Отиди на
Форум "Наука"

Perkūnas

Потребител
 • Брой отговори

  2139
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  20

Perkūnas last won the day on Януари 14 2016

Perkūnas had the most liked content!

Репутация

1539 Старши асистент

Всичко за Perkūnas

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Германия
 • Интереси
  Езици, география, история.
 1. Да уточним, въпросното "Дану" липсва в названието Танаис. Черкезите са автохтонно население в района на Западен Кавказ. А по времето на Плиний може и да са обитавали и по-широк район около устието на Дон. Имат собствени названия на много реки в района. От кой да научат гръците името на реката - от местното население или от номади, дошли откъм Алтай/Согдиана/Персия? Доколко в Днепър и Днестър се крие въпросното "Дану" е неясно, защото тълкуването на останалата част от хидронима е неясно. Щом си казал А, трябва да кажеш и Б. Кое е сега "близка" и кое "Дълбока" река?
 2. За пръв път виждам думи като сатрап и янтар да се определят за ирански заемки в славянските езици. Първата има особено широко разпространение. А авторката знае ли как е "слон" в иранските езици?
 3. Е, няма как да е влязла от средноперсийски или който и да е ирански език, след като думата так طاق, записана с ط‎ /тха'/ и каф /ق‎/, е очевадно арабска. В персийския език такива звукове няма, но арабските заемки си се пишат с буквите за собствено арабски съгласни звукове. Ясно е, че между двете има само повърхностна прилика ( в старобългарски думата означава всичко друго, но не и "навес, чардак, палатка, купол").
 4. О, не ми пробутвай скито-осетинските фантасмагории на Абаев, тях ги знам отколе. В крайна сметка Днепър "далечна" или "дълбока" река е? А дандариите хем "държат реката" (по Абаев), хем са "арии в тръстиките" (Трубачев, който също си цитирал по-нататък). И в крайна сметка сарматски ли са имената на реките или скитски, бъркотията с иранските етимологии е тотална, но е ясно, че тези наивни теории издишат през твърде много дупки. Абаев изобщо не споменава сведението на Плиний, че скитите наричат Танаис по друг начин, тъй като скито-осетинската му теория би се сгромолясала из основи. Реално той не може да обясни защо гръцкото название е с Т, а не с Д, и прибягва до обяснение чрез друго "скитско" неизвестно - името Таргитаос било с Т вместо Д. Което име означава бог знае какво на неизвестен език. Също така не е ясно защо другите реки са с Д, а не с Т. А цялата му скито-сармато-осетинско теория е една пясъчна кула, както съм посочвал и друг път. Името на реката е вероятно черкезко, Тэн, откъдето е дошло в гръцки, Тanais, а осетинците на много по-късен етап са го оприличили на собствената си дума, дон, откъдето е отишло в руски и другите европейски езици. Същото се отнася и до областта Синдика в този район, което няма нищо общо с някакви черноморски индоарии и река Синд, въпреки че акад. Трубачев е написал купища монографии с глупости по тази тема.
 5. Извинявай, но точно в частта за семейната терминология Добрев няма и 0,001% фактология.
 6. Скуби, бях шокиран да чуя по българското радио, че Уикипедия вече се списва и редактира от ученици в 3-4 клас.
 7. Тези могат да се намерят и в речника на чуждите думи в българския език. А в речника на Найден Геров дори са отбелязани като турцизми.
 8. Плиний съобщава, "Tanaim ipsum Scythae Sinum vocant". Нерде Дон, нерде скити.
 9. Най-лесният начин е да защитаваш една глупост с още глупост. 100% нАука. И още КраБат, аБат Фариа... А откъде знаем, че става дума за батета в случая? 100% нАука.
 10. Шурей си е 100% индоевропейски корен. Намери ми думата бате или кака в старобългарски и тогава ще си говорим.
 11. Това е пълен абсурд. Откъм Аугуста Траяна или Одесос са гледали скитите, че да ги нарекат така "близка" и "далечна" река? Географски Днестър е по-близо до Одесос отколкото Днепър. Защото ако гледаме откъм Изток (т.е. нали скитите живееха из цяла Азия) първо е Днепър, а по-далечен Днестър. би следвало да е тъкмо обратното. Освен ако няма напоследък някаква нова ирано-автохтонска мода, която да твърди, че скитите са тръгнали от Балканите към Азия?!?. Изобщо прабългаристиката се оказа най-богатата почва за всякакви псевдонаучни тъпотии..
 12. Кога съм твърдял това? Продължавате да си фантазирате врели-некипели.
 13. Не разбирам за какви "семейни ценности" може да говори едно общество (българското), в което повечето от децата са родени, без родителите въобще да са сключили брак. Целият "дебат" около тази конвенция е нищо повече от една огромна обществена истерия.
 14. Френският език е романски език. А как разбрахте кой народ е културен и кой не - в случая с българите? Важна е бройката.
 15. За първи път чувам за такива езици. Да не бъркате с говори на испански и португалски? Очаквах нещо като Х = смес от 30% английски и 70% испански. или Y = смес от 50% английски и 50% испански. И да обясните кое отличава X от Y?!

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×