Отиди на
Форум "Наука"

Новини за историята на бълг. земи в периода ХV-ХVІІв.


Recommended Posts

  • Потребители

Пускам тема за новини отнасящи се до историческото минало на бълг. земи в периода ХV-ХVІІв. Разбира се докато историографията ни се прави от разни доносници, по всичко личи, че на поне за сега новините ще се отнасят не до новоткрити документи за периода в чуждите архиви или за проведени разкопки, а само за цялостната съсипия на държавата, която не подминава и паметниците на културата.

Конкретната новина е че рухна джамията "Караджа бей" в Гоце Делчев, която е от ХVв.

http://www.e-79.com/?news_id=31264&list=

Джамията е била построена върху християнски култов център посветен на св. Николай в периода 1480-1490г. от Мехмед бей в памет на баша му - румелийския берлербей Караджа паша. Имало е проект старинната сграда да се превърне в музей, но вместо това като тъй много неща в тази държава се превърна в руини. Да беше незаконно барбекю в двора на лидерски сарай, биха я спасили на време. Ама то - паметник на културата.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребители

Надига се скандал заради съдържанието на учебника по история за 3 клас.

Пускам го просто като новина, защото става дума за поредното безобразие, което не си заслужава дискусията, защото е съвсем очевидно, че образователното помагало е пълно безумие.

„немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“ (стр. 60).

Ами то и евреите по времето на Хитлер са имали същото право да изповядват вярата си (т.е. да се молят на ум в концлагера), да говорят на родния си език в гетата и концлагерите, да празнуват пак там празници. В общите градове арийци и евреите също живеели заедно, но както българите и турците били в отделни махали, тъй и евреите живеели в същите градове, но в отделни райни (гета и концлагери). Да не говорим, че Хитлер лично се застъпил за своя командир-евреин, което показва, че човешките му връзки надмогвали различията.

Но да продължим нататък:

„Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“.

След това изречение е излишно да споменавам, че цар Иван Шишман направо е пропуснат.

Естествено всички се питат дали не е пропуснат и Левски. Не, но написаното за него отразява цялостния дух на въпросния учебник:

стр. 66 гласи: „

Той създал комитети за подготовка на общо въстание… но ПОЛИЦИЯТА заловила Апостола и съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребители

Открит е оригиналният ръкопис на първата история на България

Проф. д-р Лилия Илиева от Филологическия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски" съобщи, че е открила цялостния текст на историческото съчинение на Петър Богдан Бакшич - първия трактат върху българската история, съобщи OFFnews.bg. ният ръкопис на първата история на България

883248.jpg

"Ръкописът на Петър Богдан включва към 200 страници и съдържанието е разпределено в седемдесет глави, предшествани от предговор, с прибавката на някои документи и с послеслов. Този обем надхвърля значително изказваните досега предположения за големината на текста. В началото се разглеждат по-общи въпроси, докато във втората половина на текста преобладава вниманието към Северозападна България, главно – върху католическите селища Чипровец, Железна, Копиловец и Клисура. Споменават се и някои техни съседни селища, някои – за първи път в известните текстове на Петър Богдан, например – селото Бели мел. Встрани в полета на страницата авторът стриктно е отбелязвал данните за изворите, които използва. Снабден с библиографски справочен материал, неговият труд отговаря на модерните стандарти за научен труд"- пише проф. Илиева.

Ако това не е поредното журналистическо недоразумение, то наистина имаме много интересна новина. Досега беше известна и издадена на български език само началната част от ръкописа, която е била изпратена за рецензия, а останалото се считаше за изгубено.

Това е най-старата българска история на Дунавска България, за която имаше конкретни сведения като име на автор и част от съдържанието.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Не чакайте нищо сензационно.Може би ще научим доста неща за така нареченото Видинско царство но нищо повече.ПБЦ най вероятно ще бъде съвсем бегло застъпено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Значението на намерената история на Петър Богдан е доста по-голямо, при това в няколко насоки.

На първо място разбира се това е най-старата авторска история на Дунавска България, за която знаем. При това написана от добре образован автор и в един съвсем приличен обем. Доста се ревеше, че сме нямали своя история, а са ни я писали другите. И се ползваха и извори, които по време отговарят на историята на Петър Богдан - примерно съчиненията на Силяхдар и Хюсеин. Тъй че си имаме изместване на историографията с един век назад. Тя не омаловажава Паисиевата история, но в същото време си е нещо като предВъзраждане - в смисъл имаме появата на Паисиевата история и след това има едни културни и национално-освободителни процеси, но подобно е и положението при Петър Богдан, само дето австрийските брудери не са се справили толкова успешно във войните с турците, тъй че Чипровското въстание е приключило зле. 

На второ място тя е дело на видна историческа личност и това само по себе си я прави значима, както например тефтерчето на Левски или Историята на Гаврил Кръстевич, макар те да не са нито Записките на Захари, нито стихотворенията на Ботев и войводата Яворов.

На трето място като извор - тук насоките са няколко. За първата стана дума - Петър Богдан е обикалял из страната и е възможно в нея да са включени данни от наши, но отдавна загубени извори. Дали са за ПБЦ или за ВБЦ това не е особено важно. По данни на Клайнер манастирът в Чипровец имал библиотека пълна с ръкописи. Предполагаемата втора част на историята на Клайнер беше основният конкурент на историята на Петър Богдан, тъй като се предполагаше, че тя съдържа описание на Чипровското въстание по спомени и документи на очевидци. Но поне според последното, което се публикува при издаването на третата част, то там се изказва становище, че никога не е имало такава втора част, а Клайнер е имал предвид онова, което е в т.нар. трета част, т.е. онова което е казано за Чипровец.

Това, което обаче е ясно че го има е данни за разни български селища. По този въпрос у нас се ползват пътеписи на чужденци като Герлах, Евлия и Хаджи Калфа, тъй че това, което беше намерено и е публикувано вече от Петър Богдан си е изключително ценен и подробен източник за българските селища от онази епоха. Това, което става от статията е, че в историята има и някои данни, които ги няма в това, което вече е преведено и публикувано у нас.

Тъй че едно е сигурно - днешните истории и краеведски изследвания ще бъдат ъпдейтвани.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

Древни ценности и оръжия са били открити до стените на Троянския манастир "Успение Богородично", съобщи игуменът на светата обител Величкия епископ Сионий.

По думите му, при прокопаване на дренаж и разчистване на манастирското гробище, работници са намерили върхове на копия и стрели, сечени монети, пръстени, кръстчета и други предмети, предаде БТА. 

Летописът на Троянския манастир започва от 1600г., т.е. от възобновяването на манастира.

Миналата година при разчистване на монашески килии в най-старото - западно крило на манастира бе открита уникална находка - два черепа на монаси-революционери, посечени в двора през 1876 г.

 

5e_a7v7q8.jpg

 

И нещо, което явно сме пропуснали да отразим

 

5e_sgosal.jpg

През 2014 г. в Троянския манастир откриха изгубен и дълго търсен ръкописен възрожденски сборник от 1745 г.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...