Отиди на
Форум "Наука"

crimson

Потребител
  • Брой отговори

    72
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за crimson

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Интереси
    История, литература, музика

crimson's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

23

Репутация

  1. Down On the winter road That flows From the braces of the snow There Cry the outcasts of the world In the shadow of the storm How Did the wise men of the past Failed to read the crystal ball Now As the winter's here to last They see the writing on the wall How far will they ride Eyes full of moonlight Down on the winter road Hope is gone
  2. В Пиринско "дека" означава "къде". "Дека одиш, бре?" "Ти отдек` си, мари?"
  3. ^^Отлично ревю! Голям автогол ще излезе тоя филм. Що им трябваше. Да го бяха направили за Крали Марко!
  4. ^ Ако си вложил тънък намек, то най-вероятно не си ме разбрал. По принцип избягвам да гледам нови филми. Иначе с удоволствие гледам по-стари - от 80-те и 90-те. Историята показва, че може да има качествени комерсиални филми, например: Кръстникът - няма какво да го коментирам. Индиана Джоунс - надъхваща романтично-приключенска атмосфера, ярък образ на главния герой. Дори Армагедон - непретенциозен, приповдигнат - но с мярка, динамичен, добре построен. И така нататък....
  5. The Imitation Game ми хареса (въпреки историческите неточности) най-вече заради силната игра на Бенедикт Къмбърбач. Моя оценка 7/10. Interstellar - по средата на филма заспах, събудих се и го догледах без да изпусна нищо. Не ми направи никакво впечатление и моментално го забравих. Оценка 5/10 само заради труда на хората. Edge of Tomorrow - след стотното повторение на първата сцена мислех да го спра, но го догледах насила. Безинтересен, нищо оригинално, какъвто е случаят и с предишния подобен филм с Том Круз. Оценка 4/10. Хобитът - безвкусна експлоатация на хубавата книжка. Първата част започна обещаващо (появяването на дракона, вечерята на джуджетата и песента), но оттам нещата тръгнаха надолу. Бих дал 6/10, но заради смехотворния любовен триъгълник - 0/10 (непоносимо за гледане). Нищо общо с един от любимите ми филми - Властелина (въпреки че и там не липсват евтини мелодраматични сцени). Що се отнася до Game of Thrones, Vikings и подобни - опитах да ги гледам, но не издържах дълго (по няколко серии). Особено първият - отвратително плосък, безсъдържателен, лишен от фабула и всякаква оригиналност сериал, но затова пък пълен с ексцесии. А най-много смях будят имената на героите! Впечатлението ми от нашумелите кино и телевизионни продукти в последните години е общо взето отрицателно - лъхат на евтиния, претупаност, прозират сериозни дефекти като кух сценарий, предъвкана псевдо-оригиналност и псевдо-научност, режисьорски мързел, неспособност за изграждане на силни и привлекателни образи, които да ангажират емоционално зрителя...С една дума - комерсиална боза за средностатистически тийнейджъри. И с по-позитивна нотка Спомена се Memento - помня, че навремето останах с добри впечатления от него, препоръчвам го.
  6. Поздравления за статията! Аз също съм на мнение, че липсват убедителни доказателства за връзката на съкровището от Над сент Миклош с прабългарите (да не говорим за прабългарска изработка). Тъй като епохата е тъмна, а информацията за прабългарите е оскъдна - не е ясен произходът, езикът, точното местообитание и границите на евентуалните им държавни формирования преди ПБЦ, не съм привърженик на многобройните спекулации по техен адрес. Доста митове и легенди започнаха да се натрупват: 1. Над сент Миклош 2. Съкровището от Малая Перешчепина и пръстените 3. Орлето от Вознесенка 4. Кубрат - патриций, живял в Константинопол 5. Кутригури и утигури - клонове на българите...и т.н. Така че приветствам статии като тези на Гербов и апелирам за малко по-трезв поглед към епохата. Иначе се въртим в едни и същи формули и дискусии (визирам безбройните теми за произхода, които не стигат доникъде и стават смешни).
  7. +1 за линка към сайтчето, трябва да има повече като него.
  8. Мен лично страшно много ме дразни българското озвучаване на филми и предавания! Щом чуя онзи втръснал ми до гадене, предвзет, шепнещ в ухото глас едновременно си запушвам ушите, изключвам звука на телевизора и излизам от стаята! А вие как реагирате? Наистина според мен има сериозни проблеми с българския дублаж! 1. Едни същи гласове с една и съща писклива или покъртително драматична интонация във всички, ама всички дублажи! 2. Шепнещи, буквално плюнчещи в ухото гласове! 3. Несъразмерно силни гласове, в сравнение с фона! 4. Остатък от оригиналния глас на истинския актьор, който се е постарал да вложи подходяща интонация и чувство в репликата си. Естествено, българският озвучаващ актьор е направил собствен критичен преглед на сцената и ентусиазирано е добавил няколко добре заучени майсторски щриха, мечтаейки си за момента, в който ще му разрешат да дублира и видеото. 5. Особено дразнещи като тембър женски гласове, лигави, ужасни! 6. Особено дразнещи женски гласове, които дублират реплики на момчета! И нещо положително: дублажът на "Женени с деца" не е зле.
  9. Да, дискусията започна, но не издържах и изключих телевизора. Иначе доста категорично и тежко се изказват участниците...
  10. Формулата е базирана на променливи, логиката също не ги изключва, колкото и да се опитвате да ни убедите. Правилото гласи, че едно нещо не може да да се приема и да се отрича едновременно и в един и същи смисъл. В примерите си вие просто променяте смисъла, гледната точка. С цялото ми уважение, не бива да се подхожда към логиката така наивно и безцеремонно. Именно този подход ме заблуди в началото, че сте ученик... Според мен ако промените заглавието на темата на "Ето така не бива да се прилага логиката в хуманитарните науки", никой няма да противоречи. И всъщност темата би била изчерпана.
  11. Извинявам се за грешката с образованието. Това, че в даден момент не е удачно прилагането на някои конкретен закон на логиката, не означава, че самата тя е неприложима. Логиката е просто инструмент, който ни позволява да разсъждаваме свързано. Възможно най-елементарен пример: A+B=C (приемаме, че това е закон) Някой разсъждава: ако А=2 и B=3, то C би трябвало да е равно на 5, но понеже А от друга страна пък може да се окаже "3", то C няма да е "5"... Е, във формулата ли тук проблемът, или в разсъждението? Тоест, ако разсъждението е нелогично, не обвинявайте логиката за грешния резултат! Относно първия пример: не сте доказали как извеждате това "следователно" ("следователно той е законният"), а очаквате по-нататък да няма противоречие! По-нататък нямам време да се задълбочавам, надявам се, че сте разбрал какво искам да кажа и съм бил полезен.
  12. По мое мнение все още няма представени доказателства по тезата на автора на темата. В този, а и в следващите примери, виждам по-скоро проблем с разбирането и прилагането на правилата на логиката от страна на разсъждаващия. Павлов, поправете ме ако греша, но предполагам сте още в училище - защо не отнесете въпросите си първо към преподавателите си; те ще имат повече време да ви насочат. Иначе историята според мен определено е интердисциплинарна наука - и, както всяка наука, не може без логика.
  13. Не съм сигурен, но споменатата "гравюра" ми изглежда твърде модерна, както и другата картинка за Рустам, така че не бих обръщал внимание на символиката там. В Уикипедия има средновековни миниатюри, свързани с този герой.
  14. И в нашите университети има доста стрес...Представете си следната ситуация - студентът си пийва спокойно цяла нощ, става на обяд и като отива да пие едно кафе се натъква на колеги, които го посрещат с въпроса "Абе, ти да не си забравил, че сутринта имахме изпит?" Ужаст!!!
  15. Изразих се неправилно - под "византийски" имах предвид, че стилът е от византийско, а не от османско време. Най-вероятно прототипите им са нещо такова:

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...