Отиди на
Форум "Наука"

Exhemus

Потребител
 • Брой отговори

  282
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

Exhemus last won the day on Януари 28

Exhemus had the most liked content!

Репутация

125 Ученик

Всичко за Exhemus

Последни посетители

4624 прегледа на профила
 1. Новото руско оръжие

  Оказва се, че атомната ракета не е хиперзвукова. Това се отнасяло за други две оръжия. Но нека да приемем 3 маха. Всяко вълново съпротивление ще е по-малко от чист вакум зад ракетата. Тогава тя ще действа като бутало с площ 0,25 м2 срещу 100 000 паскала. Скоростта е 1000 м/с. Тогава 100000*0,25*1000= 25 000 000 Вата. Има и още една работа - за разбутване на въздуха отпред, но при подходящ конус тя ще създава вакум отпред, който компенсира този отзад и освен това ще се разпространява и около тялото, намалявайки така драг-съпротивлението.
 2. Новото руско оръжие

  Кола 300 кВ развива 300 км/ч. За 1000 км/ч 3.3^2*300 = 3200 кВ. "Диаметър" ът нека бъде 1,6 м. да го приведем до 0,50 м. Челната площ намалява 10 пъти. Тогава са нужни 320 кВ ! Нека да вземем 2600 К температура на реактора. При такава температура основният топлообмен е лъчист. Да сметнем каква излъчваща площ е необходима, при положение, че КПД на двигателя е 20% т.е. нужна е топлинна мощност 1600 кВ. Слънцето излъчва 90 МВт/кв.м и е с температура 5800К. По закона на Стефан-Болцман нашият реактор ще излъчва 5800^4 / 2600^4 = 24.76 пъти по-малко от кв.м. Или 90000/25 = 3600 кВт, на нас ни е нужно по-малко от половината. Т.е. половин кв.м излъчваща площ е достатъчна. Реакторната камера може да бъде доста компактна. Обаче материалът на камерата ТВЕЛовете и другата арматура трябва да издържа поне 3000 К . Налягането ще е компенсирано от въздушен кожух, така че високотемпературните компоненти няма да изпитват високи механични натоварвания. Благодарение на рамджет ефекта налягането трябва да се вдигне до 2.5-5 атм и съотвесто скоростта на потока да падне на дозвукова. След това се докомпресира от обикновен компресор поне до 25 атм. Турбината трябва да работи с част от потока при най ниското възможно налягане за да падне температурата. Тя е най-проблематичният компонент. По принцип за 2600 К налягането в камерата за най-високо КПД е над 100 атм. но на нас КПД не ни е нужно. Нали имаме неизчерпаем източник на топлина.
 3. И на албанците и на албанците! Точно те са пример, че не битието, а онова вътре прави нацията успешна. Как не ги кла Милошевич, те не се свиха в черупките си като българите, а отговориха с контратерор. В края на краищата постигнаха териториална експанзия. Имат си много добра демография. И... личното благополучие не закъсня - май вече са доста по-добре от нас? Изглежда е прав Гумильов - пасионарните народи са успешни: Пассионарность (от фран. passioner — увлекаться, разжигать страсть) — избыток некой «биохимической энергии» живого вещества, порождающий жертвенность, часто ради высоких целей. Пассионарность — это непреодолимое внутреннее стремление к деятельности, направленной на изменение своей жизни, окружающей обстановки, статуса-кво. Деятельность эта представляется пассионарной особи ценнее даже собственной жизни, а тем более жизни, счастья современников и соплеменников. Она не имеет отношения к этике, одинаково легко порождает подвиги и преступления, творчество и разрушение, благо и зло, исключая только равнодушие; она не делает человека героем, ведущим толпу, ибо большинство пассионариев находятся в составе толпы, определяя её потентность в ту или иную эпоху развития этноса. За какво ни е идеология? - Ами да вдигне нивото на пасионарност! Национализъм, шовинизъм, злоба към съседите, самомнение -всичко това върши работа (поляците). Фантастична история - трябва да имаме корен, сой, макар и изфабрикуван. Виж румънците - те са хибрид между цивилизовани римляни и смели и честни даки./въпреки, че истинските римляни и даки никога не са се смесили генетично/ Възнасят се по Траян и Дечебал. Всичко останало е простуле. Даже генетичната еднаквост с простите българи не може да ги смути./може би още не я знаят/ Съгласете се, че Румъния е териториално доста добре осъществен проект. Помислете сега, какво би станало с Румъния, ако на румънците се преподава съвсем истинската им история? Ами ще заприличат на нас - хора с ниво на пасионарност -2 : виж таблицата ->
 4. Вторите в пустата са тръшнати от епидемия. Не им е понесъл климата. Нямат имунитет към местните щамове. Често явление Има го засвидетелствано при гръцки колонисти, при лангобардите. Затова алцековият ген сега е повишен процент спрямо едно време.
 5. Хубаво щеше да не е така. Звездният клас на проксима Б има живот 30 милиарда години доста повече от слънцето. Уви! Ама и да не беше така, близостта на проксима А от класа на слънцето и по стара с 3 млрд год. обезсмисля дългия живот на проксима Б. Нашите технологии дават засега мъничка надежда за колонизация на звезди до 15 св год. разстояние. Даже преднамерена панспермия от наша страна не изглежда възможна. Ще си умрем като жаби в пресъхващо блато:(
 6. чдар - кидарити кучи - произход от областта Куча /сега в Китай/ уногундур - хунски наемници всички са разбираеми:)
 7. Какво пелтечил тоя грък, какво пелтечил оня франк... Защо не тълкувате тая пуста Собеслава? /Себеслава/ Защо "слово"? Не може ли да е "слава" ? Сигурно има и по-ранни засвидетелствания на ХХХслав по Панония и Блатно?
 8. Арменския геноцид е чак в друга епоха. Тогава арменците просперират в империята Ха блицкриг, ха Русия това и чака. Геноцидът може срещу неорганизирани граждани - арменци или кюрди. Ние, все пак, ще сме държава, макар и слаба. Освен това, ако империята види че има по-голям кяр да сме вън, няма да ни закача. Ако пък демонстрираме дружелюбие - хептен няма да ни закача! Ама последното малко щеше да е трудно, предвид едновековното нахъсване и насъскване от страна на Русия. Е, без него нямаше и да се възродим като нация. Русия просто ни реанимира. За своя изгода, естествено.
 9. Изтощената Отоманска империя е под вътрешен и външен натиск. Султанът е готов на отстъпки. Българите се разбират с него за пълна автономия. Това включва: Избор на държавно устройство с конституция и собствена юрисдикция; определяне границите на автономията; собствена ограничена армия; турските големи гарнизони се запазват; плаща се имперски данък; има безмитен безвизов режим. Основният мотив на Русия изчезва. Какво би следвало по-нататък?
 10. Не ти вникнах много в задачата, но забелязах, че като въвеждаш безкрайна решетка от планети, смяташ, че си въвел абсолют? Не. Цялата решетка от една страна и Химера са равноправни и гледната точка от Химера е равноправна с глената точка от Земята. И двете според правилата на СТО.
 11. Нашто куче лае из Италия даже Кучоли - кученца. Малки на някакво /некопитно/ животно. Еех, от Алтая до Италия всичко лае по нашенски, ама пустите му лигвисти са със запушени уши
 12. Да допълня, че преди две три години, когато гледах генетичните сайтове, доста българи докладваха за съвпаденци по геном с ашкенази. И то доста близки. Нека Южнякът да каже.
 13. Основната терминология да. Ама бате, кака, шурей - за нещо подобно ставаше дума Говореше за някаква скорошна експедиция до Бактрия? Дали може да видим репорта и?
 14. Така е, обаче и другите притуряха по малко. Нямаше някой да се издъни тотално. За преди Кавказ професор Добрев 100 пъти наблегна за съвпадението в семейната терминология на сегашните народи около Афганистан. Но не му обърнаха внимание. Сигурно е имал и още аргументи.
 15. топло, топло, горещо Надписът от Над Сент Миклош най-пасва на аланско наречие. /съвременно/ Трите пъти окончание на -оги -иги имат директно съвпадение с осетинските наречия. Есперерих - срещан по другите съдове, вдига вероятността съкровището да е българско. И оттам излиза, че езикът ни е алански Териториалното припокриване на СВБ с аланските територии, засилва вероятността. Друга насока е, че територията е скитска отпреди. Южнякът беше пуснал сравнение между нашите сегашни гени и скитските и доказваше, че сме най близки. Даже определи от кой скитски клон сме - този със южно-източно азиатски привкус

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×