Отиди на
Форум "Наука"

Китайската година на заека (февруари 2011 г. – януари 2012 г.)


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Китайската година на заека (февруари 2011 г. – януари 2012 г.) настъпи вчера

Лунната Нова година датира от 2600 пр. н. е., когато император Хуан Tи въвежда в употреба китайския зодиак.

Поради цикличността на лунния календар, първият ден на годината може да попадне някъде между края на януари и средата на февруари. Според китайския календар, 2011 г. сл. Р. Хр. е китайската лунна година 4709.

Началото на новата китайска година се пада в четвъртък, 3-ти Февруари 2011 и завършва на 22 януари 2012. Това е годината на заека. И по-точно – година на белия метален заек. Белият метален заек се пада на всеки 60 години.

Ако годината завършва с 0, е Ян метал

Ако годината завършва в 1, е Ин метал

Ако годината завършва в 2, е Ян вода.

Ако годината завършва в 3, е Ин вода

Ако годината завършва в 4, е Ян дърво

Ако годината завършва в 5, е Ин дърво

Ако годината завършва в 6, е Ян огън

Ако годината завършва в 7, е Ин огън

Ако годината завършва в 8, е Ян земя

Ако годината завършва в 9, е Ин земя

Любопитна подробност е, че на китайски „заек" се произнася като „мео", „мао", или „мау". Когато виетнамците възприели китайския зодиак, те си превели китайската думата за „заек" като „котка", понеже „мео" на виетнамски значи „котка". Така във виетнамския зодиак мястото на заека е заето от котката.

Според една легенда, в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват заедно настъпването на новата година. Само дванадесет животни уважили поканата му и дошли на празника. За да им се отблагодари, Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели. Подредил ги по реда, в който пристигнали, отзовавайки се на поканата му. След това той нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно, да притежава някои от чертите на неговия характер.

Ако сте родени през 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999 или 2011 г., вие сте родени под знака на заека.

Във всяка къща трябва да има фигурка на заек – символ на благополучие, хармония, романтика и плодородие.

Заекът е един от най-симпатичните персонажи в китайския зодиак. Въпреки, че е смятан за страхлив, заекът е динамичен, мъдър, внимателен, предпазлив, тактичен и популярен сред широк кръг от приятели. Чувствителен, скромен, паметлив, романтичен и с чувство за хумор. Самопожертвователен, талантлив и амбициозен. Късметът е на негова страна. Обича дома. За родените под знака на заека тази година ще донесе, финансови, лични и професионални успехи.

Известни хора, родени под знака на заека, са: Алберт Айнщайн, Франк Синатра, папа Бенедикт XVI, Анджелина Джоли, Брад Пит, Джони Деп, и Дейвид Бекъм.

Годината ще бъде добра за приятелски срещи, за тиймбилдинги, за почивка и за общуване. За водене на преговори и за сключване на сделки, но трябва да сте по-дипломатични и по-тактични.

Подходяща е за встъпване в брак, който ще гарантира щастлив семеен живот. Заешката година ще премине под знака на любовта, романтиката и предаността.

През тази година на преден план ще излязат науката, културата и изкуството.

Честита Нова Година! Чун дзие хао!

新年快樂!

Китайската Нова година (Чун дзие) - често наричана китайска лунна нова година, въпреки че всъщност е лунно-соларна - е най-важният от традиционните китайски празници. Китайската Нова година е най-дългият и най-важен празник в китайския празничен календар. Въпреки, че се пада през зимата, това събитие в Китай е известно като "Празник на пролетта".

Новогодишните празненства традиционно започват в първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато луната е най-ярка. Някои китайци излизат в дълъг отпуск, за да се подготвят за пищните тържества по случай празника Чун дзие.

На този ден членовете на всякко китайско семейство се събират заедно и посрещат празника с обилна вечеря. Ястията трябва да са четен брой и включват: ориз, китайски (оризови) спагети, соево сирене, зеленчуци и много месо - свинско, патешко, пилешко, риби, скариди и раци, а за десерт – различни сладки специалитети. Плодовете трябва да са кръгли - ябълки, праскови, портокали, мандарини, грейпфрути. Всяка година масата трябва да е по-богато отрупана отколкото предишния път, за да може всяка нова година да бъде по-благодатна от предишната. Преди лягане семейството ще освети нощното небе с фойерверки. Рано на другата сутрин, децата ще поздравят своите родители, желаейки им здрава и щастлива нова година, а възрастните ще им се отблагодарят с малки парични суми („щастливи пари") в червени хартиени пликове. Много фирми също дават на служителите си червени пликове с пари. Традицията повелява да бъдат забравени всички ядове и искрено да се пожелае мир и щастие за всички. Подаръците, които всеки подарява на своите близки и приятели, са по-скоро символичен израз на внимание.

В рамките на Китай, регионалните традиции и обичаи за честването на китайската Нова година се различават значително. Кое е общото? Всеки бърза да върне заемите си, за да не започва новата година с дългове. Китайците пръскат доста пари за подаръци, украса, цветя, храни, напитки и нови дрехи. Според традицията всяко семейство добре почиства къщата преди празника, за да помете всичко лошо, с надеждата да се даде път на доброто и на късмета. По време на празненствата по повод настъпването на новата година, от първия до петия ден, не бива къщата да се мете, за да не бъде изметено щастието. По време на празненствата китайците се обличат с червени дрехи. Прозорците и вратите се украсяват с червена хартия с изписани върху нея йероглифите, означаващи: "щастие", "богатство" и "дълголетие". В други случаи са изписани пожелания в стихотворна форма. На вратите се закачат червени фенери. Червеният цвят е цветът на огъня. Символизира уют, щастие и късмет и прогонва лошото и злите сили. Китайците палят бамбукови съчки, понеже техния пукот плаши злите духове. По площадите и улиците на градовете артисти ще изпълняват танца на лъва и танца на дракона под съпровода на барабани, гонгове и звънчета. Младите китайки хвърлят портокал в реката и си пожелават добър съпруг и деца. Точно в полунощ се отварят прозорците, за да може старата година да излезе и да влезе новата. По време на празника трябва да се избягва употребата на нецензурни и обидни думи и изрази. Петнадесетия ден е последния ден на новогодишните празници. През този ден се провежда фестивалът на фенерите. След края на празненствата китайците отново се потапят в ежедневието.

Китайската Нова година се празнува в страни и територии, където има обособени групи китайско население, като например Китай, Хонг Конг, Индонезия, Макао, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайван, Тайланд, а също - и в Chinatowns на китайските емигранти в САЩ, Канада, Австралия и в други държави. Китайската Нова година се счита за голям празник за китайците и е повлияла върху новогодишните тържества на съседните култури и върху култури, с които китайците има продължително взаимодействие. Сред тях са корейците, тибетците, монголците, виетнамците и японците.

Неделин Бояджиев

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В къщи ги имам два, един чисто бял, "метален" женски и един черно-бял мъжки. "Дваншовете" са симпатични и умни животни, привързват се към човека.

По прабългарския календар това е годината "дванш"!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз си купих китайско плюшено зайче, което държи сърце в лапичките си. Много сладко животинче.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Китайският календар е взет от нашия ...

Недей така руси, на луди ни направи всичките във форума.

След като твърдиш, че китайците били "взели нашият календар" би ли уточнил при кой китайски император е станало това?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...