Отиди на
Форум "Наука"

Frujin Assen

Модератор Военно дело
 • Брой отговори

  9587
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  60

Frujin Assen last won the day on Май 13

Frujin Assen had the most liked content!

Репутация

4096 Професор

1 Последовател

Всичко за Frujin Assen

 • Титла
  Модератор История

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

37342 прегледа на профила
 1. Веднага въпрос. По времето на Атила кой живее във Влашко? Самите хуни? Зная, че след разгрома при Недао хуните завладяват практически Мизия и Дакия. Конкретно се казва ,,Ирнак си избра за селище най крайните части на Малка скития (добруджа). Неговите братовчеди Емендзар и Узиндур се установиха в брегова Дакия и завладяха Ут (Осъм), Хиск (Искър) и Алм (Лом)". През 469 хуните търпят катастрофален разгром от римляните в Тракия и бягат на изток, след което изчезват от историята. На тяхно място в Дакия не ми е ясно кой идва гепидите са в Трансилвания, а кутригурите в причерноморските степи. Някакво време след това (края на 5 век започват да нападат Мизия) във Влашко вече са забелязани славяни. Къде точно бихме ги поместили тези сармати около дунава? Подчинени на хуните (напълно възможно), но след това останали в Дакия? Обаче идващите славяни дали не са ги изпотрепали или асимилирали? На мен ми се струва, че по скоро етногенеза на българите се е състоял някъде в предкавказието в първите векове след Христа, а част от тях са покорени от хуните и завлачени от тях в Панония.
 2. Какви са били номади или уседнали няма никакво значение. Пръснали са се, защото са силно отслабнали и не могат да си извоюват място под слънцето. Доколкото в района на Панония не е известно към 375 да живеят славяни (но най вероятно ги има, просто са малобройни, може би подчинени и не попадат под светлината на прожекторите), но е известно, че живеят много германци, логично е да се разпръснат сред германци, а не сред славяни. Тук стои въпроса за етногенеза на славяните. По това време славяни като такива няма, техния етнос едва започва да се създава от различни части. Стои въпроса, дали е възможно разгромените сармати да са намерили убежище при прото славяните. Нямаме данни, нито че са, нито, че не са. Тоест, теоретически е възможно.
 3. Да съм казал нещо различно? Само казах, че готите измитат сарматите от причерноморските степи и ги принуждават да се изселят в Панония и околните земи (карпатите са наричани "сарматските планини"). Тези които отиват на юг от Кубан нас не ни интересуват, тъй като са твърде далеч от славяните. Доколкото ми е известно сарматите в Панония (и околните земи) след готското нашествие са представени от Аргараганти, Лемиганти и Алани. Аланите заминават за Испания- тях ги няма вече. Между Аргараганти и Лемиганти избухва война. Аргарагантите са унищожени напълно и без остатък в политически план. Очевидно оцелелите стават част от лемигантите. През 374 лемигантите търпят унищожително поражение от римляните, след което престават да са политическа сила. Оцелелите се разпръскват да живеят сред околните германски племена и това е краят на сарматите в този район на Европа. Ако сарматите бяха достатъчно многобройни щяха да са самостоятелна политическа сила и името им да се споменава покрай цялата разправия с Атила, разпада на държавата му и прочее.
 4. Не съм казал, че са били изтребени, а че след това поражение престават да са самостоятелна политическа и военна сила. Тези които са оцелели се пръскат из околните германски племена, подчиняват им се и с времето биват асимилирани. Тоест, около 100 години по късно когато започва славянското разселване те навярно са само спомен, макар и скорошен.
 5. Доколкото аз съм чел през 374 лемигантите и обединените с тях квади претъпяват унищожително поражение. След това лемигантите окончателно изчезват от историята. Навярно са били унищожени и/или асимилирани от околните германски народи. Сарматите живеещи на изток са пометени от готите още век по рано- тоест никакви скити или каквито и да било други сармати не живеят в причерноморските степи още от времето на готското нашествие. Имаше някакви алани, които се бяха обединили с вандалите и стигат до Испания където създават своя държава. Също и някакви сармати заселвани в Галия и Италия. В този смисъл най вероятно сарматите никога не са се срещали със славяни, тъй като по времето когато славяните започват своето разселване (след краха на хунската държава) вече няма сарматски племена в източна европа.
 6. Frujin Assen

  Спомени от казармата

  Говорех за 50 те и 60 те години, когато и в САЩ е имало наборна армия. http://www.zamunda.net/banan?id=219033&hit=1&t=movie Ето ти един, вярно художествен филм за извращенията в американската армия. Ще се позова и на една книга- фантастика при това). Хайнлайн с "Звездните рейнджъри". Както се знае Хайнлайн е професионален военен служил през 20 те и 30 те години в американската армия. Когато той разказва за обучението на курсантите той не си измисля, а разказва за това което знае отлично. При това той допуска една грешка, която за нас е още по ценна- проецира своя опит в бъдещето. Например нарича бойните части на американски герои от ПСВ, а веднъж разказва как излизали на физарядка в полето с грамофон (очевидна грешка, в бъдещето няма как да ползват грамофони, но Хайнлайн ги е ползвал). Тоест, макар книгата да е художествена фантастика е писана от професионалист който дефакто разказва за американската армия през 20 те и 30 те години. Там той описва извращения и ужасни тренировки които смачкват човека и го докарват до пълно отчаяние. По едно време обаче главния герой разбира, че обучаващите не са садистични животни, а тънки психолози които нарочно докарват човека до ръба на психическите и физическите му възможности, като при това много внимават да не прекрачат този ръб. Целта им е да изстискат от всеки войник максимума като психика и физика, за да стане той силен и закален и да не се огъва пред никакви трудности.
 7. Frujin Assen

  Спомени от казармата

  Сега ще кажа нещо, до което достигнах след много мислене. Факт е, че днешните младежи не желаят да служат в армията. Задава се въпроса -защо? От пишещите в този форум може да прочетете мнения, които се свеждат най общо до мнението "има много по полезни неща с които да се заема- учене, бизнес и т.н. които ще са ми по полезни в бъдещето". Без да лаская потребителите в по голямата си част те са над средното ниво и най малко им стига акъла да си моделират бъдещето. Огромната част от обикновените хора обаче няма да се заемат с нещо полезно, а ще прекарват времето си в пиянски запои, употреба на наркотици и гонене на момичета. В това само по себе си няма нищо лошо, но дали ще варосват бордюри в армията или ще се въргалят пияни в цивилния живот е практически все едно. Крайния резултат ще е един и същ. Дори бих казах същото и за учението. Огромната част от студентите постигат забележителни успехи в свалянето на мацки и запоите защото са наясно, че след завършването си няма да работят това което са учили и студентските години са просто време за хубав живот, а не за градене на основи на бъдеща кариера. Има и такъв термин "отложена безработица" поради което самата държава насърчава студентите да учат, за да не са безработни още няколко години и да не се занимава с тях. Въпроса е там, че и те не желаят да служат в армията. Но защо? Мисля, че открих отговора, поне за себе си. Днешната пропаганда в западния свят пропагандира индивидуалността. Това което в по старо време са наричали "всяка коза за свой крак". Тоест, за правилно се смята, че гражданина няма никаква отговорност пред държавата. Той може да се интересува от политиката (да е член на партия или поне да слуша новините), ако иска не, той може да е социално активен (да се интересува от икономическата ситуация, от това, че има корупция, че улицата му не е асфалтирана), ако иска може да е социално пасивен. Той може да е даже семейно пасивен или активен (в миналото се е гледало с лошо око на млади мъже които не бързат да създават семейство). Той няма дори лични задължения. Ако иска ще е наркоман и алкохолик, това си е негов избор. Нещо повече, той няма никакви задължения към обществото. В миналото например се е гледало лошо на престъпниците, днес е напълно приемливо да си сутеньор, наркопласьор или въобще мутра. В популярната жълта преса е пълно с истории на различни престъпни елементи, които са представяни като герои. Тоест пропагандата внушава на хората, че който иска да отива да защитава родината, а който иска да се надруса- избора е ваш, правете каквото искате. И напълно естесвено огромната част от хората избират бутилката водка пред калашника. И те така...
 8. Frujin Assen

  Спомени от казармата

  Пробвай да намериш за американската, френската, немската и прочее западни армии. Нещо ми подсказва, че числата ще са подобни.
 9. Ярмук днес. Кюрдите са превзели стратегическото село Хаджин на река Ефрат от халифатците.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Може да ни помогнете с избрана от вас сума след като кликнете бутона "Donate" или по банков превод по сметната на Сдружение "Читател".

Фонд "Форум - Наука"

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Форумът съществува от края на 2015 г. и с усилията на много хора ние вече 13 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 12 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Създаваме фонд "Форум - Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на "Форум - Наука
"

 

За контакти

×

Информация

Този форум използва 'бисквитки' (cookies), за да ви предостави възможно най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.