Отиди на
Форум "Наука"

isav

Потребител
 • Брой отговори

  1354
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  9

Репутация

778 Асистент

Всичко за isav

 • Титла
  Чвор
 • Рожден ден 26.12.1965

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

7029 прегледа на профила
 1. Въй, Сакън! Никакви славянки няма в Панония! Инак разни скалъпени теории за загубата на езика от страна на завоевателите отиват в коша... И почваме да пренасяме "оная" тема тук!
 2. Ехааа! Какви комикси е имал Иван Грозни.. Сериозно: какви ли други тайни за средновековието ни отлежават в руските хранилища...?
 3. Славянското море

  Спарта Е дребно провинциално градче. Да, постига разгром над Делоския съюз на Атина, но в резултат запада и изчезва задълго, а Атина е велик град и днес... Примерът е направо харакири. ,;-)
 4. Славянското море

  Скуби, ти нищо не знаеш за славяните! Те са една истинска "стелт"-цивилизация: толкова са многобройни, че са като море - навсякъде, но са невидими! Обитават винаги най-необитаемите места, в които дори и днес никой не дръзва да прави разкопки!!! Но имат унифицирана и лесно различима култура - ако се открие бедно и лишено от всякакви елементи на цивилизованост селище, значи то със сигурност е славянско! Поради което са наложили високата си култура над един куп некултурни номадски народи... Добре, че германците не са измисляли "славянската доктрина"...
 5. Славянското море

  Гледането през пръсти на стопанската проблематика в коя да е епоха е неособено нАучно! При ония техники на обработка и добиви от декар, едни редовни нашествия са си били наистина Бич Божи! И едни такива селища, изолирани от някаква силна централна власт са били обречени. Което идва да покаже, че властта на ИРИ в отвъд старопланинските територии не е била съвсем "номинална"! Просто една опожарена през лятото селскостопанска площ няма как да се самозасее от нищото... Добитъка може да се скрие, но реколтата по полетата няма как! А това е драматично. Така че въпросът си е съвсем резонен... Забелязвам, че и сериозни историци от 19-ти век са демонстрирали много слаби познания върху технологиите и ежедневието на средновековните жители?!?!?!
 6. За владетелските погребения да не захващам...
 7. plska, Колко от некрополите в Плиска са изследвани цялостно? Колко от тях са езически??? Колко езически гроба изобщо са открити там? А в Преслав? Или ще продължаваме да твърдим, че е построен на голо поле от Симеон? Там езичниците не са ли мрели? Най-сетне - словенете къде са им урните, даге??? Празни приказки можем да си пишем до безкрай, както и става най-често тук! И накрая се правят категорично-постулативни изводи...😀
 8. Фружине, за момента дори Плиска и Преслав не са достатъчно добре проучени. ПЛИСКА и ПРЕСЛАВ!?!?!? Надявам се след 50 години да са, а и купища други селища и некрополи, да има хиляди ДНК проби от некрополите и нашите внуци да не си смучат от пръстите или да цитират мухлясали чуждестранни теории за прабългарите и славяните по нашите земи... Ще стане, вярвам!
 9. Трябва ти "сламен човек", но аз не си падам по такива евтини про/антируски спорове, а и ми е омръзнал от рублофилска агитация... Тъпотии за турското иго от мен не очаквай! Две столетия панславистка доктрина няма как да не предизвикат реакция съобразно третия закон на Нютон, така че няма защо да търсим виновни!!! Аз не мога да дам агрументирано доказателство, че прабългарите са "славяноезични", точно както не мога да дам и, че не са! Всичко е предположения. Относно количествените сътношения - предпочитам да се доверявам на археологията... А там тепърва ще излизат истини налице!!!
 10. Некоректните допускания най-често водят до некоректни изводи! Колко са руси, нормани, монголи спрямо завладяните народи? Вероятно скромно малцинство, няма да спорим, нали? Франките и те са, но както споменах, наследството от тях е налице... Както археологията у нас показва(а и историческите извори, събития и взаимоотношения с ИРИ също), нямаме основание да смятаме ВЕЧЕ, че прабългарите са били малцинство! Тука вече кучето се вмирисва... Унгарското малцинство се налага, османското и то...
 11. А, невежо било??? Цяла прабОлгаристика стъкмихме по тоя начин. Какво толкова...?
 12. Сто тей праис? Сега ще се появи отнякъде Скиора и ще ни почне пак с интернет нАучните публикации....
 13. Всеки е впил поглед в някакъв тесен сегмент от познанието и не може да излезе от него... Перкуунас, в съвременния френски не само, че има сериозно количество думи с древен германски произход, но и някои фонетични, лексикални и синтактични елементи показват влиянието на старо-франконския върху вулгарния латински говорен в Галия. Самият старо-франконски е говорен от нобилитета ПОНЕ до края на 9-ти век, а не е изчезнал, както хипотетично допускаме за прабългарския, за няма и два века... Тоест сравнението е съвсем несполучливо. Римлянино, селджуките завладяват територии на ИРИ, които са населени с пастири с по-висока култура от тяхната такава - нека се доверим на археологията, като не искаме да вярваме на очите си! Завладяват ги защото ИРИ е в траен и необратим упадък, няма боеспособна войска и отстъпва във военно отношение на техните войски. Османците и те са по-войнствени от ромеите... Само че след упадъка на селджуките, османците заемащи съвсем културните територии на Витиния, Галатия и Фригия, се разправят както с тях, така и с ИРИ. Обаче всички добре знаем, че Османската Империя можеше и да не я бъде, ако балканските владетели не бяха толкова недалновидни... Норманите в Британия са оставили толкова езикови и културни следи, както и Историкът правилно е отбелязал, че е несериозно да се коментира "бързата им асимилация"! Кръстоносните кралства в Ахея съществуват достатъчно кратко време, за да не оставят някакви сериозни следи, но следи има! Викингите са оставили достатъчно езикови следи в руския, да повярваме на Фасмер и Перкуунас, проблемът е, че в тия тритории май самият "славянски" идва твърде късно...
 14. Каква музика слушате

  Сори, ама "аслъ оригиналът" на шушаната е еврейска песен от 50-те, мисля 58-ма...
 15. Аспаруховите "цигани"

  Aspandiat, взех предвид естественото затъмняване от качеството на снимките, но чертите на хората са драстично различни от масовите днес. Очевидно качеството на живота влияе чувствително...

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×