Отиди на

Exhemus

Потребител
 • Брой отговори

  244
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

86 Ученик

Всичко за Exhemus

Последни посетители

4317 прегледа на профила
 1. Всички експериментират с торий - https://en.wikipedia.org/wiki/Thorium-based_nuclear_power Най-интересен е - Norway[edit] In late 2012, Norway's privately owned Thor Energy, in collaboration with the government and Westinghouse, announced a four-year trial using thorium in an existing nuclear reactor."[61] In 2013, Aker Solutions purchased patents from Nobel Prize winning physicist Carlo Rubbia for the design of a proton accelerator-based thorium nuclear power plant.[62] Спомням си, че германците спряха своя пебъл-бед реактор и имаха сериозни проблеми с прахообразния радиоактивен отпадък.
 2. Скрита ДНК

  Чакай малко. Не тупай тъпана. Може да се окаже, че това е дефект на метода. Човекът си казва, че "богатите на G и C последователности създават трудности при секвенирането".
 3. Електромобили

  Да. АД с меден кафез. Медта дава двойна печалба, може би и тройна - намален габарит на проводника, намален габарит на желязото, намалена въздушна междина. При захранване с повишена честота габарита спада честотата още! Ето едно цяластна решение на преден мост: http://www.styleofspeed.com/images/land/activecomponent/activedifferential/style_of_speed-active_differential-14.jpg Трите оранжеви среза дават представа какви токове текат от инверторите към двигателите.
 4. Електромобили

  Рециклираните метали по-негодни? Глупости! Нали електролитната мед се отърва от маса примеси на много ниска цена. Какво е ммръсното на една стара медна жица? Изолацията? Като се накълца на дребно се отделя мед с 4 девятки. Едно рафиниране за сигурност и толкоз. А то е с нищожна енергоемкост. ... Не случайно Тесла моторс използват асинхронен мотор с медна котва. Оптимален икономически и като качества. ... Електрозадвижването на колата, само като трансмисия може да струва съизмеримо със досегашната трансмисия. Какво се премахва : скоростна кутия, диференциал, опростени и скъсени полуоски, евентуално карданен вал. Всичко това е заменено с два електромоора с инвертори. При сегашната сецифична мощност на ел.моторите цената, теглото са на кантар. Източникът на енергия може да бъде всякакъв - батерия, горивна клетка, агрегат или комбинация. Този източник може да бъде една кутия, която може да се разположи където е угодно. При повреда се вади за секунди и се смня с нова. Така колата и енергийния агрегат може да се разработват и изработват по отделно от различни фирми. Ще настане нещо подобно на бумът с персоналните компютри.
 5. Във Варненския музей забелязах един производ отпреди 7000 г. - чукче-брадвичка във много екземпляри с учудващо спазване на формата и големината. Като че са излязли от матрица и доста лъскави и съвършени. Следва хиатус около 1800 г. - така пише и преди 5000 г. се появяват пак същите чукчета-брадвички, обаче доста неугледни. Явно технологията се е изгубила. Дали няма свидетелства за нещо синхронно в средиземноморието?
 6. Прав е другарят Глазев. Гласувам с две ръце. В една държава трябва да има континюитет. Не може с декрет да забраниш едни производствени отношения и да ги замениш с нови. Произодствените отношения се изграждат с векове. Ей затова у нас и в Русия настъпи хаос. Но в Русия остана едно здраво звено от държавата - КГБ. И за голямо учудване, като нищо може да я възроди. При всичката там корупция, престъпност, неграмотност и алкашество. Това, което предлага Глазев в Русия може би е възможно. За това е нужен грамотен и патриотичен елит, какъвто е КГБейския. В България не става, защото напечатаните пари трябва да се налеят във строго-премислени и после контролирани проекти. Нищо не гарантира, че те няма да се разлеят по разни корупционни вериги. Като ни знаят манталитета, западните съветници ни учат да се стискаме за борда и за Европата. То даже и така не сме застраховани от разни КТБта. Естествено държавният капитализъм е доста по-добро нещо от хаотичният пазарен, даже само като си помислите, че държавата е една мощна корпорация, която може да концентрира ресурси за даден пазарен пробив, каквито даже Мъск не е в състояние. Всичките държави дето ни учат да си кютаме под борда имат поне по 40% държавен капитал, още 40% скрит държавен капитал и 20% остават за свободните предприемачи и мошеници. За да можем лекичко да пробваме този модел - със печатането, трябва де се попромени формата на властта. Трябва да има ежедневен контрол на всеки, на когото са връчени в ръката държавни пари. Контрол отпред, отзад, отляво и оддясно. Лукановите куфарчета и фантазии, че работническо-селските отличници ще станат добри капиталисти и веднага патриотично ще се завърнат в родината, ги видяхме. Видяхме и проекта "Нева", който по принцип е концентрация на държавни ресурси с цел пазарен пробив, което би било добро, ако беше спазено условието да не се превишава нивото на компетентност на осъществяващите го. Голяма недооценка колко са висши висшите технологии и дали са лъжица за нашата уста. Корпорацията Държава не може да си позволи такива фатални грешки. Сравнително безопасно е наливането на ресурси в реалния сектор, специално в импортозаместващи отрасли. Държавата има механизми да отстрани нежеланата конкуренция. Не много висши технологии ще вършат работа и производителността не е необходимо от раз да стигне световно ниво.
 7. От тези картинки читателят добива грешна представа за тунелирането. В друга тема бях го обяснил, но не ми се търси. Обяснението е от класическата теория на светлината на Хюйгенс Френел, която гласи, че всяка точка става център на нова вълна. От сумирането на тези сферични вълни може да се получи плосък вълнов фронт, а назад те да се гасят взаимно. Известно е пълното вътрешно отражение във среди с по-висока оптическа плътност. Попадайки в среда с по-ниска оптична плътност, вълната става по-дълга заради по-голямата скорост на светлината. Сферичните вълнички при излизане от стъклото се разсинхронизират по фаза и вместо фронта да продължи в новата среда, те започват да се гасят. Т.е. получава се бариера. Когато поднесем друго стъкло в близост до първото на по-малко от 1/2 дължина на вълната светлината започва да прониква във второто стъкло, защото на такова разстояние вълничките не са напълно в противофаза, т.е. не са се угасили взаимно. Както бе споменато при раздалечаване на стъклата ефектът спада експоненциално. Вълновото уравнение на Шредингер дава подобна картина, защото е в съгласие с класическата вълнова теория. Проникване на вълна зад потенциална бариера е възможно когато бариерата стане по тънка от 1/2 дължина на вълната, даже при вероятностна интерпретация. Амплитудата на вълната, колкото и малка да е, дава някаква вероятност частицата да се окаже зад потенциалната бариера т.е. да предизвика ядрена реакция. Тази малка вероятност е голям късмет - звездите изгарят за милиарди години.
 8. България и бабъл индустрите...

  За да продаваш въздух под налягане трябва да имаш авторитет. Ето индийците покрай своите веди и йоги продават билкови илачи по цял свят. Ошашавили са всички скучаещи булки на среда възраст и стоката им върви като топъл хляб. Нашите "брандове" за билки са само за вътрешна употреба. В такъв случай трябва да вземем на франчайзинг, например марката Хималайя или доктор ?какъв беше и да си вдигнем цената и увеличим продажбите 10 пъти.
 9. България и бабъл индустрите...

  Има ли думата България на етикета и край със всякакъв продукт. Нашият авторитет е отрицателен. Даже и да е много полезен и неоходим, западнякът ще се усъмни дали няма риск за здравето и живота си и ще предпочете да не купува.
 10. При поглъщане на звезда от друга звезда сигурно се получават за кратко нужните аномалии, които би трябвало да се отразят на движението на звездите. Дали астрономите са доккладвали за такова нещо?
 11. Троянската война

  Торн, поздравления за оригиналното представяне! Тук се спомена за обратни /към Европа/ миграции след Троянската война. Спомена се за Фригийска хегемония. Но, нали не се оспорва ахейската победа? Значи поне за кратко е имало ахейска хегемония. Какво става при една такава хегемония? Племената на всички съюзници а Троя биват тутак си притиснати за да не се загуби стратегическото предимство. И какво следва? Малко или велико преселение на народите. Според това какво е запомнила историята. Да видим какво става с племето на злополучния наш Рез, базирано около южното ни черноморие. Там са засвидетелствани урдовизите /ордовизи/ в днешния Китен. Къде, обаче, са въпросните ордовизи /ордовики/ по времето на Цезар? - във Уелс!!! Допълнителна подсказка са Ирландските митове за четирите преселения в Ирландия, две или три от които се споменава, че са от нашите земи.
 12. България и бабъл индустрите...

  Именно! То затова сега не става - защото който се върне започва с технология от преди 39та. Т.е. от неолита. Другите като виждат и бързо бързо се отказват. Едно време сякаш държавата е имала умни управленци. Стимулирали са така наречените образцови чифлици. Тези чифлици са прилагали върхови световни технологии. А нашият селянин, макар и прост, има достатъчно акъл да открадне идеята. След образцовите чифлици, механизираното селско стопанство става масово. Апропо, пак чрез копиране на идеи се получава и бумът на фабрикантството в България. Ама този механизъм не е само при нас... като си помисля за Детройт
 13. България и бабъл индустрите...

  Откак българите бяха подучени, че могат да печелят от шашми, няма прокопсия. 1939 година 90% от населението чопли земята. Нивото на доходи е европейско. Левът е конвертируем. Нашите фабриканти не са правели разлика между български и глобален пазар. Просто са гледали да произвеждат качествено и евтино. Сега, ние не сме китайци. Нямаме тая креативност, изобретателност и чувство за красота. Също и трудолюбие. Затова тея бъбъли нямат почва у нас. Най-добре ако се върнем към земята. Бидейки прости селяни, каквито сме си, ще си бъдем съвсем на място. Ще си възродим трудолюбието и най-малкото ще изхранваме самите себе си, а няма да тежим на социалната система. Тези от нас, които развият нужните качества, широк им свят, да се занимават с бъбъли, индустрии и каквото си решат. Но ако се провалят, знаят че ги чака селския дом да си починат и да решат дали пак да си трошат главите или да се радват на хубавата природа.
 14. Нито римската, нито европейската, нито САЩианската методика за претопяване може да успее при някои чапати етноси. За римляните е достатъчно да бъде призната военната им победа и после отпускат хватката, като разчитат на марксовото правило "битието определя съзнанието". Етносите с висока степен на взаимен контрол издържат на първоначалната разруха и после само се снишават и си живеят добре, даже по-добре без да се претопяват. Що се отнася до траките, те по табиети мотамо са българи. Да си пият пиенето, а жените да им бачкат. Да си гледат кефа, а да не ги е еня за отечеството и да дадат дупе (не своето) на римляниете за облаги. Ако българите на момента можеха да проговорят на английски, чуйте ми думата, до средата на август никой няма да си спомня какво е това български. п.с. не съм съгласен със Спароток, но не го заклеймявам. В случая със пръстена, неговото разчитане даже е по-добро от всички други. Трябва ли да го игнорираме заради генералните му изводи? Разчитане през славянски не трябва да се разбира така. Балто-славянски, италийски, сигурно и тракийски са клонове на средноевропейски говор, като по времето на Ролистен все още е имало взаимна разбираемост.
 15. Пахлавитата грузинци? Дрън, дрън! Пахлавитата са българи!!! Пахлави = Булхови Демек от Булхара
×