Отиди на
Форум "Наука"

Егалитарната революция през плейстоцена


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Да - по размери са общо взето съизмерими и по възпроизвеждане - също. Изглежда африканския обаче се е научил да надушва отдалеч миризмата на хората и да се плаши от нея.
За климатичните промени - мамутите са преживяли много други климатични промени, поне 10-ина други ледникови периоди за последните 800 х. години и нищо.. пагубен се оказал само края на последния, когато случайно дошли и хората. Числеността на човешките популации не е била голяма тогава разбира се, но и числеността на мегафауновите популации - също, ако не броим едрите чифтокопитни, които са били на гигантски стада.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 425
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Край езерото Туркана в Кения, бяха открити останките на 27 души, от преди 10 000 години - мъже, жени и деца загинали от насилствена смърт. Според изследователите смъртта им е в резултат на междугрупов конфликт на ловци и събирачи . 

http://www.nature.com/nature/journal/v529/n7586/full/nature16477.html

 http://www.livescience.com/53427-oldest-evidence-warfare-uncovered.html

skull-naturak-6.jpg?1453306172 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

к

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Още една добра статия за първобитните конфликти /на руски/:

Первобытная война. Масштаб трагедии

http://warspot.ru/5116-pervobytnaya-voyna-masshtab-tragedii

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тази книга е интересна:

Война и мир в ранней истории человечества. В 2-х т. / Часть 1. Шнирельман В. А. У истоков войны и мира; Часть 2. Семенов Ю. И. Война и мир в земледельческих предклассовых и ранних классовых обществах; Часть 3. Першиц А. И. Война и мир на пороге цивилизации: кочевые скотоводы. — М.: Институт этнологии и антропологии РАН, 1994.

http://hamagmongol.narod.ru/library/pershits_1994_r.pdf

ttp://militera.lib.ru/science/sb_voina_mir/index.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 1/20/2016 at 0:16, Drake said:

Край езерото Туркана в Кения, бяха открити останките на 27 души, от преди 10 000 години - мъже, жени и деца загинали от насилствена смърт. Според изследователите смъртта им е в резултат на междугрупов конфликт на ловци и събирачи . 

http://www.nature.com/nature/journal/v529/n7586/full/nature16477.html

 http://www.livescience.com/53427-oldest-evidence-warfare-uncovered.html

skull-naturak-6.jpg?1453306172 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

к

Не вярвайте на всяка написана дума (то антропологията все още е далеч от разбиранията за наука, а когато и вестникарите се намесят става "манджа с грозде")

Това не е най-ранното свидетелство за преисторическа война..

Най-ранното свидетелство за преисторическа война е от  Джебел -сахаба ( културата jebel sahaba, 13- 14 500 години before present ), и интересното хората от тази култура са...уседнали..

(В една друга тема "Конфликтите между ловците - събирачи" писахме по този въпрос- става дума за култура, която практикува модифицирано събирателство на зърнени от ествествени площи, които са заливани сезонно от реката; намерени са сърпове и съдове за събиране и съхраняване на реколтата, хората имат и гробища) 

 

-------------

Най-ранното свидетелство за войни между ловци и събирачи е от европейската  част на Русия/Украйна/ и е от 9 000 години преди новата ера...(демек преди 11 000 години).

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Наскоро излязоха нови проучвания върху ДНК на древни кости. Изглежда в Европа имаме многократно заместване на населението. При изчезването на предходното население не става въпрос само за болести и епидемии.

“The population turnover after 14,500 years ago was completely unexpected,” says Iosif Lazaridis at the Harvard Medical School in Boston. “It seems that the hunter-gatherers of Europe braved the worst of the ice age during the last glacial maximum but were then replaced when the ice age had begun to subside.”

Mystery invaders conquered Europe at the end of last ice age

DNA secrets of Ice Age Europe unlocked

Редактирано от Atom
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 4/13/2016 at 10:46, nik1 said:

------------

Най-ранното свидетелство за войни между ловци и събирачи е от европейската  част на Русия/Украйна/ и е от 9 000 години преди новата ера...(демек преди 11 000 години).

Е нали било нямало никакви войни между ловците-събирачи, кво стана ся? :)

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребител

Преди време тук протекоха ожесточени спорове за това кое е унищожило праисторическата мегафауна, климатът или човекът. Попаднах на следната новина, според която не съм бил на прав път, поне що се касае до австралийската фауна:

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Megafaunata-na-drevna-Avstraliia-e-unishtozhena-ot-horata-a-ne-ot-kli_68714.html

 

Мегафауната на древна Австралия е унищожена от хората, а не от климата

Гигантски кенгура и костенурки, големи колкото автомобили, са изчезнали в Австралия, заради това, че са ловувани от хората

НАУКА ОFFNEWS | ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 януари 2017 в 12:0041932
1485120818_8_559x*.jpg
Уникалната мегафауна, населявала австралийския континент преди около 50 000 до 45 000 години, е унищожена от първите аборигени. Илюстрация: Laurie Beirne

Древните гигантски животни, които някога са бродили из Австралия, не са били заличени от изменението на климата, както по-рано се предполагаше, показа ново проучване. Хората, които са живяли на континента преди 50 000 години, са преследвали мегафауната до пълното й изтребление, съобщава IBTimes.

Преди около 45 000 години, много от уникалните представители на мегафауната, които дотогава са процъфтявали в Австралия, изчезват. Сред жертвите са огромни 1000-килограмови кенгура, двутонни вомбати, известни като дипротодони и 400-килограмови нелетящи птици,. Имало е също така 7- метрови гущери, сякаш излезли от научно-фантастичен филм, торбести лъвове и костенурки с размерите на автомобил, които също са унищожени в само на няколко стотин години.

"Повече от 85 % от австралийските бозайници, птици и влечуги, с тегло над 50 килограма изчезва малко след пристигането на първите хора" , - разказва Гифърд Милър (Gifford Miller), автор на новото проучване, публикувано в Nature Communications.

Причините за това изчезване са обект на активен дебат сред учените. Някои обвиняват промяната в климата, настъпила преди 70 000 години, когато горите с евкалиптови дървета се превръщат в сух пейзаж с относително малко растителност.

1485120473_5_559x*.jpgГигантски вомбати, известни като дипротодони са изчезнали преди около 45 000 години. Снимка: archaeologynewsnetwork

При тези условия, твърдят те, е невъзможно за повечето от мегафауната да оцелее. Обаче човешката дейност може също да е изиграла важна роля в изчезването на организмите

В това изследване, водено от учените от Университета "Монаш" в Виктория, Австралия и Университета на Колорадо Боулдър проучват този проблем, като използват информацията от седименти, реконструират модели на климата и екосистемите от миналото на континента.

 

1485121285_9_559x*.jpgТорбест "лъв" (Thylacoleo carnifex) . Реконструкция Peter Schouten

Гъбички, отглеждани на тор

Учените събират седиментни ядки край бреговете на Югозападна Австралия. Те съдържат цветен прашец, прах и спори от гъбички, расли на торта на някои от тревопасните представители на мегафауната – всички организирани в хронологични слоеве.

Моделите на климата и екосистемите, реконструирани въз основа на тези ядки седименти, обхващат повече от последните 150 хиляди години. Гъбичните спори, които сочат наличието на растителноядни животни, са в изобилие преди 150 000 - 45 000 години, но количеството им рязко спада след това. Това се съгласува с теорията, че тези животни са изчезнали около този период.

Когато учените проучват какви са били екосистемите и климата преди около 45000 години, техният модел показва, че югозападната част на Австралия е била покрита с буйна растителност, с гъсти гори, които биха били подходящи местообитания за повечето от представителите на мегафауната.

1485155113_8_559x*.jpgШирокомащабни промени на екосистемите през последния ледников цикъл (дърветата са заменени с треви) и спад на местната популация на мегафауната отпреди 45 до 43 хиляди години. Humans rather than climate the primary cause of Pleistocene megafaunal extinction in Australia/Sander van der Kaars, Gifford H. Miller, Chris S. M. Turney, Ellyn J. Cook, Dirk Nürnberg, Joachim Schönfeld, A. Peter Kershaw & Scott J. Lehman /Nature Communications. 2017

"Това е област с някои от най-ранните доказателства за присъствие на хората на континента и в която може да очакваме, че са живели много животни. Поради плътността на дървета и храсти, това би могло да е едно от последните убежища преди около 45.000 години. Няма доказателства за значителна промяна в климата по време на изчезването на мегафауната", обяснява Милер.

Следователно човешката дейност вероятно е била важна причина за гибелра на мегафауната – но не непременно чрез интензивен лов. Екипът смята, че дори лов с ниска интензивност може да причини щети. На места първите хора в Австралия са съжителствали заедно с някои представители на мегафауната много хилядолетия преди животните да изчезнат, така че човешкото присъствие не е непременно свързано с бързото изчезване на животните.

Обаче убиването само на млади животни всяка година ще ограничи способностите на вида за възпроизвеждане, което води до постепенно намаляване и евентуално изчезване.

 

UPDATE: Имало и друга по-стара новина по темата и касаеща проблема не само за Австралия: http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Mamutite-i-sablezabite-tigri-sa-unishtozheni-ot-horata-a-ne-ot-klimat_18044.html 

Редактирано от kall
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

в различните континенти имаме различни сценарии. Но човекът си е суперхищник, който се намесва в балансираните екосистеми. Те от своя страна стават по-чувствителни и към климатични колебания, така че започва лавинообразен процес на измиране.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много добра графика е показана в статията, отдавна трябваше да се направи нещо подобно, за да се покаже нагледно, че мегафауната не е измирала при предишните климатични промени, а едва с пристигането на сапиенсите. Не само в Австралия разбира се, навсякъде мегафауната е преживявала безброй климатични промени преди да се сблъска с човека.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност тук просто трябва да се ползва правилна терминология за да не стават грешки и да не се обърква читателя. Мега фауната не е измряла, а е била унищожена, тъй че не може да се говори за измиране и термина не трябва да се използва, тъй като допуска животните да са умирали поради други фактори. А те са били изядени. Фактите за това са безброй. Мамутите са изядени, големите птици и двуутробни в покрай Австралия са били изядени, а в днешно време също човека избива мегафауната за да я яде или да я продава. От един от подвидовете носорози са останали 2 женски и 1 мъжки в плен. И всички други големи жимотни са на критичния минимум, като най-много страдат големите хищници. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Припомни ми Улфи, че съм старичък и не помня :animatedwink: къде точно изчезна мегафауната преди човека?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И какви са тия територии дето нямало следи от човек, че нещо не се сещам за такива. Остров Врангел ли визираш?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор История

Удобно спестяваш, че голяма част от местната южноамериканска мегафауна не издържа на конкуренцията на северноамериканските хищници след съединяването на двата контитинента. Но примерно изчезването на гигантските ленивци и гигантските броненосци съвсем си корелира с появата на нов двуног стаден хищник.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То отделни мегафаунови видове се появяват и изчезват през най-различни епохи, включително и в Южна Америка, но когато там пристигат хората цялата мегафауна изчезва накуп по едно и също време. Което дотогава никога никъде не се е било случвало от динозаврите насам.

И този момент някакси все се избягва да се коментира или ако се коментира се търсят под дърво и камък други причини :)

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Преди 12 800-12 700 г. я датират тая аномалия (астероид или нещо друго) според статията. Но за нещастие вълнестия мамут в този регион изчезва още преди 13 300 г, или около 1000 г. след пристигането на хората там и ок. 500-600 г. преди астероида.
Мисля, че това е напълно достатъчно за да спрем до тук с теорията за астероида :animatedwink:

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

И докато тече ожесточеният спор дали човекът е причината за изчезването на мегафауната, или не(поне за Австралия със сигурност), в Бразилия започва изучаването на интересен нов тип фосилни следи от тази праисторическа мегафауна, непроучвани досега- т. нар. "палеобърлоги", някои от които напълно запазени и представляващи огромни пещерни системи, други пък са вече запълнени със седимент и се налага използването на сондажни методи за проучването им. Засега става въпрос за сравнително млади, неогенски находки, но лично за мен е интересен въпросът за търсенето и на по-стари "палеобърлоги"(включително и такива, оставени от доста по-дребни организми) и изобщо възможността за запазването на някакви следи тези своего рода "trace fossils". Например такива, останали от Мезозойската ера. Изобщо, очертава се интересно ново направление в палеонтологическите проучвания с тези "палеобърлоги". Интересно какво ли е останало в Европа, имайки в предвид силната антропогенна дейност тук.

http://blogs.discovermagazine.com/crux/2017/03/28/paleoburrows-south-america/#.WOoAxHVSuko

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Нова глава във вечния спор:

Твърде влажният климат е довел до измирането на мегафауната (видео)

Снимка: LifeGate

Международен екип от учени е открил доказателства в полза на нови причини за изчезването на мегафауната, случило се преди 11-15 хиляди години, съобщи EurekAlert!.

Изследването на австралийски учени е публикувано в Nature Ecology and Evolution.

Според новото изследване основната причина за изчезването на повечето видове гигантски бозайници е топенето на вечните ледове в Сибир и Северна Америка. 

Това е довело до увеличаването на влажността, поради което се променили привичните за животните пасища, които са били заменени от мочурища и блата. Вследствие на това са се разделили големите животински популации.

В проучването изследователите разглеждат останките на древни животни и установяват, че промените в околната среда са един от решаващите фактори за изчезването на много видове представители на мегафауната, по-специално, гигантските ленивци и саблезъби котки.

Предишно изследване сочеше, че гигантските кенгура и костенурки, големи колкото автомобили, са изчезнали от Австралия, заради това, че са ловувани от хората.

http://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_79008.html?preview=ok

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Айде пак старата мантра с климатичните промени :) много е шик да се пласира на фона на глобалното затопляне. Само че ще повторя за N-ти път. Отделните видове мегафауна нито измират по едно и също време, за да ги е избила една и съща климатична промяна, нито пък това е първата радикална климатична промяна с която са се сблъскали. Напротив мамутите и другите едри видове са преживяли поредица от такива големи климатични промени, довели по същия начин до видоизменяне на средата им - от пасища към мочури. Но нито една от тях не е успяла да ги затрие. Единствено последната, която по някаква мегаслучайност съвпада с пристигането на хората.
 

А точно пък за Австралия е най-смешно твърдението, че влажния климат е избил мегафауната. Точно, ама точно  обратното става там в онази епоха - започва засушаване, което продължава и до днес.

п.п. ясно ми е че и този път ще подминете тези аргументи и след известно време пак ще плеснете статийка със същата песничка на "международен екип от учени", но аз пак ще ви ги повторя щото съм тъпо и упорито копеле :)

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ще ми припомниш ли къде беше тва място, където мегафауната в края на Плейстоцена е изчезнала без да е имало хора там? 

Щото аз такова не знам. :)

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...