Отиди на

Frujin Assen

Модератор Военно дело
 • Брой отговори

  7854
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  44

Frujin Assen last won the day on Май 31

Frujin Assen had the most liked content!

Репутация

3087 Професор

1 Последовател

Всичко за Frujin Assen

 • Титла
  Модератор История

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

36298 прегледа на профила
 1. Още в края на 40 те в САЩ ситуацията станала доста неприятна, когато станало ясно, че методите за борба с авиацията на противника вече не устройвали не само военните, но и политиците. Защо? Ами защото станало ясно, че дори само един пропуснат бомбардировач с атомна бомба може да натвори страшни неща. По това време вече всички знаели що е то атомно оръжие и на какво е способно. От друга страна при увеличените скорост и височинност на полета картечно-оръдейното въоражение вече започнало да се явява недостатъчно. Идеята за използване на 75 мм оръдия била изпробвана още през ВСВ. Оръдието било мощно, но силно падала скорострелността. Когато ставало въпрос за поразяване на бавно летяща армада това все още било използваемо, но против единична скоростна цел вече било почти неизползваемо. Управляемите ракети давали големи надежди, но били в зачатък, а оръжие било нужно още сега. Инжинерите достигнали до една мисъл- неуправляеми ракети, и при това повече. Така на бял свят се появила 70-мм НУРС Mk 4 FFAR, известни като"Mighty Mouse". Смисълът на идеята бил в количеството ракети. Няколко десетки (до 104 броя) неголеми (дължина 120 см и тегло 8,5 кг) ракети с 2,5 кг взривно вещество имащи скорост около 450 м/сек и далечина на стрелбата 3,4 км. Облакът от осколки който такава ракета създавала можела да унищожи гарантирано всеки бомбардировач. Приятен бонус било, че с тези ракети можело да се стреля извън досегаемостта на отбранителните картечно-оръдейни точки с които били снабдени бомбардировачите. Разбира се, колкото по далеч се стреля, толкова по малък е шанса да се улучи нещо. Предполагало се, че двойка прихващачи имат нелоши шансове да унищожат атомен бомбардировач. С тези ракети били въоражени прихващачите F-86D, F-89, F-94C, и канадските CF-100. Даже след появата на F-102 Delta Dagger въоражен с първата управляема ракета въздух-въздух AIM-4 Falcon поставили на него 24 Mk.4 FFAR. Появата първоначално на AIM-7 Sparrow, а впоследствие и на AIM-9 Sidewinder окончателно прекратили кратката кариера на Mk 4 FFAR. Прочее ракетата се оказала много добро оръжие и станала родоначалник на всички американски 70 мм НУРС въздух-земя включително и на съвременните Hydra. Ефективността на това оръжие в крайна сметка се оказала по ниска от очакваната, ракетите летели накъдето си искат и били ефективни едва ли не когато се стреля с тях в упор. Американците определено извадили късмет, че не се наложило с това оръжие да спират съветските атомни бомбардировачи. Колкото до СССР там такова оръжие не се разработвало. Руснаците още през ВСВ се опитвали да използват НУРС против самолети и бързо осъзнали тяхната безполезност. F-84D с пакет ракети F-94 с отворени ракетни пакети
 2. Модел на серийните убийства

  Прочетох темата и ми стана интересно. Обаче забелязах нещо, което на мен ми направи силно впечатление. Вие говорите почти само и единствено за САЩ. Учените чиито изследвания ползвате са американци, случаите които разглеждате са от САЩ. А какво се случва по нашия край? Какви масови убийци има в България, на балканите?
 3. Утринна свежест с ядрен привкус

  Яков Кедми. Война няма да има. Китай заплашили, че ако САЩ нападне КНДР те ще се включат във войната. САЩ са дали заден ход и са се отказали от силово решение.
 4. Настъплението при Каламун е тръгнало добре! Да даде Аллах по скоро да бъде унищожен този котел.
 5. Другото освобождение

  Хъм идеята може ли България да се освободи сама- според мен не. Не и без много силна чуждестранна помощ. За да е успешно едно въстание се искат оръжие (което струва пари), обучени хора (което струва пари) и бази където тези хора да си почиват. Захари Стоянов знае това и не случайно казва, че България не може да се освободи подобно на Сърбия. Ако се тръгне по пътя на старите това означава само едно- ПСВ. Всички тези идеи за културно пробуждане са можели да продължат десетилетия. А от 1878 до 1914 все пак има само 30 години. Според мен вие твърде много надценявате "Европата". Българите винаги са мразели турците (мисля беше някакъв хайдутин още през 15 век казваше нещо от рода "вие ни убивате, и ние ви убиваме, вие бутате нашите църкви, ние бутаме вашите джамии, но нашите попове са по добри от вашите ходжи". Турското правителство още от 14 век се е погрижило българи и турци да са като вода и масло. Другото което е, българите винаги са били рая- производители. Това си личи и от Захари Стоянов- българите смятат турците за прости, некадърни и даже мързеливи. А себе си за работливи и умни. В този смисъл никакви европейски модели не са им били в главите, а простата идея, че ако ги махнат тия готованци турците и работят за себе си ще станат веднага много богати.
 6. Другото освобождение

  1 Нямам такава фантазия да си го представя. 2 Доколкото ми е известно за пропагандата в Македония са хвърляни много усилия. 3 Планомерна подготовка би завършила с провал в организацията- рано или късно. 4 Демек България се освобождава след ПСВ. 5 Югославска федерация? Отново идваме на варианта освобождение след ПСВ и прочее 6 Едва ли би имало ефект. ВМРО успява да убие даже югославския крал, но файдата е нулева.
 7. Другото освобождение

  1 Напълно естествено и Влашко и Сърбия биха попаднали под австрийска власт. Гърция, Черна гора и Далмация биха попаднали под венецианска власт, а после под австрийска. Това, че няма да има сръбска държава съвсем не означава, че не би имало югославска идея. Напротив общата съдба на сърби, хървати и българи би направила тази идея още по силна. 2 Въпроса с границите на задунайската губерния за мен е второстепенен.
 8. Не е). Той разказва, защо има такива хора като Торн.
 9. В темата за демитологизацията Пандора предложи да обсъдим други варианти на освобождение на България. Да го направим! 1 Австрия ни освобождава. Да приемем, че в края на 17 век Австрия успява да разгроми Османската империя и България до Одрин попада под австрийска власт. Какво става после? Аз не съм познавач на австрийската история, така че, ще оставя другите да се изкажат, ще кажа само това което знам. В империята има ясно разделение на икономическите области поне до средата на 19 век. Тоест България би останала беден аграрен район поде до средата на 19 век. Наличието на много повече славяни (сърби и българи) би променило империята, но как точно... нека кажат по знаещите. Според мен България би добила независимост след ПСВ. Предвид на това, че и българите сме в Австрия, то най вероятно бихме станали част от Югославия. След 1991 разпада на Югославия България придобива независимост. 2 Ставаме част от Русия. През 1878 България е обявена за руска губерния (как точно би станало предлагам да не го обсъждаме). Как и доколко България би се интегрирала в състава на Руската империя е въпрос силно спорен. Който знае нека каже. След ПСВ България придобива независимост. След ВСВ ставаме част от СССР, а през 1991 отново сме независими.
 10. Росене, това за което ти говориш за конкуренция и прочее са едни много красиви мечти. Да, конкуренция има и тя е жестока, но съвсем не е такава каквато не само на теб, но и на много други хора (включително и на мен) ни се иска да е. Съревнование на идеи и възможности. Понеже съм обикновен човек ще го кажа по възможно най елементарния начин. Да приемем, че имаме двама конкуренти. Единия е по умния, с по добрата и работеща идея. В идеалната ситуация виждайки конкуренцията другия би трябвало да се мотивира и да започне да работи за да надмине първия. В реалния живот обаче ще стане друго. Втория ще плати на жълтата преса да изкара първия най гнусния изрод на света- педофил, канибал, рептил, корумпиран и прочее. После ще отиде с печено агне при шефа на първия предлагайки му сделка, да уволни по умни срещу някаква изгода. Ще се намеси и политика и всичко останало. Конкуренцията дори и в науката се изразява не в битка на ум и работа, а в ритане по кокалчетата под масата. Сам знаеш, че това е истина, лично си го преживял (така съм чувал де).
 11. Хайде сега да преобръщаме историята. Захари Стоянов ясно си пише, че те са нямали ясна представа какви са силите на турците и наистина са смятали, че е възможно както в Босна да освободят обширни територии. Ботев и неговите четници също смятат, че балкана е свободна територия. Захари пише, че ако на селяните им кажат, че "голямото добрутро" не е в Русия, Влашко или Сърбия, където има християнски княз и войска, а в тяхното село тя няма да повярват в своите сили (и може би с право). А освен това е имало и тактическа полза, турското разузнаване е търсело в Букурещ и Белград несъществуващи комитети, а е оставяло на спокойствие комитите в България. Отделно са лъгали селяните, че на пролет турците ще ги колят. Пак той си го казва, че те просто са нямали друг избор, ако изобщо са искали да направят нещо. Прочети и какво казва за политическите течения в България. Според него, ако не са били тези луди глави, България никога е нямало да се освободи.
 12. На хората корупцията е иманентно (изначално) присъща. Доколкото учените са хора, да се твърди, че сред тях няма корупция означава, да се обяви, че учените са различен тип хора (което не е вярно). В този смисъл правилният въпрос е не "Има ли корупция сред учените", а "Колко е голяма корупцията сред учените". Напълно естествено, никой човек (без значение учен или не) няма да си признае открито "Аз не върша нищо полезно, само усвоявам средства". Но когато се види, как десетилетия се работи по проект... примерно въпросния парашут. https://news.bg/education/67-studenti-i-doktoranti-poiskaha-ostavkata-na-dots-lachezar-filipov.html А Лъчезар Филипов? Разбира се, може човека просто да не е добре психически, но си е учен от БАН. Той с умен вид плещи глупости, и ако това не е "усвояване"... Да се размисля на тази тема беше лекцията на Михаил Хазин в която той разказва защо се е отказал от научна кариера. Той дава и два конкретни примера които са се случили лично с него. Единия при това е бил да международно ниво. Казали са му, че "Хиляди учени по цял свят "усвояват средства" извършвайки тези изчисления (за които всички знаят, че са погрешни) и докато не намериш начин как да се изчисляват правилно ще си затваряш устата и ще правиш като всички останали". Аз съм склонен да му вярвам, тъй като не виждам причина да лъже. https://www.theguardian.com/society/2016/sep/12/sugar-industry-paid-research-heart-disease-jama-report Ето още един пример за продажни учени. В интернет се появи нов мем свързан с "английските учени" и техните безумни и напълно ненужни открития... това също си е усвояване на средства. Даже им устроиха Анти-Нобелови награди. В английската уикипедия са описани доста такива награди. Но тези учени все пак са получили пари и са им възложили проекти за да се занимават с тези изследвания. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ig_Nobel_Prize_winners Прочее и в миналото е било така. Самия Исак Нютон (чиято репутация не подлежи на съмнение) се изказва за Кралското научно общество така "Тази организация съществува само за да дава пищни обеди и да си раздават един на друг златни медали".
 13. Охааа, 11 години пичовете са "усвоявали средства", имитирали са работа и са получавали заплати. За мен тази версия е по реалистична, отколкото, че проекта не е бил приоритетен.
 14. 111 ти танков батальон от 11 танкова бригада от 1 пехотна дивизия от въоражените сили на Венецуела се дислоцира във военната база "Фуерте Мара" (щат Сулия, близо до границата с Колумбия). Тя е въоражена с бронетехника френско производство- танкове AMX-30B1 и AMX-13M51/C.90, бронемашини AMX-13VTT и 155 мм самоходни гаубици AMX-13 F3. Френските танкове АМХ-30 преминават модернизация по програмата АМХ-30VЕ. Модернизацията се осъществява в танкоремонтния завод Centro de Mantenimiento de Blindados (CEMABLIN) в Фуерте Парамакай близо до Валенсия (щат Карабобо) с помощтта на испанската компания Star Defence Logistic Engineering LC (SDLE) отговаряща за общия проект и интеграцията на различните компоненти, израелската компания Duma Optronics (доставчик на електронно-оптическите системи) и венецуелската компания Venproca C.A (доставяща резервни части от чужбина). Танковете AMX-30V трябва да разполагат със съвременна дублирана (за командира и мерача) цифрова система за управление на огъня, нови електроприводи с цифрово управление, цифров метеорологически датчик-мачта, навигационна система GPS/ГЛОНАСС, нов дневно-нощен прибор за управление на механик-водача, вспомагателна силова установка и нови вериги. Венецуела е купила през 1971 от Франция 82 танка АМХ-30В и 4 БРЕМ AMX-30D на тяхна база. Тези танкове 40 години съставляват основната ударна сила на венецуелските сухопътни сили. През 2011-2012 бяха закупени от Русия танкове Т-72Б1В общо 92 броя. През 1988 81 танка AMX-30В са модернизирани до ниво AMX-30V. В хода на модернизацията френските двигатели Hispano-Suiza HS-110 с мощност 680 кс са заменени с американските Teledyne Continental AVDS-1790-2C-12-V мощност 750 кс в съчетание с автоматична трансмисия Allison CD-850-6A. Била поставена и израелска система за управление на огъня Elbit Systems Lansadot Mk 1 включваща лазерен далекомер и балистичен изчислител, добавена е и пълноценна стабилизация на оръдието. Информация за другите машини. АМХ-13М51 френски лек танк доставен през 50 те години днес във венецуелската армия все още има 31 броя. Бронетранспортьори AMX-13VTT френски машини на базата на АМХ-13, доставени през 50 те, AMX-13 F3 френска самоходна гаубица отново на базата на АМХ-13 и доставена през 50 те. И разбира се МНОГО КАРТИНКИ!
 15. Най големия цинизъм е вечния закон на Охо Бохо. Добре е когато племе на Охо Бохо яде чуждо племе, лошо е когато чуждо племе яде племе на Охо Бохо. И вечните думи на поета - Ако ти не вкараш, на теб ще ти вкарат. Живота е жесток, корав и суров. Всяко нещо което помага за повдигането на морала на нашите е добро, защото способства за оцеляването ни. Така че... мятайте се в шахидомобила и ... Алах Акбар!
×