Отиди на
Форум "Наука"

kramer

Потребител
 • Брой отговори

  2510
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

Everything posted by kramer

 1. Колониален статут според Сан-Стефанския договор, какви ги пишеш? Да припомня: "Договорът предвижда създаването на автономно, трибутарно княжество България с християнско правителство и правото да има войска. Окончателните граници на Княжеството трябва да се определят от смесена руско-турска комисия, но размерите на България, определени в общи линии на приложената карта, трябва да служат за основа на окончателното разграничение. Територията на България ще обхваща земите от река Дунав по новоустроената сръбска граница и оттам по западната граница на казата Враня до планината Карадаг. Оттам границата ще мине по западните граници на казите Куманово, Кочани, Калканделен до Кораб планина. След това границата се спуска на юг по Черни Дрин и после по западната граница на казите Охрид, Старово и Корча стига до планината Грамос. Оттам границата тръгва на изток през Костурското езеро, стига до река Мъгленица и се спуска до Солунския залив. Границата заобикаля Солун и през Бешичкото езеро излиза на Орфанския залив. От Буругьол границата извива на север към Родопите до Чепеларе, откъдето завива на изток и се спуска по Арда, после минава през Източна Тракия до Черно море, като оставя Одрин в Османската империя, а Лозенград, Люлебургас и Малко Търново – в България. Границата напуска морския бряг при Мангалия и през Добруджа излиза на Дунава при Расово (Член 6). Договорът се опитва да създаде голяма славянска държава на Балканите – княжество България би имало площ от около 170 000 кв. км. и би обхващало Видинско, Врачанско, Търновско, Русенско, Силистренско, Варненско, Софийско, Пиротско и Вранско в Поморавието, почти цяла Македония (без най-южните области), части от Косово (Качаник) и Албания (Корчанско), част от Източна Тракия и Южна Добруджа.[20] Начело на държавата трябва да застане княз, който да бъде свободно избран от народа, утвърден от Високата порта и одобрен от Великите сили, като никой член на властващите в Европа династии не може да бъде избран на българския престол. Събрание от български първенци, свикано в Пловдив или Търново, трябва да обсъди и приеме основен закон на страната, по примера на тези в Дунавските княжества от 1830 г. (Член 7) Османските войски трябва да напуснат държавата, а руската военна окупация ще продължи две години (Член 8). Уточняват се въпросите, свързани с наличието на османски държавни, обществени и лични имоти в България и плащането на годишния данък на княжеството към Портата (Член 9, 10, 11)." https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwisj5zby9LVAhUHaxQKHWsIBQwQFggtMAA&url=https%3A%2F%2Fbg.wikipedia.org%2Fwiki%2F%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80&usg=AFQjCNGB2WPr_0xt20k0cwMMBpyQxxsoKQ
 2. Какво бил изгонил Берлинския конгрес? Изгонил е руснаците от пределите на Сан-Стефанска България-Тракия и Македония. По думите на булгароид на това трябвало да се радваме. Отдавна не бях чел по-голяма глупост.
 3. На първо време с български паспорти, с кво друго, екстрени мерки, да се дава възможност на гореизброените категории да се заселват в България. Повечето разбира се ще идват за паспорта, но част ще остават. По-нататък следва да влиза постепенно в сила и интензивния подход.
 4. Необходим е не само интензивен подход към проблема, щото е бавен и кой знае дали и кога ще донесе дивиденти, а и екстензивен - да се впрегне целия демографски потенциал - македонски българи, бесарабски българи, украински, ако щете дори руснаците по Черноморието. Всичко, що е християнско и е с положителна нагласа към България. Да им се дава българско гражданство, наред и с другия интензивен подход.
 5. Ако може само да обясниш понятието "славянски-атеисто-православни" на илитерати като мен. Тоест компилацията от взаимоизключващи се понятия.
 6. Ами като даде бъркоч, как трябва да се оцени човека? Като "бъркоч". И какво трябва да опише интелектът в случая?
 7. Извинявай, ма да обиждаш по тоя начин работливите по онова време български селяни е кощунство и навирено високоносие.
 8. Сходни имена на държави

  Има няколко двойки държави, чиито имена постоянно се бъркат. Австрия и Австралия, Швеция и Швейцария, Словения и Словакия, Литва и Латвия. Има ли други такива?
 9. Що влизането в местни компании да е лошо? Значи според теб влизането на пари в чужди е добро? Без малко да те помисли човек за андрешковец, дето можеш го разбра, с това последното лъсна като ....Всички знаят като какво.
 10. Сходни имена на държави

  Има и други - PIGS: https://en.wikipedia.org/wiki/PIGS_(economics) https://bg.wikipedia.org/wiki/ПИГС
 11. Троянската война

  Най-интересен е Одисей, как е най-отзад скрит зад големия Аякс и държи в готовност меча си.
 12. Warlord-e, Атина не е разрушена колкото София, нито даже Белград. Да не говорим за Прага. Не знам за Букурещ. Рим-открит град. Дай инфо за да коментираме.
 13. Шибано е да се отпуснем и да ги оставим да тъпчат последното, което ни е останало в огруханата държава - историята. Въпреки всички пристрастия. Като на Ноев ковчег е нужно да се обединим в случая.
 14. По най-бързия начин трябва да се съдейства на Македония да се приобщи към НАТО и ЕС, за да може България да има печеливши ходове спрямо Путин.
 15. Бройката - едно на ръка, въпросът е, че не са загинали за православната вяра. Нещо канона се бърка умишлено. Имаха сърбите навремето патриарх Павле, свят човек, замина си, тия сегашните са политически поръчковци.
 16. Стамболийски и Ньой

  А защо "Солунското примирие" не е подписано и при далеч по-добри условия в такъв случай? И как тъй точно след пробива и въстанието? Когато на Ферди му гори под опашката...
 17. В случая с Кипър си спомнят някои, независима държава, член на Необвързаните страни. В Гърция - режима на "Маврос синтагматархис" - черните полковници. Източният блок, респективно ние, по това време сме симпатизанти на гръцките леви, някои си спомнят Микис Теодоракис - "Под гръцката земя, под гръцкото небе". По това време даже България беше в по-добри отношения с Турция отколкото с Гърция. Представяте ли си НАТО какъв проблем би си създал, ако подкрепеше Гърция?
 18. Стамболийски и Ньой

  Не знам какъв печеливш ход би могъл да има Ляпчев, подписвайки на 29 септември Солунското примирие, при положение че няколко дни преди това бунтовниците са разгромили Главната квартира на армията в Кюстендил, а на 27-ми Стамболийски и Даскалов в Радомир са застанали начело на бунта.
 19. Учителската заплата

  От семейството. Преди 40 години пак беше така. И то въпреки, че сред интелигенцията на първо място поставяхме учителите. След тях лекарите. После вторите отпаднаха, прави се всичко възможно и първите да бъдат махнати...Жалко..
 20. Гробница е станала заради некадърната политика на Фердо.
 21. В такъв случай не би се стигнало до Балкански съюз и Балкански войни. Щяхме да си развиваме държавата и войската и да чакаме например ПСВ.
 22. Учителската заплата

  Навярно и със същото качество... Не е нужно да съм с каскетче, за да го усещам, вкуса от кошницата, дали е истински или естествен... Разсъждаваш точно като тия, които мислят, че дадената класова принадлежност е достатъчно условие за репресии...
 23. Учителската заплата

  Оо, можеш да се смееш колкото си искаш от позиция на другаде живеещ, при положение че в България минималната заплата е 200 евро.

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×