Отиди на
Форум "Наука"

ivany

Потребител
 • Брой отговори

  50
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

16 Ученик

Всичко за ivany

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Това за положението на Охрид - че е по средата не дава предимство. Там са такива чукари особенно из албанските планини, коита нито търговски нито военно дават преимущество. Основната артерия е север -юг
 2. оръжие бая е имало. Шипка, Ягода, Змеево / Дервент/ знам че са били дервенски села. Обслужвали са пътя Търново -Заара. Откъм Търново сигурно също е имало - някой от кварталите на Габрово сега. Батак също е бил - затова така юнашки са го сринали. Като палят Стара Загора народа се изнася на баирите зад Змеево и там не са ги гонили, явно са имали нищо на ум.
 3. това точно с ескрементите не е така - поне в Старозагорско. Там слагат стригана вълна от кози или магарета - тя е остра Дядо ми го правеше / много отдавна беше - / и с това измаза стените на лятната кухня и огнището / нещо като камина /- до преди десетина години още си стоеше. Огнището беше плетен кош, а на горе за комина нямам спомен.
 4. ислямски манастир - това е някаква волна журналистическа интерпретация. Тия журналисти като нямат материал почват сами да си измислят - както каза баба ....... тъй е било.
 5. Същото е и със поморийският манастир - Св.Гиорги - там в аязмото / извора с лековитата вода/ е построен параклис, покрай който е въстановен матастира, и днес може да се види каменната икона наречена на светията. И попа си е пеел на нея и канонично я е признал / колко е бил пиан историческата наука мълчи/. Интересното е, че това което в момента виси на аязмото/ снимката/ вече си е светинята Му с ореола на главата. Ако успея да намеря снимките дето съм ги правил преди 15-тина - 20 години, ще покажа и старата плочка. Тогава манастира беше едно забутано място извън града и продаваха великолепна ракия. А някой питаше за икона дето не е на кон - те я.
 6. Както се казва по бисовете " Автора,автоора ", а и какво чудно има - ДПС беше на власт цяла година
 7. "През Средновековието и по време на турското робство много от постройките били дървени, а в градовете и разположени близо една до друга. Дори и сградите от камък и тухла не са имали стабилността на днешните направени със стоманено-бетонни елементи. По тази причина пораженията, предизвиквани от бедствията в миналото са причинявали много по-големи и тежки щети отколкото днес." Имам една малка забележка- това не е вярно за земетресенията. Къщата - "плетарка", от която произлизат богаташките възрожденски къщи, днеска музеи, е много сеизмично устойчива. Дори и на 2 етажа - долен от камък / обикновенно основата и стената са дебели около 0.5м / и горен - дървена плетена конструкция обмазана с кално-сламен разтвор, тя е мека конструкция притежаваща възможност да понася вибраци и може да понесе сериозни трусове. Кирпичените и тухлени къщи са нововъведение за нашите земи от края на 19в.
 8. Не е ли по коректно да се говори за българският етнос или народност, а не за България. И тъй като няма държава трудно би могло да се говори за политическо влиание. Но културното и църковното / кирилишко - христианско - православно / остава. Остава оттатък Дунава горе долу до Наполеоново време - до към края на 18 век. На юг пък се появяват български села и оттатък Босфора.
 9. .... като акцент е също и това, че българи и турци не са исторически „враждебни народи”, а напротив – те са родствени и приятелски народи още от дълбоката Античност, защото имат общи еволюционни корени и обща история в продължение на хилядолетия. Това са факти, абсолютно доказани в световната историография,... http://nikak.bg/?p=7134 На тоя егото му върви 5 минути преди него. Човека работи основно с заклинания. Имаше една полемика за Троловете в интернет, ма Динков е на по високо ниво - той е писател. Защо не си пише сценарии за сериалчета - сега комшиите ги снимат на килограм, ще се продаде добре. Както се казва Stoyan Dinkov çok takdir ettiğim bir kardeşim.
 10. " Д-р Крънджалов прабългарските строежи" на стр.14 цитира Евлия Челеби / 1650г. / … изкопали един голям вал от Кюстенджа и близо до Черна вода и съединили Дунава с Карахарман. По този начин бабадакската и тулченската крепост, както и месноста “Беш тете” били обърнати на остров. ….. Валовете започват южно от Кюстенджа…и стига до брега при старата крепост Аксиопулис. Ако приемем, че старата френска карта е вярна / http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/G_Batlakov_Dunav.pdf / и мащаба е близък до истинския, то дунавския ръкав е бил доста голям и пълноводен. Има го и моста по средата. Освен това валовете са вървели явно близо по/до канала. Интересно от коя страна, защото Тулча е показана от към “сушата”. Поиграх си с две карти – на едната е дадена римската транспостната мрежа – има път Axiopolis - Tomis, а на другата има 2 канала / рекички / започващи от Axiopolis и вливащи се в морето близо до Tomis. Пътя тръгва южно от рекичките, по средата се разделя и има път на север – явно там е и моста на канала, или брод през водата. Долната рекичка трябва да е била по малка, защото пътя е пресича пак за да стигне до Tomis – но той остава пак от към сушата спрямо другата. Ако приемем пространството за остров – то си е бая голямо и нищо не пречи за изхранването на едно “мръсно племе”. Би било интересно да се намерят турски или руски карти поне от времето на Евлия Челеби / а дали има такива? /
 11. Ето думите на Юрий Венелин: “...от де се взе у нас този чужд неруски език, който от времето на Нестор с такова мъчителство притесняваше русите. Словесност, която и до сега владее църквите не само в просторната Российска империя, но и в Галиция... и в Североизточна Унгария /маджарите не са славяни/...Дали това не е бил народен език и на някакъв народ... Кирил и Методий преведоха Свещеното Писание не на някакъв друг език, а на български, несъмнено на български; или, все едно, църковният език, който се употребява сега в Русия, Унгария, Сърбия, Далмация и истинска България, е езикът български, който в другите страни е мъртъв, но е жив и народен език и до сега в България /”Критически издирвания за историята българска”, превод Ботю Петков, Земун, 1853 г., част І, стр.71/. Цитата е предложен от saradiva Хипотезата за малобройността на прабългарите някак си не се връзва със селението на Аспаруховите българи, което се е намирало "отвъд Дунава" ( под Дунав се разбира най-южния ръкав на делтата), а след поражението на императорската армия българите са я преследвали "чак до Дунава" и са го преминали, за да дойдат "до т.нар. Варна близо до Одесос и до тамошната земя". Това са над 120-130 км, а покрай морският бряг разстоянието до най-северните ръкави на Делтата е и 170 км. Яко дялкане на зелки е било
 12. По някога и науката може да бърка. Езикът на Аспарух не е бил тотално заменен от наложен чужд книжовен език, езикът на Аспарух е бил близък до наложения книжовен език. .."А знаете ли кога и как е създаден съвременният руски книжовен език? Името Пушкин говори ли ви нещо?! ".. Perkūnas - Защо го омеша Пушкин тука, или само за него си чувал.Създаването на съвременният руски книжовен език си е процес започнал по времето на дядото на поета и по това време общо взето е затвърден. Пушкин се чете в оргинал спокойно и се разбира отлично. Прочети "Горски пътник" в оргиналта да видиш колко се е променил българския.
 13. Крепоста Цепина - имаме външна крепостна стена и цитадела / укрепен замък /. Имало е манастир с 2 църкви частично запазени до освобождението и друг къшторляк наоколо. Крепост Урвич край София - манастира е бил на отсрещния баир, но в самата крепост има църква и цитадела Крепост Гораново кале - манастира е бил на отсрещния бряг Това са големите укрепления на управници от средно ниво. При Сеславци над манастира Св.Никола има останки от замък на местен болярин / очевидно /. Площа е около декър, има запазени стени над метър. Над Герман е горе/долу същия по площ. Лошото е, че иманярите са ги направили на ровища.
 14. В Рим има една базилика / е гати как звучи / - намира се в баш центъра, на високото. Известна е, че в един от страничните параклиси има кукла на детенце изобразяваща малкият Христос. Разхождали са я при богати болни и имала свойството да лекува. Била на мода по време на чумните епидемии. Та, самата базилика е с два реда успоредни колони / както се полага на главният корпус /, които са само по двойки еднакви. Двайсетина типа колони – различни по големина, стил, форма и материал, но майсторски подбрани и подредени. За тези – каменните от пред, явно са даже третично използвани. Нямат капители, нямат основи, размера не е подходящ по височина, изпълняват повече декоративна функция. Бая са очукани по краищата. Като нищо може да са от елинският период или ранното средновековие. Не може да се види имат ли отвори за метално свръзване. Не им е там мястото в тази конструкция и имат повече сакрално предназначение.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Може да ни помогнете с избрана от вас сума след като кликнете бутона "Donate" или по банков превод по сметната на Сдружение "Читател".

Фонд "Форум - Наука"

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Форумът съществува от края на 2015 г. и с усилията на много хора ние вече 13 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 12 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Създаваме фонд "Форум - Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на "Форум - Наука
"

 

За контакти

×

Информация

Този форум използва 'бисквитки' (cookies), за да ви предостави възможно най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.