Отиди на

Atom

Потребител
 • Брой отговори

  1766
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  21

Atom last won the day on Юни 30

Atom had the most liked content!

Репутация

1405 Старши асистент

Всичко за Atom

 1. Границата по Дунав би трябвало да е по талвега на реката, но не съм 100% сигурен. Реките променят течението си, трупат наноси, образуват се нови острови и т.н. Затова е необходимо периодично смесени комисии да обхождат района и ако е необходимо да извършват корекции на опорни точки или на самата граница. Определянето на речните граници не е лесна работа и понякога е предпоставка за конфликти. След втората световна война например, България и Гърция спорят за няколко острова по Марица. Конфликтът продължава с години и е съпроводен с периодични престрелки между граничарите от двете страни, а понякога и до мини сражения, когато освен лично оръжие се използват картечници и миномети. Въпросът е решен едва през 1954г. под егидата на ООН. Българо-гръцки погранични сблъсъци (1948 – 1953) Между другото, картата на Гугъл не е съвсем точна относно границите и понякога има разминавания. Например точката в която се пресичат границите на България, Гърция и Турция се намира на остров в Марица. Според Гугъл обаче, точката се намира в равнината на север от реката:
 2. В Русия държавата никога не е отстранявана от икономиката на страната. Нещо повече, ролата на държавата в икономиката непрекъснато нараства. Това е от официален доклад на ФАС - России (Федеральная антимонопольная служба): Банковата система също е доминирана от банки които са директно или индиректно контролирани от правителството. Оценките са, че около 60% от активите на банковата система се управляват от държавни или контролирани от държавата банки.
 3. България и бабъл индустрите...

  Самата "индустрия" няма значение и може да е всякаква. Проблемът е, че за успех са необходими страшно много пари, най-вече за маркетинг, реклама и всякакви други медийни шашми. Риск обаче винаги има. За даден продукт може да се създаде ореол, че е страшно "необходим" за потребителите, но истината е, че в 99% от случаите спокойно може да се мине и без него и провалът да бъде страхотен. Ето един продукт, който има потенциал да се развие като мега-индустрия - http://www.proviotic.com Тук е описано малко по-подробно за какво точно става въпрос. Естествено, от един гол потенциал до истинска "бабъл индустрия" има да се извърви огромен път и не е ясно какъв ще бъде завършека.
 4. Първо, населението между Белград и Солун не е само славянско. Съдейки по топонимите от източниците населението (доколкото го има) е изключително разнообразно. Второ, при липса на политически структури, които да осигуряват някаква базова защита, това население няма как да е уседнало. На по-голямата част от тази територия няма племена, племенни съюзи и славинии каквито има при македонските славяни или при сръбските племена. Няма и някаква друга власт - аварска, българска или ромейска която да осигури някаква защита и ред. При това положение хората няма как да се държат по същия начин.
 5. Хазин Фундаментална лекция

  Голямата разлика между номиналните 7000 и потребителските 20000 е в цената на услугите, а не в цената на стоките. Стоките се търгуват свободно в цяла Европа и при цените им няма как да има голяма разлика, докато при по-голямата част от услугите потреблението е локално. Например наемът за общежитие на един студент е около 50-60 лева, заедно със сметките за ток, асансьор и т.н. При това положение една стая с трима студенти ще генерира месечно 150-180 лева към БВП. В Германия или Италия стаята ще генерира 450-500 евро. Същото се отнася за фризьорски услуги, здравеопазване, образование, култура, развлечения, хранене навън и т.н. Повечето хора са заети в услугите и при ниски цени заплатите им няма как да са високи. Т.е. за да се запазят хората в България, заплатите, а от там и цените на услугите неминуемо трябва да вървят нагоре.
 6. Хазин Фундаментална лекция

  Прав си, но Булгароид също е прав. Повишаването на производителността на труда зависи от работодателите. Те решават дали и колко да инвестират в машини и оборудване, които да позволяват по-висока производителност, тяхно е и решението кога и какви организационни промени да се правят в същата посока. Освен това производителността се измерва в пари. Например, ако цената на фризьорските услуги в провинцията е 5 лева, а в София - 20, при равни други условия (брой клиенти на ден, качество и т.н.) фризьорката в София ще има 4 пъти по-висока производителност на труда в сравнение с тази от провинцията. Има два начина провинциалната фризьорка да постигне същата производителност. Първият е, по някакъв начин доходите в провинцията да започнат да се доближават с тези в София, което би позволило и покачване на цената на фризьорските услуги. Вторият е провинциалната фризьорка да отиде в София. В България има официална политика за поддържане на ниски заплати. Ние се рекламираме като локация с ниски разходи за труд и смятаме това за конкурентно предимство. Връзката на разходите за труд с производителността на труда обаче е двупосочна. Да, по-високата производителност позволява по-високи заплати, но от друга страна по-високите разходи за труд стимулират въвеждането на иновации за повишаване на производителността на труда.
 7. Хазин Фундаментална лекция

  В навечерието на поредния технологичен взрив, предизвикан от изкуствения интелект, човечеството има две опции: - пълна глобализация, включително и политическа. Т.е. проблемите да се решават от един глобален елит. - парцелиране на икономиката на отделни автономни икономически зони, като всяка зона си решава проблемите отделно. Първата опция е невъзможна, следователно остава втората.
 8. Хазин Фундаментална лекция

  Сигурно е така. Въпросът беше в принципа. Руските критици на сегашната финансова система не предлагат алтернатива. "Да правим като американците" не е алтернатива и няма да реши проблемите на Русия, тъй като липсва доверието - вътрешно и външно. ОК нека емисионната системата контролирана от федералния резерв на САЩ да е пирамида. Да си представим, че в някой светъл ден ЦБ на Русия се "национализира" (каквото и да означава това), членството в МВФ се прекрати, ръководството и се уволни, ЦБ стане част от министерството на финансите на РФ и се изпълнят всички останали искания на "реформаторите". Какво ще се промени? Ще успее ли да заработи изобщо тази "Руска национална пирамида"?
 9. Не мисля, че Кубер и неговите българи имат отношение по въпроса. Най-вероятно централните балкани не са интересни за българи и византийци, тъй като едните и другите нямат ресурс за усвояването им. От друга страна е много вероятно аварите да продължават да шетат по тези земи и да събират рекет от населението което е останало там. Все пак Аспарух заселва славяни по западните и южните си граници именно като бариера против аварите. Факт е също, че раздвижването в тази посока започва след колапса на Хаганата.
 10. Точно така - аварите и славяните си свършват работата. Става въпрос за друг период. За епископиите в земите от Пресияновото разширение - Моравска, Дарданска, Тивериополска, Охридска. На т.н. Фотиев събор присъстват Агатон епископ Моравски, Гаврил Охридски, Теоктист Тивериополски и Йоан Дардански. На събора не присъства нито един друг епископ от България. Стандартното обяснението е, че това са стари заварени епископии (от преди покръстването) и затова тези епископи са на събора, докато от новопокръстените територии няма нито един епископ. Колко стари са обаче? За охридската епископия има по-стари сведения и тя присъства в един списък от времето на исаврийската династия като епископ на Лихнида, към митрополията на Драч. Останалите се появяват за първи път на този събор. Т.е. трите епископии възникват в територии извън директния контрол на Империята между 800 и 870г. За мен най-голяма е вероятността да са учредени по времето на Пресиян като част от хипотетичната сделка с ромеите.
 11. ОК, имаме "предположение", базирано на "изказано мнение". С една дума хипотеза. Кой първи пуска в оборот хипотезата не е много ясно, но това не е Златарски, тъй като според него мирът продължава и през първата част на управлението на Пресиян. Очевидно е, че това не е и Коледаров, който се опира на по-стари чужди разработки. Да разгледаме и алтернативната хипотеза: Каквото било по времето на Маламир - било. Пресиян възстановява мирните отношения с Византия. Нещо повече, отношенията са издигнати до ново ниво - "приятелски". Новите приятелски отношения позволяват на Пресиян да изпрати контингент, който да помага на ромеите във войната с арабите. В замяна българите получават съгласието на Византия да усвоят западните балкани при условие, че не възпрепятстват мисионерската и църковна дейност на Константинопол в новите територии. Начинанието е взаимно изгодно и за двете страни. Българите получават нови земи, данъкоплатци и потенциални бъдещи войници. Империята получава душите на тези хора и може спокойно да ги приобщава към християнството. Първата хипотеза се опира на тълкуване на надписа от Филипи, но е в противоречие с някои "второстепенни" сведения. Освен това последващите събития нямат задоволително обяснение. Например войните със сърбите се обясняват с действия на византийската дипломация против българите. Обаче военни действия на сърби против българи няма. И при двете войни първоначалната инициатива е от страна на българите. Обяснението, че българите са разбрали за намерения на сърбите да нападат и действат превантивно висят във въздуха. Другият проблем е статута на епископиите в "завоюваните територии" след покръстването. Обикновено, ако този въпрос изобщо се засяга, обяснението е, че те са "заварени". Как обаче от една страна имаме враждебни действия между българи и ромеи, а от друга "заварени епископии" не е много ясно. Освен това "заварените епископии" са само на териториите "завоювани от Пресиян". В териториите завоювани преди него (например Сердика) няма заварени епископии. За някои от епископиите пък изобщо и дума не може да става за "заварени". Например моравската - това е чисто нова епископия която се появява от нищото. Втората хипотеза в това отношение е безпроблемна. Сърбите са просто поредните славяни които могат да бъдат усвоени от българите. Българите усвояват поморавието и там се пръква "моравска епископия" - и двете страни по "договора за приятелство" са доволни. По отношение на сърбите няма категоричен успех (оказват отпор), в резултат няма и "сръбска епископия" - и двете страни по договора са прецакани.
 12. Хазин Фундаментална лекция

  Днешните пари са дългови пари, а при дългът основна роля играе доверието. Т.е. първо изграждаш икономическа система на която хората се доверяват и едва след това може да "печаташ" на воля пари, а не обратно - чрез печатане на пари да създадеш система на която публиката да има достатъчно доверие. В случая няма връзка между това дали "долара ке падне", дали сегашната финансова система е лоша, дали е добра или порочна и т.н. от една страна и проблемите на Русия от друга.
 13. Хазин Фундаментална лекция

  Не знам какви са обвиненията на Хазин. Може би не смее да обвинява лично Путин и затова критикува обкръжението му. Факт е, че Набиулина е зависима само и единствено от Президента и съответно ако слуша някой това е само Путин. Виж чл.5 от закона за ЦБ Нито правителството нито депутати от Думата, нито който е да е друг, различен от Президента, може да предложи председател на ЦБ. Единственото което може да направи Думата е да потвърди или отхвърли предложението на Президента. Само той има право да предлага имена. По същия начин Думата няма право да предложи който и да е в борда на директорите в ЦБ. Единствено председателят на ЦБ има това право, но задължително след съгласуване с президента на РФ. Никак не е случайно, че по света Набиулина се води нещо като "дясната ръка на Путин" Другият факт обаче (който е по-важен в случая) е, че Путин е изключително доволен от работата на Набиулина и само преди месец я предложи (а Думата я одобри) за втори мандат като председател на ЦБ. Вторият и мандат няма да е за 4, а за 5 години. Сега тя ще управлява банката до 2022г. Полномочия Набиуллиной продлили на пять лет Интересно е и гласуването:
 14. Хазин Фундаментална лекция

  Това са пълни глупости. Един пример - през 2013 например Путин лично увеличи правомощията на ЦБ, като и предаде правомощията по регулирането на целия финансов пазар, вкл. и застрахователния и пенсионен надзор. Ако ЦБ е толкова вредителска организация, защо се увеличават правомощията и, вместо да се намаляват. В България например отговорностите по финансовото регулиране са разделени между БНБ и КФН. В Русия всичко се регулира само и единствено от ЦБ. Кой налага такива политики на Русия - правителството на САЩ, ЦРУ, МВФ или СБ? Нищо подобно - това е политика на самата Русия, в примера лично по волята на Путин. Колкото до приказките за "банкерите предатели" и "патриота Путин" това са приказки за мали деца. Това не е нищо повече от легендата за доброто и лошото ченге, която трябва от една страна да успокои руснаците, че имат бащица-хранител, а от друга да има кого да плюят за проблемите си - "банкерите предатели".
×