Отиди на
Форум "Наука"

sir

Потребител
 • Брой отговори

  253
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  3

Everything posted by sir

 1. sir

  Произход на славяните

  Те етруският и раетският са твърде вероятно близки/сродни езици, така че да не се окажат накрая спаратоците прави.
 2. Честит 8-ми март на всички дами! И едно процедурно питане: във всяка тема ли е позволено пробутването на истанбулски бълвоч или има някакви правила или опорки по въпроса?
 3. Това е то есенцията на нещата. И това е единственият начин тия хорица да си прокарат утопично-девиантните теории - командно-административно, спуснато отгоре, било от любимия вожд, било от партията-майка. Така е било преди сто години, така е и сега.
 4. Никакво отклоняване не е. Нещата са част от едно цяло. Вие ако искате да ги разглеждате като някакви самостоятелни електрони, то си е Ваша работа. Наивно е също така да се мисли, че или си феминистка, или си с "патриархални убеждения". Други няма, така ли? А иначе конкретните две дами не знам дали открито са се обявявали някъде като феминистки и не ме интересува особено. Но че били с "патриархални убеждения" е едно твърдение, което няма да коментирам повече, понеже най-много да кажа още нещо "патриархално" и да ми се обидите, а това изобщо не е целта ми. По въпроса с печалната конвенция не знам дали си струва да се пише повече. Да махнат джендър-терминологията и другите простотии вътре и няма да я отричам. Толкова е елементарно, че няма накъде повече. Но никой няма намерение да го прави. Ние тука ли "омесваме" въпроса с правата на жените с проблемите на гейове и бежанци или в самата конвенция са ги омесили? А, забравих, те нямат нищо общо и са само отклоняване. Сто процента е така, няма как да е иначе.
 5. Още по-интересно е как се подминават събития от 1885 например, а се скача директно на 1913 или 1918, за да се внуши, че едва ли не е минало тоооолкова много време и нещата нямат нищо общо. Между 1878 и 1885 има 7 години, за сравнение между началото на първия мандат на Борисов и днешна дата има близо 9 години. Ама ние си знаем опорната точна по въпроса. Добрият цар е убит и на негово място идва един много много лош, ама чак ужасяващо лош и отвратителен, та затова така. Иначе Русия с голям възторг и ентусиазъм подкрепяла Съединението, само че тоя лошият прецакал всичко...
 6. През шлифера ми е дали пък точно ти ми вярваш или не.
 7. Да, разбира се, че има "патриархални убеждения". Те в Лейбъристката партия са все такива събрани - с патриархални убеждения. Нищо не неглижира. Просто жените като цяло са твърде безинтересни за такива като въпросната. Клетите пакистански бежанци са по-големи жертви от тях и съответно не е проблем години наред да се гаврят и да изнасилват наред. Не е като да не сме го виждали и на други места, примерно Кьолн. Или и там оная кметица, дето е от крайните левичари зелените, и тя може би е с патриархални убеждения? Просто се следва партийната и идеологическа линия. А както знаем, Партията е права, дори когато греши. Така че както се казваше в една реклама: стига глупости.
 8. Това е то основният проблем у нас. Че все трябва да има някакъв задник за лизане, иначе не става. Трудно е за осъзнаване, че има и хора, които не ни интересува нито Вашингтон, нито Москва. Разбирам, че е трудно. И не е за завиждане...
 9. Темата си има съвсем ясно заглавие. Към Русия и към закони и затвори я обърна именно ти. Стинката по-нагоре правилно е казал, че някои хора не могат да излязат от руслото русофилия-русофобия, даже и като става въпрос за национален празник на България. Повтарям, на България, а не на Русия или на СССР. И като не могат някои хора да излязат от това русло, други пък ще ви отговаряме. Ей така за баланс. Иначе аз нямам нищо против 3-ти март и си го празнувам всяка година. И на Шипка даже съм ходил няколко пъти. Имам против тропането по масата, имам против гъзолизането, имам против пропагандата.
 10. Факт е също така, че Русия е против Съединението. Факт е и че обявява война на България и нахлува в страната през ПСВ. Факт е, че обявява война на България и нахлува в страната и през ВСВ. За фактите около руската позиция по македонските въпроси Стинката може по-добре да каже. И най-накрая, но не по важност, факт е, че ни наложи със сила една кървава и човеконенавистна система и ни държа под похлупак близо половин век. Тия факти имаме ли право да ги споменаваме или според проектозакона ще влизаме по затворите?
 11. Очевидно греша, понеже също така очевидно даже и тук във форума има хора, изживяващи се като "етнически славяни". Такова нещо като съвременни "етнически славяни", разбира се, няма. Както няма и "етнически германи". Що не пробваш да наречеш някой холандец или англичанин "етнически герман"? Те също имат вероятен общ произход с германците и останалите от германската езикова група. На тях обаче няма лепната подобна глупотевина като на народите, говорещи на славянски езици. Що така? Риторичен въпрос, няма нужда да ми отговаряш.
 12. Аз също не чета Гласове. Само че както е посочил и колегата, по нашите сайтове (не само Гласове, ами всички) много рядко ще седнат да си измислят нещо си за Швеция или някъде другаде. Почти всичко е преводи и позовавания на западни медии. Дневник например директно препечатват Гардиън, Уошингтън Поуст, Дойче веле и т.н. стожери на съвременното левичарство с всичките му фундаментални съставки - джендъри, бежанци, анти-Тръмп помия и т.н. На тях по ли им вярваш? Фактите в горната статия са си факти. Аз досега не я бях чел, но за гнусното изказване на въпросната лейбъристка депутатка съм чувал, както и за неадекватния туит на ББС. Ами айде тогава и аз да попитам в същия стил - а къде са женските маршове и феминистките прояви в подкрепа на брутално насилените стотици (май и хиляди) жени и момичета от Родъръм, които противно на това, което вероятно някои тука си мислят, не са измислица или путинска пропаганда? Няма ги. А защо ги няма? Елементарно - защото същите необолшевики, които уж се борят за някакво си "равноправие между половете", ни пробутват в същото време абсолютно несъвместими с него изпълнения от рода на брадатите бежанци, биологични мъже да могат да влизат по женските тоалетни и да се състезават в женските спортове и т.н. Един от тия същите вдъхващи огромно доверие сайтове, дето ги цитирах по-горе, преди известно време даже провеждаше кампанийка за нормализиране на педофилията, ама си изтриха статиите, що ли и аз не знам. Това е то модерното левичарство и "борбата за социална справедливост". Пробутване на всякакви девиации и извращения, без значение че влизат в противоречие едни с други. Хората си имат йерархия на жертвите - група Х са по-големи жертви на "патриархалния модел" от група Y, следователно група Y може да бъде бита, изнасилвана и каквото още си помислите, ама трябва търпи в името на светлото бъдеще на социалната справедливост. Това е положението и аз лично това в България не го искам. Пък нека да си бия жената или да гледам и слушам путиняшка пропаганда по цял ден. Подобни етикети могат да предизвикат единствено и само бурен смях у мен.
 13. "Етнически славяни" може да са в Словения и Словакия. Тука сме етнически българи.
 14. Хахаха, закон, който да затвърждавал нещо си и да вкарвал непослушните в затвора. Някой май е попрекалил с четенето на нацистко законодателство.
 15. Само една вметка, че това всъщност не е мъж, състезаващ се с жените, ами е жена, натъпкана с тестостерон и кой знае още какво. Сиреч, като едновремешните атлетки от ГДР, чиито рекорди неслучайно още си стоят в няколко дисциплини 30-40 години по-късно. Навремето подобни напомпани и допингирани добичета предизвикваха гняв и отвращение, а днес са джендъри и борци за социална справедливост.
 16. Ясно, в екселския файл наистина си пише, че двете проби AV1 и AV2 са от жени. Ама който няма време да изчете всичко, така е. С думи прости, както и други са писали, напълно възможно е да става въпрос за славяни, издигнали се сред аварския елит. В случая славянки, примерно съпруги, както и ти си предположил. Т.е. шокът и мълниите се отлагат, хехе. Иначе за самосъзнание и т.н. - естествено, че никой поляк няма изведнъж да се почувства горд авар, нито пък някой тука ще стане англичанин, ако се окаже, че има някакви английски гени. Аз също нямам, поне за момента, пълна вяра в генетичните изследвания. Първо, понеже съм стопроцентов лаик в тематиката, и второ, понеже наистина много от тях засега са си директно поръчкови (те затова навярно някои директно си противоречат едно на друго). Само че няма и да седна да отричам с лека ръка всичко. Най-малкото генетиката хвърля светлината по исторически въпроси от такъв ъгъл, от какъвто другите науки не могат. Да, към момента нещата далеч не са перфектни, но за това си трябва време. При положение че към настоящия момент очевидно не е нито лесно, нито евтино да се правят подобни изследвания, няма как и да очакваме нещо перфектно. След 10 години нещата може и да се променят - развитие на технологиите, по-голяма достъпност. Както впрочем са се променяли нещата и в историята, и в археологията, и в лингвистиката и т.н. Пък и айде сега да си говорим откровено - не е като да няма една камара поръчкови, предпоставени и откровено пропагандни теории, които битуват и до ден днешен в т.нар. "академична" история, лингвистика и т.н.
 17. Това за аварите е доста шокиращо наистина. Въпросът е дали наистина са аварски тези два гроба. Нямам време да прочета всичко, но кратък поглед над изследването казва "Avar period samples" и "Avar period structures" от 541-641г.
 18. Гледам, че са ни преместили в историческо моделиране, така че всичко е позволено. Та, според мен сорбите сърбат сорбе.
 19. Добре, има ли някакви аналози на подобно развитие при други народи? Ето примерно Цезар и той така като гърците подочул някаква дума "германи" и я лепнал на една камара народ, ама те самите не съм чул да са я възприели като самоназвание. Очевидно за разлика от славяните. Та, има ли други такива като славяните?
 20. Ами защото, уважаема, на работа сме, за да вършим работа. Ако някой не може да си свърши работата, да си търси друга. А ако смята, че има основателни претенции, че е дискриминиран по някаква причина, то за целта си има съответните органи, към които може да подаде жалба. Елементарно е. Закон, забраняващ свободата на словото, не знам дали има, ама има едно нещо, наречено Кодекс на труда. Там например има една глава за задълженията на работниците и работодателите, хубаво е всеки да си я препрочита от време на време. Ей така, да си опреснява паметта. За да не си мисли някой, че "свобода" значи, че като отидеш някъде на работа, можеш да си правиш или говориш, каквото си искаш. Език на омразата не знам какво е, но съм сигурен, че при добро желание все ще се намери такъв някъде из това мнение. Тука има големи майстори в намирането на "-фобии" и "-изми". Под "специални права" разбирам това, на което именно и отговорих в цитираното мнение. Ако за някого е по-важно, че е джендър, отколкото, че е работник и е дошъл да върши дадена работа, то явно очаква някакво специално отношение. При мене специално отношение обаче няма. Или си вършиш работата, или не. Няма средно положение.
 21. Нас не ни интересува дали колегата е джендър или не. Междуличности конфликти в един колектив винаги има. Някой някого не харесва по някакви причини и това е напълно нормално. Само който не е работил в колектив, не се е сблъсквал с "лично отношение". Важното е колегата да си върши работата и да не писка за специални права, щото, видиш ли, бил "джендър". Разбирам, че за определени идеологически среди това е много трудно да се схване и убеждаването е безсмислено занимание, но да се надяваме, че този форум все още се чете и от гости.
 22. Струва ми се, че и преди година или нещо бяхме обсъждали същото в някоя от темите, които бяха затворени. Хипотезата ти според мен има смисъл само при условие че словен/словене е самоназвание на съответния народ. За което трябват доказателства, каквито няма и не се очертава да се намерят. В противен случай просто ми се вижда несериозно обяснението, че това била някаква случайна дума, която гърците (римляните, немците или който и да било) дочули и започнали да използват като етнически маркер. Това звучи малко като мита за името на кенгуруто.
 23. Злите хомофоби сме налазили научните форуми и няма отърване от нас
 24. Опонентите вече посочиха в съответните теми, които са няколко по въпроса, и не им се повтаря едно и също за пореден път. Освен това Боки се уплаши и се отказа (засега поне), но вие продължавайте да се самонадъхвате, лошо няма.
 25. Бойко Борисов: ГЕРБ няма да стои зад Истанбулската конвенция Щом хората са уплашени – махаме конвенцията, връщаме дебата отначало, категоричен беше премиерът https://btvnovinite.bg/article/bulgaria/gledajte-na-zhivo-bojko-borisov-v-pitaj-premiera-po-btv.html ~~~ Считам въпроса за приключен.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Може да ни помогнете с избрана от вас сума след като кликнете бутона "Donate" или по банков превод по сметната на Сдружение "Читател".

Фонд "Форум - Наука"

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Форумът съществува от края на 2015 г. и с усилията на много хора ние вече 13 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 12 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Създаваме фонд "Форум - Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на "Форум - Наука
"

 

За контакти

×