Отиди на
Форум "Наука"

Perkūnas

Потребител
 • Брой отговори

  2115
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  20

Perkūnas last won the day on Януари 14 2016

Perkūnas had the most liked content!

Репутация

1506 Старши асистент

Всичко за Perkūnas

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Германия
 • Интереси
  Езици, география, история.
 1. Отново за календара

  Този израз е неправилен по правилата на руската граматика. Това, че ползвате гъгъл преводача, си е ваш собствен проблем. И какво е стандартното изписване - на таймс или ариел? Въобще проверихте ли какви са формите на кирилските букви, използвани през XV-XVI век? Няма нищо странно в начина на изписване на буквите.
 2. Отново за календара

  60 не се изписва с буквата з, а с гръцката буква ѯ /кси/. Няма нищо странно.
 3. Отново за календара

  Това няма нищо общо с действителността. лет на руски е форма за родителен падеж в множествено число, която се използва след въпросителни местоимения и числителни, завършващи на числа, по-големи от 5 . в текста на именника думата летъ е очевидно в именителен падеж.
 4. Коментарът ми беше относно твърдението, че ни трябвал Пиночет в български вариант. При Пиночет няма никакво върховенство на закона - а ние не се стремим към това, нали? Изобщо в България Пиночет има много фенове по простата причина, че бил антикомунист. Но в Чили комунизъм никога не е имало, за да го харесваме по този критерий. За тютюна - в романа на Д. Димов са описани и стачките на тютюневите работници (това е в оригинала, а не в подобрения вариант). Реално на картата се вижда, че БВП/калпак в Гърция е по-висок, макар че произвеждат по-малко жито. Инфлацията е също така доста висока. Политиката през 30-те години на държавно-дотиран капитализъм продължава естествено и след 1944 г., като е засилена индустриализацията. Реално държавната намеса в банковия сектор датира отпреди 1944 г.
 5. Да, Пиночет управлява до 1973 до 1990, но до 1982 г. либертарианската политика на чикагските момчета е дотолкова съсипала икономиката, че след това се налагат капиталови и валутни ограничения и национализация на банки и предприятия с последвала приватизация. Реално първите 10 години от режима се оказват загубено време за Чили. Разходите за образование и здравеопазване са по-малък процент от БВП през 1990 г. отколкото през 1973 г. Приликите с Източна Европа са твърде много. След 1990 г. цените на медта се качват и икономиката тръгва нагоре.
 6. Селското население на царство България е 75% към 1944 г - това е от официалната статистика. Не казвам, че е нямало промишленост въобще, а че индустрията е била страшно неразвита в сравнение с други европейски страни. Огромната част от населението е живеела в условия, близки до тези в днешния трети свят. Инженери, лекари, юристи са били твърде малко на брой (т.е. имало е търсене, а не свръхпредлагане на юристи като сега), а миграцията по онова време хич не е била лесна. А колко малка е била т.нар. средна класа личи по това, колко лесно е била потъпкана след 1944 г.
 7. Либертарианските реформи на Пиночет доведоха Чили до фалит през 1982 и оставиха страната в състояние на масова бедност (над 40%) и огромно социално неравенство. Икономиката тръгва нагоре чак при управлението на социалистите през 90-те години. Очевидно е, че тези модели не работят в държави с население повече от 1 милион души.
 8. Извинявайте, но айде стига с митовете. 1. Царство България не е била страна със средноевропейски доходи. Да не говорим, че не е имало почти никаква преработвателна промишленост. Огромната част от населението се е занимавала с т.нар. subsistence farming. 2. Икономиката на НРБ ударно се индустриализира, което води до огромни дисбаланси и съответно фалити - просто защото България няма никакви традиции в индустрията. Продукцията на НРБ са отчайващо некачествени дори на фона на други соцстрани. 3. В момента икономиката е изцяло ескпортно ориентирана, което в дългосрочен план няма да доведе до трайно вдигане на доходите. Просто аутсорсингът на програмисти и колцентрове ще пресъхне, щом заплатите се вдигнат и поръчките ще отидат я към Молдова, я към Албания или Грузия. Ай-ти продукцията собствено българско производство е крайно малка. 3а. Туризмът е важен фактор за платежния баланс и има потенциал за повече приходи, но той няма да дойде от пакетните почивки за 200 евро олинклузив на Слънчака или Банско. За съжаление малко хора осъзнават това и се кара по инерция. С появата на Райънеър може да има някакво раздвижване при индивидуалните туристи, но общественият превоз в страната е толкова зле, че ефектите от уикенд туристите са ограничени в тесен брой общини в близост до летищата. 4. Никой не обръща достатъчно внимание на вътрешното потребление. Излишъците от бюджета реално се похарчват за съмнителни програми като саниране или се превъртат през схеми, които после водят до инвестиции в жилищното строителство (?!? - реално гробище за инвестиции).
 9. Е и? Говориш за синхронни данни, а диахронни липсват - за разлика от гръцки, латински, персийски, и всякаквите пракрити. Очевидно е, че без тези диахронни данни индоевропеистиката би била изобщо много по-проблематична - не е ли странно английски, арменски и цигански да се окажат сродни езици? Граматиката им няма нищо общо. Какво имаме в дълбоките източноазиатски простори? Писменост - няма, епическа традиция - само тук-там, търговски пътища - малко. ПП. А Ригведата неслучайно е отнесена към онези времена - именно заради синхронен анализ със старогръцкия на Омир и класическия латински. От друга страна за корейски и японски дори няма еднозначна възстановка на прасъстоянието на езика като фонетика, за морфология пък съвсем. Всичките т.нар. "алтайски езици" се появяват от твърде отдалечени и непознати географски райони. Където съществуват и куп изолирани езици с неясна класификация (айнски, чукотски и т.н.), но никой от нях не е койне.
 10. И какво означава достатъчно отдавна? Между 3500 г и 1500 г има огромна разлика.
 11. И знаеш ли защо е така? Да ти обясня по-просто. За разлика от индоевропеистиката монголистиката, японистиката или тюркологията не разполагат с писмени паметници на езиците, които изучават от 1500 пр.Хр. до днес. Произходът на японския и корейския език е съвсем неясен - изолирани езици ли са това, алтайски ли са, дравидски ли са или нещо друго? Когато пък става дума за безписмени езици до съвсем скоро (като повечето езици в Кавказ, Африка, Австралия, Индонезия) нещата хич не са елементарни и проблемите са съвсем в границите на нормалното. Но това няма никакво отношение към темата.
 12. А ти имаш ли някакви доказателства? Тук виждам само свободни съчинения.
 13. А според теб могат ли да се търсят други? Освен ако не твърдиш, че през V в. пр. Хр. в южен Иран имало тюркоезични.
 14. Бая са. Че и персийският е пълен със заемки от тюркските езици...
×