Отиди на
Форум "Наука"

Exhemus

Потребител
 • Брой отговори

  261
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

99 Ученик

Всичко за Exhemus

Последни посетители

4508 прегледа на профила
 1. Приложна физика

  Тема "Приложна физика" ама май нищо от гореспоменатото не е приложено?
 2. Мдаа и аз забелязах, че светимостта на нощното небе постепенно намалява и някои далечни точици вземат та изчезнат.. Така е
 3. За чий IYI ни е история?

  Перфиден начин да ни лашне към нихилизма. И какво? Да смотаем изречението "Зиези от който са българите" в кошчето? Уви, не са от Кара-бен-немзи /поразяващата ръка/, но -Зи фамилиите и до днес се ползват широко в определени части на Азия, населявани с индо-европейски народи. Не на развинтените фантазии, но всички писмени, генетични и т.н. податки трябва да се съчетават, разместват и пак съчетават. Така се реди пъзел. Това, че някой не е успял да го подреди добре, не значи че веднага трябва да се отсвирва. Просто му посочете грешката или му помогнете драги модератори. Спирайте само фантазиите.
 4. Криптовалута?!?

  Печатът е контролируем по презумпция. Друг е въпросът дали тези горе му разбират, или дали не са се продали. Ако срещу напечатаното се получи овеществен труд на истинската му цена и след това продуктите от тоя труд се разпределят справедливо и са полезни, то това супер стимулиране ръста на БВП. Ако се наруши едно от горните условия, това значи начало на инфлационна спирала. Тая работа не е за който не и разбира. Освен това трябва да се отчете враждебното действие на външни фактори.
 5. Квантумбиология

  различна ориентация за "ляво-дясно" дава еднакви Раман спектъра - виж клипа. Дават пример с 2 точно такива вещества, които обаче миришат различно. Значи ключ/ключалка ! Не се връзвай много на квантум модата.
 6. Криптовалута?!?

  Стига с тези криптовалути! Искате държавата да фалира? Кой ще плаща ДДС и др.? Може, ама без копаене. Държавата да ги емитира. Но и така не е добре - държавата ще вземе нещо в началото, а после при всеки оборот - нищо. Но това е поправимо някак - ако се предвиди срок на изхабяване. Примерно след 100 оборота да се самобракуват. Сега измислям нов ГЕНИАЛЕН трик, който държавата много ще хареса, но ще го кажа само ако имам келепир Въобще, половината НАП може спокойно да се разпусне. Да си ходят хората на село и да си стегнат имотите. Ама ха! Нека сега JImBeam да каже тези технологии пригодни ли са за това, което искам? Освен това имам друг въпрос? - Доколкото разбирам целият архив от транзакции се влачи при всяка нова транзакция? Не се ли забавя постепенно времето за една сделка по тая причина? И ако ще ми вземаш 50 стинки на тратзакция, намери си някой друг балама - аз си имам Виза и знам, че тя е надеждна, за което и давам някакви стотинки там.
 7. Квантумбиология

  Your Quantum Nose - Интересно клипче! Носът работи като ключ/ключалка или като Раман спектроскоп? Второто е новата му хипотеза, която накрая май сам си я развенчава - два изомера имат еднакви Раман спектри, ама миришат различно? Средната хипотеза с превес към ключ/ключалка изглежда най-добра. Но вибрациите, според мен, не са важни в случая със своите Раман спектри, а със ролята си за припасване на ключа към ключалката. Квантумът засега да седне да почива
 8. Доколкото ми е известсно, Ночев е работил в канадската самолетостроителна фирма Конвейр и веднага след това създава Lancea. По време на Аполо програмата почти всеки втори инженер в Америка е бил въвлечен. Нека не преувеличаваме. Чудя се, ако е участвал просто като квалифициран работник, за какво е нает? След като Grumman си има специалисти за всичко. Единствено опита му от Конвейор може де е бил от полза. Собствената му фирма не е известна с нищо. Освен това времето за съществуването и не е достатъчно за някакъв сериозен инвеншън. Ако в Конвейор е измислил нещо, което се е утвърдило като надеждно, само тогава би могло да бъде експлоатиран в програмата Аполо, както Marquardt Corporation. С презумпция че съществува, какво е то? - по стабилизацията - не тук е Вернер фон Браун - по хидравликата - може някаква ключова джаджа за надеждността - по електриката - може - по интерфейса човек-кораб най-може - например джойстикът за ръчно управление и копчетата около него. Само в този случай Армстронг би могъл да каже - Браво на българина!
 9. Между другото, берестянните грамоти са много по-разбираеми за съвременните българи, отколкото за съвременните руснаци. Думи като брашно, риза .. съвременните руснаци не разбират:)
 10. Щом са бозони, значи могат да преминават един през друг или в една точка да съществуват ен на брой от тях?
 11. ИСТОРИЯ О

  Добре де! Нека да не е от преди 10ти, ама да не е гювеч. Например, нека поотделно да възвеличава трите основни компонента - българи, славяни и траки въз основа на факти отпреди смесването им. Нека да се възвеличава подобаващо и римския период. Защо не и на гръкоговорящите и турскоговорящите от нашите земи? Да се знае, че ние сме наследници на всички тези хора и никой от тях на слагаме по-долу.
 12. Неандерталците и денисовците не са от тях, нали?
 13. ИСТОРИЯ О

  Строг привърженик съм на научния подход, но историята има ужасно значение зя единството нанацията. В такъв случай и митовете са полезни. Така правят всички. Ние ли ще сме първите дето ще си събуят гащите пред дебнещата идеологическа диверсия? /май сме го направили вече/ Сякаш народа ни не е разколебан от редица други фактори? Нека разнообразните хипотези да се дискутират дълбоко в научните среди и да се прилага строг научен подход, който в момента липсва. Още повече, показните дърления съвсем хвърлят народните маси в недоумение. И скоро като ги питат - Какъв си ти бе? Ще отговарят - Чиляк! - както отговаряли онези оттатък Дунава, пък после станали румънци, или ще отговарят /пази боже сляпо да прогледа/ Ласт роман! - Ултимус романус значи /моите уважения към нашия глобален модератор, който е доказал, че е истински римлянин/ За народа трябва да има една кристална истина, пък била тя и историята от преди 10ти.
 14. Няма никакви данни за приноса на Ночев в лунния модул. Понеже се твърди, че е участвал във разработката на системата за стабилизация (Reaction Control Thrusters), потърсих в тая област и намерих подробно описание на тръстерите, обаче разработени от фирмата Marquardt Corporation. Тя има опит от 1940-те години и снабдява НАСА със тези устройства чак до закриването на совалките. (данни от уикипедия) Тук пише за въпросния тръстер. А тук има доста подробно /почти изчерпателно/ описание на самия тръстер. Устройството е пределно просто. Има два инжектора, подобно на тези в дизелите, които се задействат от електромагнит. Понеже налягането е около 7 атм, сигурно нагнетяването е от потопени помпи, както тези използвани сега във всяка кола с инжекцион. Интересното тук е, че охлаждането на горивната камера се постига чрез тънък филм от част от горивото, който се разпръсква директно по вътрешната стена на горивната камера. Самата камера е от чист молибден, а частите изложени на висока температура са от най-добрите сплави /рене/ и др. По-следващите дизайни използват рений и иридий - дали тогава въобще има нужда от охлаждане? Ресурсът е 20 000 запалвания от по 2 сек. , а в непрекъснат режим издържа 1 час. Използва се класическото хиперголично гориво/окислител, както е при всички двигатели за открит космос. Единствения патент, който намерих от Ночев и неговата фирма, където той е съавтор, е за някакво копче за дреха:) Там е в съавторство със някой Брус Рейган, който няма връзка с Роналд Рейгън. Явно това съвпадение е послужило за вестникарската раздувка за тримата президенти. Този Брус Рейган джуниър евентуално е син на Брус Рейган сеньор - провалил се кандидат за пост от републиканската партия в Калифорния. Но той е стара кримка - р. 1899 /бащата/. По данните от уики, който иска може да го издири. Дано да е жив старчето. От роднини едва ли ще се разбере какво е работил Ночев. Има деца. Ето патента.
 15. Малко за обичаите на Хионититте от Амиан Марцелин: И вот, как только рассвело, царь хионитов Грумбат, взявший на себя проведение переговоров, смело приблизился к стенам, {165} окруженный отборным отрядом телохранителей. Когда опытный наводчик одного орудия заметил, что он находится в поле его обстрела, то натянул свою баллисту и пробил выстрелом панцирь и грудь юному сыну Грумбата, находившемуся рядом с отцом. Высоким ростом и красотой этот юноша превосходил своих сверстников. 8. Как только он упал, все его соплеменники обратились в бегство, но вскоре вернулись опасаясь, чтобы наши не захватили тело павшего, и нестройными криками призвали к оружию множество людей. Тут началась ожесточенная сеча, и стрелы летели тучами с той и другой стороны. 9. Кровопролитный бой затянулся до самого конца дня, и уже в начале ночи через кучи трупов и потоки крови едва удалось вынести тело под покровом темноты, как некогда в Трое жестоко бились над трупом спутника (Патрокла) фессалийского вождя (Ахилла).1 10. Эта смерть повергла в горе царский дом, все вельможи были тяжело поражены вместе с отцом внезапной утратой; объявлена была приостановка военных действий, и стали оплакивать по местному обычаю юношу, выделявшегося своей знатностью и пользовавшегося любовью. В военном облачении был он вынесен и помещен на обширном высоком помосте; вокруг было расставлено десять лож с изображениями умерших людей, которые были так хорошо изготовлены, что совершенно походили на покойных. В течение десяти дней все люди пировали, разделившись на группы по палаткам и отрядам, и пели особые погребальные песни, оплакивая царственного юношу. А женщины скорбными стенаниями по своему обычаю оплакивали надежду народа, погибшую во цвете юности, подобно тому как можно видеть проливающими слезы жриц Венеры на празднике Адониса, — по мистическим толкованиям этот праздник является символом созревания хлебов.2 Когда труп был предан огню, и кости собраны в серебряную урну, чтобы, согласно воле отца погибшего юноши, отвезти их для предания родной земле, принято было на военном совете решение совершить умилостивительную жертву манам 3 убитого разрушением и сожжением города, так как Грумбат не допускал самой возможности идти дальше, не отомстив за смерть единственного сына. Тук давам черния шрифт на английски, защото има известно разхождение с руския превод: Accordingly he was carried out, armed in his usual manner and placed upon a large and lofty platform, and about him were spread ten couches bearing figures of dead men, so carefully fashioned that the images were like bodies already in the tomb. For the space of seven days all men by communities and companies feasted (lamenting the young prince) with dances and the singing of certain sorrowful dirges. The women for their part, woefully beating their breasts and weeping after their wonted manner, Може би става дума не за изображения, а направо за тела на умрели, внимателно пригласени като за погребение, поставени на кушетките. Значи обрядът на хионитите е следният - трупоизгаряне на висока платформа, 10 спътници в отвъдното, може би, жените се бият в гърдите и плачат по характерен начин, 7 дни пируване... Някаква смес от славяни и траки???

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×