Отиди на
Форум "Наука"

Joro-01

Модератор Инженерни науки
 • Брой отговори

  6201
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  45

Репутация

2489 Доцент

4 Последователи

Всичко за Joro-01

Contact Methods

 • Website URL
  https://www.facebook.com/georgi.semerdziev

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

26639 прегледа на профила
 1. Амадео Модилияни

  Тъжно. Мерси, научих нови неща.
 2. Амадео Модилияни

  Имаше филм за този. Игрален беше, за живота му. Лишено от всякаква еротика ли?! Някъде четох слкедното изречение "Докато боите още съхнели, те (за него и модела му) били вече щастливи"
 3. Космически боклуци

  По принцип от години се отнасям с подозрение към информация от руски източници, но извъм политиката някои неюа може и да са верни. Давам линк към сайта "Фишли", темата е за "подаръци" от небето. Тук обаче се включват и предмети паднали от самолети, не само от сателити и ракети. И така: Да, с неба падает дождь, снег, град. Иногда сильный ветер, закрутившись в торнадо, где-то что-то подхватит и вывалит на голову всякую всячину. Но сегодня не об этом - есть и еще кое-что, что может однажды упасть с неба и причинить серьезный ущерб, упав не в то время и не в то место. И это уже становится глобальной проблемой.
 4. Интересно

  Екипировката на астронавтите от мисия "Аполо"
 5. Интересно

  Забелязвам, че уоравляемият термоядрен синтез те вълнува И мене. Концепциите с магнитно удътжане за мене остават най-правилния начин.
 6. Какво четете в момента?

  Аз четох, че пиенето е вредно и отказах четенето Сега малко по-сериозно: Купихме я за щерката, но я прочетоах аз. На еди дъх се чете Препоръчвам. За всички онези в които мечтаеюото тете оюе живее
 7. Центробежна "гравитация".

  Нещо като кух пръстен около земята (дето я няма) ли? И се движи със същата моментна скорост? В такъв случай човек ще тежи толкова колкото и на земята, като горе ще му е центъра на пръстена.
 8. Центробежна "гравитация".

  Всъщност станцията затова и не пада не пада на земята.
 9. Новото руско оръжие

  Явно сбърках в преценката си. Извинения!
 10. Новото руско оръжие

  Ей го страшното руско оръжие - Терминатор
 11. Новото руско оръжие

  Това по-долу за протокола, иначе аз си представих действаюа ядрено електрическа наземна ракета Отделно за електрозадвижванията - дори и да не се минава през термоелетрозадвижване, електрическият ракетен двигател пак може да е мощен. Просто изхвърля по-тежък пропелант ако имаме ограничение в скоростта на газовете. Импулсът (тласък, нали?) е пропорционален на масата и скоростта. Има двигател електросппрей - изьвърля микрокапчици (прашинки) с електрическо поле. Японският кораб Ямато 1 тласка морската вода чрез МХД ефект Двигателят му
 12. Новото руско оръжие

  Сега вече е по-възможно. Аз щях да добавя още нещо. Все пак не говорим за ракета или спътник работею дълго из космоса. 1. Ако пропелантът (много взех да харесвам тази "българска" дума) идва отвън (не си го носи ракетата), но това до допуснахме; 2. Не ни трябва радиационна заюита като за екипаж или дори за научни инструменти на борда. Няма да е изсилване ако кажа, че може да тежи поне колкото реактора; 3. Радиоизотопните електрически генератори ако се проектират да работят година се презапасят "якостно" така че да работят десет. Примерно. Кюриозити работи десета (?) година, Вояджърите работят 40 години. Това става с много материал, може би десетократно повече от необходимото. Сийбек термодвойките са също много пъти повече от неоходимото, защото деструктират. Ако правим такъв енергоизточник, ще го проектираме да работи месец, примерно. Или даже ден (нали за около час юе достигне целта?). След активиране. Атомният енергоизточник не е радиоизотопен, а реактор, доколкото разбирам. Активирам се преди изстрелване, при съхранение горивото е разделено; Като атомна бомба.
 13. Новото руско оръжие

  Има си хас да не позволя Излиза, че все пак е възможно, макар и на границата. Казвам на границата защото превръщането на топлинна в електричска енергия няма да е мн безпроблемно и в тези екстремни условия да се осигури надеждност може да е необходимо да се жертват проценти КПД. Подозирам, че юе се изпозват твърдотелни или вакуумни директни преобразуватели, сещам се за три ефекта. После като имам време.
 14. Новото руско оръжие

  В снимката която дадох - може да е на 1-ва стр, е показан разработен ядрен реактивен двигател с турбини. Има реактор, топлоносител и вероятно забавител (може би течен метал, не знам) и турбинни двигатели; Топлината от реактора се пренася през тръби чрез топлоносител до камерата между турбините, където има топлообменнтици. Вкараният въздух отвън се разширява,,, нататък е ясно. Този тип двигател няма или по-малко юе замърсява с изходната си струя
 15. Новото руско оръжие

  Някъде назад го казах, но нека пак. Ракетният двигател си носи пропеланта - тялото /веществото/ което да изхвърля. Реактивниятдвигател ползва за пропелант околният въздух и изгорелите газове; Друга разлика в задвижването няма. На съюия принцип действат. Няма ли да се нарича крилата ракета, ако лети в атмосферата и се задвижва от реактивен двигател? Ако трябва да сме пунктуални ракетите (за бойните не знам, а твърдотелните няма как) мисля имат турбинна горивна помпа По-подробно: Предните (компресорни) турбини в класическия реактивен двигател нагнетяват постъпващият постъпваюия въздуг, а задната двигателна (която е монтирана на една ос с предните) - задвижва предните. Това е двигател с вътрешно горене, нарича се още газтурбинен. В пространството между компресорните и двигателната турбина се смесват горивото и въздуха, сместа се запалва (има няколко свещи за това), силата на топлинното разширяние тласка газоете навън и развърта двигателната турбина; Турбинният двигател се предпочита защото има благоприятно отношение габарити/мощност. Освен това понеже е топлинна машина която може да рабооти с по-висока реботна температура, има потенциал да има КПД 70%, това пък определя позването им като енергийни моюности, Сименс правят такива. Пътническите самолети не са реактивни, но ползват газтурбнинни двигатели, които въртят вентилатори или витла(перки). Хеликоптерите също.. Поне такива дето съм виждал. Бутални двигатели имат само малките самолетчета

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×