 г. at 18:06, SAlexandrov said:

Пеги Уитсън постави рекорд за най-много време, прекарано в космоса от американски астронавт!

 

24 април 2017 г. 17:23 ч. Считано от днес нататък, най-опитният астронавт на САЩ официално е жена!

Днес, на 24-ти април 2017 година, астронавтката Пеги Уитсън задмина рекорда на Джефри Уилиамс за сумарно най-много прекарани дни в космоса от американски астронавт. Уилиамс е прекарал общо 534 дни в рамките на всичките си космически експедиции.

Пеги Уитсън е невоятно опитна като професионалист. Тя е първата в историята на космонавтиката жена-командир на космическа станция. При това е оглавявала екипажа на "Международната космическа станция" цели два пъти - през 2008 година и през 2017 година. Уитсън държи и рекорд за най-много космически разходки от жена - през март тя стъпи за осми път в открития космос със скафандър.

Пеги Уитсън продължава да изпълнява своята мисия на "Международната космическа станция". Завръщането й на Земята е планирано за месец септември.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1752-2017-peggy-whitson-sets-us-record

 

30-march-peggy-whitson-spacewalk.jpg 

Я, туй ще да е мацката дето изтърва одеалото (термощита дето пази и от микрометеорити), те затова са я оставили на пробация :) (шегичка). Проблемът е не само загубата нан щита, но и факта, че щита може да се сблъска със станцията. За щастиe (и тяхно /на екипажа/) добро, бе подадена команда за корекция на орбитата. В публичното простанство (прес релейза) не бе казана истинската причина.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1767-2017-5-may-ariane-5-launches

5 май 2017 г. 08:10 ч. Късно тази нощ в 00:50 ч. българско време ракетата "Ариана 5" излетя от космодрума Куру във Френска Гвиана, съобщи Европейската космическа агенция. Полетът продължи 36 минути. В орбита бяха изведени спътник на Бразилия SGDC и спътник на Южна Корея Koreasat-7.

С това изстрелванията от космодрума Куру бяха възобновени след близо двумесечно прекъсване поради стачките във Френска Гвиана.

5-may-ariane-5-launches.jpg

Photo credit : ESA

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1772-2017-planned-spacewalk-12-may

Двама астронавти ще излязат в открития космос на 12-ти май - това ще е 200-та космическа разходка за МКС!

10 май 2017 г. 08:05 ч. Астронавтите на НАСА Джак Фишер и Пеги Уитсън ще излязат от Международната космическа станция в открития космос този петък, на 12-ти май, съобщи агенцията. Двамата ще сменят маршрутизатор, който прехвърля команди и данни към различни научни експерименти, провеждащи се от външната страна на МКС.

Това се очертава да бъде 200-та "космическа разходка", посветена на конструкцията и поддръжката на станцията.

jack-fisher-cupola.jpg

На снимката - астронавтът на НАСА Джак Фишер работи в модула "Купола" на "Международната космическа станция". Photo credit : NASA

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ясно. Ще сменят рутер, само че за външен монтаж.  Пак да го изтърват, тъкмо да гледат по-малко порно в космоса.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1777-2017-electron-set-for-first-flight

Първият полет на новата ракета Електрон ще е след 21-ви май

15 май 2017 г. 18:15 ч. Частната компания Рокет лабс оповести стартовия прозорец за първото изстрелване на ракетата "Електрон" - започва на 21-ви май (22-ри май местно време, Нова Зеландия) и продължава 10 дни (източник).

Полетът ще бъде тестов и ракетата няма да достави в орбита функционален спътник. Основната цел е на компанията е събирането на данни по време на полета. Понеже това е изцяло нова ракета и има много неизвестности, Рокет Лабс напомня, че е много възможно да има многократни отлагания. Разбира се, не бива да изключваме и възможността за провал.

Планират се три тестови изстрелвания преди да започнат редовните полети по-късно тази година.

Рокет Лабс смята първото изстрелване да не е публично - няма да има възможности наблюдатели да присъстват на стартовата площадка и няма да има предаване в реално време. В случай на успех обаче ще бъде публикувано видео от старта.

Ако всички тестови изстрелвания минат благополучно, до края на 2017 година "Електрон" може да изстреля лунната мисия от надпреварата на Гугъл XPrize на компания Муун Експрес. Това може да се превърне в първата частна мисия, реализирана успешно кацане на Луната.

2017-debut-flight-electron.jpg

Тази първа ракета "Електрон" се очаква да излети след 21-ви май. Credit : Rocket Lab

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1778-2017-16-may-launch-success

Успех! Ракета Фолкън 9 на СпейсЕкс изстреля спътник Inmarsat 5F4!

16-may-2017-falcon-9-inmarsat-launches.p

Снимка от изстрелването тази нощ. Photo credit : SpaceX

16 май 2017 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 01:21 ч. българско време от стартовата площадка 39А на космическия център Кенеди във Флорида излетя ракетата "Фолкън 9" на СпейсЕкс, която успешно достави в геостационарна трансферна орбита спътника Inmarsat-5 F4.

Това бе четвъртият комерсиален комуникационен спътник за сателитното съзвездие на Global Xpress.

Понеже спътникът беше изключително тежък (над 6 тона) и пътуваше за висока орбита, ракетата "Фолкън 9" нямаше достатъчно гориво за обратно завръщане. Поради това кацане не беше предвидено.

Днешното изстрелване беше шесто за 2017-та година. Първото беше проведено в средата на януари, а сега сме едва май! Лека-полека броят на изстреляните ракети започва да се доближава до този, който Мъск винаги е обещавал.

Запис от изстрелването: тук


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

resurs-p3.jpg

23 май 2017 г. 18:50 ч. Руският спътник за дистанционно сондиране на Земята "Ресурс-П" №3, който беше изстрелян на 13 март 2016 година, се е повредил. Това беше съобщено от Интерфакс-АВН на 19-ти май (източник).  Спътникът е престанал да предава информация, а последните снимки са получени от него през февруари 2017 година.

Това е поредният тежък удар за руската космонавтика, която, въпреки множеството опити за реформи, през последните няколко години е съпътствана от непрестанна серия от аварии и несполуки. Проблемите на "Ресурс-П" №3 започнали скоро след изстрелването, след като един от слънчевите му панели не се разтворил по план. Няколко месеца по-късно спътникът все пак бил въведен в експлоатация, но уви - животът му се оказал твърде кратък.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1786-2017-resurs-p3-breaks-down

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1791-2017-russian-scientits-find-organisms-space

Руски учени смятат, че трябва да се предефинира горната граница на биосферата - земни организми са намерени от външната страна на МКС

29 май 2017 г. 17:00 ч. В периода между 2010 и 2016 година руските космонавти са събрали общо 19 проби от космически прах, попаднал върху външната страна на "Международната космическа станция". Изследването на някои от пробите доказали наличието на жизнеспособни спори и фрагменти от ДНК, принадлежащи към организми от родовете Mycobacteria и Delftia, които се явяват типични представители наземни и морски бактерии.

Според руските учени това налага предефинирането на горната граница на земната биосфера. До къде всъщност се простира животът? Наистина, възможно ли е следи от живите организми да достигат чак до горните слоеве на йоносферата, далеч над 100-километровата граница, която условно начертава откъде започва космосът?

Изследователите смятат, че има вероятност аерозолните вещества в тропосферата да бъдат пренасяни от повърхността на земята чак до йоносферата - формулирана е хипотезата за наличието на "йоносферен асансьор".

Източник: Роскосмос

3-feb-2016-russian-spacewalk.jpg

На снимката - руски космонавт по време на "разходка" в открития космос. Credit : Roscosmos

 

 
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

На 29-ти май спътникът на НАСА Aqua засне цъфтежа на фитопланктон в Черно Море!

13 юни 2017 г. 12:30 ч. На 29-ти май спътникът на НАСА Aqua събра интересни данни за състоянието на фитопланктона в Черно море. Данните бяха окомплектовани в показаното по-долу съставно изображение.

Фитопланктонът представлява малки, микроскопични организми, които сами изграждат своята храна посредством слънчева светлина и разтворени във водата вещества. Реките Дунав и Днепър редовно доставят минерални соли в Черно море. Фитопланктонът представлява храна за риби, морски мекотели и други организми. Но понякога възникват големи цъфтежи, които водят до еутрофикация - намалено количество кислород във водата и като резултат морският живот започва да измира.

В Черно море се срещат коколитофори - микроскопичен планктон, чиито клетки са покрити с плочици от бял калциев карбонат. Когато агрегират в големи количества, тези отразяващи слънчевата светлина плочици са ясно видими от космоса като "побеляла" вода.

Според Норман Къринг, океанолог от центъра на НАСА Годард, не всички цъфтежи водят до подобно "побеляване" на водата. Например кремъчните водорасли, които също "цъфтят" в Черно море, могат да доведат до потъмняване.

Източник: НАСА

2017-29-may-black-sea.jpg

Image Credit: Norman Kuring, NASA’s Ocean Biology Processing Group

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1807-2017-29-may-aqua-image

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Миналата година, през 2016,  цъфтежът на фитопланктона в Черно море, на същият този "coccolithophores", изпреварваше с около две седмици (или по-малко) тазгодишния По-долу ще обясня защо пиша че миналогишният цъфтеж е изпреварил тазгодишния, вместо тазгодиният е закъснял спрямо миналогодишния. Не се учудвайте, обичам това проклето море, и малко се интересувам от климат и температури;

 

https://cosmosmagazine.com/geoscience/black-sea-blooms-hyperloop-zooms-and-dinos-in-the-auction-room

Най-вероятната  причина за това отместване е , че през 2017 година покачващите се температурите на водата "закъсняват" по време с около две седмици спрямо миналогодишните  - 2015 и 2016 година са най-топлите години в съвремената история, така поне се пише, а средните температури на водата бяха по-високи.

Това е снимка на миналогодишният цъфтежът на  "coccolithophores", заснета с MODIS на 13 май 2016 година (снимката е от публикацията по-горе)

 

130516_gallery_3.jpg

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...