Отиди на
Форум "Наука"

КГ125

Глобален Модератор
  • Брой отговори

    29389
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    117

КГ125 last won the day on Септември 22 2021

КГ125 има най-харесвано съдържание!

1 Последовател

Всичко за КГ125

Лична информация

  • Пол
    Мъж

Последни посетители

87918 прегледа на профила

КГ125's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Reacting Well Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Very Popular Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare

Recent Badges

5,9k

Репутация

  1. В това предположение обаче има доста логика. 1/ Старобългарският и руският, в т.ч. староруският са убийствено близки. Очевидно става дума за почти един език. 2/ Няма сериозни следи от някакъв прабългарски. 3/ няма големи маси славяни, от които дошлите българи да вземат език; 4/ няма нито ред от никого за това, че българите си сменили езика; 5/ има ясна разлика между източния и западния български диалекти, и то ключът е в спецификата и - на изток фонетиката на гласните е на меко, като на руски, на запад е като на сърбите и други западни славяни. Значи имаме две групи българи, едната явно от Изток, другата от север дошли на Балканите. Но тъй като все пак езикът е общ, то явно българите са народ, който е доста широко разпръснат из източна Европа, но народ, който говори несъмнено на един език. Това нещо несъмнено е формирано някъде там, на север и изток от Черно море, преди Балканите.
  2. Тракоманството обслужва само и единствено макетата. И, на втори план, тия, дето се учат на манипулации. Толкоз.
  3. От мин.29:30 насам, особено пет-шест минути след това ....
  4. Технологии всякакви, но ми се ще да обобщя нещо. Технологията от такъв ранг е неминуемо остро свързана с политиката. И то с основите на независимостта и богатството на страната (или града, ако щете, или територията, или общността или какъвто термин и обект пожелаете). Затова тя е остро политически въпрос и изисква голяма политическа зрялост. Ако България не построи нови мощности и то прогресивни, и то нейни, от които утре хем да има евтина енергия, хем да има пенсии от приходите и пари за всичко, в перспектива ще загуби и малкото й останала независимост и ще съществува дотогава, докато другите поискат. Тази технология ражда не просто евтин ток - тя ражда технологична култура, индустриална и постиндустриална култура, ражда цивилизация, ражда 21 век. Оттук всеки,който е против това, е отявлен враг на България (sic!) Всеки който саботира това - също. Затова ядрената енергия на всяка цена трябва да се развива приоритетно! Ако не може с руските - с американски. Ако - както се оказва - тях не ги интересува - с КИТАЙ. Ако не - с френски, ако не с каквото щете но трябва.
  5. По някаква причина, 1913 г. става невъзможна за българските съседи. Каква би била тази причина?
  6. Първият български учебник по история за средните училища, изданието 1879 г., стр.110: "Сред българите и сърбите Карл Анжуйски намерил съюзници, каквито търсел. Много българи и сърби били на служба при Неаполитанския крал и дори мнозина се преселили в италианска земя; на остров ИСКИИ имало дори българска колония." Откъде ли ще са сведенията за това?
  7. След няколко години - да предложа още една версия. Може ли думата да означава нещо като "новозавладяна земя" или новозавладяна територия? Мястото на надписа е на юг, точно в територията, която Крум присъединява към държавата си и той представлява нещо като декларация за конституиране на тая територия като негова, на държавата, с поставени ръководители.
  8. в преписи от 13 век се среща наименованието. Няма как да е случайно. И там, където пишат за "склави" няма какво да е, освен същото. Обаче какво се има предвид под това? Византийците в повечето случаи - българите, защото с тях са в контакт.
  9. Обаче - на север нагоре има. ("На носоотрязания император не повярваха чичовците ми в Солун.....и се прибраха в кисиниите") И сега - в една мирна обстановка, нима няма да има някое и друго селище на юг? И какви ще са тия славяни по народност, защото просто славяни не могат да бъдат. Не могат да са някое си племе из блатата, не и около Солун.
  10. Иначе що за изкуствено противопоставяне? И българска, и славянска, последното е родово понятие. Чисто исторически и хронологично тръгва от България, като преминава през българската книжнина и отива в още славянски народи.
  11. Абсолютно! Няма нито един ред, в който някой съвременник или последващ хронист да е казвал, че българите дошли па проговорили на нов език.
  12. Та той свали режимите им, как ще праща танкове ))
  13. Проблемът на социалистическите държави е, че огромната държавна собственост трябва да намери ефективното си управление. Това се оказва много трудно и затова, в тези държави все нещо не вървеше, с изключение на големите държавни проекти като строеж на атомна централа, военно производство и армия, пътища и пр. Този проблем изниква веднага след установяването на социализма - ето например четете тука какво констатират през 1955 година !!!! от стр.51 надолу, да кажемСтенограми от пленарни заседания - Народно събрание на Република България (parliament.bg) . 2013013002283301021956_1.pdf Той никога не се реши, в различни вариации - и винаги губещият бяха хората. В СССР на късния Брежнев имаше СТРАХОВИТ дефицит на всякакви стоки, което доведе до повредена култура на какви ли не чудеса от поведения и организации да намериш различни стоки "под масата", което създаде зародиша на особена мафия... Това е, защото държавата притежава над 90% от собствеността, ако не и 100, но това са стопански активи, които без пазар не се управляват никак. В тази обстановка единственият начин, по който системата да се държи в някакъв поне ред е сталинският или пост-сталинският. Той обаче не може да продължи вечно, защото ще се изроди до севернокорейския. Затова и бива прекратяван от нещо по-меко и това работи, но донякъде. Това беше характеристиката на Хрушчовата и Брежневата епоха. Другият път е мащабната реформа по промяна на собствеността - като тази на Тито в Югославия, на Дън Сяо Пин в Китай, във Виетнам и пр. Сиреч връщане към нормалността на едно общество. Обаче тука се поставя въпросът как ще се запази редът в държавата, т.е. как тя ще защити новата собственост от деструктивни и центробежни посегателства. И тук няма пръст само мафията и криминалната престъпност, но и посегателствата на външните врагове на държавата към системата й - а тази система, отваряйки се, губи най-голямата си сила - репресивността. Обобщено казано, има два големи сектора - личната свобода и икономическата свобода. Горбачов веднага оттегли държавата от всичко, личните свободи избухнаха без граница, в т.ч. и в БГ (втората половина на 80-тте беше много, много свободна наистина), обаче собствеността остана нереформирана, т.е. нито приватизирана - в добрия смисъл на тази дума, не в бандитският от 90-тте - нито защитена. Нещо повече, Горбачов доста разклати заедно със старите кадри и изобщо държавността. И спря. Това доведе до чудовищно деформиране на обществената система в посока невериятен бандитизъм, който по места извън столицата беше просто не само феодализъм, той стигаше до робовладелство. За човек с ума и визията на Горбачов, е удивително как той просто изтърва нещата.
  14. тези надписи изобщо не е ясно дали са от българи писани.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...