Отиди на
Форум "Наука"

КГ125

Глобален Модератор
 • Брой отговори

  28865
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  110

КГ125 last won the day on Май 8

КГ125 had the most liked content!

Репутация

5179 Академик

3 Последователи

Всичко за КГ125

 • Титла
  Администратор

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

81403 прегледа на профила
 1. Павле Йованович (Пая)

  Брех! Изумителен наистина. Средновековните сюжети са малко в западноевропейски стил и исторически сякаш недостоверни.. Но горе ТЕВТОБУРСКАТА битка - толкова ДИНАМИКА на едно място не съм видял никъде. Преселението на сърбите също е много силно!
 2. Именно, именно! Тая загадка с липсата на достатъчно археология има нужда от обяснение...
 3. Със сигурност си на прав път! Че става дума за сили и ресурси е ясно, но наистина - такъв лимит на реконкистата може да се дължи само на това, че населението не е "тяхно". (Впрочем тази изостаналост на Изтока я има и в османската империя, Анадола и т.н...). Ключът със сигурност е в това, че населението на невъзвърнатите райони няма гръцко или православно съзнание. Сигурно не е проучвано, но навярно със първите завоевания след Манцикерт там е станало нещо като в Босна след 15 век - светкавично помюсюлмачване. И е станало вероятно точно поради по-ниската степен на интеграция на местното население с византийската култура. Очертаната стопанска картина и обособеност е по-скоро функция на различията в населението. Впрочем, какви точно народи живеят там през 10-11 век?
 4. По-скоро е на Екзархията. Това е паметник на загиналите, а те са загинали за това на картата. Историята си е история.
 5. Някой разбира ли от антикварни книги?

  май е някаква книга за тържествени случаи от 70-тте години???
 6. Това обаче е факт и вината е в неработещият държавен механизъм и в широката държавна намеса къде ли не.
 7. Тя администрацията много обича да дава правни съвети и да прогнозира изходите от делата по неква си нейна си логика. Дела трябва да има до дупка, защото иначе става произвол. Не, че съдът е на нивото си винаги, но шансове има.
 8. Туй Burn-out на чуждоземска терминология ми намирисва. Ний туй го нямаме! Няма да ни ликвидират, те ще паднат, ама ние - не! )))) Всичко зависи от политическата воля отгоре. Администрацията се състои от дребни хора, които играят според сигналите отгоре...
 9. Аз пък ще ти кажа, че подходът на темата, въпреки, че е провокативен си е точно и достатъчно научен. Защото съдържа анализ, и то нетрадиционен, на историческото значение на пътят на България в края на 19 и началото на 20 век. Кой и кога е казал, че това не е част от историята и не е обект на историческа преценка??
 10. Омаловажават? Спрямо какво? Вратите са отворени за всеки - а там имаше, съдейки по изказванията, и историци.
 11. Действително, тая свръхрегулация трябва да спре... Сега книга за похвали .... В крайна сметка държавата има толкова институции, на които човек може да се оплаче от търговците, КОЙ ИДИОТ е оставил тази реликва от социализма, когато тая книга беше единствения начин някаква обратна информация да стигне до началниците на продавачите и която нямаше никакъв ефект ......
 12. Не е ясно дали ще го загубиш. Само покажи на съда двата противоречащи си ормативни акта - този, който те задължава да държиш температура и този, който те задължава да имаш човек, който да прекъсва тока. Има съдии, които ще разберат.... А иначе това е въпросът за административния натиск върху дребния и среден бизнес, те. върху хората. Той може да се изразява и в излишна държавна намеса, но и в хаотичното и непреглеждано нормотворчество на всевъзможни специализирани изисквания, често ИЗЛИШНИ. Това е, защото самият процес не държи сметка за мнението на адресатите на нормата а и заради общата некомпетентност в държавата. Тези неща могат да се преодолеят със специален закон, който да сочи изрично, ясно и точно принципи, които не могат да бъдат нарушавани със специализираните правила - например, че ако един резултат може да се постигне по по-лесен начин, то ще е незаконна да се възлагат на адресата по-сложни задължения!
 13. Славянското море

  Терминът "славяни" може да се използва късно, но езиковата група е факт. И разпространението й е факт в разглеждания период. Може не всички споменати в хрониките да са точно "славяни", но не може и всяка хорника да се тълкува, че говори за слуги и пр. Никой не дефинира огромна маса народ с понятието "слуги".
 14. Що пък ще е грешна и ненАучна? Я па. Основтелно поставени въпроси - разбира се с доза ловка провокация иначе свързани с, хайде не с науката, но с широкото разбиране на 20 век в българското общество. И доста основателна пък теза - наистина може да се погледне на тази процеси и от оптимистичната страна. Иначе имаше мнения на дискусията, които бяха много точни - например това, че да, държавата като територия расте, но нацията претърпява катастрофите, защото не успява да се обедини и защото върху частта й, останала извън държавната територия, бива извършен директен геноцид и етническо прочистване, може би с изключение само на Румъния. Във всички случаи полезна дискусия и трябва да се продължи, ма така един цял следобед ))
×