самотния вълк

Потребител
 • Брой отговори

  500
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  4

самотния вълк last won the day on August 23 2016

самотния вълк had the most liked content!

Репутация

279 Аспирант

Всичко за самотния вълк

Последни посетители

2576 прегледа на профила
 1. Малък тест дали промените са наложителни. Има ли грешка в цитираното изречение?
 2. Да, може би е мой пропуск, че не го споменах в началото. Но при това положение се изправени пред още един парадокс. Щом отец и син са две от трите същности на един и същ бог, то този всемогъщ бог обитава едно уязвимо земно тяло, с което се рее някъде си извън времето и пространството.
 3. В темата за БГ уикипедията стана дума за Дан Колов. Навсякъде в информацията за него се споменава, че е двукратен носител на Диамантения пояс за световен шампион в тежка категория - през 1927 и 1933 г. Колкото и да съм търсил сведения за този Диамантен пояс, никъде не успях да намеря нищо. Името на Дан Колов не фигурира в нито един списък на световни шампиони в тежка категория по борба. Някой има ли повече информация?
 4. Може, но темата отдавна излезе от първоначално зададените рамки за книгата на мюсюлманския автор и се превърна в спор между вярващи и атеисти. И на мен, като атеист, ми е интересно какви са обясненията за очевидните логически заблуди около възкресението.
 5. Тези дни всички говорят само за възкръсението на Исус. В тази връзка ми се въртят няколко въпроса. Историята е ясна на всички. Разпнат в петък, умрял и погребан. В неделя Мария Магдалена и други жени отиват на гроба му и откриват празната гробница. После Исус се явявал на този или онзи. Това е с две думи евангелската история. Приема се, че Исус е богочовек и има две същности - божествена и човешка. Възниква въпросът коя от тях възкръсва? Липсата на човешкото му тяло, навежда на извода, че е възкръснал човекът. Освен това, като бог той е безсмъртен и не може да умре, за да възкръсне след това. Но след възресението, човекът Исус го няма. Той не продължава земния си път и дела. Само се появява няколко пъти на определени хора. Въпросът е какво се е случило с човекът Исус след възкресението, къде е неговото тяло?
 6. Поредната проза с накъсани редове, с претенции за поезия...
 7. Е, то не се изисква кой знае какво усилие Ed „Strangler“ Lewis на български да се запише като Ед Удушвача Луис, руския борец Иван Поддубни да си бъде така, още повече, че в оригинал името му не е на латиница, или да се запише, че Збишко Циганевич и Станислав Збишко са едно и също лице. Ама така се получава, когато всеки тръгне да се прави на преводач, без да си има понятие от материята, която превежда. Това е още едно доказателство за некадърността при списване на БГ Уикипедията
 8. Щом ти си автор на българската статия, ще обясниш ли защо имената не са изписани на кирилица, включително и името на борец, чийто име си се пише на кирилица? И защо едно лице е представено с две различни имена, без да се уточни, че става дума за един и същ човек?
 9. Не е съвсем така. Първо в англоезичната версия се появи списък със 72 загуби на Дан Колов. После този списък беше преведен в българската. След това в английската го махнаха и остана информация, че има само три загуби, докато на български спискът още стои. Отделен е въпросът, че имената на борците в този списък в българската уикипедия изобщо не са транслитерарини, а за копи пейст на латиница. Примерно Ед "Удушвача" Луис е даден като Ed „Strangler“ Lewis https://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Kolov https://bg.wikipedia.org/wiki/Дан_Колов Това е състоянието към момента.
 10. Разстоянията по първата карта трябва да се коригират малко, тъй като са измерени от някакъв град Одрин в Турция, за който чувам за пръв път, и два от маршрутите минават през Едирне, който е истинският Одрин/Андрианопол. Това е само незначителна подробност, която не променя смисъла в поста. И аз съм съгласен с написаното в него, относно разстоянията. За невъзможността търсеният град да е Силистра или Белград, бих добавил и сведението, че се намирал между планина и море, нещо, което едва ли би могло да се каже за тези два дунавски града. Като добавим и Дунав, за който не се споменава в текста на Масуди, спокойно може да се изключат. Докато районът на Поморие-Несебър съвсем точно се вписва в описанието - намира се между море и планина и е на подходящо разстояние. Освен това, ако в района на Силистра е имало такава грандиозна битка с участие на ромейски войски, то тя няма как да остане незабелязана от византийските хронисти, та са се налага да черпим сведения за нея само от арабски извор. п.п. Всъщност този Одрин дори и град не е, ами е нещо като нищо, поне според картата.
 11. Май четеш избирателно. В конкретния случай ставаше дума за това, че самите колеги приемаха закачките именно като такива, докато не им казаха, че това било сексуален тормоз. Нямам нищо против, зависи в какъв контекст е казано. Ако чета исторически роман, в който това е реплика на турчин, не бих се засегнал изобщо. Безумието с редакцията на Марк Твен е, че той е писал "Хъкълбери Фин" през втората половина на 19 век, когато думата негър е била общоприета, а писателят е бил аболиционист
 12. Двата казуса не са идентични. При втория, полицаят действа при изпълнение на служебните си правомощия, за да предотврати вече започнало престъпление. Може и да е случаен гражданин, при неизбежната отбрана няма да бъде наказан. Интересен е моментът, ако гражданинът застреля нападателя с незаконно оръжие. При първия случай имаме едно бъдещо хипотетично престъпление. Т.е. не може да се приложи неизбежната отбрана, тъй като все още няма какво да се отбранява.
 13. И кое налага положителната дискриминация? Останалата част е дежурния спам, където във всяка тема, с повод и без повод, намесваш Русия. Толерантността и политкорекността дава ли право на баба ми да не харесва гейовете?
 14. Има един криминален сериал, който гледам понякога.Сюжетът в случая не е важен, но в един от епизодите имаше сцена, в която една дебела негърка водеше лекция на екипа следователи за сексуалния тормоз. Според лекторката невинните закачки между колегите са именно такъв тормоз, нищо, че те ги възприемат именно като закачки и нито "жертвите" се възприемат като такива, нито "насилниците" като насилници. Старите цигани си се наричат "цигани". Не се възприемат като роми и не се обиждат, когато ги наричат цигани. Само че сега им се обяснява, че "циганин" е обидно. Та толерантността е хубаво нещо, но не и когато взема днешните уродливи форми, когато една група агресивно налага своите виждания за "политкоректност". Когато на "жертвите" трябва да им се обяснява, че са такива. Когато на представители на дадено малцинство им се дават привилегии, само защото са от малцинството, без значение от техните лични способности и качества. Когато се стига до абсурда да се редактира Марк Твен, защото е писал за "негъра Джим", вместо да го нарича с измисленото политкоректно "афроамериканец",
 15. Не мога да разбера какво го избихте на атеисти - вярващи. Темата е за забраната за снимки в български църкви. Влизал съм и в български православни и в западноевропейски католически. Ми, никъде не са ми искали кръщелно свидетелство, с което да удостоверявам кръстен ли съм или не съм. Та, какво значение има дали носещият фотоапарат е православен християнин, католик будист или атеист?