isav

Потребител
 • Брой отговори

  1247
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  7

isav last won the day on Февруари 15

isav had the most liked content!

Репутация

633 Доцент

Всичко за isav

 • Рожден ден 26.12.1965

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 1. Торн, в баския има подобна дума за теле - "txekor"(чекор)! По пътя на звуковите аналогии ще го докараме на марсиански...
 2. Пеев, неграмотността ви е именно функционална, като на повечето младежи: четете, но не разбирате прочетеното! От Имеон до Меотида се преселили тримата братя с 30 000 войни за 65 дни! Нито е първата подобна миграция в тая зона, нито последната! Аз оригинала на Михаил Сирийски не съм чел, не владея сириак, четох френското му издание на Шабо, което явно не сте виждали...
 3. Пеев, това наистина си е тролене! Михаил Сирийски описва преселението на "трима братя (един от които Булгариос, на когото ромеите нарекли "булгарите"!) от Имеон за 60 дни до Танаис в Меотида и после в Мизия(Горна и Долна) и Дакия! Имеон никъде и никога не е причисляван към "Европа" за разлика от Меотида, Мизия и Дакия! От друга страна Имеон е гранична планинска зона за Согдиана в онзи момент, едва по-късно територията приемана за "согдийска" ще се разшири... Не знаем къде е бил Бакат(но с оглед на повествованието е нейде в Западна Азия!) и дали "унугурите" на Симоката са "уногондурите" на Теофан, но имаме достатъчно много споменавания на българите под формите Ονόγουροι, ’Ονογούρων), Onoguroi, Onoguri, Hunugur/Onogur/Unogur из всевъзможни средновековни източници!!!
 4. А най-вероятно е да не е нито едно от двете! А "ювиги"! Все пак е 8-9 в. от н.е. ....
 5. Съжалявам, не съм художник, не мога да ви нарисувам комикс...
 6. Пеев, вие да не сте функционално неграмотен? За 15 секунди намерих върпосния цитат от Симоката и то защото не бях сигурен в ГИБИ 2 или 3 е самия Теофилакт... Единствеността на едно сведение не го прави невярно, само щото не ни подхожда на теориите!
 7. Отне ми около 15 секунди, за да сме точни....
 8. Монти, лекинко не съм съгласен с теб: романизираното население обитавало Източните Балкани през 5-7 век и някаква вероятна част от неговите наследници( но по-вероятно доста различен романоговорящ микс от гореспоменатите плюс романизирани малоазийски преселници, готи и какво ли не още) през 11-12 век няма как да имат еднаква, че дори и много подобна материална култура - едното е било напълно уседнало, второто е доказано полу-уседнало! Считам за некоректно търсенето на наследственост между потомците на романизираните траки и илири от 5-7 век и романоговорящите "влахи" от 11-12, щото последните може вече да са всякакви, чисто етнически и културно! Това, че екзонимът "влах" означава на славянски "римлянин" не бива да е знак за равенство между тия доста различни етнически миксове разделени от 5-6 столетия... На полуострова ние сме проблемните, щото сме основополагащи за предълъг период от време и това води до сръбско/гръцките напъни за "откриване" на "влашката" пракултура, като контратежест...
 9. Според Маркварт това идва от Томашек...(J. Marquart - Die Chronologie der alttürkischen Inschriften, S.40) Купонът е пълен!!!
 10. Със същата сила се задава и обратния въпрос: защо първото "С" да е "к"??? Тоест имаме "санас"??? Или "Сана сювиги".... Очевидно е че имаме "миш-маш" от азбуки, грамотността е непозната по тия земи от време оно, уви.... Понеже по-нататък е вмъкнато и "куманското" "ьовегю" - горкият Кашгари и него го пропуснал сред тюркските думи в речника... Да не се окаже КГ125 прав и да имаме обратна посока на заемане?
 11. "Плскас тон канпон" в Чаталарския надпис... По-старо оригинално няма... :-) Очевидно при Омуртаг името е било "Плъска"...
 12. Не ми се търси сега, но преди 4 години спорехме с Рейвън и му бях изнамерил едни антропологични изследвания на костен материал от сарматски погребения в сегашен Дагестан от 5-4 в. пр. н. е. и там имаше ИЧД във всякакви възрастови групи и полове... Накратко - обичаят е прадревен и е бил познат и в Европа сред сарматите.
 13. Така е. Следва да вярваме на изворите. Другото са волни интерпретации...
 14. От анексията насетне са почти 140 години! Период наситен с войни, насилие и тоталитарно управление! Но нямаме същите проявления, като целенасочената ислямизация на територията на Турция... Тоест въпросът не е в средата, а в степента на насилието!
 15. Макар да не искам да се вливам в тоя ОТ, ще спомена Босна - заобиколена отвсякъде с християни, ислямизираните славяни там не сменят вярата и вече два века мюезините си вият по джамиите... В същото време разни малцинства в Турция в тоя период са ислямизирани... Нещата са по-различни от това, което си пишем тук и "религиозната среда" не е решаващия фактор!