Отиди на
Форум "Наука"

kle4kar

Потребител
  • Брой отговори

    36
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за kle4kar

kle4kar's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

4

Репутация

  1. благодаря ви за отзивите, в крайна сметка си купих въпросната книга и мисля че наистина освен че е първата английска книга посветена изцяло на нашата история, друга причина да си я купи човек няма
  2. Преди няколко дни прочетох следното в Уикипедия: "..На 8 юли 1876 г. в Чипровци пристигат четите на Панайот Хитов и други български войводи и Берковският край въстава. Главните боеве стават при Чипровския манастир. След като въстанието е потушено, пашаджик, командващ берковските турци, наредил инквизиции на населението от Чипровския край." (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0) Някой знае ли дали наистина е имало въстание в берковските села или просто това са бойни действия на емигрантските чети?
  3. Някой дали може да каже откъде бих могъл да намеря въпросната книга (Подготовката на Велчовата завера 1940)? Предварително благодаря
  4. така и предполагах, но все пак мнение специално тази книга? изобщо що за личност е била тази т. нар. Мерсия (а всъщност Мърша)?
  5. Здравейте, имам възможност да купя История на България 1393-1885 на Макдермот, някой знае ли дали книгата става? Мнение за авторката като цяло?
  6. това е, остава простия факт че това въстание е известно единствено по една (мисля че вече загубена) родова хроника. няма предания, никакви намеци в народни песни, каквито и да било конкретни податки в турски иили руски архиви, нищо..
  7. Здравейте, преди няколко дни попаднах случайно на Славейков на "Атлас по история на България" на БАН, издание 1963 г. От предговора разбрах че това е всъщност първият подробен български исторически атлас и първият издаден след 1944 г. Повечето от картите са подобни на тези от големият Военно-исторически атлас, може би са били използвани като основа за последния. Не разполагам с атласи и карти от преди 1944 г., но явно няколкото издадени такива (освен преиздадения преди няколко години „Българите в техните исторически, етнографически и политически граници 679 - 1917“) са били доста повърхностни и фокусирани само върху средновековната ни история и етническия въпрос. ще кача няколко карти които са по-любопитни, обещавам да не слагам картата отразяваща изпълнението на първия двугодишен народостопански план
  8. kle4kar

    Гьобекли Тепе

    Знаете ли нещо за разкопките на Гьобекли Тепе?
  9. или поне знае ли някой на кое издателство е?
  10. А след битката България изпада ли в някаква формална зависимост от Сърбия, "протежето" Иван Стефан е на трона около една година. Тази битка е наистина една от най-травмиращите за самочувствието на българите до ден днешен; сърбите посрещат османците с многобройни княжества управлявани от амбициозни и жизнени династии, а за българите (може би поради липсата на достатъчно източници) остава усещането за залязли, безперпективни държавици които не успяват да оставят особен спомен за гибелта си..
  11. Хм, това въстание наистина си остава мътна история, поне да имаше някакви сериозни податки от османските архиви.
  12. прав си, но така XVIII век щеше съвсем да повехне откъм въстания, та рекох да го придвижа малко
  13. Здравейте, някой дали би могъл да ме упъти къде мога да намеря Йосифов, Й., Българските въстания 1393-1878, С., 1998 Благодаря предварително
  14. Здравейте, повечето инфо по темата, което бяхте така добри да споделите, вкарах категория Български въстания на Уикипедията http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%...%BD%D0%B8%D1%8F
  15. Благодаря за препратките, за тях знам, но освен че имало 18 въстанали села, нищо повече не се казва за самото въстание.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...