Отиди на

Perkūnas

Потребител
 • Брой отговори

  2079
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  20

Perkūnas last won the day on Януари 14 2016

Perkūnas had the most liked content!

Репутация

1471 Старши асистент

Всичко за Perkūnas

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Германия
 • Интереси
  Езици, география, история.
 1. Отново за календара

  Т.е. събирайки двете, ще получим, че именшегор означава яздякрава на този неизвестен източен език...
 2. Продължаваш да сипеш врели-некипели и не разбираш изобщо, че се излагаш, понеже не правиш работа между звук и буква. Татарите използват арабска азбука до 1930 г., а при нея каква буква ъ си говорим изобщо? https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/Хальфин_Азбука_татарского_языка_1778.pdf
 3. Според някои "петърдобревисти" ли? А осетинският език и кавказките езици са я получили от руската азбука, присособена за техните нужди преди има няма 80 години.
 4. Отново за календара

  Ох, пак ли се почна. Както е коментирано по-рано във форума, проблемите при този сигурно непълен и вероятно частично объркан списък не могат да бъдат решени с просто събиране и изваждане на числа и разни въртележки по циклови кръгове. Ясно е, че подходите на Москов, Добрев и Войников са еднакво сбъркани. Иначе сравнение може да се направи с годините, посочени от цариградските летописци, които посочват събития свързани с един или друг владетел (договори, войни и.т.н.), както и с някои западни хроники (напр. Регинон, Зигеберт)
 5. Не, сам не разбираш какво говориш. Първо, не разбираш разликата между звук и буква. Например: В руски език се употребява тази буква Ъ, която няма звукова стойност. В словенски език съществува същият гласен звук /ъ/, за който обаче не са измислили буква и го записват ту с /е/, ту без нищо: sem /съм/, trg /търг/.
 6. Не "Заради", а "въпреки". Проблемът е изцяло в МС и МОСВ, чието ръководство разпространява невярна информация за "забранените дейности", с цел да настрои едни хора срещу други. Защитените в тези зони територии са 90% държавна и общинска собственост. Но заради заменки на имоти в планираните зони се появяват частни парцели с ветрогенератори и голф комплекси. Вместо да признае грешката си и да разтури тези сделки, управлението налага безумно рестриктивен режим в останалата част от зоната. Отделен е въпросът, че и едрите фермери не биха пропуснали да разорат де що има, заради субсидиите. Тотален провал - пряко следствие на остър дефицит на управленски капацитет.
 7. Ерата на касетките и касетофоните започва през 70-те. Ясно е, че този каталог ще е с най-скъпите касетофони. Така беше и при компактдисковете през 90-те. А с цветен телевизор се сдобихме чак след 1991 г. :-)
 8. Имахме модерна съветска пералня със сушилня през 80-те - пералният отсек се пълнеше с вода ръчно, прането се плакнеше/переше (водата се задвижваше с перка, която омотаваше прането), после се изваждаха и водата се източваше и сипваше отново. После се слагаха в центрофугата-сушилня, за да се отцедят. Пералнята обаче не можеше да изпомпва водата и се налагаше да се изгребва с кофа. Това си го спомням много добре. Майка ми определено завиждаше на съседите, които бяха купили изцяло автоматична немска пералня от корекома (т.е. на непостижима за трудещите си цена). За сравнение - този тип "модерни" съветски перални са разработка от 30-те години и излизат от употреба в западна Европа през 60-те години, и са заменени от автоматични. А в НРБ това се продаваше през 80-те.
 9. Нямам представа откъде са взети онези данни (и въз основа на какъв обменен курс са презичислявани към база GK долари 1990). Да не забравяме, че в Югославия курсът на чуждите валути е плаващ от 1973 г, а в НРБ съществуват два курса: официален и черен курс на долара и дойчемарката. Така че автоматични сметки с ексела по официалния курс очевидно не отразяват действителната ситуация. Например не ми е ясно какво означават данните за Полша или Югославия от 1910 г., когато такива държави не съществуват. В справочниците на СБ за НРБ липсват данни преди 1980 г., докато има такива за Югославия. По данни на СБ за GNP/capita (1987 USD) YU BG GR RO TR 1991 N/A 2050 5010 1420 1570 1990 2670 2520 4940 2110 1640 1985 3100 2690 4560 1640 1460 1980 3230 2400 4460 1780 1210 1975 2530 N/A 3860 N/A 1010 1970 1660 N/A 3170 N/A 880 За данните за цените на отделни стоки, преизчислени като % от средната работна заплата - нямам сега под ръка. Има таблици за сравнение в книгата на Янош Корнай.
 10. Това, че правителството субсидира част от хранителните стоки, за да не измре населението от глад, няма нищо общо с факта, че на други стоки цените са безбожно високи и населението не може да си ги позволи. Какво излиза - кашкавалът е на смешна цена, а пералнята - на безумно висока. Страхотен стандарт, няма що.
 11. Извинявай, но това са бакалски сметки. В Гърция БВП/ човек изпреварва НРБ още през 60-те години. Данни за НРБ от този период липсват защото НРБ не сътрудничи на организациите, които събират с тази статистика (СБ и МВФ). Ако се ползва реалният курс на долара, а не официалният, нещата са доста зле за НРБ. Цените на стоките и услугите в НРБ изобщо не са ниски - това е някакъв мит. Електроуредите в НРБ са изключително скъпи (сравнете колко месечни заплати ви трябват да си купите телевизор). Да не говорим за сивата икономика на автомонтьори, майстори и частни уроци. А в София нафтата за отопление беше с купони - направо без пари, нали? Разликата с Югославия е, че там недостигът на стоки е много по-малък. Наистина в Югославия явната безработица е по-висока заради различната стопанска система, но в НРБ безработицата е така "скрита" дотам, че държавата трупа колосални дългове (които субисидираната чрез дългове икономика не може да обслужва) и платежният баланс излиза съвсем извън контрол.
 12. Посочената статистика е за брутен капиталов фонд. Ако се разглежда БВП като паритет на покупателна способност, НРБ е значително зад Югославия и несравнимо по-назад от Гърция. На практика в НРБ след 1970 г. попада в икономически застой въпреки постоянно увеличаващите се капиталовложения. Гърция регистрира много висок растеж през 60-те и 70-те години, въпреки съветската мантра, че икономическият растеж и развитието зависят само от наличието на ... тежка промишленост и металургия.
 13. Ама че простотия си постнал, КГ125. Какво е това "възвръщаемост на труда" и какво общо има с "годишния разход за заплата" според "паритет на покупателна способност". Жонглиране с числа за тъпаци.
 14. Но в случая детайлите са най-важни. Именно комунистическата власт формира циганските гета, превръщайки ги в инкубатори на мизерия и престъпност.
×