Joro-01

Модератор Инженерни науки
 • Брой отговори

  5744
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  41

Joro-01 last won the day on Октомври 4 2016

Joro-01 had the most liked content!

Репутация

2158 Академик

2 Последователи

Всичко за Joro-01

Contact Methods

 • Website URL
  https://www.facebook.com/georgi.semerdziev

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

25530 прегледа на профила
 1. Ако по условие механичната енергия е безкрайна, крушката неизгоряема и жиците и/или напрежението са такива, че да не падне напрежението в тях - вечно.
 2. Пичове... Може пак да не дойда, че пак се случи нещо с мене. Пак толко сериозно, може би следствие от предишното. Хубаво да си изкарате!
 3. Кво ми правиш в района, бре? Да идеме в "Магелан" тогава. До първо СОУ се намира.
 4. Същото ли място, хора? В случай, че се стигне до среща, имам предвид.
 5. Петък след 7 и аз съм на линия.
 6. Електроните са по повърхността на металите. Учил си малко от зоновата теория, когато си учил за полупроводници. Или по физика - ток в различни среди. Изолатор (неметали, съединения от тях, композитеи) - има има валентна зона, има широка забранена зона, няма проводима зона (няма свободни електрони). Трябва голяма потенциална разлика (напрежение) за да откъсне електрон - да йонизира - да да стане проводник. Последното е свуързано с разрушаване на материала - пробив; Полупроводник (неметали, металоиди и съединенията им) - има валентна зона, има забранена зона с някаква по-малка широчина, има и зона на проводимост. Трябва по-малка потенциална разлика за да стане материялът електропроводящ. "Пробивът" е обратим и не е свързан с разрушаване. Проводник (метал) - има валентна зона, има и проводима зона. Проводимата зона припокрива валентната и забранена на практика липсва. Има свободни електрони (токови носители). Не изисква никаква йонизационна енергия. Провежда ток винаги когато има и най-малка потенциална разлика. Условно, но поне не е лавинообразно, като при другите материали - справка - волтамперна характеристика на проводник / метал. Зоните условно можеш да си го представиш и като слоеве от електрони. Забранената зона е простанство между слоевете.
 7. Аз засега ще се фокусирам само на това, защото останалото ми дойде малко over. Какъв генератор? Много условно. Генератор = получател - превръща един вид енергия в друг. Ако имаме източник на другия тип енергия и компонентите на генератора могат да работят при -273°C, няма проблем. Имаш радиоизотопен термоелектрически генератор - ще работи. Ако приемаме, че запас от неразпаднал се изотоп има. Сийбек ефектът изисква темоературна разлика (която щре се осугури от разпадащия се плутоний) за да има и ЕДН. Ако изведнъж '"телепортираш" Вояджър на такова място, той ще работи; Радиоизпотпни батерии работещи с фотоефект и наелектризирване също ще работят. Може дори и динамо, ако има какво да го върти. Ако приемем, че фотоефектът няма да изчезне при нула келвина, нещото дори няма нужда да е защитено (капсуловано); Електрохимични източници (батерии, горивни клетки, гретцелови клетки) няма да работят ако не са защитени от студа.
 8. Представям си се толкова измършавял и дребен в другата вселена, че не мога да бъда локализиран и съм едновременно на работа (скатавайки се), на море, на планина, в чужбина (и всички възможни комбинации от трите последни) и как се наблюдавам (и самосъжалявам) какво правя тук в настоящата вселена. Осъзнавам също, че не мога да направя нищо, защото нелокалността ми се простира само в моята вселена (в тази тук законите искат още по-малки размери за да не ми пречат), или по-лошо (ако нелокалносстта ми все пак се простира извън моята вселена) - ще настъпи колапс на вълновата ми функция (аз ще бъда локализиран от тукашния аз) и ще изгубя тази си способност и в моята вселена. Затова продължавам да си представям, как отказвам да осъществя връзка със себе си в тази вселена, не си и помислям да променя навиците на тукашното си аз и се оставям да се мъча с апетита си и моите скромни 110 кг. Постскриптум: Е*а ти егото.. Колко пъти употребих "аз"
 9. Кое пак, бре човек?! Моята цел не е да те убеждавам, не ме разбирай порешно, ама помисли. Електричеството се подчинява на същите закони на които и флуидите. Повтарям се за n-ти път. Различното е, че докато тече ток имаш магнитно поле около проводника. Какво ни казва закона на Ом I=U/R? Големината на тока е пропорционална на напрежението и обратно пропорционална на съпротивлението. Напрежението е напрор, големината (тока) е дебит, съпротивлението е съпротивление. И при при тока и при дебитас, по-малкото полезно сечение значи по-голямо-съпротивкениe. През една тръба (под напор/налягане) ще прекараш повече вода (обем за време или дебит) при по-голям напор, и по-малко при по-голямо съпротивление. И при двете при голямо съпротивление ще загрееш провод(ник)а. И при двете от преход към по-високо съпротивление може да има загряване, а при преход към по-ниско - охлаждане. Споменавах (и не само аз /та чак се обърках/) откъде идват електроните. В металите свободните електрони се държат като едно цяло (течност). От единия пеоводник електрон отива в друг от напора (силите на отблъскване помежду им) защото е бил изтикан от "влязъл" електрон и в крайна сметка от движещата разлика. Може все пак под действие на поле с голям интензитет (или голяма потенциална разлика) в метала да дойде електрон в повече или пък да му се отнеме електрон. В такъв слуай имаме наелектризирване. Справка - сферите (кондукторите) на електростатичните и импулсните (микросекундните) генератори. Защо вие електричарите като изключите и разедините някое високоволлтово съоръжение, го и заземявате, преди да започнете работа по него? Я обясни на съфорумците к'во става ако заземиш (трябва да не може ама при добро желание и ако си майстор...) преди да си изключил? Аналогът на кондензатора и бобината сещаш ли са акви за при флуидите? И да приложим закона на Ом в медицината: Свиват ти се съдовете от кафе или нещо друг - качваш налягане. Полезното сечение ае намаляло - заради отлагания от холестерол - пак качваш (даже си постоянно) с високо кръвно. Твърдият алкохол действа съдоразширяващо и смъква кръвното. Внимание! Да не прилагат описаните методи с цел самолечение и експерименти!!! Пак съм многословен! Ама заради тебе. Или щото от работата не са ме нагънали в момента както трябва. Още не разбрах кое не разбираш. Кое, кое, кое?!
 10. Аз ще съм доволен и само портал да отворя. Даже като по-скоромен, в нашата вселена и от настояще към настояще. От мен да мине, даже и към Марс съм съгласен, а ако и така не бива (но без отстъпки повече) може и към произволна (но предварително зададена) точка на земята.
 11. Какъв ли ще е експериментът за проверка на теорията замултивселените?
 12. Интересно... --- Когато нарушаваме флуида имаме фонони, не е нужно да е суперфлуид. Вероятно при супервфлуида няма да затихнат. Трябва да пробваяме с течен хелий Фононът не е ли хипотетичната частица на звуковата вълна?
 13. Brain, за елеметарни частици ли питаш? Защото и атомът на стабилен изотоп няма данни дали старее.
 14. Моля Не знам защо реших, че си в/от София; Аз попитах за това ти разви.. Да, намесен е Архимед. Мехури се отделят по-интензивно далече от стените (в централната част), което значи, че мехурчетата там са повече, течността (сместа от двете фази, за кратост бира) е с по-ниска плътнист (по-малка маса) и съответно там брата ще се издига. Съответно тази покрай стените трябва да започне да пада - заради по-високата си плътност и като компенсаторно течение. Храним се с информация от връзките.. Горим. Точно така както се горят горивата, но без пламък, а каталитично. Не като в ДВГ и котлите, а по-скоро като в горивните клетки. Става с клетките, по-точно във всяка (условно!) клетка. Влиза гориво (енергийно въглеводородно съединение, на което му изгаряме (окисляваме) въглерода и водорода. Отпадък - CO2 и H2O. Чисто горене.С хрната постъпват и резервние части, не само горивата. На тебе оставям да (си) отговориш коя от съставките - белтъци, мазнини и въглехидрати се ползва предимно за части и градеж. Има и баластни вещества, наречени още влакнини или модерното напоследък фибри, чиято роля е да стимулират перисталтиката на червата (червата и стомахът са перисталтични помпи за вискозни флуиди ) както и да чистят разни мазнотийки (отлагания) по стените им. Иначе съм изпитвал такива ефекти, но не живея заради това втори живот като теб. И си прав, за предупрежденията, но важи за хора като тебе - умните хора - Айнщайн и Файнман например са избягвали алкохола. Направо не са пиели.
 15. Ами ела и ти де. Хич да не е с мене ще бистриш разни.. Тука сме го бистрили (обяснили, не че няма обяснение), ама пак.. Защо при гинес балончетата вървят надолу? Азотът (или CO2) е по-тежък от водата?