Отиди на
Форум "Наука"

Деспот Слав

Потребител
  • Брой отговори

    91
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Деспот Слав

  • Рожден ден 7.11.1984

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    Пловдив

Деспот Слав's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

3

Репутация

  1. Днес се навършват 90 години от 8ми ноември 1920г.- завземането на Западните покрайнини от армията ан Сърбо-хърватско-словенското кралство. Много ще ми е интересно какво мислите по въпроса.
  2. Захващам "Морския вълк" на Лондон. Благодаря за съветите. Колкото до "Името на розата", не знам защо ама нещо не ме трогна.
  3. До сега не съм срещал по-добри книги от тези: 1. Песен за огън и лед, Джордж Р.Р. Мартин 2. Наследникът от Калкута, Щилмарк 3 Четирилогията: Железният светилник, Преспанските камбани, Илинден и Гласовете ви чувам. Моля дайте някакъв съвет, че напоследък съм в такава литературна суша.
  4. Аз мисля, че при Втората българска държава съществува някакъв държавен архив, при който се водят най-малкото записки и въобще се работи. Разбира се, изводите ми са косвени и не мога да ги подкрепя с конкретни доказателства. Изхождам от факта, че в края на XII началото на XIII в. живее един юнак на име Никита Акоминат от град Хом, Мала Азия- по-познат ни като Никата Хониат. Та този ми ти Никита пише своята хроника, години след въстнието на Петър и Асен и случващите се около това събитя, на които той е пряк свидетел. От друга страна съществува блестящата дипломатическа личност на Георги Акрополит (лично мнение), творил през втората половина на XIII в. и посетил на два пъти България. И двамата пишат за горе-долу едни и същи събитя случващи се в края на XII началото на XIII в. Разликата обаче е, че Акрополит дава много по-точни като хронология събития от Никита Хониат, специално по българските теми. Това ме навежда на мисълта, че като един далновиден дипломат Акрополит не само добре се е подготвил за съседите, но е имал на разположение и някакви български "архивни" записки, които е ползвал. Пак искам да отбележа, че това е личното ми мнение без да мога да го докажа с точни факти били те наративни или пък артефакти.
  5. Съгласен съм с горните постове. Не ми хареса мача. Испанците ми паднаха още повече в очите с тия симулации. Браво на Холандия. На няколко пъти показаха спортсменство, което се възпитава в човек от малък. Едва ли испанците щяха да ги поздрвят накрая ако бяха паднали.
  6. Приемам забележката. Не се сетих с кой герой да ги определя германците.
  7. Само едно не можах да разбера, к'ъв е тоя октопод, бе? А испанските дон кихотовци такъв бой ще ядат тая вечер от "немските" вилхелмтеловци. Ако испанския треньор продължава да пуска Торес в игра, при положение, че момчето още не е в кондиция, то да им са здрави шушоните. Дано да е интересен мач, а не груба защитна игра.
  8. Изпращането на Хриз от Асен и Петър в областта около Просек се загатва за първи път при В. Златарски. Но както знаем "Историятя" е коригирана многократно и определено това твърдение е отречено. По време на управлението на Асен и Петър няма податки за взаимоотношения между Добромир и България.
  9. Реалноста наистина е таква, че Жофруа дьо Вилардуен носи на чакащите го в замъка Мониак рицари, начело с Анри,брат на Балдуин. Реално няма сведение те да получават новината от друг източник.
  10. Може ли само да си дам мнението за пръстена с надпис "Севаст". По логиката, която чета дотук съм съгласен с първата дума севаст. Обаче две от буквите според мен са еднакви- "ь" при "Сьваст" и следващата, която всички четете като "р". Моето предположение е " Сьваст Тихоть", съответно "Севаст Тихота". Какво ще кажете?
  11. Хора не знам дали вече сте разбрали, ама по тоя въпрос вчера сърбите си откриха костница на 20 000 души- сърби, избити от българските окупатори. Най-интересното е, че костницата се намиа в училище?!
  12. Няма да е зле всяко едно твърдение да бъде подплатявано с достоверни факти. В случая не виждам фактите за "вдовството" на Иван Александър. Всичко подхвърлено по въпроса си остава недоказано твърдение. Опитите за задаване на риторични въпроси, в които не намирам отговор, също с нищо не допринася за твърдението. Бориловия синодик е може би най-достоверният ни източник за взаимоотношенията във владетелските фамилии.
  13. Съгласен съм, че битката е между нищожен брой войни. Определено е важна, за което се и превъзнася нейния мащаб. За разлика от битките, които се водят в същата епоха по бойните полета на северозападната част на Балканите.
  14. Горкичките Юзеирови, колко попържни им се изсипаха на главите, а те само искат да се наредят на опашката в стола на Парламента. Относно митингите и манифестациите има наредба, която гласи, че е задължително да се уведоми полицията при провеждането на такива. В противен случай всичко се счита за "гражданско неподчинение или нарушаване на реда". Май беше нещо такова, четох го преди години. От друга страна бяха решили да правят някакви паметници на мюсюлманските войни, загинали за България, при положение, че никой не е обявявал паметниците на незнайните войни за християнски, будистки, индуистки или еврейски.Смятам, че просто е поредната провокация от страна на ДПС-то.
  15. По въпроса за Василий II, чували ли сте за песента за Битката при Ключ? Определено е много тъжна Започва така: " Било е месец листопад 'илядо и четиринайста, битка неравна настана,битка за земя българска..."

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...