Отиди на
Форум "Наука"

Фибростъкло


Recommended Posts

Под това название са известни гама от изделия получени от стъклени нишки с дебелина 4- 10 микрона. Нишките се получават от стопилка, над 1000 0С на Е – стъкло, изтичащо през подгряти платинени дюзи. Производственият процес е непрекъсваем, сложен и енергоемък. Е- стъклото се характеризира с това, че съдържа минимални метални примеси и контролиран, постоянен, химически състав. Ниски диелектрични загуби при високи механични и електроизолационни качества. Основно се използува, като материал за слоести и съставни диелектрици .

Успоредните нишки, изтичащи от дюзите се охлаждат и апретират. Стъклото има неомокряща се повърхност, затова е нужна допълнителна повърхностна обработка, която да разрещи последващо импрегниране с полимерни смоли. Нанася се т.н. финиш, който е различен за всеки вид полимер, използуван за формиране на крайното изделие. Масово се прилагат полиестерни или епоксидни смоли с втвърдители за студено или горещо. Обработените нишки формират различни по дебелина и дължина непрекъснати снопчета, които се наричат стъклен ровинг. Навиват се на бобини по такъв начин, че след развиване елементарните нишки пак да бъдат успоредни без усукване. Дебелината на ровинга се определа от показател наречен текс, който определя теглото му в рамките на 1000 метра. Стандартно се произвежда 120, 300, 600, 1200, 2400, 4800 текс.

Когато ровинга се усуче по дължина се получава стъклена прежда. Тук освен текса, определящ параметър е и броя на суковете в линеен метър. Преждата е базов продукт при производство на стъклена тъкан и нетъкани бандажни ленти с различна дебелина и широчина.

Стъклената тъкан се характеризира с определена дебелина и тегло на 1 м 2. В някой случаи стъклена тъкан може да се тъче и от ровинг, като се получават различни механични показатели и възможност за по-добро и бързо омокряне от импрегниращия състав.

За конструктивни нужди се произвежда и по евтиният – мат, това е нетъкана еластична плоскост. Представлява- хаотично пресован ровинг с определена дължина и лек лепилен състав, в много случаи за слепване се използува финиша.

Друго изделие е рязан ровинг с определена дължина, който се използува като пълнител за повишаване на механичните и топлинни показатели.

Изделията от фибростъкло се използуват масово в съвременната промишленост. Механичните показатели са равни на легираните стомани при 4 пъти по-малко тегло. Например: якост на опън 1400 N /мм2; Разтегляне преди скъсване по-малко от 3 %...Отсъствието на метал, ги прави неуловими за металотърсачи и радиолокатори. Устайчиви на корозия, петролни продукти и агресивни течности, без допълнитена обработка.Освен за електроизолационни нужди, от тях се изработват едрогобаритни изделия като лодки , яхти, спойлери, самолетни и ракетни детайли, ресори и пружини, съдове под налягане, резервоари, тръби, вани, профили… .

Основните технологии за производство на горните изделия са:

- Полтрузия – чрез този метод се получават непрекъснати профилни изделия, основно от стъклен ровинг. Технологията се състои в следното: нишките от стъклен ровинг се омокрят от полиестерни и епоксидни композиции със добавен компонент за горещо втвърдяване и повърхностно активни добавки против залепване. След това постъпват във загрята форма – филер, където се получава профила на крайното изделие, което след зона за охлаждане навлиза в теглещо и режещо устройство. С тази технология основно се получават изделия със сложно сечение стигащо до 100 см 2 и голяма дължина. Кръгли сечения - носачи за оптически и ел. кабели ф – 1 – 12 мм , профилни за канални клинове на ел двигатели и пр…

- Филаментно навиване- и тук базовия материал е стъклен ровинг омокрен с епоксидни или полиестерни композиции, подобни на полтрузията. Разликата е,че в случая върху дорник, с нанесен разделителен слой, се навива намотка с определена дебелина и наклон на ровинга, при което се получават изделия с желана, висока, радиална и аксиална, механическа якост. Полимеризацията – изпичането става в пещи или в процеса на навиване с подгреваеми дорници. По този метод се получават тръби и цилиндри, съдове и резервоари.

- Пресоване – с тази технология се получават детайли с висока плътност и малко съдържание на свързваща смола. Използуват се преси с подгряване на формоващата част, понякога посавени във вакуум, за по добро изгонване на въздушните включвания. Технологията работи с рязан ровиг, мат или тъкан. Освен сложнопрофилни изделия, чрез нея се получава и най- масово използувания продукт – стъклотекстолит.

- Шприцване – технология при която се използуват различни полимерни композиции, смесени с рязан ровинг. Използува се шнекова преса, която запълва под налягане, предварително загрята и обработена против залепване форма. Метода има добра производителност при малогабаритни детайли със сложна пространствена конфигурация.

- Наслояване – този метод основно се прилага при ръчна изработка на едрогабаритни и сравнително тънки профили- лодки, яхти, проскости, брони, спойлери и пр…Основните материали са стъклено платно, мат и ровинг пропити с полимерни смоли и композиции с втвърдители за студено ( на стайна температура) втвърдяване. Тук изработката на формата е най- трудната част- използуват се материали като дърво, гипсова отливка, ламарина и пр…, които се полират до желаната гладкост на повърхността на крайното изделие. Върху формите се нанася разделител, често това е воден разтвор на поливинил алкохол . Първия слой обикновено е чиста и висококачествена, оцветена по желание смола с дебелина 0,4 – 0,7 мм, нарича се гелкот. След това в зависимост от желаната дебелина и якост се нанасят мат, стъклена тъкан и смола. Едно по модерно развитие на технологията е нанасяне с пистолет на ровиг, непосредствено нарязан в разпръскваща дюза и смесен с полимерни композити, втвърдяващи на студено.

В България през 1989 г. по описаните технологии с модерни френски, италиански и австрийски инсталации за нуждите на промишлеността и износ се преработваше годишно над 70 тона равинг, мат и стъклено платно. Произвеждаха се почти всички крайни изделия описани по горе. Основните производствени мощности бяха съсредоточени в гр Елин Пелин, ЕЛПРОМ- ИЕП- Нови Искър, с. Жаблено и Гърчиново, ЗЕИМ –гр. Русе…

Същите технологии и понятия се използуват и при нестъклени нишки получени от други материали, като полиимид – търговско наименование кевлар, въглерод – карбон и прочие, които имат още по-високи физико-механични показатели и важно приложение в съвременната промишленост.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...