Joro-01

Модератор Инженерни науки
 • Брой отговори

  5582
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  41

Joro-01 last won the day on October 4 2016

Joro-01 had the most liked content!

Репутация

2069 Академик

1 Последовател

Contact Methods

 • Website URL
  https://www.facebook.com/georgi.semerdziev

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

25065 прегледа на профила
 1. Хидравличен антропоморфен робот от картон. Като Робко на БАН - от този тип, а не че Робко е хидравличен.
 2. Просто ще стане така, че това ще е следващата ефицитна професия. След лекарите и сестрите. Въпрос на време.
 3. Ако приемем, че генерира 0.2 mA (повече е със сигурност), ще получим мщност от 0,2 mW, което би било достатъчно, да върти този мотор - да преодолява триенето на въздуха и на острието на иглата в опората.
 4. Както казах и за мен бе инересно. Качвам снимки. Напрежението генерирано от син светодиод е средно около почти 0,9 V, зависи колко добре е насочен към слънцето, аз получих и 1,3 V, но осредняването е от стойностите на снимките. към слънцето при това сутринта 08:14 ч. днес 24 март, когато слънцето не е особено силно. Това все пак е фотоволтаична клетка с концентратор - тялото е LED е леща. Има начин, но не премерих мили/микро/амперите. Опитът е възможен, много заиси от консумацията на електрониката.
 5. Интересна гледна точка. Може да се окажеш прав, но в рези сайтове вечни двгатели няма, защо целия този труд?дит... Едит: Защо му вярвам: Имаше една камера дето се състои от матрица фотодиоди върху платка (някъде тук я бях публикувал). С ниска резолюция е и не работи при слаба светлина, но се захранва от фототока на диодите. Захранва процесорите дето осигуряват сканирането и си дава сигнал на изход. Освен това - "лагера". Някга мн отдаван си бях направил следния експеромент - пинсета дето се държи изправена на задния си край от магнит на някой сантиметър, добре балансиррана - една идея преди да се лепне. Като я врътнех (вабно, че излиза от оста) можеше минути наред да се върти. Тоест такова триене би могло да се преодолее от много малко енергия (съизмерима с пизведената от диода). Въздухът сигурно оказва по-голямоо съпротиввление. От друга страна за развъртснето (първият тласък) не вярвам диодът да е достатъчен. Ще опитам а измеря какво дава един светодиод.
 6. Малък електромотор се захранва от светодиод. По-скоро е за наука, даже физика, но го поствам тук. Намирам го за интересно. Не толкова с това, че светотдиод генерира ЕДН (електродвижещо напрежение). Фотоволтаични клетки от GAAS (GaAs) съществуват и дори са с по-високо КПД - 28%, но са с ограничено приложение заради цената - в космоса и за работа с концентрирана светлина. Интересното е, че площта на фотоволтаичната клетка в случая е с лощ около 0,5 x 0,5 в милиметри. Електромоторът се вижда колко е голям. яма полезна мощност и лагерува с минимални триене, но все пак е интересно. И целия матриал: http://hackaday.com/2017/03/21/tiny-electric-motor-runs-on-power-from-an-led/
 7. Кюриозитъ спука гума Нищо му няма ще работи, освен това си е надживял проектния живот.
 8. Според мене системата е защитена. Без да се добавя нищо допълнително. Датчици за налягане със сигнализация и блокировли ще има, параметрите ще могат да се следят в реално време и да се коригират, ще има нужните защити и блокировки, CCTV камери също... При сигнал капсулата ще забави скорост (с пресметнат макс допустимо забавяне /ускорение с обратен знак/) и със сигурност ще издъжи на насрещната ударна вълна. Проблем би било е ако дупката е много голяма - изчезне част от тръбата и ако се случи в непосредствена блзост до капсулата - тогава вече ще има жертви. Така може да се получи ефект като пневматичен пистолет или пръскаш се кинескоп - да засили капсулата по посока на движение. Не знам, сценариите са разгледани според мене. Продължаваме http://www.theverge.com/2017/3/21/14984082/htt-hyperloop-transportation-technologies-capsule-images?utm_campaign=vox&utm_content=video&utm_medium=social&utm_source=social http://www.theverge.com/2017/3/21/14984082/htt-hyperloop-transportation-technologies-capsule-images
 9. Едва след горното предупреждение, можем да продължим. Предполагам е недвусмислено и няма въпроси по това. Аз ще качвам само неща дето са възможни (не са измама), но не и лесни за изпълнение и безопзасни. Затова изрично предупреждавам, да не се повтарят вкъщи. Наставления за иьпълнението на опасните няма да давам. За по-безопасните - може. Ако знам или ми се търси разбира се. От показаните на тази страница само оптическия / световодния седем сегментен индикатор (осмицата от акрилни листове) е безопасен. И така: Опити с магнетрон
 10. И едно предупреждение: Темата съдържа потенциално опасни експерименти. НЕ ПРАВЕВТЕ ТОВА ВКЪЩИ! ПОВТАРТЯНЕТО НА ПОКАЗАНИТЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ Е НА СОБСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ!
 11. Добре де, така да е, стъпка в посока справедливост. Данните ми са за преди повече от 10 г, и двамата, които познавам имаха горе-долу стаж, за натовареността им не мога да кажа, може извадката ми да не е представителна.
 12. И така, да обощим: Учителската заплаха е сериозна заплаха. Заплата, заплаха, се тая, кой как иска така да си ги реди. Само да кажа, че поне от 2/3 от възпитанието, че и повече следва да е грижа на родителите. Ако там нещата куцат, учителят и да е магьоцник, пак няма да се справи. А какви малоумници и изроди все пак стават родители... Като навсякъде и тук монетата има две страни. Днес някогашните методи не вършат работа. Има и акива дето не стават за учиели. Съгласен съм. Но не може учителската заплата да е половината от милиционерската (говорим за сержантски състав, без образование) и около или малко над половината от тази на шофьор в градския транспорт. Не подценявам труда на останалите, но учителите не им е там мястото.
 13. Не, чисто термобарични заряди са си - използват въздуха за окислител не си го носят в сместа. Алуминий - като го загрееш до червено, става мек към течен. Като го удариш се разпръсква и гори силно. Пише някъде във видеото, че куршумите са алуминиеви. Това не прави опитите им по-безопасни.