Отиди на
Форум "Наука"

sir

Потребител
 • Брой отговори

  199
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  2

Репутация

232 Студент

Всичко за sir

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Интереси
  Икономика, история, политика, спорт и так далее
 1. Пълни глупости, разбира се. Алпите били "много по на север". Все едно са в Арктика, ха-ха. Интересно Пиренеите дали и те са по на север или пък курортите в Колорадо. Що касае много по-голямата надморска височина: Първо, да вземе въпросният "смел" банскалия да обясни какво значение има това. И второ, може би да вземе например да хвърли един поглед над домакините от Световната купа по ски алпийски дисциплини - да види там на каква надморска височина са примерно Шладминг или Кранска гора. И да вземе да разгледа поне едни картинки из гугъл къде има гори и къде няма, щото явно не е излизал особено често извън Банско. От там нататък цялото му приказване става безсмислено. Що се отнася до тая зона за опазване на горските екосистеми (въпросните 45%) - току-що си направих труда да погледна въпросното решение и там пише единствено "водохващане". Никакво друго строителство не виждам. Така че някой друг май трябва да обяснява какво е това и има ли манипулация или няма.
 2. Белите мечки умират от глад

  На тия клипчета им викат tragedy porn. Те целят да предизвикат силна емоция у зрителя, а не да представят някакъв генерален факт. А фактът е, че оценките на глобалната популация на белите мечки показват, че тя (популацията) расте. Но пред култа на затоплистите спирачки няма.
 3. Как да те светне някой като изследванията върху тракийския език са застинали на ниво 70-те години? Колкото ни светнаха и за прабългарските тюркски думи в българския, дето върхът на постиженията след стотина години нАука са някакви аматьорски списъци от един друг форум.
 4. Разбира се, че българите не произлизат от тюрките. Това всеки го знае. По-интересно е какво прави тази тема в Праистория.
 5. Какво се случва с Кевин Спейси?

  Понеже тука имаше разни приказки за допитвания и не знам си какво, ето ви едно скорошно допитване по въпроса от The Economist: https://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2017/11/daily-chart-14 Например за над една трета от младежите в Щатите комплиментите са "сексуален тормоз". Сами можете да видите процентите за шеги със сексуална насоченост - в Щатите едно 80% от хората смятат, че това е "сексуален тормоз" според допитването. Да поканиш някого на питие е "сексуален тормоз" за една четвърт от младите в САЩ и Франция. Въобще, вижда се, че за по-младите кажи-речи всичко е "сексуален тормоз". Като се има предвид демографията на Туитър и Фейсбук, не е никак случайно, че там на минутата се събират тълпи, готови да линчуват за щяло и нещяло. "Trial by Twitter", както се казва.
 6. Какво се случва с Кевин Спейси?

  Виждам, че тука двама-трима души громите с плам женомразците из форума, явно и аз съм в тази графа, щом като мен цитираш. Нищо, че темата се казва "Какво се случва с Кевин Спейси", чиито жертви са мъже. Разбирам, че принципните положения, които изказвам и опитвам да защитавам (и не само аз), не се харесват особено на някои форумисти, но това е положението. А общественото мнение на запад в подобни случаи не се установява с допитвания, нито пък се базира на преценката или зрелостта на аудиторията, а се формира от водещите медии и трендовете в социалните мрежи. Неслучайно малкото богоизбрани, на които им се разминава правдивия гняв, са такива, за които ни дума, ни стон в моралните стожери от мейнстрийм медиите. Справка: Бил Клинтън. Иронично или не, но в неговия случай точно така бяха представяни с десетилетия жените, които го обвиняват - пропаднали курви, трейлър траш и други подобни.
 7. Какво се случва с Кевин Спейси?

  Той и Харви Уайнстийн твърди, че всичко било по взаимно съгласие. Как се доказва това за нещо от преди 30-40 години?
 8. Какво се случва с Кевин Спейси?

  По реакциите в медиите и социалните мрежи. Вие имате някакъв друг метод ли?
 9. Какво се случва с Кевин Спейси?

  Абе чак страх и парализа едва ли цари, но нали си чувал за т.нар. "правило Майк Пенс"?
 10. Какво се случва с Кевин Спейси?

  Не трябва да се мълчи. Това са изключително грозни и гнусни неща и извършителите им, когато бъде безспорно доказано, трябва да си понесат последствията. Само че доказано в съда, а не в социалните мрежи или по медиите. Примерът ми с уелския политик не цели да доказва, че човекът е бил невинен, а че в очите на общественото мнение веднага е обявен за виновен с буквално нулев шанс да се защити. Може и да е виновен и затова да се е самоубил. Както правилно отбелязвате, тече разследване. Само че след дъжд качулка. Ами ако се окаже, че обвиненията са неоснователни, някой ще понесе ли отговорност? И да, медиите трябва да се използват. Само че да се използват да помагат - както на жертвите, така и на правораздавателните органи - като проверяват фактите преди да ги публикуват и след това ги отразяват безпристрастно. Нещо, което много често не се случва напоследък. Напротив, публикуват се не просто непроверени, ами понякога и напълно измислени истории. И това вреди на всички, но най-вече на реалните жертви.
 11. Какво се случва с Кевин Спейси?

  Не, не е проблем с фейк новините като цяло. Моя е грешката, че използвах думичката "фейк", правилното е "false" обвинение в изнасилване или сексуален тормоз. И Вие впрочем много точно сте го написали - известните хора рядко се тревожат за глупостите в таблоидите. Много рядко някой ще се разтревожи например от статия, че бил хванат пиян от папараци, не само когато е фейк нюз, ами даже и когато е вярно. Не знам аз ли не се изразявам правилно или няма желание да се схване какво искам да кажа. Ще пробвам пак. Едно е да те обвинят в нещо от рода на неплащане на данъци или да ти изтече името в панамски, азербайджански или някакви други досиета, съвсем друго е да ти сложат етикет "сексуален хищник" или "изнасилвач", да не говорим пък за "педофил". Във втория случай много често просто е свършено с тебе преди да се стигне до какъвто и да било съд. В случая на уелския политик, за когото стана въпрос по-рано - Карл Сарджънт - буквално се е свършило с него, човекът се е самоубил, без да му бъде дадена каквато и да било възможност дори да се запознае с обвиненията срещу себе си. Къде са тук доказателствата и какъв съд, какви пет лева? Каква зрялост на аудиторията? Аудиторията разпва на кръст на минутата при подобни обвинения и ако изразиш някакво по-различно мнение, си защитник на изнасилвачи или направо и ти си такъв. Гледам, че даже и тука се прокрадват подобни внушения от страна на някои хора с цветнички шрифтове.
 12. При положение че източниците и археологията дават една картина на нон-стоп нашествия в региона, за който говорим тука, за едва ли не тотална разруха и почти пълно обезлюдяване, не мислиш ли, че поне някакъв процент от населението в един момент се е приспособило именно към живот в по-затънтени и по-сигурни места? Един път се криеш в някой град, втори път, трети път се договаряш с нашествениците, ама нападенията не спират и не спират. И ако нямаш възможност да избягаш в Солун или Константинопол, какво ти остава?
 13. Какво се случва с Кевин Спейси?

  Не съм юрист, не знам конкретно какво има по нашия закон, така че не мога да коментирам какви възможности имат или нямат жертвите на тормоз. Искам обаче да запитам и нещо друго, а именно - какви възможности да се защитят имат обвинените? Независимо дали са основателно обвинени или не, а и особено ако са неоснователно обвинени. Как точно се защитава човек от 30 или 40-годишно обвинение? И още нещо - какви са последиците за тези, които отправят фейк обвинения? В общия случай май никакви? Освен да седнеш да ги съдиш и я ги осъдиш, я не след 3-4 години, когато вече етикетът е върху тебе и животът ти обикновено е съсипан. Отделно, че даже и да си изчистиш името няколко години по-късно, това няма да е новина на първа страница на Ню Йорк Таймс, ако изобщо бъде отразено някъде, сиреч никой няма и да разбере, че си си изчистил името. Така че нищо не оправдаваме, просто предупреждаваме, че нещата излизат извън контрол. И в това аз лично не виждам нищо положително.
 14. Какво се случва с Кевин Спейси?

  Приравнява се в очите на общественото мнение. Кевин Спейси, на когото е посветена темата, например вече е брандиран като "педофил". Пък какво пише в закона или как е според дефинициите в Уикипедия, е съвсем маргинален и второстепенен въпрос. Всички обвинени в последните седмици, които вече станаха може би стотици, са в кюпа с Харви Уайнстийн, името им се споменава редом с неговото по медии и социални мрежи. Това е положението. Аз не омаловажавам сексуалния тормоз, просто казвам, че започна да става опасно. Джордж Буш Старши например беше обвинен в "sexual assault" от инвалидната си количка на 90-годишна възраст. Извинявам се много, ама това ми звучи адски нелепо.
 15. Хора, бягащи по чукарите при нашествия, винаги е имало. Какво значение има дали си цивилизован римски градски жител или най-обикновен селянин, ако опциите пред тебе са две - да бягаш към чукарите или да бъдеш заклан?

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×